Alle domeinen

2007 - Januari

VLAAMS GEWEST - 31.01.2007

De renovatiepremie komt eraan!

De aangekondigde Vlaamse renovatiepremie komt er snel aan. Toch moet u er nu al rekening mee houden.


ONTEIGENING - 31.01.2007

Laat u flink betalen voor die onteigening…

Wie onteigend wordt, krijgt voorafgaandelijk aan de eventuele start van een onteigeningsprocedure steeds een aanbod tot aankoop in der minne. Maar wat moet u zeker nagaan bij de onteigening van een ‘grond’… ?


VERZEKERINGEN - 31.01.2007

De winterellende kan tot in april duren

Het is tot nu toe een erg zachte winter geweest, maar het kan nog vriezen tot een eind in april (zelfs tot en met de Ijsheiligen, begin mei!). Wat als u vorstschade oploopt, wordt dit steeds zomaar vergoed… ?


MAKELAAR - 31.01.2007

Blijf van mijn bord af!

Eens de makelaar een pand met succes heeft verkocht, wil hij dat zijn publiciteitsborden nog een tijd aan de gevel blijven hangen met de melding ‘verkocht’. Hoe zorgt hij ervoor dat dit bord niet wordt verwijderd buiten zijn wil om?


IN DE KIJKER - 31.01.2007

Het lijkt de evidentie zelf, maar…

Elke vastgoedmakelaar biedt panden te koop aan in zijn etalage, in de krant of op zijn website. Wat als een koper hierop reageert? Hoe moet de makelaar die respons dan interpreteren? Wat kunnen de gevolgen ervan zijn?


UW RAADSMAN - 31.01.2007

Leent u het best op 20, 25 of 30 jaar?

Door de grote kredietbedragen wordt er vaak voor langere looptijden geleend. Is langer lenen dan financieel gezien interessanter als u ook nog eens een extra fiscaal voordeel krijgt als u langer leent? We rekenden het uit voor u.


FISCAAL - 31.01.2007

De ‘gedeeltelijke’ vruchtgebruikconstructie…

De vruchtgebruikconstructie waarbij de bedrijfsleider de blote eigendom van een pand koopt en zijn vennootschap het vruchtgebruik, is al goed gekend. Maar wie kent de ‘gedeeltelijke’ vruchtgebruikconstructie? Is dit interessant?


GOED OM TE WETEN - 31.01.2007

Meer 6% BTW…


STANDPUNT RECHTER - 29.01.2007

Het is vlug gebeurd…

Als u goederen verhuurt aan uw vennootschap, bent u dan onderworpen aan de BTW? En wat als deze verhuur gebeurt via een hiervoor speciaal opgerichte (middelen)vennootschap?


ACTUALITEIT - 29.01.2007

De laatste stuiptrekking…

Zoals u weet, zijn veel lichte vrachtwagens hun fiscale gunstregime kwijt. Een abonnee die hierover controle kreeg, vroeg ons vanaf wanneer dit precies geldt.


MEERWAARDE - 29.01.2007

Als u ‘gedwongen’ wordt om te stoppen

Heeft u een eenmanszaak en verkoopt u uw cliënteel of brengt u het in in een vennootschap, dan wordt u in principe belast op de ‘stopzettingsmeerwaarden’ tegen 33%. In bepaalde gevallen geldt er echter een gunsttarief. Hoe zit dat precies?


LENEN - 29.01.2007

Hoeveel moet u lenen?

De nieuwe fiscale grensbedragen voor woonkredieten die worden afgesloten in 2007 zijn gekend. Indien u in 2007 een krediet afsluit, kunt u op basis van deze bedragen het krediet fiscaal gezien optimaliseren. We geven u een overzicht.


STANDPUNT RECHTER - 29.01.2007

Kan de fiscus uw winst van 1976 nog belasten?

Hoewel inkomsten belastbaar zijn in het jaar waarop ze betrekking hebben, kan de fiscus bepaalde inkomsten toch nog in een later jaar belasten...


FISCOTIP - 29.01.2007

Schenk ‘net’ niet alles weg…

Als ouders de aandelen van hun patrimoniumvennootschap willen wegschenken aan hun kinderen, is dit fiscaal gezien interessant. Dit voordeel kan voor uw kinderen nog groter zijn als niet alle aandelen worden weggeschonken… Hoe?


VENNOOTSCHAP - 29.01.2007

Rendeert een extra vennootschap?

Zit uw woning of het vruchtgebruik daarop in uw vennootschap (waarin u ook zaakvoerder of bestuurder bent), dan riskeert die vennootschap daardoor een groot stuk notionele interestaftrek te verliezen. Hoe lost u dit eenvoudig op?


ACTUALITEIT - 25.01.2007

Elke maand pensioensparen?

U stortte in december nog € 800 voor uw pensioensparen en nu raadt men u aan om dit voortaan maandelijks te betalen. Is dit een goed idee?


MEDISCH RECHT - 25.01.2007

Wat kunt u doen als de patiënt zijn toestemming intrekt?

Als een patiënt plots afziet van de behandeling waarmee hij eerst akkoord ging, mag u die volgens de wet niet starten/verderzetten. Het is zelfs aangewezen om u op juridisch vlak in te dekken. Hoe gaat u te werk?


GOED OM TE WETEN - 25.01.2007

Nog te keuren huis te koop...


GRONDIG ONDERZOCHT - 25.01.2007

Van de ene rekening op de andere: gevaarlijk spel?

Dat u op een privérekening geen beroepsinkomsten mag laten storten, wist u al. Maar ook met het omgekeerde (van de privé- naar de beroepsrekening storten) moet u voorzichtig zijn. Wat mag niet en wat kan wel? Een vonnis licht toe…


BUROTICA - 25.01.2007

De top-drie van e-mailproblemen

Tegenwoordig is ‘spam’ (ongevraagde e-mails) een ware plaag, de hoeveelheid is het laatste halfjaar zelfs verdrievoudigd. Daarnaast zijn echter ook verloren en te grote mails vaak voorkomende e-mailproblemen. Wat kunt u hieraan doen?


VENNOOTSCHAP - 25.01.2007

Uw kapitaal optrekken en voordeel doen?

Als u een (E)BVBA heeft, heeft u die wellicht ook opgericht met het minimum­kapitaal. Dit heeft echter ook fiscale beperkingen. Wat zijn dan de fiscale voordelen als u het kapitaal optrekt? Wat levert het u op?


GOED OM TE WETEN - 25.01.2007

Korting op de billijke vergoeding


ACTUALITEIT - 25.01.2007

Als de profielencommissie een verklaring vraagt…

Eind vorig jaar heeft de profielencommissie huisartsen de voorschrijfprofielen van 2004 verstuurd. Een aantal artsen (144 om precies te zijn) werd expliciet gevraagd om uitleg te geven. Wat zet u in zo’n brief? Wat als u niet antwoordt?


VERZEKERINGEN - 25.01.2007

Moet u voor 100% verzekeren?

U sloot indertijd een brandverzekering af voor uw woning en uw praktijk, maar ondertussen heeft u bv. uw inboedel vernieuwd, waardoor u eigenlijk niet meer voor 100% verzekerd bent. Kan dit een probleem zijn? Wat kunt u doen?


VERZEKERINGEN - 24.01.2007

Wanneer mag uw advocaat tussenkomen?

U heeft een autoverzekering met ‘rechtsbijstand’ en naar aanleiding van een ongeval wilt u nu uw eigen advocaat inschakelen om u te verdedigen. Uw verzekeraar weigert echter om tussen te komen in het ereloon. Hoe zit dat precies?


FINANCIEEL - 24.01.2007

Slim lenen via uw groepsverzekering?

Uw vennootschap heeft in de loop der jaren al heel wat kapitaal gestort in uw groepsverzekering. Nu hoort u dat u via uw groepsverzekering privé kunt lenen om een gebouw te kopen tegen een interestvoet van slechts 0,5%. Klopt dat?


INFORMATICA - 24.01.2007

Hasta la Vista!

Rond deze tijd wordt Windows Vista gelanceerd, het nieuwe besturingssysteem dat Windows XP op computers vervangt. Schakelt u het best nu al over?


SUCCESSIERECHTEN - 24.01.2007

Enkele misverstanden opgehelderd...

Omdat we geregeld vragen krijgen van abonnees over handgiften en schenkingen, zetten we nog eens een aantal belangrijke principes op een rijtje.


BELEGGEN - 24.01.2007

Een renteniersformule op het lijf geschreven?

Levensverzekeringen met een ‘tijdelijke lijfrente’ zouden volgens uw bankier fiscaal gezien interessanter zijn dan kasbons of obligaties omdat u voor een deel de roerende voorheffing ontwijkt. Hoe werkt dit nieuwe product?


ACTUALITEIT - 24.01.2007

Voor wie een woning of een appartement verhuurt…

In de media was er onlangs heel wat heisa rond de nieuwe regeling over de registratie van de contracten voor woninghuur. Wat is er precies van aan? Moet u zich inderdaad reppen naar het registratiekantoor of is paniek niet nodig?


HET OVERKWAM UW COLLEGA - 22.01.2007

Wie klopt er nu weer op de deur?

Een collega kreeg onverwacht bezoek van de fiscus. Hij werd geïntimideerd en hij tekende een akkoord. De fiscus beloofde dat er geen andere jaren gecontroleerd zouden worden als hij tekende. Wat doet u het best als dit u overkomt?


ALTERNATIEF BELONEN - 22.01.2007

Opslag geven door parkeergeld terug te betalen?

Stel, uw werknemers die met de auto naar het werk komen, parkeren die op de (dure) betaalparkings in de buurt. Kunt u die parkeerkosten op een RSZ- en fiscaalvriendelijke manier vergoeden? Hoe pakt u dat aan?


ACTUALITEIT - 22.01.2007

Kan de top goedkoper afvloeien?

Zoals u weet, kunt u RSZ besparen door een stuk op­­zeg te herkwalificeren in een niet-concurrentie­ver­goeding. De marge blijkt zelfs groter dan ge­­dacht…


FISCAAL - 22.01.2007

Tuinwerkzaamheden en de BTW, een moeilijk verhaal?

Een abonnee die tuinwerkzaamheden doet, vroeg ons of hij aan een andere zelfstandige moet factureren met 6% BTW, 21% BTW of met medecontractant. Even kijken hoe dat allemaal weer precies in elkaar zit...


GOED OM TE WETEN - 22.01.2007

Eurovignet voor een ‘werkvoertuig’?


FISCAAL - 22.01.2007

Doe de cholesteroltest…

Geregeld krijgt u van familie en kennissen hun BTW- bonnekes ‘omdat die fiscaal aftrekbaar zijn voor u’. Zo simpel is dat uiteraard niet, waar moet u op letten?


ACTUALITEIT - 22.01.2007

Het scholingsbeding na de nieuwe wet: hoe werkt het?

De lang aangekondigde wet op het scholingsbeding is verschenen. Op welke voorwaarden moet u nu letten als u zich wilt indekken wanneer een werknemer een dure opleiding gaat volgen? En wat zijn de zwakke punten van de wet?


OPZEGGINGSTERMIJN - 22.01.2007

Hoe vermijdt u problemen i.v.m. de verlenging?

Als u een werknemer ontslaat met een opzegtermijn, dan zorgt de verlenging van die opzegtermijn vaak voor twijfel over het exacte einde ervan. Hoe dekt u zich in en hoe vermijdt u mogelijke vorderingen?


ZIEKTE - 22.01.2007

Een attest moet wel nog een attest zijn, hé!

Stel, een werknemer levert u een nogal vreemd ziekteattest af. Er staat op: “De patiënt beweert dat hij ziek was van… tot…”. Moet u zo’n attest aanvaarden of mag u het negeren? Hoe reageert u het best?


PERSONEEL - 22.01.2007

De vreemde effecten van de jobkorting…

Ook uw werknemers hebben sinds begin dit jaar wellicht opslag gekregen. Nochtans zullen sommige onder hen ondanks die opslag netto minder over­houden dan in de maand december. Hoe komt dat?


OPZEGGINGSVERGOEDING - 22.01.2007

Verbreken bij deeltijds tijdskrediet, minder betalen?

U gaat iemands contract verbreken terwijl hij nog met deeltijds tijdskrediet of ouderschapsverlof is. Wordt de opzegvergoeding dan berekend op een voltijds of op een deeltijds loon? Het Hof van cassatie heeft deze principekwestie beslecht.


INDIVIDUELE BEROEPSOPLEIDING - 22.01.2007

Is uw IBO’er goed verzekerd?

Een IBO’er (individuele beroepsopleiding) wordt op de werkvloer opgeleid. Dit betekent dat hij een arbeidsongeval kan krijgen en dat hij hiervoor verzekerd moet zijn. Moet ú dit doen? Moet u voor hem nog andere verzekeringen afsluiten?


ACTUALITEIT - 22.01.2007

Een hogere hospitalisatiepremie?

Onlangs werd er aangekondigd dat de premies van een hospitalisatieverzekering dit jaar zouden verhogen. Kan dit zomaar? Is dit een reden om uw polis op te zeggen en naar een andere verzekeraar te gaan? Wat doet u het beste?


NIEUWE WETGEVING - 17.01.2007

Nog meer nieuws in 2007…

Wat heeft de wetgeving er nog doorgejaagd eind december dat zijn invloed heeft op het vastgoedgebeuren? We overlopen de voornaamste punten.


MEDE-EIGENDOM - 17.01.2007

Vergeet de huurder niet…

In onze vorige uitgave hebben we gewezen op het belang van het aangetekend oproepen. We kregen heel wat vragen over het feit of een huurder ervan op de hoogte gesteld moest worden dat er een algemene vergadering was. Waarom?


GOED OM TE WETEN - 17.01.2007

Het 6%-BTW-tarief


ACTUALITEIT - 17.01.2007

Wat brengt 2007 ons?

In 2007 zijn er toch wel enkele belangrijke nieuwig­heden voor de vastgoedsector (zie ook pagina 2 van dit nummer).


IN DE KIJKER - 17.01.2007

Is de nieuwe Stedenbouwwet nu al in werking?

Slechts een handvol gemeenten in het Vlaams gewest hanteren al de nieuwe regeling voor de indiening en de behandeling van bouwaanvragen en verkavelingsaanvragen op de gemeente. Waarom? Waarop moet u letten?


FORUM VAN DE ABONNEES - 17.01.2007

Hoe zit het met de bezwaartermijn?


VASTGOEDMAKELAAR - 17.01.2007

Vuistregels voor de nieuwe makelaarsopdracht

Waar moet u als makelaar in 2007 zeker voor oppassen om met de nieuwe regels m.b.t. de makelaarsopdracht op een correcte manier te bemiddelen en om geen enkel gevaar te lopen om uw commissieloon kwijt te spelen?


UW RAADSMAN - 17.01.2007

Oei, ik heb te weinig geleend!

U kocht een huis dat u grondig zou verbouwen en u sloot daarvoor een krediet af. Nu blijkt dat de verbouwingswerken duurder uitvallen dan voorzien en dat u te weinig heeft geleend. Welk krediet sluit u nu het best af om nog wat extra te lenen?


VERKOOP - 17.01.2007

Te koop: stulpje met jacuzzi

Soms verkoopt de makelaar niet alleen het onroerend goed, af en toe worden ook allerlei apparaten, een technische uitrusting en andere roerende zaken in de woning mee verkocht. Hoe voorkomt u klachten over de slechte werking ervan?


STANDPUNT RECHTER - 15.01.2007

Alleen het ‘abnormale gedeelte’ is belastbaar…

Over de belastbaarheid van de meerwaarde op aandelen als zgn. divers inkomen werd door cassatie een baanbrekend arrest geveld. Waarover gaat het precies en wat zijn de gevolgen?


VENNOOTSCHAP - 15.01.2007

De mythe van het ‘dure’ dividend?

Wie een extra inkomen uit zijn vennootschap wil opnemen, is vaak geneigd om eerder voor een loon dan voor een dividend te kiezen. Is dat echter wel altijd terecht, is een dividend m.a.w. effectief een stuk ‘duurder’ dan een loon?


UITSMIJTER - 15.01.2007

Omlaag die vennootschapsbelasting


FISCOTIP - 15.01.2007

Aandelen kunnen goedkoper zijn!

Uw vennootschap wil een pand kopen dat in de patrimoniumvennootschap van een collega zit. Koopt ze het pand zelf of misschien beter de aandelen? Als u het slim speelt, kunt u hier een fikse besparing doen. Hoe pakt u dat het best aan?


BTW - 15.01.2007

U heeft (nog altijd) geen vrijgeleide…

Nu de rechtspraak meer en meer de aftrekbaarheid van managementfees aanvaardt, lijkt u dus een vrijgeleide te hebben om naar believen management­facturen te versturen. Of zijn er nog andere kapers op de kust?


ACTUALITEIT - 15.01.2007

Een ongelijke strijd…

De Programmawet werd op 27.12 ll. gestemd en heeft de ‘voordelen van alle aard’ geviseerd. Wat is er gewijzigd? Waarmee moet men rekening houden?


ACTUALITEIT - 15.01.2007

Een ‘rond’ bedrag op uw aanslag?

Sinds enige tijd kan een vennootschap die geen of een laattijdige aangifte indient belast worden op een ‘forfaitaire minimumwinst’. Die bedragen zouden echter verhoogd worden. Moet u zich nu zorgen maken?


PIPELINE - 15.01.2007

Meer sparen…


VAN HOREN ZEGGEN - 14.01.2007

Borgen zonder zorgen… ?

Wie zich nu kosteloos borg stelt voor een lening, zou minder snel dan vroeger in de problemen komen bij een faillissement van de lener. Is dat inderdaad zo en geldt dat ook als u zich privé borg stelt voor een lening van uw BVBA/NV?


FISCAAL - 14.01.2007

Wat kunt u weggooien?

Er is weer een jaar voorbij en u zou in uw archief extra plaats willen maken. Welke jaren van uw boekhouding mag u nu al wegdoen, wat moet u zeker nog bewaren en hoe moet u dat dan bewaren?


GOED OM TE WETEN - 14.01.2007

Hij is toch niet failliet zeker… ?


GOED OM TE WETEN - 10.01.2007

Hoe het bellen beperken?


ACTUALITEIT - 10.01.2007

De makelaarsopdracht in een nieuw kleedje

Wellicht heeft u reeds vernomen dat de vastgoedmakelaarscontracten sinds 1 januari 2007 onderworpen zijn aan strengere spelregels. Wat is er van belang?


VERZEKERINGEN - 10.01.2007

Volstaat een ‘blokpolis’?

Koopt u een appartement, dan wordt u meestal door de statuten verplicht om toe te treden tot een zgn. blokpolis om u te verzekeren tegen brand. Volstaat dit of kunt u zich het best nog bijkomend verzekeren? Hoe zit dat met uw praktijk?


ACTUALITEIT - 10.01.2007

Vraag uw voorafbetalingen terug

Als nu blijkt dat u voor 2006 te veel voorafbetaalde, dan wordt dat overschot vaak ‘overgezet’ naar 2007. Is dat echter wel altijd de beste oplossing?


BELEGGEN - 10.01.2007

Geen gelukkig Nieuwjaar voor obligatiefondsen?

Obligatiefondsen haalden het voorbije jaar een pover tot zelfs ronduit negatief rendement. Hoe komt dat? Hoe zit het met uw obligatiefondsen? Verandert u het best van fondsbeheerder of stapt u er beter volledig uit?


GOED OM TE WETEN - 10.01.2007

Uw privéwoning in de kosten?


ADVIESHOEK - 10.01.2007

Hoe kunt u meer interesten vragen aan uw BVBA?

Als u een vennootschap opricht, kunt u een fiscaal voordeel doen door uw ‘cliënteel’ aan uw vennootschap te verkopen. Hoe kunt u dit ‘optimaliseren’?


VAN HOREN ZEGGEN - 10.01.2007

Geld en stenen, dat is niet hetzelfde!

U geeft een appartement van bv. € 150.000 aan uw zoon en uw dochter krijgt hetzelfde in cash. Mooi geregeld denkt u, want ze krijgen elk evenveel. Nu hoort u zeggen dat daar toch problemen van kunnen komen. Hoe kan dat?


PERSONEEL - 10.01.2007

Vijf jaar anciënniteit of ik kom niet af!

Het gebeurt dat nieuwe werknemers vragen om hun anciënniteit van bij de vorige werkgever over te nemen. Gaat u daarop in? Waarop moet u letten om onaan­gename verrassingen te vermijden?


RECHT - 08.01.2007

Eén jaar, tien jaar of nog iets anders?

Als aannemer kunt u aansprakelijk gesteld worden voor zichtbare en verborgen, voor lichte en ernstige gebreken. Maar hoelang blijft u hiervoor aansprakelijk? Kunt u dat zelf in uw algemene voorwaarden regelen?


GOED OM TE WETEN - 08.01.2007

Hoe maakt u uw wachtwoord v€i£ig?


HET OVERKWAM UW COLLEGA - 08.01.2007

Zelfs niet goed geprobeerd, meneer de controleur…

Een leverancier van uw collega geeft aan zijn controleur toe dat hij aan meerdere klanten ‘in het zwart’ verkocht heeft, waaruit die controleur afleidt dat uw collega ‘wel in het zwart zal hebben aangekocht’. Kan dat allemaal zomaar?


PERSONEEL - 08.01.2007

Heeft u het gemeld, dan is dat genoeg!

Bij ontslag van 45-plussers moet u sinds een aantal jaren het zgn. outplacement aanbieden. Onlangs werden de spelregels ter zake nog wat verstrengd, hoog tijd dus om nog eens te kijken wat dat allemaal ook weer inhoudt…


ACTUALITEIT - 08.01.2007

Beloning voor slechte betalers?

U hoorde wellicht ook in de media dat de ‘wettelijke’ interest verlaagd wordt van 7% naar 5%. Wat houdt dat in? Moet ú nu ook uw interesten aanpassen?


ACTUALITEIT - 08.01.2007

Ergert u zich ook aan nepsollicitanten?

Als u een vacature plaatst, dan krijgt u soms te maken met zgn. nepsollicitanten. Zij zijn alleen geïnteresseerd in een attest dat verklaart dat ze bij u geweest zijn, maar u steekt er wel kostbare tijd in. Kunt u daar iets tegen doen?


ACTUALITEIT - 08.01.2007

Het verschil tussen keuring en bekeuring…

Naast de zgn. car pass is er sinds kort ook een specifieke tweedehandskeuring verplicht bij de verkoop van een auto. Daarnaast is in bepaalde gevallen de jaarlijkse keuring dan weer tweejaarlijks geworden. Kunt ú nog volgen… ?


OPZEGGINGSTERMIJN - 08.01.2007

Hoe verlengt u de opzeg van een deeltijdse werknemer?

U heeft een deeltijdse werknemer ontslagen met een opzegtermijn. Die moet echter nog met een aantal dagen verlengd worden. Moet u dan rekening houden met zijn arbeidsregime? Verlengt u m.a.w. met arbeidsdagen of met kalenderdagen?


ACTUALITEIT - 08.01.2007

Niks vergeten te betalen van 2006?

Stel, u merkt nu pas dat u een stukje loon of een voordeel dat slaat op 2006 niet heeft doorgegeven aan het sociaal secretariaat. Hoe lost u dat op?


VAKANTIE - 08.01.2007

Je bent jong en je wilt wat (meer vakantie)…

Heeft u in de tweede helft van vorig jaar een zgn. schoolverlater aangeworven, dan heeft die dit jaar recht op bijkomende vakantiedagen op kosten van de RVA (= de zgn. jeugdvakantie). Hoe werkt dit? Waarop moet u letten?


RECHT - 08.01.2007

Ik wil mijn onderaannemer kwijt…

U heeft problemen met uw onderaannemer. Kunt u uw contract met hem op elk ogenblik verbreken zoals uw bouwheer dat kan? En als dat niet kan, hoe gaat u dan het best te werk?


ECONOMISCHE WERKLOOSHEID - 08.01.2007

Kan een arbeider altijd weg zonder opzeg?

U vraagt een periode economische werkloosheid aan, maar uiteindelijk hoeft u er geen of bijna geen gebruik van te maken. Kan een arbeider dan toch zijn ontslag geven in die periode zonder een opzegtermijn te moeten respecteren?


ACTUALITEIT - 08.01.2007

Ongewenst (m/v), inspecteur met huiszoekingsmacht

Door een wet van vorig jaar hoeven de sociale inspecteurs u niet meer te vragen om bepaalde zaken voor te leggen, ze kunnen er zelf actief naar zoeken. Voortaan zal men die ruimere bevoegdheid ook gebruiken. Hoe reageert u dan?


ACTUALITEIT - 08.01.2007

Nieuwe loongrenzen voor 2007 gekend


AANSPRAKELIJKHEID - 08.01.2007

Ziet u toe op de naleving van het rookverbod?

Sinds begin vorig jaar mag er niet meer gerookt worden in de bedrijven. Als bepaalde werknemers dit verbod toch overtreden, kunt ú daar dan problemen mee krijgen? Een rechter deed al een uitspraak over deze vraag…


TERMIJNREKENINGEN - 01.01.2007

Krijg ik een goed tarief?

Door de stijgende rente is het moeilijk om bij te houden of u (nog) wel een goed tarief krijgt op uw termijnrekening. Nochtans kunt u dit gemakkelijk checken...


VRUCHTGEBRUIK - 01.01.2007

Alles ten laste van de vruchtgebruiker?

Velen hebben met hun vennootschap het vruchtgebruik van een onroerend goed gekocht en in eigen naam de blote eigendom. Getracht wordt dan steeds om zoveel mogelijk werken, verbouwingen en verfraaiingen te laten uitvoeren door de vennootschap, want dat komt fiscaal gezien goedkoper uit dan dat privé te doen. Dé vraag is echter hoever men hierin kan gaan…


SUCCESSIERECHTEN - 01.01.2007

De volgorde is belangrijk!

U heeft een beleggingsportefeuille bij de bank en u schenkt, met het oog op successieplanning, de naakte eigendom daarvan aan uw kinderen. Het vruchtgebruik houdt u zelf levenslang om zo de inkomsten uit uw beleggingen te behouden. U doet dit notarieel en mét betaling van de schenkingsrechten. Zo hoeven uw kinderen later geen successierechten meer te betalen. Of wel? Waarop moet u letten?


FISCAAL - 01.01.2007

Krijgt u nog notionele interestaftrek?

Nog niet zo lang geleden pakte de regering uit met een nieuwe en interessante fiscale gunstmaatregel, de ondertussen beruchte notionele interestaftrek. In de nieuwe Programmawet is echter alweer een nieuwe belasting voorzien op de zgn. vrijgestelde reserves van vennootschappen. Hoe zit het nu? Compenseert de ene maatregel de andere of heeft het toch nog zin om de notionele interestaftrek te ‘optimaliseren’?


SAMENWONEN - 01.01.2007

Wel of geen samenlevingscontract…

Steeds meer jonge koppels kiezen ervoor om te gaan samenwonen in plaats van te huwen. Van belang daarbij is echter dat zij in een dergelijk geval niet automatisch erven van elkaar, wat bij het overlijden van één van hen kan leiden tot pijnlijke vermogensrechtelijke gevolgen. Even kijken of een testament alleen voldoende is om hieraan tegemoet te komen dan wel of ook een zgn. samenlevingscontract aangewezen is.


SUCCESSIE - 01.01.2007

Nog kiezen voor het keuzebeding?

Veel echtparen beslissen om elkaar optimaal te bevoordelen als één van hen overlijdt. Eén van de mogelijkheden om dit te doen, is dan het zgn. langst leeft al heeft-beding in het huwelijkscontract, aangevuld met een keuzebeding. Waarom is vooral dat laatste nu zo interessant?