Alle domeinen

2007 - Oktober

GOED OM TE WETEN - BANK - 31.10.2007

Inclusief de kosten van een beroepsrekening?


FISCAAL - RELATIEGESCHENKEN - 31.10.2007

Voor als u uw cliënteel wilt ‘soigneren’...

Het einde van het jaar nadert weer stilaan en dus is het ook weer tijd om de nodige relatiegeschenken te bestellen. Waarop moet u ook alweer letten om onaangename fiscale verrassingen te vermijden?


RECHT - LEVERING - 31.10.2007

Moet u blijven wachten?

Stel, u heeft een hele tijd geleden een nieuwe pc besteld. Tot nu toe heeft u die nog altijd niet ontvangen. Kunt u die bestelling nu annuleren? Als ze u een gelijkaardig toestel in de plaats aanbieden, moet u dit dan aanvaarden?


ACTUALITEIT - BELASTINGCONTROLE - 31.10.2007

Bedankt voor de belangstelling…

Wie een paar jaar terug de fameuze beurstaks heeft teruggevraagd, riskeert daar nu vragen over te krijgen van de fiscus. Is het dan een probleem dat u dat heeft teruggevraagd en mag hij dan wel zoveel jaar teruggaan?


ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 31.10.2007

Een controleur-pennenvriend… ?

U krijgt een brief van de fiscus met de melding dat hij niet akkoord gaat met uw argumenten. Wat is dat nu weer en hoe moet het nu verder?


GOED OM TE WETEN - PENSIOENSPAREN - 31.10.2007

Hogere aftrek voor ethisch pensioensparen?


MEDE-EIGENDOM - 31.10.2007

Moet de promotor niet meebetalen?

U heeft een nieuwbouwappartement gekocht (al dan niet als praktijkruimte) en de promotor wil u laten opdraaien voor het aandeel in de gemeenschappelijke kosten van de appartementen die hij nog niet verkocht heeft. Kan hij dat?


BUROTICA - 31.10.2007

Hoe u makkelijk met een pdf werkt…

Met de opgang van internet en e-mail hebben zgn. pdf-documenten aan populariteit gewonnen. Ze hebben dan ook een aantal niet onbelangrijke voordelen, maar hoe maakt u zo’n pdf eigenlijk op een eenvoudige manier?


BELEGGEN - 31.10.2007

De beste aandelenfondsen ‘zonder omkijken’

U wilt een stukje van uw spaarcenten in aandelenfondsen steken zonder dat u ernaar om hoeft te kijken. Wat zijn in deze optiek de beste fondsen die u momenteel op de markt kunt vinden?


REKRUTEREN - 29.10.2007

Hoe doorprikt u de schone schijn?

Het curriculum vitae (cv) van een sollicitant bepaalt vaak of hij al dan niet wordt uitgenodigd voor een gesprek. Veel sollicitanten smukken hun cv dan ook op, maar eenmaal aan het werk vallen ze door de mand. Hoe vermijdt u zoiets?


FINANCIEEL - BANK - 29.10.2007

Haal meer uit uw bankrekeningen!

Om het de klanten zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben velen meer dan één beroepsmatige zichtrekening. Is dat na al die bankfusies nog nuttig en hoe optimaliseert u in het voorkomende geval het beheer van al die rekeningen?


GOED OM TE WETEN - 29.10.2007

Alleen die 32 gemeentes, waar staat dat?


ONTSLAG - 29.10.2007

Wanneer ‘dekt’ een werknemer een fout in de opzeg?

Stel, tegen dat de werknemer bijna uit dienst gaat, blijkt dat uw opzegbrief geen exacte duur bevatte. Het risico is dan dat de werknemer nog een opzegvergoeding kan eisen. Wanneer kan hij die eis echt hard maken? Een arrest licht toe…


SECTORALE ACTUALITEIT - 29.10.2007

Wat moet u doen om opleidingssubsidies te krijgen?

Ingevolge de onlangs gesloten CAO in PC 218 moet u de komende twee jaar weer vier opleidingsdagen per bediende toekennen. Door een opleidingsplan te registreren, kunt u een deel van de kosten recupereren. Hoe werkt het?


FISCAAL - FACTUUR - 29.10.2007

Beveilig uw klanten ook fiscaal gezien

In ons vorige nummer hadden we het reeds over de nieuwe fiscale aftrek voor investeringen in de beveiliging van zgn. beroepslokalen. Wat moet u als aan­nemer daarvan weten wanneer u bij een klant ‘beveiligingswerken’ uitvoert?


ACTUALITEIT - VAKANTIEGELD - 29.10.2007

Geen grap: vakantiegeld in december!

Heeft u bedienden die in 2007 deeltijds zijn beginnen te werken, bv. via tijdskrediet? Let op, dan moet u in december al vakantiegeld voor 2008 betalen! Hallo?


ACTUALITEIT - FISCAAL - 29.10.2007

20 vaten voor de voetbalploeg?

Een lokale vereniging vraagt of u niet wilt sponsoren met bv. een aantal vaten. Waarop moet u letten om problemen met de fiscus te vermijden?


LOON - 29.10.2007

Wie wil er nu twee keer betalen?

Stel, een ex-werknemer eist loonachterstallen op en blijkt deels gelijk te hebben. U komt met zijn vakbond overeen om een bepaald bedrag netto uit te betalen. Is dat gevaarlijk? Hoe vermijdt u gekke risico’s?


WILLEKEURIG ONTSLAG - 29.10.2007

Kunt u de zieke ontslaan en de vervanger houden?

Een arbeider is allang afwezig wegens ziekte en u bent erg tevreden over de vervanger, die in feite zelfs beter presteert. Is dit gegeven een voldoende motief om te ontslaan of riskeert u dan willekeurig ontslag? Hoe pakt u dit aan?


BTW - 29.10.2007

Hela, ik krijg te weinig BTW terug!

U vraagt een (volledig correct) BTW-tegoed van bv. € 5.000 terug, maar u krijgt bv. slechts € 2.000 effectief terug. Heeft de BTW hier een fout gemaakt of is er iets anders aan de hand? Even kijken…


GOED OM TE WETEN - 29.10.2007

Met één hand sturen niet toegelaten?


FISCAAL - AUTOKOSTEN - 29.10.2007

Hoeveel mag uw auto kosten van de fiscus?

Autokosten liggen vaak gevoelig bij de fiscus, zeker als het om een wat ‘betere’ auto gaat. Het gebeurt dan ook geregeld dat de controleur een deel van de ­kosten verwerpt omdat ze ‘overdreven’ zouden zijn. Kan dit echter zomaar?


ACTUALITEIT - BORGSTELLING - 29.10.2007

Persoonlijke borgstelling binnenkort minder erg?

Wie zich persoonlijk borg stelt, zal vanaf 1 december beter beschermd worden indien de borgstelling kosteloos is. Wat houdt dat concreet allemaal in en geldt dit dan ook voor wie zich borg stelt voor zijn vennootschap?


ACTUALITEIT - SOCIALE VERKIEZINGEN - 29.10.2007

Het KB inzake interims is gepubliceerd…


ACTUALITEIT - PENSIOEN - 29.10.2007

Beperkte activiteit na pensioen: nu checken


VLAAMSE RENOVATIEPREMIE - 29.10.2007

De datum van de aanvraag telt, niet de factuurdatum!

Een klant vraagt u om bepaalde werken uit te stellen tot begin volgend jaar omdat hij anders de Vlaamse renovatiepremie niet kan genieten. Hij zou die pas volgend jaar kunnen aanvragen, zei hij. Klopt dat? Dat kan nu toch ook al?


ACTUALITEIT - SOCIALE VERKIEZINGEN - 29.10.2007

Wij doen daar niet aan mee, hé mannen?

Stel, u moet sociale verkiezingen organiseren, maar u verwacht geen kandidaten. Kunt u die verkiezingen vermijden door met uw werknemers een akkoord te sluiten om er geen te organiseren of riskeert u dan sancties?


GOED OM TE WETEN - 25.10.2007

Maak het uw boekhouder niet te moeilijk!


PERSONEEL - FEESTDAGEN - 25.10.2007

Soms heeft uw werknemer minder dan 10 feestdagen!

In uw bedrijf werd op 30 april ‘de brug’ gemaakt met de feestdag van 11.11. Een werknemer die pas in dienst is sinds 1 oktober, zegt dat hij die feestdag niet gehad heeft en vraagt om die op 12 november op te nemen. Moet u dit toestaan?


VAN HOREN ZEGGEN - ONROEREND GOED - 25.10.2007

Is het gedaan met het vruchtgebruik?

Een collega was van plan om samen met zijn vennootschap een pand te kopen via de zgn. vruchtgebruikpiste. Zijn boekhouder raadde hem dat echter af, want die zou veel strenger geworden zijn. Is dat zo en wat als u dat zélf ook heeft?


RECHT - BESTELLING - 25.10.2007

De ‘moderne’ uitvluchten onderuit…

Klopt het dat een klant die een bestelling doet per e-mail daar veel gemakkelijker onderuit kan en dat u toch het best uw voorzorgen neemt? Even kijken…


VENNOOTSCHAP - KAPITAALSVERMINDERING - 25.10.2007

Pas echt belastingvrij na twee maanden?

Een vermindering van het kapitaal is een interessante manier om geld uit uw vennootschap te halen. De voorwaarde is wel dat de nodige spelregels ter zake worden nageleefd en eentje daarvan wordt nogal eens makkelijk vergeten…


GOED OM TE WETEN - 25.10.2007

Spaarrekening? Ik kan niets opzijzetten…


GOED OM TE WETEN - REGISTRATIERECHTEN - 24.10.2007

Laat het vooruitgaan…


IN DE KIJKER - VERKOOP - 24.10.2007

Pas op voor nattigheid… !

De kopers stellen plots vast dat er paddenstoelen groeien in de woning die pas gerenoveerd werd en die u verkocht als vastgoedmakelaar. De verkoper wordt voor het gerecht gedaagd. Hoe vermijdt u in dit proces betrokken te worden?


MEDE-EIGENDOM - 24.10.2007

Gewijzigde lastenverdeling versus nieuwe eigenaar

Is een nieuwe eigenaar zomaar verplicht om gemeenschappelijke lasten te betalen die hij volgens de statuten niet hoeft te betalen, maar die al jaren aan de vorige eigenaar werden doorgerekend?


VLAAMS GEWEST - REGISTRATIERECHTEN - 24.10.2007

Nog meer wijzigingen!

Hiervoor zagen we al dat vanaf 1 november 2007 in het Vlaams gewest een compromis minnelijk ontbonden kan worden zonder fiscale gevolgen. Er is echter nog meer positief nieuws, zo o.m. voor wat betreft de commandverklaring.


ACTUALITEIT - REGISTRATIERECHTEN - 24.10.2007

Een kleine revolutie

Vanaf 1 november zal in het Vlaams gewest een verkoopcompromis minnelijk ontbonden kunnen worden en dit voor een prikje…


UW RAADSMAN - FISCAAL - 24.10.2007

Wat zegt de nieuwe ruling?

U weet dat er zoiets bestaat als een vruchtgebruikconstructie waarbij de vennootschap het vruchtgebruik koopt en uzelf de naakte eigendom. Onlangs werd er nog een belangrijke ruling ter zake afgeleverd. Wat zegt die?


GOED OM TE WETEN - FISCAAL - 24.10.2007

Slim bedacht, maar…


VLAAMS GEWEST - OVAM - 24.10.2007

De overheid saneert, maar wanneer? 

Een ‘onschuldige verkoper’ van een verontreinigde grond hoeft niet zelf te saneren, dat doet de OVAM. Maar wanneer gebeurt dat dan? En wat indien de koper intussen grondwerken wil uitvoeren? Wie betaalt er dan voor de smurrie?


BANK - 24.10.2007

Hoeveel bedraagt mijn korting, mijnheer?

Bij het afsluiten van een hypothecair krediet geven de banken steeds korting op hun basistarieven. Welke criteria hanteren de banken nu om deze kortingen te geven en hoe kunt u daar het best op inspelen als kredietnemer?


FISCOTIP - NOTIONELE INTERESTAFTREK - 22.10.2007

Haal meer uit de notionele interestaftrek…

Zoals u ook in de media kon lezen, wordt er erg creatief omgegaan met de notio­nele interestaftrek. We lichten hieronder een creatieve methode toe, … maar wel eentje die door de fiscus aanvaard werd in een recente ruling.


STANDPUNT FISCUS - PENSIOEN - 22.10.2007

De fiscus mist u…

Als u een groot pensioenkapitaal verwacht van uw vennootschap of een pen­sioenuitkering, dan kan het soms fiscaal gezien interessant zijn om te verhuizen naar een laag belast land. De fiscus zet echter de tegenaanval in…


SOFTWARE - 22.10.2007

BitTorrent binnenhalen in Firefox

BitTorrent is nog altijd de populairste manier om bestanden (muziek, films, …) op internet uit te wisselen tussen gebruikers (peer-to-peer of p2p). Nu kunt u gewoon in uw Firefox-browser met BitTorrent aan de slag.


INTERNET KORT - 22.10.2007

Google Earth in het Nederlands


UITSMIJTER - PROCEDURE - 22.10.2007

Als een beslissing op zich laat wachten…


HUUR - ONROERENDE INKOMSTEN - 22.10.2007

Hoe zet u het op papier?

Verhuurt u privé een woning die de huurder ook deels beroepsmatig gebruikt, dan wordt u in principe zwaarder belast op de ontvangen huur. Hoe anticipeert u het best op onaangename fiscale verrassingen en waarop moet u letten?


DIENSTEN - 22.10.2007

Een knoop in uw zakdoek

We vergeten allemaal weleens iets: een afspraak, een te betalen factuur, een verjaardag, ... Met een reminderdienst zoals PingMe kan dit niet meer gebeuren.


OFFICE - 22.10.2007

Online een presentatie maken

Google Docs bood u al gratis een tekstverwerker en een rekenblad aan die volledig online werken in uw browser. Nu is daar een online presentatietool aan toe­gevoegd - zeg maar een online PowerPoint. Is die de moeite waard?


INTERNET KORT - 22.10.2007

BIC en IBAN opzoeken


ROUTEPLANNERS - 22.10.2007

Op weg met De Rouck

De Rouck - bekend van de papieren wegenkaarten - heeft nu ook een online routeplanner. Kan die op­­boksen tegen de gevestigde waarden?


HOMEPAGE - 22.10.2007

Uw promotiespotje op YouTube?

Heeft u er al aan gedacht dat u het bekende YouTube ook kunt gebruiken voor een filmpje op uw (bedrijfs)site? Hoe werkt dat en waarop moet u letten?


E-MAIL - 22.10.2007

Nieuw bij de grote webmaildiensten

Wat is er nieuw bij Gmail, Windows Live Hotmail en Yahoo! Mail? Welke dienst scoort nu het beste op enkele belangrijke criteria?


NIEUWS - 22.10.2007

Grote namen met gratis nieuws

De nieuwszender CNN kan al een tijdje volledig en gratis via internet bekeken worden. Nu hebben ook enkele andere gevestigde waarden beslist om (een gedeelte van) hun online nieuws voor iedereen toegankelijk te maken.


GEZONDHEID - 22.10.2007

Hop met de beentjes

Sport is essentieel om er een gezond lichaam én een gezonde geest op na te houden. Wij zochten voor u enkele websites die u hierbij helpen.


BELGISCH KORT - 22.10.2007

Nieuwe en vernieuwde Belgische sites


ACTUALITEIT - BEROEPSKOSTEN - 22.10.2007

Mag u al afschrijven?

U bestelt een nieuwe auto die u dit boekjaar nog graag zou beginnen af te schrijven. Volstaat het dan dat de auto dit jaar nog besteld wordt? Hoe zit dat?


PERSONEEL - WOON-WERKVERKEER - 22.10.2007

Wegwijs door het woon-werkverkeer

U wilt uw werknemers een vergoeding betalen voor hun zgn. woon-werkverkeer. Hoe zit dat dan fiscaal gezien? Worden zij daarop belast en vormt die vergoeding voor u (uw vennootschap) aftrekbare kosten? Even kijken…


SOFTWARE - 22.10.2007

Onleesbare en verloren bestanden… gered!

U heeft een oude cd-rom met foto’s die niet meer (goed) leesbaar is? Of u heeft per ongeluk bestanden of foto’s verwijderd van een usb-stick of een geheugenkaartje? Enkele gratis programma’s kunnen helpen...


BEVEILIGING - 22.10.2007

Besmet bij het browsen?

U heeft horen zeggen dat uw pc nu zelfs al besmet kan raken door gewoon naar een site te surfen. Kan dit echt? Hoe kunt u zich daartegen beschermen?


STANDPUNT RECHTER - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 22.10.2007

Zeilen op kosten van de fiscus?

Heeft u een vennootschap, dan is het vaak verleidelijk om bepaalde, grote privé-uitgaven door de vennootschap te laten betalen. Dit heeft echter ook fiscale gevolgen voor u privé, waar u niet zomaar onderuit kunt. Hoe zit dat?


PIPELINE - WETGEVING - 22.10.2007

Wordt de ‘DBI-aftrek’ overdraagbaar?


BTW - PROCEDURE - 22.10.2007

Hoezo, zeven jaar?

Een abonnee vertelde ons dat zijn BTW-controleur bij een controle zeven jaar terug wilde gaan om extra BTW te vorderen en daarvoor beriep hij zich op het ‘inzagerecht’. Kan dat wel? Wat was er daar allemaal aan de hand?


GRONDIG ONDERZOCHT - FISCAAL - 18.10.2007

Kan de fiscus zeggen langswaar u moet rijden?

Stel, u werkt in een ziekenhuis/polikliniek en u trekt het zgn. woon-werk­verkeer af. Mag u dan enkel de kortste route tussen de woon- en de werkplaats opnemen in de aangifte? Kan de fiscus dat controleren? Een recent vonnis licht toe…


GOED OM TE WETEN - VENNOOTSCHAP - 18.10.2007

Wat kost een statutenwijziging?


GOED OM TE WETEN - CONTROLEGENEESKUNDE - 18.10.2007

Woonst niet verlaten: ook voor de controlearts?


ASSOCIATIE - 18.10.2007

Financiële afspraken over het einde

Stel, een associé gaat de associatie verlaten en u stelt zich de vraag wat er nu moet gebeuren met de ‘gezamenlijk gebruikte’ toestellen, met het meubilair, enz. Wie moet nu wie financieel gezien compenseren? Hoe regelt u dit het best?


ACTUALITEIT - AUTO - 18.10.2007

Er nu voor gaan of wachten tot het salon?

In januari is het weer autosalon en dat geeft toch altijd leuke ‘saloncondities’ voor wie op zoek is naar een nieuwe auto. Er zijn echter ook goede redenen om net niet op dat salon te wachten en nú nog uit te kijken naar een nieuwe auto...


BANK - 18.10.2007

Verschillende rekeningen, één pot nat?

Onlangs werd een bank veroordeeld omwille van de zgn. eenheid van rekening. Wat is dit precies en wat betekent een verbod daarop dan concreet in de ­praktijk? Is het m.a.w. wel altijd zo nadelig als het wordt voorgesteld?


ASSOCIATIE - 18.10.2007

Nog meer financiële afspraken over het einde

Verlaat iemand de associatie om met pensioen te gaan, dan stelt zich ook de vraag of er een financiële compensatie kan of moet gebeuren voor de overdracht van zijn patiëntenbestand. Welke afspraken zijn er hier mogelijk?


PRIVé - SCHENKING - 18.10.2007

De hand- en de bankgift: 100 recepten?

Volgens sommigen moet de eerste aangetekende brief (van de schenker) verstuurd worden ná de gift en zeker niet ervóór, volgens anderen moet dat ervóór gebeuren en ook per gewone brief. Wie heeft er nu gelijk?


ACTUALITEIT - FISCAAL - 18.10.2007

Zijn ‘dagschotels’ aftrekbaar?

Als u ’s middags een spaghetti of een dag­schotel eet in de taverne naast het ziekenhuis, mag u die bonnetjes dan aftrekken? Eindelijk zegt een rechter van wel…


VERZEKERINGEN - 17.10.2007

Een polis ‘bedrijfsschade’, iets voor u?

Hoewel de materiële schade door een zware brand doorgaans goed verzekerd is, kunt u toch een pak inkomsten mislopen in afwachting van het goed en wel heropstarten van uw praktijk. Kan een polis ‘bedrijfsschade’ daar iets aan doen?


HET OVERKWAM UW COLLEGA - FISCAAL - 17.10.2007

Stalking door de fiscus?

Een collega (zijn boekhouder) ging niet akkoord met de afrekening die hij van de fiscus gekregen had en hij ging in bezwaar. Hij kreeg onlangs gelijk en sindsdien ‘regent’ het brieven van de fiscus… Is dat normaal als men gelijk krijgt… ?


FISCAAL - 17.10.2007

Kies fiscaal gezien strategisch uw gezinswoning

Heeft u meerdere onroerende goederen, dan kan het fiscaal gezien belangrijk zijn welk van die panden uw ‘gezinswoning’ is. Wanneer is dat van belang en hoe kunt u dit in uw voordeel uitspelen?


GOED OM TE WETEN - FACTUUR - 17.10.2007

Altijd 30 dagen de tijd om te betalen?


ADVIESHOEK - ONROEREND GOED - 17.10.2007

Een fiscaal geoptimaliseerd kantoor?

U wilt een kantoorgebouw kopen om uw groeiende praktijk in onder te brengen. Uw ouders willen u daarbij wel financieel helpen op voorwaarde dat zij uit hun kapitaal nog een periodiek (huur)inkomen krijgen. Kan dat?


GOED OM TE WETEN - BANK - 17.10.2007

Kunt u even langskomen?


FACTUUR - 17.10.2007

Laattijdig en verkeerd reclameren, een doodzonde?

In de algemene voorwaarden van uw leverancier staat dat klachten binnen de acht dagen en aangetekend ingediend moeten worden. Hoe strikt moet u dat zien? Wil dit zeggen dat een fax op dag 10 bv. sowieso een maat voor niets is?


ACTUALITEIT - CONTROLE - 17.10.2007

Een stap te ver…

De fiscus probeerde om de inkomsten van een vrije beroeper vast te stellen op basis van inlichtingen die hij vroeg aan ‘derden’. Kan dat zomaar?


BELEGGEN - 17.10.2007

Hoeveel kost uw toegangsticket voor een fonds?

Wilt u beleggen in een fonds, dan betaalt u daarvoor ‘instapkosten’. Hoeveel bedragen die? Is er een verschil tussen een grootbank en een internetbank en wie is het voordeligst, rekening houdend met bv. ook de bewaarkosten?


ACTUALITEIT - EDUCATIEF VERLOF - 15.10.2007

Deadline voor terugbetaling 2005-2006 nadert


CONTROLE - 15.10.2007

Controle als u uw BTW-tegoed terugvraagt?

Een abonnee vroeg onlangs een BTW-tegoed terug en kreeg prompt een controle. Hoe komt dat? Zal dat opnieuw gebeuren als hij nog eens BTW terugvraagt of was die controle gewoon stom toeval?


GOED OM TE WETEN - WEBSITE - 15.10.2007

Hoe kent u het gemiddelde personeelsbestand?


FACTUUR - 15.10.2007

Inhouding als borg? Welke borg?

Na de uitvoering van de werken heeft de klant geen opmerkingen en dus stuurt u hem uw factuur. De klant betaalt die vrij direct, zij het dat hij wel 5% heeft in­gehouden ‘als borg’, zegt hij. Hoe reageert u daar het beste op?


ONTSLAG - 15.10.2007

Kunt u ook ontslaan bij arbeidsongeval van 6 maanden?

Een bediende die al 6 maanden ziek is, kunt u ‘wettelijk gezien’ ontslaan door hem uit te betalen. U kunt dan zelfs het gewaarborgd loon aftrekken van de opzegvergoeding. Geldt dit ook bij een arbeidsongeval? Een arrest licht toe…


ACTUALITEIT - SOCIALE VERKIEZINGEN - 15.10.2007

Ontslaan of niet? Het is het moment…

Omdat er in 2008 sociale verkiezingen plaatsvinden, is het nu het ‘uitgelezen’ moment om te ontslaan (in bedrijven met minstens 50 werknemers). Waarom?


FEESTDAGEN - 15.10.2007

Voor- en nadelen van individuele vervangingsdagen

Stel, u laat de vervangingsdagen voor feestdagen die in het weekend vallen vrij opnemen. Hoe zit dat dan met werknemers die uit dienst gaan of die nu nog in dienst komen? In welke gevallen hebben zij recht op die feestdagen?


STUDENTENARBEID - 15.10.2007

Is wie afgestudeerd is en thuiszit nog een student?

Op 29 oktober begint het allerheiligenverlof en u wilt een student tewerkstellen in die week, uiteraard tegen het goedkope RSZ-tarief. Mag dat dan ook iemand zijn die onlangs is afgestudeerd, maar die nog geen ‘vast’ werk gevonden heeft?


HOSPITALISATIEVERZEKERING - 15.10.2007

Kunnen werknemers nu zelf de polis verderzetten?

Naar verluidt zouden verzekeraars sinds kort de mogelijkheid moeten bieden om een collectieve hospitalisatieverzekering individueel verder te zetten na het verlaten van het bedrijf. Hoe werkt dit? Waar kunt u uw personeel op wijzen?


ACTUALITEIT - FISCAAL - 15.10.2007

Onduidelijkheid troef!

Er bestaat een extra fiscale aftrek voor de beveiliging van ‘beroepslokalen’ tegen inbraak. Daarover zou er nu interessant nieuws zijn... Wat moet u onthouden?


PERSONEEL - OVERUREN - 15.10.2007

Zijn overuren in ‘de bouw’ niet duur meer?

Het is erg druk in uw bedrijf, uw mannen moeten bijgevolg regelmatig overuren ‘kloppen’ en dat is niet goedkoop. Een collega beweert echter dat hij voor een overuur evenveel betaalt als voor een gewoon uur. Hoe zit dat?


ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 15.10.2007

Híj zegt op en dan dringende reden: een berekend risico?

Stel, een werknemer geeft zelf zijn ontslag en hij begint het dan plots erg bont te maken. U denkt eraan om hem alsnog te ontslaan om dringende reden. Kan dat en wat riskeert u als uw motief niet aanvaard zou worden?


GOED OM TE WETEN - 15.10.2007

Geen kosten meer voor afsluiten rekening?


HET OVERKWAM UW COLLEGA - SLECHTE BETALERS - 15.10.2007

Niets ontvangen en toch belast? Niet noodzakelijk…

Wellicht heeft ook ú te maken met klanten die hun facturen niet betalen. Het punt is echter dat de BTW en de Belastingen daar geen rekening mee houden zodat u dus twee keer gezien bent. Wat kunt u daar eventueel aan doen?


EINDEJAARSGESCHENKEN - 15.10.2007

Wat moet u dit jaar nu weer geven?

Naar jaarlijkse traditie zal u binnenkort de knoop doorhakken over de vraag wat u dit jaar voor ‘eindejaar’ aan het personeel zal geven. Met welke regels moet u nu weer precies rekening houden? Welke mogelijkheden zijn er?


ACTUALITEIT - RESTAURANTKOSTEN - 11.10.2007

De brooddozencontroleurs…

Over de aftrek van maaltijdkosten blijft de fiscus graag moeilijk doen. Onlangs deed een rechter hier echter een opmerkelijke uitspraak over. Even kijken…


VENNOOTSCHAP - 11.10.2007

Als een vennoot er de brui aan geeft…

U heeft samen met twee andere vennoten een BVBA. Eén van hen houdt het nu voor bekeken en eist dat jullie (de blijvers) zijn aandelen overnemen. Kan hij dat zomaar en waar houdt u in het voorkomende geval dan het best rekening mee?


PERSONEEL - ONTSLAG - 11.10.2007

Uw ‘woord’ is niet voldoende

U bent zogoed als zeker dat één van uw werknemers steelt. Het is voor u dus niet meer mogelijk om nog samen te werken. U wilt hem dan ook ontslaan om ­dringende redenen. Wat doet u dan het beste (niet)?