FISCAAL - 09.11.2006

Kafka werkt bij de fiscus

Uw boekhouder gaat in bezwaar tegen uw belastingaanslag. Hij zegt dat de fiscus u zal laten weten hoeveel u in tussentijd moet betalen, maar nog voor u dat weet, ontvangt u al een rappel. Waar zijn ze daar nu eigenlijk mee bezig?

Bezwaar

Niet akkoord. U krijgt uw afrekening van de belastingen (de zgn. belastingaanslag) en u moet bv. € 3.000 bijbetalen. Volgens de berekening van uw boekhouder moet u nochtans slechts € 1.000 bijbetalen. Uw boekhouder meent echter dat de fiscus een fout heeft gemaakt en dat het dus aangewezen is om in bezwaar te gaan bij de zgn. gewestelijk directeur.

Toch eerst betalen? Ja, in principe wel. Het is dus niet omdat u in bezwaar gaat dat u zo in feite ook wat meer tijd krijgt om te betalen, integendeel, in principe moet u zelfs het volledige bedrag betalen, in ons voorbeeld € 3.000. In de praktijk loopt het doorgaans echter zo’n vaart niet en wordt er door de directie bepaald hoeveel u in afwachting van de beslissing over het bezwaarschrift alvast moet betalen.

Hoeveel dan alvast betalen? Dat is wat men kortweg noemt het zgn. onbetwist verschuldigde gedeelte van de belasting.

Hoe dat precies bepaald wordt, zullen we u besparen (nogal technisch), maar het komt erop neer dat dat in de praktijk doorgaans wel zal neer­komen op het bedrag dat uw boekhouder u dan heeft voorgerekend, in ons voorbeeld dus € 1.000. Bon, daar valt dan nog mee te leven natuurlijk, daar had u zich dan immers aan verwacht.

Eerst een rappel!

Pardon? Inderdaad. Nog voor de fiscus u heeft laten weten hoeveel u alvast moet betalen, krijgt u al een rappel dat u nog niet heeft betaald. Ze zijn daar goed bezig bij de fiscus… Op die rappel staat in principe zelfs dat ze wel rekening houden met uw bezwaar tegen uw aanslag van € 3.000, maar dat u voorlopig wel al het onbetwist verschuldigde gedeelte moet betalen. Als klap op de vuurpijl staat er echter bij dat ‘onbetwist verschuldigde gedeelte’ mogelijk dat het ‘nog niet bepaald’ is. Jawel, u begrijpt het goed, ze willen u laten betalen, maar ze zeggen er zelf niet bij hoeveel! Rare jongens daar bij de Belastingen…

Geen paniek.U kent de traditionele Belgische bureaucratie ook al langer dan vandaag. Die rappel die u krijgt wordt in feite automatisch verzonden. Men moet die als het ware al manueel tegenhouden, maar dat gebeurt niet altijd, zeker niet als u in bezwaar gaat ongeveer op hetzelfde tijdstip waarop uw betalingstermijn van (in principe) twee maanden afloopt. Ze hebben het er dus niet om gedaan…

Hoe oplossen?

Gewoon even bellen? Meestal kan dat inderdaad volstaan. U (uw boekhouder) belt dan gewoon even naar de ontvanger en u zegt dat u die rappel heeft gekregen terwijl u nog van niets wist. U vraagt hem of u mag wachten met betalen totdat hij u heeft laten weten hoeveel dat onbetwiste gedeelte precies is. Doorgaans zal de ontvanger daar dan ook niet moeilijk over doen. Hij weet immers ook wel hoe de vork aan de steel zit.

Betalen als u kunt. Inderdaad, heeft u het geld voorhanden, dan is het sowieso altijd beter om direct uw volledige aanslag te betalen (€ 3.000 in ons voorbeeld). Dat is immers niet eens zo’n slechte belegging, integendeel. Blijkt nl. dat u gelijk krijgt in bezwaar en dat u dus € 2.000 te veel heeft betaald, dan krijgt u dat terug met daarop een interest van 7% per jaar. Waar vindt u nog zo’n belegging de dag van vandaag?

Die rappel is in feite een gevolg van de bureaucratie en wordt automatisch verstuurd. De ontvanger kan dat enkel manueel tegenhouden. Doorgaans volstaat echter een telefoontje van uw boekhouder om het probleem op te lossen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878