Alle domeinen

2007 - November

ACTUALITEIT - VENNOOTSCHAP - 29.11.2007

Een extra grote premie voor uw pensioen

Uw vennootschap heeft een goed jaar achter de rug en uw boekhouder raadt u aan om een zgn. backservice te doen om zo de winst van het afgelopen jaar nog wat te ‘drukken’. Wat is dat precies? Hoe werkt het en is dat interessant?


BELEGGEN - 29.11.2007

Deelt u mee in de winst?

De winstdeelname op uw Tak 21-verzekeringsrekening kan een interessante aanvulling zijn op het gewaarborgde rendement. Hoe zit dat als u midden in het jaar in- en uitstapt (na acht jaar)? Waarop moet u letten?


VERZEKERINGEN - 29.11.2007

Is uw auto goed verzekerd tegen storm?

Misschien krijgen we ook dit jaar nog enkele stevige najaarsstormen te ver­duren. Wellicht is uw woning via uw brandverzekering goed verzekerd tegen stormschade, maar hoe zit het met uw auto?


ACTUALITEIT - FISCAAL - 29.11.2007

Wees de fiscus te slim af

Bij een jonge (tand)arts kan de fiscus nagaan of hij wel genoeg verdiend heeft om alle uitgaven te kunnen betalen. Wat kunt u nog doen om u ‘in te dekken’?


PATIëNTENWENKEN - ZELFSTANDIGEN - 29.11.2007

Gedeeltelijk hervatten: nieuwe mogelijkheden

Stel, een patiënt die zelfstandige is, zal nooit meer 100% arbeidsgeschikt worden, maar zal wel nog gedeeltelijk kunnen werken. Kan hij dit dan combineren met uitkeringen van het ziekenfonds? Een nieuwe wet biedt nieuwe mogelijk­heden…


GRONDIG ONDERZOCHT - MEDISCH RECHT - 29.11.2007

Hoe haalt u een dringende reden onderuit?

Als het ziekenhuis een arts wil ontslaan om dringende reden zonder advies van de medische raad, dan moet het ontslag aan veel voorwaarden voldoen, zowel inhoudelijk als procedureel. Waarop moet u letten? Een recent arrest licht toe…


MEDISCH RECHT - 29.11.2007

Opvorderen en bellen is niet hetzelfde

In het vorige nummer hadden we het al over het opvorderen van huisartsen door de politie bij alcoholcontroles. Soms belt de politie u echter ook n.a.v. een verkeersongeval of een vechtpartij. Gaat het dan echter wel over opvorderen?


GOED OM TE WETEN - FACTUUR - 29.11.2007

Altijd 30 dagen de tijd om te betalen?


GOED OM TE WETEN - BANK - 29.11.2007

Verborgen kosten bij een autofinanciering?


PENSIOENSPAREN - 28.11.2007

Is méér pensioensparen mogelijk?

Dit jaar bedraagt het plafond voor het pensioensparen € 810. Als u toch méér stort, krijgt u daarop dan hetzelfde rendement? Kunt u dat plafond omzeilen door bij een andere verzekeraar een tweede polis te sluiten?


VENNOOTSCHAP - KAPITAALSVERMINDERING - 28.11.2007

Pas echt belastingvrij na twee maanden?

Een vermindering van het kapitaal is een interessante manier om geld uit uw vennootschap te halen. De voorwaarde is wel dat de nodige spelregels ter zake nageleefd worden en eentje daarvan wordt nogal eens makkelijk vergeten…


HUUR - 28.11.2007

Zorg voor een ‘sluitend’ voorkooprecht

Heel wat vrije beroepers zijn ervan overtuigd dat ze een ‘sluitend’ voorkooprecht hebben op hun gehuurde pand, maar als puntje bij paaltje komt, zien ze de ­verkoop vaak aan hun neus voorbijgaan. Waarop moet u letten?


ACTUALITEIT - FISCAAL - 28.11.2007

Zijn ‘dagschotels’ aftrekbaar?

Als u ’s middags een spaghetti of een dag­schotel eet in de taverne naast uw praktijk, mag u die bonnetjes dan aftrekken? Eindelijk zegt een rechter van wel…


GOED OM TE WETEN - VASTGOED - 28.11.2007

Hoeveel ‘grondlasten’ moet u betalen?


ADVIESHOEK - FISCAAL - 28.11.2007

Passeer twee keer langs de kassa!

Sinds 2005 is de zgn. woonbonus ingevoerd ter vervanging van het ‘bouw­­­sparen’ als fiscaal voordeel voor een hypothecaire lening. Is het echter ook mogelijk om beide fiscale voordelen te combineren? Even kijken...


ACTUALITEIT - BORGSTELLING - 28.11.2007

Persoonlijke borgstelling binnenkort minder erg?

Wie zich persoonlijk borg stelt, zal vanaf 1 december beter beschermd worden indien de borgstelling kosteloos is. Wat houdt dat concreet allemaal in en geldt dit dan ook voor wie zich borg stelt voor zijn vennootschap?


GOED OM TE WETEN - ONROEREND GOED - 28.11.2007

Is het compromis voortaan ‘omkeerbaar’?


BELEGGEN - 28.11.2007

Doet u ook ‘verdachte transacties’?

Vanaf 1 januari 2008 worden de effecten aan toonder afgeschaft en dan moet u die op een effectenrekening zetten. Riskeert u dan niet dat de banken deze de­ponering als een ‘verdachte transactie’ zullen melden aan de ‘anti-witwascel’?


ACTUALITEIT - BEROEPSKOSTEN - 26.11.2007

Met een verlies altijd verloren… ?

Het einde van het jaar nodigt altijd uit om nog extra kosten te maken. Kan dat ook als u daardoor op verlies uitkomt of moet u daar toch mee opletten?


GOED OM TE WETEN - 26.11.2007

Uw internetprovider vervangen?


GOED OM TE WETEN - 26.11.2007

Een attest van de tandarts, kan dat?


BUROTICA - 26.11.2007

Hoe u makkelijk met een pdf werkt…

Met de opgang van internet en e-mail hebben zgn. pdf-documenten aan populariteit gewonnen. Ze hebben dan ook een aantal niet onbelangrijke voordelen, maar hoe maakt u zo’n pdf eigenlijk op een eenvoudige manier?


AANWERVEN - 26.11.2007

Hoe overwint u een niet-concurrentiebeding?

U bent sterk geïnteresseerd in een kandidaat-werknemer, maar die blijkt te zullen afhaken omdat hij gebonden is door een niet-concurrentiebeding. Hij wil alleen komen als u tekent dat u alles op u neemt. Is dat gevaarlijk? Hoe doet u dat?


BTW - 26.11.2007

Steekt u weleens de grens over?

U krijgt een mooie opdracht aangeboden in Nederland bv. en u wilt deze kans niet laten liggen. Kunt u dan met Belgische BTW factureren en waarmee moet u allemaal rekening houden om in orde te zijn voor de BTW?


ZWANGERSCHAP - 26.11.2007

Bescherming zwangere werkneemster wordt versterkt

Terwijl ze zwanger is, beslist u om een werkneemster te ontslaan, maar u voert het ontslag pas uit na de zgn. beschermde periode. Riskeert u dan toch nog een beschermingsvergoeding te moeten betalen? Volgens een recent arrest wel…


LOON - 26.11.2007

Hoe stelt u een pc-privéplan op?

Stel, u wilt een pc-privéplan invoeren (= een plan waarbij het personeel computer­materiaal kan aankopen en u tussenkomt in de kosten). Hoe begint u eraan? Waarvoor moet u uitkijken opdat u geen onverwachte kosten zou oplopen?


HET GROTE MISVERSTAND - FISCAAL - 26.11.2007

Aanwerven op kosten van de fiscus

U hoort van een collega dat u dit jaar beter niemand meer ontslaat omdat dit fiscaal gezien zeer nadelig zou kunnen zijn. Klopt dit verhaal? Hoe zit het precies?


ACTUALITEIT - SOCIALE VERKIEZINGEN - 26.11.2007

Moet u zich registreren voor de sociale verkiezingen?

Wellicht ontving ook u (als u meer dan 50 werknemers heeft) een brief van de FOD Werkgelegenheid waarin gevraagd wordt om u te registreren voor de so­­ciale verkiezingen. Wat houdt dat in? Wat als u niet op die brief reageert?


ACTUALITEIT - VAKANTIEGELD - 26.11.2007

Provisie vakantiegeld en deeltijds werk


ONTSLAG - 26.11.2007

Kunt u een fout in de opzegbrief nog rechtzetten?

Als u in de opzegbrief een foute (of geen) duur vermeld heeft, kan de werknemer achteraf nog een opzegvergoeding opeisen, tenzij uit zijn houding bleek dat hij de opzeg heeft aanvaard. Of kunt u nog iets doen om uw fout recht te zetten?


ACTUALITEIT - BEROEPSKOSTEN - 26.11.2007

Zoveel geschenken voor die paar klanten?

Een tijdje terug heeft u wellicht ook weer de nodige relatiegeschenken besteld voor tijdens de eindejaarsperiode. Zijn er zaken waarop u specifiek moet letten als die binnenkort geleverd worden en voor u ze kunt beginnen uit te delen?


ACTUALITEIT - LOON - 26.11.2007

Bonus 2007: beter om pas te betalen in 2008?


PERSONEEL - 26.11.2007

Been gebroken bij het ‘sjotten’, moet u iets betalen?

Eén van uw mannen speelt in zijn vrije tijd voetbal. Nu heeft hij tijdens een ­training zijn voet gebroken. Moet u hem nu ook gewaarborgd loon betalen terwijl hij eigenlijk door zijn ‘fout’ afwezig is?


RECHTEN EN PLICHTEN - 26.11.2007

Mijn gsm-nummer of uw gsm-nummer… ?

Een commerciële kracht werd ontslagen en is naar de concurrentie gestapt. Stilaan blijkt dat veel klanten nog steeds hém bellen… omdat ze (alleen) zijn gsm-nummer hebben. Is dat oneerlijke concurrentie? Hoe vermijdt u problemen?


ACTUALITEIT - STARTBANEN - 26.11.2007

Hoeveel heeft u er nodig in 2008?

Heeft u 50 of meer werknemers, dan moet u een bepaald aantal jongeren in dienst nemen. Uw quotum kan wijzigen op 1 januari. Wat staat er u te doen?


ACTUALITEIT - BTW - 26.11.2007

De BTW heeft nu ook een pc…

Moet u maandelijks een BTW-aangifte indienen, dan zal dat binnenkort verplicht elektronisch moeten gebeuren. Is dat nu vooral van belang voor uw boekhouder of heeft dat ook voor u praktische gevolgen?


HET KAN OOK U OVERKOMEN - VENNOOTSCHAP - 22.11.2007

Mijnheer Janssens, die werkt hier niet meer…

Een collega nam een bestelling op van de zaakvoerder van een BVBA. Toen hij informeerde waarom zijn factuur nog niet betaald was, bleek die man allang geen zaakvoerder meer te zijn… Wat dan en hoe is dit te vermijden?


PERSONEEL - EINDEJAARSPREMIE - 22.11.2007

Baas, waar is mijn eindejaarspremie?

Begin september werfde u een nieuwe bediende aan. Nu komt die bij u langs om te vragen waarom hij geen eindejaarspremie krijgt en zijn collega’s wel. Is dit een fout van het sociaal secretariaat of toch niet?


GOED OM TE WETEN - FISCAAL - 21.11.2007

Is zeven jaar voldoende?


UW RAADSMAN - TONTINE - 21.11.2007

Een aanwas met optie als optimalisatie

Niet-gehuwde partners kopen dikwijls hun gezinswoning met een beding van aanwas of een tontine. Hierdoor verkrijgt de langstlevende de woning bij het overlijden van de partner. Is dat wel altijd interessant of doet u het beter anders?


IN DE KIJKER - STEDENBOUW - 21.11.2007

Zijn de sloophamers terug daar?

De laatste tijd gaat de stedenbouwinspectie weer vlot over tot het betekenen van oude en haast vergeten gerechtelijke uitspraken waarbij de (toenmalige) eigenaar veroordeeld werd tot de afbraak van een uitgevoerd bouwwerk. Quid?


BANK - 21.11.2007

Recycleer uw hypothecaire inschrijving

Er wordt veel gesproken over een hypotheekoverdracht wanneer u een nieuwe woning koopt of bouwt, maar hoe werkt dit juist? En wat is dan precies uw voordeel om hiervoor te kiezen i.p.v. voor het afsluiten van een nieuwe lening?


GOED OM TE WETEN - REGISTRATIERECHTEN - 21.11.2007

Het is goedgekeurd!


MEDE-EIGENDOM - 21.11.2007

Uw handelsgelijkvloers wordt zomaar een appartement…

U bent eigenaar van een handelsgelijkvloers en de algemene vergadering van mede-eigenaars wil deze handelsfunctie nu liever zien verdwijnen. Kan dit zomaar? Wat is de correcte procedure?


ACTUALITEIT - VASTGOEDMAKELAAR - 21.11.2007

Nieuw: de kustmakelaar

Vanaf 1 maart 2008 zal elke kustmakelaar een vergunning moeten hebben als zgn. toeristisch verhuurkantoor. Waarover gaat het precies?


WET BREYNE - BOUWPROMOTOR - 21.11.2007

Een deur zonder sleutel

Volgens de Wet Breyne hoeft de bouwheer de waarborg slechts vrij te geven in twee fasen: 2,5% bij de voorlopige en 2,5% bij de eindoplevering. Hoe raakt u als bouwpromotor nu gemakkelijk aan het geld van de borg?


VERZEKERINGEN - 21.11.2007

Een lekkende stookolietank: wie betaalt de sanering?

Wat als uw stookolietank lekt… ? De vervuiling en de financiële gevolgen zijn dan vaak niet te overzien. Wie betaalt de kosten voor de sanering? Bent u hier meestal voor verzekerd?


PIPELINE - PROCEDURE - 19.11.2007

De ‘voorlopige’ bemiddelaar is begonnen


UITSMIJTER - BEROEPSKOSTEN - 19.11.2007

Als trakteren verplicht is...


STANDPUNT RECHTER - CONTROLE - 19.11.2007

De fiscus maakt het zich graag makkelijk

Bij een (grondige) controle gebeurt het dat de fiscus vraagt om alle nodige boekhoudkundige stukken even binnen te brengen. Mag dat echter wel? Kan een aan­slag die vervolgens gevestigd wordt als ongeldig beschouwd worden?


FISCOTIP - GROEPSVERZEKERING - 19.11.2007

Uw vennootschap verkopen via een backservice?

U wilt uw vennootschap verkopen. Wist u dat het fiscaal gezien voordelig kan zijn om de overnameprijs voor uw aandelen (gedeeltelijk) te laten betalen via een backservice in uw groepsverzekering? Hoe werkt dit precies?


ACTUALITEIT - BTW - 19.11.2007

Even serieus a.u.b.!

Recentelijk tikte een rechter de BTW op de vingers omdat die een onredelijk zware boete had opgelegd. Een toevallige beslissing of biedt dit perspectieven?


BELGISCH KORT - 19.11.2007

Nieuwe en vernieuwde Belgische sites


INTERNET KORT - 19.11.2007

Meer zicht op uw Task Manager


ONLINE TESTS - 19.11.2007

Ontdek uzelf… in online tests

Psychologische en andere tests kunnen zowel nuttig als leuk zijn. Op internet zijn er honderden te vinden. Wat zijn tegenwoordig de goede vindplaatsen?


HOMEPAGE - 19.11.2007

Uw site helemaal beveiligd?

U hoort weleens berichten over gehackte websites en gestolen creditcard­gegevens. Hoe zorgt u ervoor dat uw website veilig is?


SOFTWARE - 19.11.2007

Uw mappen netjes ‘in sync’

Wilt u de inhoud van twee mappen helemaal identiek (synchroon) houden, dan doet u dat het beste met een specifiek stukje ‘sync’-software. Welke kiest u?


SOFTWARE - 19.11.2007

Winamp en RealPlayer: wat is er nieuw?

Er is sinds kort een nieuwe versie van Winamp en ook RealPlayer heeft enkele nieuwigheden. Is het de moeite waard om te upgraden?


TAAL - 19.11.2007

Schreiven zonder fauten

Hoe zorgt u ervoor dat u in uw e-mails, uw brieven, uw blog, … foutloos Nederlands schrijft? Wij zochten voor u enkele handige taaltools uit.


STANDPUNT RECHTER - AFSCHRIJVINGEN - 19.11.2007

Hoe trouw is uw cliënteel?

Neemt u of uw vennootschap een klantenbestand over, dan moet dat van de fis-cus in principe afgeschreven worden over tien à twaalf jaar. Moet u zich daaraan houden? Wanneer kan een goodwill of cliënteel sneller afgeschreven worden?


INTERNET KORT - 19.11.2007

Op zoek naar een bijsluiter?


INTERNETCONNECTIE - 19.11.2007

Draadloos: alleen als het nodig is

Een abonnee vroeg hoe hij het draadloze deel van zijn thuisnetwerk kon uit­schakelen. Hoe doet u dit - eventueel tijdelijk - en waarom zou u dat (niet) doen?


TELEVISIE - 19.11.2007

Zappen op uw pc

De internettelevisiedienst Joost is sinds kort voor iedereen toegankelijk. Is hij de moeite waard?


E-MAIL - 19.11.2007

Verbind Outlook met Hotmail

Een Hotmail-account is een zegen als u vaak onderweg bent, maar een vloek als u liever met Outlook werkt. Outlook Connector heft dit dilemma op.


ZOEKEN - 19.11.2007

Sneller naar de interessantste sites

StumbleUpon is een populaire browser-plug-in om nieuwe, interessante sites te ontdekken. Nu helpt deze plug-in u ook om efficiënter te zoeken. Hoe werkt het?


BEVEILIGING - 19.11.2007

Bestanden of mappen beveiligen

Staan er een aantal vertrouwelijke of gevoelige bestanden op uw harde schijf? Door ze te versleutelen kunnen anderen ze niet bekijken. Hoe doet u dat?


CONTROLE - REKENING-COURANT - 19.11.2007

Bent u verplicht om interesten te vragen?

U heeft een tegoed op uw vennootschap via uw rekening-courant, maar u vraagt daar geen interesten op. Volgens sommige controleurs kan er dan een probleem rijzen. Hoe zit dat precies? Wat kunt u daartegen doen?


REGISTRATIERECHTEN - 19.11.2007

Volgens mij is uw pand méér waard, meneer…

U heeft een pand gekocht en u heeft daar registratierechten op betaald. Nu vindt de ontvanger dat u te weinig registratierechten betaald heeft omdat de waarde volgens hem hoger ligt dan wat u opgegeven heeft. Hoe pakt u dit aan?


LANGETERMIJNSPAREN - 19.11.2007

Haal alles uit uw levensverzekering!

Nu het einde van het jaar nadert, wordt het tijd om eens te kijken of u met een levensverzekering uw belastingen voor dit jaar niet kunt optimaliseren. Wat zijn de fiscale voordelen en hoe haalt u daar het maximum uit?


GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 15.11.2007

Als u doet wat de overheid voorschrijft…

Een patiënte ondergaat een mammografie. Men deelt haar mee dat er geen kwaadaardige afwijkingen zijn, maar later blijkt dat er toch een invasieve ingreep nodig is. Is de radioloog dan aansprakelijk? Volgens een recent vonnis niet…


PRIVé - ONROEREND GOED - 15.11.2007

Moet de promotor niet meebetalen?

U heeft een nieuwbouwappartement gekocht (al dan niet als praktijkruimte) en de promotor wil u laten opdraaien voor het aandeel in de gemeenschappelijke kosten van de appartementen die hij nog niet verkocht heeft. Kan hij dat?


GOED OM TE WETEN - FISCAAL - 15.11.2007

Samenwonenden vormen ook een gezin!


ACTUALITEIT - VENNOOTSCHAP - 15.11.2007

Is het gedaan met het vruchtgebruik?

Een collega was van plan om samen met zijn vennootschap een pand te kopen via de zgn. vruchtgebruikpiste. Zijn boekhouder raadde hem dat af, want de f­iscus zou veel strenger geworden zijn. Is dat zo en wat als u dat zélf ook doet?


GOED OM TE WETEN - TANDARTSEN - 15.11.2007

Tandarts, u zal geen reclame maken…


RECHT - 15.11.2007

Moet u blijven wachten?

U heeft een hele tijd geleden een nieuwe pc besteld. Tot nu toe heeft u die nog altijd niet ontvangen. Kunt u die bestelling nu annuleren? Als ze u een gelijk­aardig toestel in de plaats aanbieden, moet u dit dan aanvaarden?


ACTUALITEIT - MEDISCH RECHT - 15.11.2007

WODCA in het bloed?

Op het einde van het jaar zijn er veel alcoholcontroles. Stel, u bent huisarts en men vordert u op om bloed te komen trekken. Moet u gaan? Hoe wordt dit vergoed?


FISCAAL - 15.11.2007

Kies fiscaal gezien strategisch uw gezinswoning

Heeft u meerdere onroerende goederen (die u niet verhuurt), dan kan het fiscaal gezien belangrijk zijn welk van die panden uw ‘gezinswoning’ is. Wanneer is dat van belang en hoe kunt u dit in uw voordeel uitspelen?


ADVIESHOEK - RECHT - 14.11.2007

Blijft de partner in de kou staan?

Een gehuwde zelfstandige koopt een woning aan via zijn vennootschap. Stel dat er later een echtscheiding komt, hoe zit het dan met die woning? Blijft zijn partner dan in de kou staan?


ACTUALITEIT - AUTO - 14.11.2007

Er nu voor gaan of wachten tot het salon?

In januari is het weer autosalon en dat geeft toch altijd leuke ‘saloncondities’ voor wie op zoek is naar een nieuwe auto. Er zijn echter ook goede redenen om net niet op dat salon te wachten en nú nog uit te kijken naar een nieuwe auto...


BELEGGEN - 14.11.2007

Zijn vastgoedbevaks een (steen)goede belegging?

Vastgoedbevaks zijn fiscaal gezien interessant omdat de dividenden slechts tegen 15% belast worden of zelfs helemaal niet als de bevak voor minstens 60% belegt in residentieel vastgoed. Zijn ze een goed alternatief voor obligaties?


VERZEKERINGEN - 14.11.2007

Is uw auto goed verzekerd tegen de herfst?

Het is weer herfst en ongetwijfeld krijgen we ook dit jaar weer enkele stevige najaarsstormen te verduren. Wellicht is uw woning via uw brandverzekering goed verzekerd tegen stormschade, maar hoe zit het met uw auto?


ACTUALITEIT - FISCAAL - 14.11.2007

Laat u fiscaal gezien niets liggen?

Nu het jaareinde nadert, checkt u het best of u wel het maximum uit uw VAPZ haalt, zeker als u dit combi-neert met een groepsverzekering. Hoe doet u dat?


GOED OM TE WETEN - FINANCIEEL - 14.11.2007

Zijn de Tak 21 en de Tak 23 minder beschermd?


FINANCIEEL - BANK - 14.11.2007

SEPA: wat is dat en wat kan het voor u doen… ?

Binnen enkele maanden start er een overgangsperiode op het vlak van het Europese betalingsverkeer. Wat zal er nu weer precies veranderen en wat moet u eventueel doen en tegen wanneer?


GOED OM TE WETEN - INTERNET - 14.11.2007

Uw laptop aan een (zijden) draadje?


HUUR - 14.11.2007

Eén of twee huurcontracten?

U heeft de mogelijkheid om een goed gelegen praktijkruimte te huren met daarbij een woongedeelte (een zgn. gemengd pand). Kiest u beter voor één of twee huurcontracten? Wat is de beste keuze en waarom?


GOED OM TE WETEN - 12.11.2007

Baat het niet, dan schaadt het niet!


HET GROTE MISVERSTAND - BTW - 12.11.2007

6% BTW voor garages en opritten?

Zoals u weet, kunnen ook garages gebouwd of verbouwd worden tegen 6% BTW. Uit vragen van abonnees blijkt echter dat het niet altijd even duidelijk is wanneer dat precies kan en hoe het zit met carports, opritten, parkings, enz.


PERSONEEL - VOORSCHOT - 12.11.2007

Waaraan moet u denken als u een voorschot geeft?

Eén van uw mannen vraagt u om een voorschot op zijn loon te krijgen. Met de dure eindejaarsperiode in het vooruitzicht kan hij wel wat extra ‘cash’ gebruiken. Waarop moet u letten zodat u alles kunt compenseren?


ACTUALITEIT - SOCIALE VERKIEZINGEN - 12.11.2007

De verkiezingskoorts slaat toe!

Binnenkort (tussen 7 en 20 december) moet u de eerste formaliteiten voor de sociale verkiezingen vervullen. Dit is dan de zgn. voorprocedure. Gelet dat het uw ‘eerste keer’ is, wat houdt dat dan in?


EINDEJAARSPREMIE - 12.11.2007

Let op als u de dertiende maand in het contract vermeldt!

De toekenningsvoorwaarden van eindejaarspremies staan meestal in een CAO. Kan het dan kwaad om in het contract zelf nog eens te herhalen dat men recht heeft op een eindejaarspremie? Volgens een recent arrest moet u oppassen…


TIJDSKREDIET - 12.11.2007

Tijdskrediet is niet altijd ‘een recht’!

Wanneer een werknemer tijdskrediet aanvraagt, beschouwt hij dat vaak als een formaliteit, hij heeft er immers ‘recht op’. Is dat echter wel altijd het geval? In welke gevallen kunt u weigeren of uw toestemming als ‘gunst’ uitspelen?


ONTSLAG - 12.11.2007

Kunt u één iemand van een team niet ontslaan?

Tegenwoordig wordt er vaak in team gewerkt. Wat als u één van de teamleden wilt ontslaan omdat hij ‘niet voldoet’? Kunt u daar problemen mee krijgen omdat u de anderen niet ontslaat? Waarop moet u letten?


VERZEKERINGEN - 12.11.2007

Auto uitgebrand: “Spijtig”, zegt de brandverzekeraar… ?

Het bedrijf van een collega werd onlangs verwoest door brand. Blijkt nu dat zijn uitgebrande auto en camionette niet vergoed worden door de brandverzekering. Dat kan toch niet, of wel en valt daar dan eventueel ook iets aan te doen?


RECHT - OFFERTE - 12.11.2007

Ga niet blindelings mee met uw tijd…

Een klant laat u per e-mail weten dat hij akkoord gaat met uw offerte voor een bepaald werk. Mag u daar echt op voortgaan of past u daar toch beter mee op?


GOED OM TE WETEN - 12.11.2007

Aanleg groendak, is dat tuinaanleg?


BANK - WAARBORG - 12.11.2007

Hoe iets negatiefs toch positief is…

U wilt een extra lening aangaan bij de bank, maar u weet dat ze dan weer de nodige waarborgen zullen vragen. Wist u echter dat u dit vaak ook kunt door te ‘beloven om bepaalde zaken niet te doen’, zeker als u in vennootschap zit… ?


ACTUALITEIT - SUBSIDIES - 12.11.2007

Uw personeel is iets goedkoper geworden!


GOED OM TE WETEN - WEBSITE - 12.11.2007

Op zoek naar de CAO over de 13de maand?


PERSONEELSBELEID - 12.11.2007

Beoordeling of functioneringsgesprek, what’s in a name?

Personeelsverantwoordelijken van grote bedrijven hoort u soms spreken over enerzijds functioneringsgesprekken en anderzijds beoordelingsgesprekken. Wat is eigenlijk het verschil tussen de twee? Is dit ook iets voor in een KMO?