GEZONDHEID - 22.10.2007

Hop met de beentjes

Sport is essentieel om er een gezond lichaam én een gezonde geest op na te houden. Wij zochten voor u enkele websites die u hierbij helpen.

Samen lopen met iRun

Heeft uw vaste looppartner weer maar eens afgehaakt? iRun (http://www.irun.be) wil dat pro­bleem oplossen voor u. Dit is een social net­­workingsite voor lopers, zeg maar. Eerst moet u zich regis­treren: daarbij moet u o.a. uw woon­plaats (de deel­gemeentes komen voor in het afrol­menu zodat u zich ‘lokaal’ kunt focussen), uw leeftijd en uw geslacht ingeven. U krijgt dan een eigen pagina en daarin kunt u bv. op zoek gaan naar bestaande Looptrajecten van stadsgenoten. Momenteel is het aanbod nog wel erg beperkt: voor bv. Gent kregen we nog maar één ‘hit’. Deze community moet dus nog groeien.

U kunt bijdragen aan die groei door eigen loop­trajecten in te geven: u kiest een locatie en u geeft een naam aan uw traject. U krijgt dan een kaart te zien die afkomstig is van Google Maps. Daarop kunt u de verschillende punten van het parcours aanduiden. Die worden automatisch met elkaar verbonden en u kunt uiteraard nog wijzigingen aanbrengen. Handig is dat iRun onmiddellijk de afstand berekent. Daarna geeft u de datum en het tijdstip van het vertrek in. U kunt hierbij kiezen tussen een publiek traject of een traject dat enkel zichtbaar is voor uw vriendenlijst. Zulke vrienden zoekt u via Zoeken, rechts op uw persoonlijke pagina. Door erop te dubbelklikken kunt u ze toevoegen aan uw vriendenlijst. Vrienden kunnen elkaar overigens rechtstreekse boodschappen sturen en elkaar beoordelen. U krijgt er immers een persoonlijke inbox.

Trainen via My ASICS

Ook bij My ASICS (http://www.myasics.be) kunt u in de Walking-rubriek een trainingspartner zoeken. Helaas: na registratie bleek dat dit voorlopig alleen voorbehouden is voor Nederlandse gebruikers. Wél kunt u er een Trainingsschema laten uitwerken: u krijgt de keuze uit Wandel je fit en Nordic walking. Op basis van uw leeftijd, uw conditie, uw mogelijkheden, uw ambitie en de ge­­wenste periode wordt er dan een persoonlijk programma uitgewerkt met een weekkalender en een log­boek.

Als u op de homepage voor Running kiest, kunt u een gelijkaardig trainingsschema laten uit­­werken voor het lopen. Hier moet u één van de schema’s selecteren (bv. 4 km, 5 km of 10 km hardlopen, een halve of een hele marathon, enz.) en My ASICS doet de rest.

Tip. Zowel voor Walking als voor Running vindt u interessante rubrieken: Know-how (o.a. rek-, kracht- en snelheidsoefeningen, geïllus­treerd met korte filmpjes) en Calculators (die o.a. uw trainingssnelheid en uw wedstrijdtijd bij het lopen berekenen).

Meer trainingsschema’s

Lopen. Wellicht kent u wel het fameuze Start To Run-programma (http://www.starttorun.be), waar­mee iedereen in tien weken tijd een aan­vaardbare conditie kan opbouwen. Op de website vindt u het trainingsschema en tips om vol te houden.

Fietsen. Wie graag fietst, vindt in de Training-rubriek van Dewielervrienden.be (http://www.dewielervrienden.be) diverse trainingsschema’s en artikels (wintertips, een jaarplan, klimwerk, …).

Trainingstips. Verder is Gezond Sporten (http://www.gezondsporten.be) interessant. Kijk vooral eens in de Training-afdeling: u vindt er een trainingsgids, trainingsschema’s, info over trainen met een hartslagmeter, krachttraining, enz.

Kijk op My ASICS voor persoonlijke trainingsschema’s (voor lopen en wandelen). Allerlei nuttige tips en achtergronden (info over trainen met een hartslagmeter, krachttraining, …) vindt u bij Gezond Sporten.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878