Alle domeinen

2007 - Mei

AANGIFTE - 31.05.2007

Moederschapshulp aangeven?


ACTUALITEIT - AANGIFTE - 31.05.2007

Een aangifte van twee kilo?

Als u binnenkort uw belastingaangifte indient, zal u ook weer heel wat bijlagen moeten meesturen. Wat riskeert u als u een formulier of een attest vergeet?


INFORMATICA - 31.05.2007

Een nieuwe computer: en wat nu?

Stel, u heeft net een nieuwe pc gekocht. Op uw oude computer staan echter heel wat gegevens en bestanden die u niet kwijt wilt. Hoe zet u ze het best over?


VAN HOREN ZEGGEN - FISCAAL - 31.05.2007

Voorzieningen aanleggen: de mythe doorprikt!

Sommige mensen beweren weleens dat ze er al jaren in slagen om nauwelijks belastingen te betalen dankzij hun handige boekhouder. Die legt dan telkens zgn. voorzieningen aan… Wat houdt dit in? Is dit fiscaal gezien echt zo slim?


ACTUALITEIT - ERFRECHT - 31.05.2007

Erfrecht voor wettelijk samenwonenden

Tegenwoordig leven heel wat koppels ongetrouwd samen. Als één van hen overleed, stond de langstlevende tot voor kort in de kou vermits hij of zij geen erfrecht had. Voor overlijdens vanaf 18 mei 2007 is dat echter veranderd…


ACTUALITEIT - BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 31.05.2007

Goed nieuws voor de architecten?

Binnenkort kunnen architecten hun persoonlijke vermogen via een vennootschap tegen schadeclaims afschermen. Tegelijk worden de architecten wettelijk gezien verplicht om hun beroepsrisico’s te laten verzekeren. Hoezo?


BELEGGEN - 31.05.2007

Het einde van uw papieren effecten nadert…

Vanaf 1 januari 2014 verdwijnen de papieren effecten voorgoed, maar dit heeft ook al gevolgen vanaf volgend jaar. Wat gebeurt er precies in die overgangs­periode? Wanneer ‘dematerialiseert’ u nu het best uw effecten?


ACTUALITEIT - STUDENTENARBEID - 29.05.2007

Hoe trekt u studenten aan?

Volgens wat abonnees ons vertellen, is het soms niet simpel om studenten te vinden. Hoe pro­­fi­leert u zich als een voor hen aantrekkelijke werk­ge­ver?


SLECHTE BETALERS - 29.05.2007

Als ze met een kanon op een mug schieten…

U heeft de volledige woonkamer van een klant gerenoveerd voor de ronde som van € 3.800. Bij de oplevering weigert de klant echter om ook maar iets te betalen zolang die kleine retouchekes niet gebeurd zijn. Hoe reageert u dan het beste?


SUCCESSIE - 29.05.2007

Bescheiden start voor het ‘attest van erfopvolging’?

Bij een overlijden worden alle ‘rekeningen’ van de overledene door de bank geblokkeerd, wat niet echt handig is. Het ‘deblokkeren’ van die bankrekeningen is veelal de eerste zorg van de erfgenamen. Dit zou nu makkelijker worden…


OVERUREN - 29.05.2007

Wie beslist er wanneer de inhaalrust wordt opgenomen?

Presteert een werknemer overuren, dan moet u hem hiervoor inhaalrust laten opnemen. Wie bepaalt er nu wanneer die inhaalrust wordt opgenomen? Mag uw werknemer dit vrij kiezen of heeft u het laatste woord?


HET OVERKWAM UW COLLEGA - MEERWERKEN - 29.05.2007

Vermijd ‘meerwerkmiserie’…

Een collega was de miserie over de meerwerken meer dan beu en hij vermeldde sindsdien op zijn offertes dat meerwerken sowieso aangerekend zouden worden tegen € 100 per uur. Ook dat gaf echter miserie…


ONTSLAGBESCHERMING - 29.05.2007

Klagen en klagen is twee... of toch niet?

Stel, iemand heeft bij de vertrouwenspersoon verteld over zijn ‘strubbelingen’ met bepaalde collega’s. Beschouwt men dit ook al als een formele klacht voor pesten op het werk die de ontslagbescherming laat lopen? Een vonnis licht toe.


TIJDSKREDIET - 29.05.2007

Hoe flexibel kunt u tijdskrediet laten opnemen?

Werknemers die minder gaan werken in het kader van tijdskrediet of ouderschapsverlof, willen vaak op dezelfde momenten hun vrije dag(en) opnemen. Kunt u ze tot flexibiliteit verplichten? Wat mag en wat kunt u doen?


KLEIN VERLET - 29.05.2007

Moet u de stemmen laten tellen op uw kosten?

Op 10 juni zijn het parlementsverkiezingen. Eén van uw werknemers moet normaal gezien komen werken, maar hij is opgeroepen om te zetelen in een stem- of een telbureau. Moet u daarvoor klein verlet toekennen? Waar hangt dit van af?


ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 29.05.2007

Fiscale aftrek van de firmawagen en CO2


CONCURRENTIEBEDING - 29.05.2007

Verzaken of niet: een wilde gok?

Een kaderlid verlaat het bedrijf, maar u verzaakt aan de toepassing van het niet-concurrentiebeding omdat hij toch niet naar een concurrent gaat. Een paar maanden later is hij dat echter wel van plan. Kunt u dat dan nog voorkomen?


PERSONEEL - GEWAARBORGD INKOMEN - 29.05.2007

Soms kunt u gewaarborgd loon terugvragen!

Eén van uw mannen heeft tijdens het weekend een ongeval gehad. Hij werd met zijn motor aangereden door een auto en hij is ‘in zijn recht’. Hij zal dus een tijdje arbeidsongeschikt zijn. Moet u hiervoor gewaarborgd loon betalen?


AANWERVEN - 29.05.2007

Eerst als interim, pas nadien een ‘vast’ contract

U laat een werknemer eerst enige tijd met een interimcontract werken. Als dit meevalt, dan werft u hem ‘vast’ aan. Kunt u met deze manier van werken problemen krijgen? Waarop moet u letten?


ACTUALITEIT - AUTOKOSTEN - 29.05.2007

De ene auto is de andere niet (meer)…

Zoals bekend, wijzigt de fiscale aftrekbaarheid van autokosten. Bepaalde auto’s blijven echter langer ­buiten schot, sommige zelfs volledig…


VAN HOREN ZEGGEN - BTW - 29.05.2007

Een gerenoveerd pand verkopen met BTW?

U heeft een oud huis gekocht en grondig gerenoveerd. Nu heeft u gehoord dat u dat met BTW kunt doorverkopen, wat interessant zou zijn omdat u dan de BTW die u zelf betaald heeft op de materialen, e.d. ook kunt recupereren. Is dat zo?


RECHT - 29.05.2007

Hier met mijn materiaal!

Mag u geplaatst materiaal gewoon terughalen als de bouwheer u om de één of andere reden niet betaalt of kunt u zich daarmee in nesten werken? Hoe ver kunt u hierin gaan tegenover wanbetalers?


GOED OM TE WETEN - SOCIAAL SECRETARIAAT - 29.05.2007

Als u weg wilt, is het nu stilaan het moment…


PERSONEEL - ONTSLAG - 24.05.2007

Is uw ontslagnemende werknemer ook toe aan vakantie?

Een bediende heeft zijn ontslag gegeven en moet een opzeg doen van 1,5 maand. Hij plant echter zijn volledige verlof tijdens zijn opzeg, terwijl u wilde dat hij nog een aantal zaken afmaakte. Wat kunt u hieraan doen?


BELASTINGEN - 24.05.2007

Eerst betalen, dan reclameren?

Gaat u niet akkoord met een factuur, dan betaalt u het beste nog niet om een stok achter de deur te houden. Bij de fiscus telt dat echter niet… of toch?


BANK - 24.05.2007

Hoe liggen uw kaarten?

Kunnen uw klanten in uw zaak met een kaart betalen of overweegt u om deze dienst aan te bieden, dan is er goed nieuws. Banksys heeft onlangs nl. zijn tarie-ven verlaagd. Hoeveel moet u dan nog extra verkopen om de kosten te dekken?


HET KAN OOK U OVERKOMEN - HANDELSPRAKTIJKEN - 24.05.2007

Het recht van de eerste

Uw collega lanceerde een originele promotieactie. Enige tijd later begon zijn concurrent met een bijna identieke actie. Had uw collega hem kunnen stoppen? Wat als de concurrent beweerde de eerste te zijn?


ACTUALITEIT - FINANCIEEL - 24.05.2007

Uw privéwoning voortaan beschermd tegen beslag?

Binnenkort is het als zelfstandige mogelijk om uw privéwoning ‘niet vatbaar voor beslag’ te laten verklaren. Is dit nu het ei van Columbus waarvan u zeker ge­­-bruik moet maken of is het niet allemaal zo zwart-wit?


GOED OM TE WETEN - BTW - 24.05.2007

Afbreken en heropbouwen tegen 6% BTW?


VAN HOREN ZEGGEN - BEROEPSKOSTEN - 24.05.2007

Een onverwacht fiscaal gevolg…

U bent samen met uw echtgeno(o)t(e) eigenaar van de woning waarin uw zaak zich bevindt en die u ook afschrijft. Bij een controle wordt echter 50% verworpen omdat uw echtgeno(o)t(e) niets met uw zaak te maken heeft. Kan dat?


FISCAAL - MEERWAARDE - 23.05.2007

Spreid uw vermogen…

Als u vastgoed verkoopt en herinvesteert, moet u soms ook denken aan de successierechten als uw patrimonium te groot wordt. Welke tips kunnen we in dit verband geven en waaraan moet u denken… ?


IN DE KIJKER - FISCAAL - 23.05.2007

Ook bij rampspoed en ontij is de fiscus daar

Wat als een beroepsmatig aangewend onroerend goed vernield wordt door bv. brand en u krijgt een schadevergoeding, wordt u hier dan op de één of de andere manier op belast? Wat zijn de spelregels?


WONINGHUUR - 23.05.2007

Van kwaad naar erger…

Als uw huurder een zgn. collectieve schuldenregeling aanvraagt, kunt u weleens fluiten naar de huurachterstallen. Dat risico wordt, gelet op een aantal recente wetswijzigingen, alleen nog maar groter… Waarop moet u letten?


VLAAMS GEWEST - REGISTRATIERECHTEN - 23.05.2007

Ook de fractie die u koopt, is belangrijk!

Een ongehuwd koppel koopt samen een huis, ieder voor de onverdeelde helft in volle eigendom. Alleen de man heeft bij een vroegere aankoop reeds registratierechten betaald. Hoe zit het met de ‘meeneembaarheid’ voor de man?


BANK - 23.05.2007

Al eens aan een hypotheekoverdracht gedacht?

U heeft een opbrengsteigendom en u sloot daarvoor een hypothecair krediet af (dat nog steeds loopt) met als waarborg een hypothecaire inschrijving op dat pand. U wilt deze woning verkopen én het krediet laten verder lopen. Kan dit?


VERKOOP - 23.05.2007

Beter even wachten…

Een collega-makelaar liet de verkoop van een woning afhangen van de betaling van een voorschot. Dit was op de keper beschouwd niet zo’n goede oplossing.


GOED OM TE WETEN - VERKOOP - 23.05.2007

De waarde van ‘gelezen en goedgekeurd’


FORUM VAN DE ABONNEES - ERVEN - 23.05.2007

Kunnen we ervan afwijken?


UW RAADSMAN - MEDE-EIGENDOM - 23.05.2007

Verzacht de pijn van de aannemingsfactuur…

Hoe kunt u bij dure renovatiewerken aan een appartementsgebouw de factuur enigszins verzachten? Hoe moet u dit aanpakken?


DIENSTEN - 22.05.2007

Uw bureaublad op het web

Na online Office-toepassingen heeft men het nu al over de ‘webtop’, een online bureaublad. Waar zijn enkele van de betere gratis exemplaren toe in staat?


FOTOGRAFIE - 22.05.2007

Creatief met foto’s

Neemt u veel foto’s met uw digitale camera, maar raken ze vergeten op uw pc? Geen nood: wij zochten voor u vijf leuke toepassingen voor uw digitale kiekjes.


FORUM VAN DE ABONNEES - ZONNEPANELEN - 22.05.2007

Levenslang voor zonnepanelen?


GESPREIDE TAXATIE - 22.05.2007

Hoe zit dat nu juist met de gespreide taxatie… ?

Stel, u heeft net een pand verkocht met een serieuze meerwaarde en omdat u daarop niet in één keer belast wilt worden, kiest u voor de zgn. gespreide taxatie. Daarbij rijzen er in de praktijk nogal wat vragen. We overlopen er enkele.


PIPELINE - GEHEIM COMMISSIELOON - 22.05.2007

Geheime commissielonen krijgen een ‘tikje’…


STANDPUNT MINISTER - PROCEDURE - 22.05.2007

Een ‘escalerende’ principekwestie?

U was het niet eens met uw controleur en u ging in bezwaar om uw gelijk te halen. In afwachting van een beslissing blijft u uw standpunt trouw in uw volgende aan­gifte(s). Riskeert u dan om elk jaar een grotere belastingverhoging te krijgen?


INTERNET KORT - 22.05.2007

Duik in het verleden met Google


ACTUALITEIT - INDICIAIR TEKORT - 22.05.2007

Mijn kluis zit vol!

Een belastingplichtige tracht een indiciair tekort te verantwoorden met ‘liggend geld’. Wat denkt de fiscus hiervan?


FISCOTIP - SUCCESSIERECHTEN - 22.05.2007

Een slim huwelijkscontract

Veel echtgenoten die onder een gemeenschapsstelsel getrouwd zijn, kiezen voor een ‘langst leeft, al heeft’-beding. Hoe kunt u dit maximaal optimaliseren naar de successierechten toe?


TELEVISIE - 22.05.2007

Joost: tv kijken via internet

Wilt u tv kijken in goede kwaliteit, dan was er tot voor kort weinig te vinden op internet. Daar komt nu verandering in met ‘peer-to-peer tv’. Wat houdt het in?


BELGISCH KORT - 22.05.2007

Nieuwe en vernieuwde Belgische sites


MUZIEK - 22.05.2007

Zing eens een liedje mee

Bij Yahoo kunt u sinds kort gratis terecht voor de officiële teksten van zowat 400.000 liedjes. Is deze nieuwkomer interessant en wat zijn de alternatieven?


INTERNET KORT - 22.05.2007

Lees eens een boek


VASTGOED - 22.05.2007

Uw interieur opfrissen?

Denkt u eraan om het interieur van uw woning te vernieuwen? Hierbij kan internet u zeker helpen. Welke zijn nuttige interieur- en inrichtingswebsites?


SOFTWARE - 22.05.2007

Pdf’s maken voor een prikje

Pdf-bestanden maken was jarenlang het alleenrecht van Adobe Acrobat. We bekijken enkele goedkopere alternatieven.


E-MAIL - 22.05.2007

Thunderbird 2, wat is er nieuw?

Versie 2 van het populaire e-mailprogramma Thunderbird pakt uit met een aantal nieuwe features. We zetten de nieuwigheden even op een rijtje.


SHOPPING - 22.05.2007

Betalen met de gsm

Rond deze tijd wordt er in ons land een nieuw sys­teem gelanceerd om te betalen met de gsm. Wat moet u hierover weten?


INTERNET KORT - 22.05.2007

Uw favorieten in Opera 9.2


SOFTWARE - 22.05.2007

Verborgen hulpjes voor Windows

Windows XP bevat heel wat kleine programmaatjes - of ‘utilities’ - die goed verborgen zijn. Hoe vindt u ze en wat hebben ze te bieden?


BEVEILIGING - 22.05.2007

AVG beschermt ook tegen spyware en rootkits

We hebben al meermaals AVG Anti-Virus Free aangeprezen als een prima gratis anti-virusprogramma. Minder bekend is dat dezelfde makers (Grisoft) ook gratis anti-spyware- en anti-rootkittools aanbieden. Zijn ze nuttig?


AANGIFTE - 22.05.2007

Een aangifte alleen is niet altijd genoeg…

Binnenkort moet uw belastingaangifte weer ingediend worden. Daaraan moeten er in principe ook een aantal documenten als bijlage toegevoegd worden. Voor welke documenten is dat verplicht?


STANDPUNT RECHTER - SCHENKING - 22.05.2007

Neen, het is géén schenking!

U woont samen met uw partner in een woning die van u is en om hem/haar daar ook na uw overlijden te laten wonen, sluit u een levenslang huurcontract dat in­­gaat bij uw overlijden. Hij/zij betaalt de prijs nu in één keer. Is dat een probleem?


CONTROLE - 22.05.2007

De fiscus in cyberspace

Wat als u verkoopt via internet? Wat zijn dan de fiscale gevolgen en waaraan kunt u zich verwachten? Wat vinden de Belastingen en de BTW hiervan?


GOED OM TE WETEN - BANK - 18.05.2007

Nieuwe regeling op spaarrekeningen


GOED OM TE WETEN - SUBSIDIES - 18.05.2007

Vlaanderen renoveert met de renovatiepremie


GRONDIG ONDERZOCHT - FISCAAL - 18.05.2007

Met uw BVBA een buitenverblijf kopen?

Een buitenverblijf kopen met uw vennootschap kan fiscaal gezien voordelig zijn, maar het ligt gevoelig bij de fiscus. In een recent arrest werd er met succes een nieuw argument ingeroepen om de fiscus terug te fluiten. Waarover gaat het?


PRIVé - FISCAAL - 18.05.2007

Stiptheidsacties bij de fiscus…

De prijzen van het vastgoed zitten de laatste jaren sterk in de lift en sommigen spelen daar handig op in. De fiscus heeft echter plannen om wie geregeld een pand koopt en met winst terug verkoopt aan te pakken. Wat is het probleem?


ACTUALITEIT - MEDISCH RECHT - 18.05.2007

Moet het ziekenhuis een ontslag motiveren?

Stel, het ziekenhuis wil uw overeenkomst beëindigen. Moet het dan een reden opgeven voor dit ontslag of kan het dat vermijden, bv. door de overeenkomst op te zeggen conform de opzegtermijn die erin vermeld staat?


ASSOCIATIE - 18.05.2007

U gaat weg en iedereen mag dat weten…

Stel, u heeft een aantal jaren in een associatie gewerkt, maar nu besluit u om er weg te gaan en u elders te vestigen. Mag u dat laten weten aan de patiënten? Welke ‘rechten’ heeft u t.a.v. de patiënten die u jarenlang geconsulteerd hebben?


RECHT - 18.05.2007

Het moet op tijd ‘klaar’ zijn, hoe pakt u dat aan?

Als u uw praktijk verbouwt, is het erg belangrijk dat de werken tijdig klaar zijn. Toch gebeurt het vaak dat de aannemer te laat is. Kunt u dit vermijden? Kunt u iets doen om de schade te recupereren?


ACTUALITEIT - AUTOKOSTEN - 18.05.2007

Wordt uw auto fiscaal duurder?

Ingevolge een recente wet wordt er gesleuteld aan de aftrekbaarheid van de autokosten. Wat verandert er en vanaf wanneer? Voor wie geldt dit?


ADVIESHOEK - SUCCESSIE - 16.05.2007

Verzekeren tegen successierechten?

Om te vermijden dat uw kinderen of uw erfgenamen zich later blauw betalen aan successierechten, overweegt u om ze nu al een deel van uw vermogen te schenken. Kan een verzekering tegen successierechten dan een alternatief zijn?


GOED OM TE WETEN - AANGIFTE - 16.05.2007

Wie het kleine niet eert…


INTERNET - 16.05.2007

Mooie plaatjes worden dure plaatjes... ?

U heeft net uw website bijgewerkt met foto’s die u vond op internet. Volgens uw collega zijn die foto’s beschermd en pleegt u plagiaat. Hij beweert dat hier zware sancties op staan. Moet u die foto’s nu terug van uw website halen?


GRONDIG ONDERZOCHT - CONTROLE - 16.05.2007

Is de fiscus indiscreet?

Heel wat vrije beroepers zijn gebonden door een beroepsgeheim en mogen de gegevens van hun cliënten in principe aan niemand meedelen. Geldt dit echter ook t.o.v. de fiscus als u bv. als accountant of als advocaat een controle krijgt?


BELEGGEN - 16.05.2007

Is een Tak 26 iets voor u?

Heel wat banken en maatschappijen zijn gestart of gaan starten met een ‘Tak 26’. In eerste instantie werd die aangeboden aan vennootschappen, maar nu kunt u er ook als particulier mee beleggen. Wat is dit precies en is dit interessant?


GOED OM TE WETEN - BELEGGEN - 16.05.2007

Is de prijs uit de krant wel de juiste prijs?


HUUR - 16.05.2007

Wat op het einde van de rit?

U huurt een praktijkruimte waaraan u een aantal verbouwingen en aanpassingen wenst te doen. Dit is voor de verhuurder geen probleem, maar hoe zit het dan op het einde van de huurovereenkomst? Krijgt u dan een vergoeding?


GOED OM TE WETEN - 14.05.2007

Geen BTW aan te rekenen, want in bijberoep?


GOED OM TE WETEN - 14.05.2007

Weer aanpassing van de energieaftrek


STUDENTENARBEID - 14.05.2007

Checklist voor RSZ-vrije studenten

U zoekt een student die nog ‘RSZ-vrij’ is op 01.07. Hoe­­veel mag hij al gewerkt hebben? Wat moet u checken?


KINDERBIJSLAG - 14.05.2007

Deeltijds werken en toch kinderbijslag behouden?

Uw werkneemster, wiens echtgenoot zelfstandige is, gaat halftijds werken. Ze vraagt zich af of ze hierdoor voor de kinderbijslag terugvalt op het stelsel van de zelfstandigen en dus minder zal ontvangen. Wat kunt u haar zeggen?


ACTUALITEIT - ONROEREND GOED - 14.05.2007

Beter beschermd bij verkoop of verhuur pand?

Sinds begin februari gelden er nieuwe spelregels voor vastgoedmakelaars die de opdracht krijgen om een pand te verkopen of te verhuren. Wat houden deze spelregels precies in en kunt u daar ook enig voordeel mee doen?


RECHT - SLECHTE BETALERS - 14.05.2007

Is de kwijtschelding van een schuld een recht geworden?  

Een collega met veel particulieren als klant, krijgt steeds meer te maken met zgn. collectieve schuldenregelingen én met het feit dat die schulden na een tijdje gewoon kwijtgescholden worden. Is er ter zake onlangs iets veranderd?


ACTUALITEIT - REGISTRATIE AANNEMER - 14.05.2007

Registratie niet meer van belang?

De gevolgen van het al dan niet geregistreerd zijn als aannemer worden gewijzigd. Wat verandert er juist, wanneer precies en wat moet u daarvan onthouden?


TIJDSKREDIET - 14.05.2007

Hebben 55-plussers nu altijd recht op tijdskrediet?

De nieuwe regels inzake tijdskrediet brengen ook wijzigingen mee voor de 55-plussers. Zij hebben vanaf 1 juni 2007 een absoluut recht op een vermindering van de loopbaan met 1/5. Heeft u dan helemaal geen vinger meer in de pap?


ARBEIDSDUUR - 14.05.2007

“Baas, mag ik de verloren tijd op de middag inhalen?”

Stel, een werknemer heeft zich verslapen en is een uur te laat op het werk. Hij vraagt u om het loon voor dat uur niet af te trekken, hij zal immers vier dagen een kwartier doorwerken onder de middag. Wat doet u met zo’n vraag?


SECTORALE ACTUALITEIT - PC 218 - 14.05.2007

Deadline voor aanvraag subsidies nadert…


HANDELSVERTEGENWOORDIGER - 14.05.2007

Tweemaal commissie betalen voor hetzelfde order?

Een ontslagen vertegenwoordiger eist een commissieloon voor de orders die na het einde van het contract binnengekomen zijn. De werkgever betaalde dit commissieloon echter al aan zijn opvolger. Hoe vermijdt u een dubbele betaling?


WILLEKEURIG ONTSLAG - 14.05.2007

Hoe bewijst u dat ziekte de organisatie verstoort?

Een arbeider ontslaan wegens ‘herhaalde ziekmeldingen die de organisatie van het werk verstoren’ is mogelijk, maar volgens een recent arrest moet u die organisatieproblemen dan wel effectief bewijzen. Hoe kunt u die dan bewijzen?


VAN HOREN ZEGGEN - RECHT - 14.05.2007

Hoe ver kunt u gaan met uw reclame?

U wilt binnenkort een reclameadvertentie plaatsen en u bedenkt hiervoor enkele leuke slogans. Nu hoort u echter zeggen dat zo’n slogan op geen enkele manier allusie mag maken op de concurrentie, want dat kan u geld kosten. Klopt dat?


ACTUALITEIT - LOON - 14.05.2007

Jobkorting 2007 doorgerekend in loon van mei


SCHENKING - 14.05.2007

Drie jaar wachten of toch niet?

U heeft vorig jaar aan uw zoon € 50.000 gegeven en nu wilt u hem bv. een stuk grond schenken. Nu heeft u gehoord dat u omwille van de schenkingsrechten het best drie jaar wacht voor u die grond geeft. Is dat effectief zo?


FISCAAL - 14.05.2007

Misverstanden i.v.m. de ‘energieaftrek’

Uit vragen van abonnees blijkt dat er in de praktijk nog een aantal misverstanden bestaan m.b.t. de zgn. energieaftrek. We overlopen even de meest voor­komende misverstanden en we geven daarbij enige verduidelijking.


VAKANTIEGELD - 14.05.2007

Nieuwe regels bij de overschakeling op deeltijds werk

Stel, in juni betaalt u het (dubbel) vakantiegeld van de bedienden. Als u iemand heeft die dit jaar overgeschakeld is op deeltijds werk, dan krijgt hij een deel van zijn vakantiegeld nu én een ander deel pas in december. Hoe komt dat?


PERSONEEL - VERVOERSKOSTEN - 14.05.2007

Vervoerskosten in de bouw: betaalt u niet te veel?

De vervoerskosten die u aan uw mannen moet betalen, stijgen elk jaar. Weet u nog hoe dit in de bouwsector wordt toegepast? Welke zaken moet u in het oog houden zodat u niet te veel betaalt?


PERSONEEL - 10.05.2007

Nog niet begonnen en al ziek…

U werft een nieuwe werknemer aan en op zijn eerste dag belt hij met de mededeling dat hij ziek is. Dat begint dus al goed. Moet u dan al gewaarborgd loon betalen of begint het contract pas als hij echt start?


ACTUALITEIT - HANDELSHUUR - 10.05.2007

Als de wet u in de steek laat…

U weet dat de aanvraag van een handelshuurhernieuwing aan strenge regels onderworpen is. Onlangs kwam er hier nog een voorwaarde bij. Even kijken waar u allemaal op moet letten om een correcte aanvraag in te dienen...