GROEPSVERZEKERING - 01.03.2006

Creatief met groepsverzekeringen

Dat de groepsverzekering en de Individuele Pensioentoezegging (IPT) interessante manieren zijn om een extralegaal pensioen op te bouwen is algemeen geweten. Maar lang niet iedereen weet hoe men een groepsverzekering kan gebruiken om bv. een villa in Knokke te financieren. Een woordje uitleg…

Reserves. Het idee achter het gebruik van de groepsverzekering (of een IPT) voor de financiering van vastgoed is dat men de reeds opgebouwde reserves liquide gaat maken. U heeft bijvoorbeeld al jaren een groepsverzekering lopen en intussen is daarmee een som opgebouwd van € 500.000 (premies + interesten + winstdeelnames). Aangezien u de begunstigde bent van het contract, kan niemand u dat bedrag afnemen. U moet er alleen nog een tijdje op wachten, met name tot uw pensionering of tot einde van het contract. Maar goed, die € 500.000 komt dus in aanmerking om nu reeds liquide gemaakt te worden. De modaliteiten om geld vrij te maken uit een groepsverzekering verschillen van verzekeraar tot verzekeraar en kunnen dus een belangrijke rol spelen bij de keuze van de groepsverzekeraar.

Onroerend goed. Het geld dat u kunt vrijmaken uit uw groepsverzekering moet dienen om een onroerend goed in België te verwerven of te verbeteren. De term ‘verbeteren’ mag u ruim opvatten. Komen bv. in aanmerking: kopen, bouwen, verbouwen, verfraaien en tuinaanleg. U moet wel steeds aan de verzekeraar d.m.v. facturen aantonen waar u het geld aan besteedt.

Het interestbetalend voorschot. Hoe werkt dit? De groepsverzekeraar geeft een voorschot op uw pensioenkapitaal onder de vorm van een lening. Deze lening wordt in één keer terugbetaald met het kapitaal dat u ontvangt uit de groepsverzekering bij uw pensionering. Intussen betaalt u ieder jaar alleen interesten op het ontleende bedrag. Deze interesten zijn overigens aftrekbaar van de onroerende inkomsten. De interestvoet ligt doorgaans wel iets hoger dan bij een gewoon woonkrediet bij een bank, maar daar staat tegenover dat een voorschot geen hypotheek vereist zodat u op dat vlak kosten bespaart.

Hoeveel? Het bedrag dat u kunt lenen is beperkt tot 50% à 70% van de opgebouwde reserves, afhankelijk van de verzekeraar. De overige 50% à 30% beschouwt de verzekeraar als (ruime) veiligheidsmarge voor de belastingen die nog betaald moeten worden op het pensioenkapitaal. Aan uw groepsverzekering zelf wordt niet geraakt. De bestaande reserve blijft dus rente en winstdeelname opbrengen en nieuwe stortingen worden gewoon toegevoegd.

Voorbeeld. Op dit moment is er een reserve aanwezig in uw groepsverzekering van € 500.000. De verzekeraar is bereid u een voorschot te geven van 70% of € 350.000 tegen 5% interest, op voorhand te betalen. In dat geval ontvangt u slechts 350.000 (het voorschot) - 17.500 (de interesten van het eerste jaar) = € 332.500. Verder betaalt u ieder jaar opnieuw € 17.500 aan interesten. Op het moment dat de groepsverzekering uw pensioenkapitaal uitkeert lost u de lening in één keer af.

Alternatieven. Deze manier van werken is maar één voorbeeld. Ook mogelijk is bv. dat u geen interest betaalt op het voorschot, maar dat de ver­zekeraar dan ook geen rente of winstdeelname meer geeft op de reserves. U kunt vragen om het kapitaal af te lossen op de lening zodat u het volledige pensioenkapitaal behoudt en minder interesten betaalt. U kunt mogelijk een bedrag lenen dat gebaseerd is op nog te betalen premies, maar dan moet u wel een hypotheek geven als waarborg. Als de vennootschap bv. nog tien jaar premies blijft betalen om tot een pensioenkapitaal te komen van € 1.000.000, dan zou de verzekeraar een voorschot kunnen geven van bv. € 600.000 (60%), ofschoon dit bedrag op dit moment nog niet beschikbaar is.

Het kapitaliserend voorschot. Dit is nog relatief nieuw en het houdt in dat u een voorschot krijgt zonder interesten te betalen. De interesten worden gekapitaliseerd zodat uw schuld steeds toeneemt. Met het pensioenkapitaal betaalt u dan de totale schuld (lening plus gekapitaliseerde interesten) in één keer terug. In ons voorbeeld zou u op die manier een voorschot van € 215.000 kunnen opnemen en noch interesten, noch kapitaal terugbetalen. € 215.000 kapitaliseren tegen 5% gedurende 10 jaar is immers € 350.000 en dat was het bedrag dat de verzekeraar bereid is te geven als voorschot (70% van € 500.000 reserve).

Waarborg of overlijdensdekking. Een andere mogelijkheid is de reserves van uw groepsverzekering te gebruiken als waarborg voor een hypothecair woonkrediet bij een bank. Dan komt er een bijvoegsel aan het groepsver­zekeringscontract waarin staat dat de reserves aangewend worden om de lening bij bank X af te lossen als het woonkrediet opgezegd wordt of als u overlijdt. Aangezien dit een solide bijkomende waarborg is voor de bank, kunt u daarmee een aantrekkelijke rentevoet afdwingen. In dit geval blijft uiteraard uw pensioenkapitaal onaangeroerd, tenminste voor zover de bank het niet moet aanspreken.

Om een woning of een appartement in België te financieren kunt u een lening krijgen voor 50% tot 70% van de reeds opgebouwde reserves in uw groepsverzekering. Normaal gezien betaalt u deze lening dan in één keer terug met het kapitaal van uw groepsverzekering, maar om interesten te besparen en uw pensioenkapitaal intact te houden, lost u de lening beter periodiek af. Deze leningen zijn wel iets duurder dan een woonkrediet bij de bank, maar daar staat tegenover dat er geen kosten zijn voor het vestigen van een hypotheek.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878