ACTUALITEIT - AUTOKOSTEN - 29.05.2007

De ene auto is de andere niet (meer)…

Zoals bekend, wijzigt de fiscale aftrekbaarheid van autokosten. Bepaalde auto’s blijven echter langer ­buiten schot, sommige zelfs volledig…

Het Kyoto-principe… Daar draait het voortaan dus allemaal om. Het zal m.a.w. de CO2-uitstoot van uw auto zijn die zal bepalen in welke mate de kosten m.b.t. die auto fiscaal aftrekbaar zullen zijn. De zuinigste auto’s zullen zo tot 90% fiscaal aftrekbaar zijn (maar zo zijn er uiteraard nog niet te veel…), terwijl de meest vervuilende, zoals dat dan heet, slechts voor 60% aftrekbaar zullen zijn.

Een overzichtje van de fiscale aftrekbaarheid naargelang van de CO2-uitstoot kunt u downloaden van http://bouw.indicator.be of opvragen via fax (016/35 99 22) - code BW 10.11.01.

Tip. Brandstofkosten blijven sowieso voor 100% aftrekbaar.

NIET voor eenmanszaken? Inderdaad, de wijziging geldt effectief alleen voor vennootschappen. Heeft u een eenmanszaak, dan blijven uw autokosten in principe voor 75% aftrekbaar, ongeacht de CO2-uitstoot.

Is dat per auto te bekijken? Jawel, het is dus perfect denkbaar dat u twee auto’s heeft in uw BVBA of uw NV die fiscaal gezien verschillend aftrekbaar zullen zijn.

Voor alle auto’s? Ergens wel ja, maar nog niet onmiddellijk. Auto’s die reeds in het bezit waren van uw vennootschap vóór 1 april 2007, blijven voorlopig immers buiten schot. De fiscale aftrekbaarheid voor die auto’s blijft dus in principe nog behouden op 75%, zij het ook maar tot 1 april 2008. Van dan af geldt de ‘Kyoto-fiscaliteit’ immers voor alle auto’s…

En auto’s vanaf 1 april 2007? Die hebben direct prijs… Voor hen geldt de Kyoto-aftrek m.a.w. nu reeds, maar… ook alleen als het gaat om auto’s die fiscaal gezien afgeschreven moeten worden door uw vennootschap, wat bv. het geval is bij een aankoop of een financiële leasing.

Tip 1. Bij een zgn. operationele leasing moet u (uw vennootschap) de auto niet afschrijven, maar zijn de leasefacturen direct fiscaal aftrekbaar als beroepskosten. Concreet betekent dat dus dat als u nu een operationele leasing sluit, de facturen daarvan nog voor 75% aftrekbaar zullen zijn. De Kyoto-aftrek zal voor een operationele leasing gesloten na 1 april 2007 dus ook maar spelen vanaf 1 april 2008.

Tip 2. Voor uw camionettes verandert er niets. Die blijven dus in principe voor 100% aftrekbaar.

Eenmanszaken blijven volledig buiten schot. Ook auto’s onder een zgn. operationele leasing hebben fiscaal ge­­zien een streepje voor op de andere.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878