FISCAAL - 23.11.2006

Lidgeld serviceclub aftrekbaar?

Recentelijk werd er nog eens een positief arrest geveld i.v.m. de aftrekbaarheid van het lidgeld van een serviceclub. Wat was het standpunt van de rechter? Hoe zit het dan met het lidgeld van bv. een golfclub of de Aston Martin Club?

De Rotary…

De feiten. Een collega was lid van de Rotary en trok zijn lidgeld af als beroepskosten. De fiscus verwierp deze kosten, maar uw collega trok naar het Hof van beroep. Het Hof (Brussel, 21 juni 2006) velde o.i. een billijk arrest…

Positieve uitspraak. Volgens het Hof “laat een dergelijke serviceclub toe om contacten te leggen waaruit belastbare inkomsten voortkomen. De mercantiele belangen in hoofde van een deel van de clubleden verklaren immers het succes van dergelijke clubs. Aan de andere kant is er ook een zeker ‘fungehalte’ verbonden aan het lidmaatschap”.

Het Hof aanvaardt bijgevolg de aftrek van 50% van het lidgeld. Het gaat immers om beroepskosten zodra er belastbare inkomsten uit voort ‘kunnen’ komen en dat is het geval bij een serviceclub.

Nog andere uitspraken. In discussie hierover met uw belastingcontroleur kunt u dus zeker naar deze uitspraak verwijzen. Bovendien werd de aftrek ook reeds aanvaard door de minister zelf. Hij verklaarde dat het lidgeld aftrekbaar is “als er in bepaalde mate een verband is met uw beroep en als de uitgave gedaan werd om belastbare in­komsten te verkrijgen of te behouden…”. Om uw dossier kracht bij te zetten, geven we nog enkele tips...

Hoe kunt u zich extra wapenen?

Zelf beperken. I.p.v. het lidgeld voor 100% af te trekken, is het beter om slechts een deel als kosten in te brengen. U erkent dan immers dat een deel van het clubgebeuren privé is en een dergelijke redelijke opstelling wordt gewoonlijk wel ge­ap­precieerd door de fiscus.

Reizen. Het lijkt ons ook verdedigbaar dat u een deel van de buitenlandse reizen die dergelijke clubs soms organiseren in aftrek neemt, zeker als uw beroep internationale aspecten vertoont. In dat geval kan het immers voor uw beroep interessant zijn om ook een buitenlands netwerk te hebben.

Tip 1. In een serviceclub zijn ook regelmatig etentjes die u misschien kunt inbrengen als restaurantkosten. Op die manier kunt u zonder veel discussie 69% van die kosten aftrekken.

Tip 2. Door het lidgeld van de serviceclub onder de ‘relatiekosten’ te laten boeken, loopt u minder in de kijker. De aftrek van het beroepsgedeelte van de kosten moet dan echter nog eens beperkt worden tot 50%. Als uw lidgeld voor bv. 60% beroepsmatig is, kunt u dan slechts 50% van die 60% aftrekken.

Tip 3. U zit ook goed als u kunt aantonen dat u effectief zaken doet met enkele leden van uw serviceclub.

Wat met andere clubs?

Bent u bv. lid van een golf- of een poloclub of zelfs van de Aston Martin Club, dan geldt hetzelfde principe als voor een serviceclub. Ook dan is het lidgeld m.a.w. aftrekbaar als u een verband met uw beroep kunt aantonen. Vermits dit lidmaatschap zich toch meer in de privésfeer bevindt, zal dit echter vaak wat moeilijker liggen…

U zal nu meer dan bij de Rotary of de Lions moeten kunnen aantonen dat u er reeds een zakelijk voordeel uit haalde of dat de kans groot is dat dit zal gebeuren.

Het lidgeld van een serviceclub is, volgens de rechter, voor 50% aftrekbaar als dit u toelaat om contacten te leggen waaruit belastbare inkomsten kunnen voortkomen. Hetzelfde principe geldt voor het lidgeld van bv. een golfclub, hoewel dat in de praktijk wellicht al moeilijker te verantwoorden zal zijn.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878