SCHENKING - 14.05.2007

Drie jaar wachten of toch niet?

U heeft vorig jaar aan uw zoon € 50.000 gegeven en nu wilt u hem bv. een stuk grond schenken. Nu heeft u gehoord dat u omwille van de schenkingsrechten het best drie jaar wacht voor u die grond geeft. Is dat effectief zo?

Opeenvolgende schenkingen

Progressieve tarieven. De algemene regel is: hoe groter de schenking die u doet, hoe hoger de schenkingsrechten die daarop betaald moeten worden. Voor een schenking aan uw kinderen bv. variëren de tarieven van 3% op de eerste schijf van € 12.500 tot 30% op alles boven de € 500.000. Schenkt u dus bv. een stuk grond aan uw zoon ter waarde van € 200.000, dan zullen er daarop hogere schenkingsrechten betaald moeten worden dan op een grond van bv. € 100.000.

Let op! Deze regel geldt wel enkel en alleen voor onroerende goederen.

Schenkt u roerende goederen zoals cash geld, kasbons, juwelen, … aan uw zoon, dan moet er daar­op slechts 3% aan schenkingsrechten betaald worden, ongeacht hoe groot die schenking is. Bij een zgn. hand- of bankgift moeten er zelfs helemaal geen schenkingsrechten worden betaald.

Opsplitsen? Stel dat u bv. een grond van € 100.000 aan uw zoon geeft, dan moet er daarop € 5.625 aan schenkingsrechten betaald worden. U kunt natuurlijk overwegen om deze grond in acht ­schijfjes van € 12.500 te schenken, dan is immers vier keer het laagste tarief van 3% van toepassing en dan moet er slechts € 3.000 aan schenkingsrechten betaald worden.

Vervelend regeltje.De fiscus is echter ook niet van gisteren en daarom heeft men de volgende regel ingevoerd om dit ‘trucje’ te bestrijden. Schenkt u binnen de drie jaar na de eerste schijf ook de volgende schijf, dan telt men die toch samen voor de berekening van het tarief. M.a.w., alle schenkingen die u de laatste drie jaar heeft ge­­daan, worden samengeteld om het tarief vast te stellen voor de laatste schenking.

Roerend + onroerend?

Eerst geld, dan grond? De volgende vraag is nu wat er gebeurt als u vorig jaar bv. € 50.000 cash aan uw zoon heeft gegeven en u hem nu bv. een woning wilt geven. Wordt die € 50.000 dan ook bij die woning geteld om het tarief vast te stellen?

Neen! Geeft u eerst geld en dan bv. een huis, dan moet dit niet bij dat huis worden geteld en moeten er dus ook geen hogere schenkingsrechten worden betaald. Ook omgekeerd (eerst het huis, dan het geld) is er geen enkel effect op het tarief, want voor geld is dat sowieso slechts 3%. Enkel wanneer u bv. vorig jaar een huis aan uw zoon heeft gegeven en u schenkt hem nu opnieuw een huis of een stuk grond, zal er een hoger tarief van toepassing zijn. Na een schenking van een onroerend goed wacht u dus het best drie jaar voor u dat opnieuw doet.

Let op voor verwarring!

Successierechten. Er is natuurlijk ook nog een andere termijn van drie jaar, maar die heeft niets te maken met de schenkingsrechten, maar wel met de successierechten. Dat is de regel die zegt dat als u bv. een handgift of een bankgift doet van bv. € 50.000 en u overlijdt binnen de drie jaar daarna, uw zoon toch nog successierechten moet betalen op die € 50.000. Deze termijn van drie jaar speelt dus alleen bij een handgift.

Geen successierechten meer. Leeft u nog langer dan drie jaar na de handgift, dan moeten er geen successierechten meer betaald worden. Ook als u die € 50.000 voor de notaris heeft geschonken en er zijn schenkingsrechten betaald, dan moeten er achteraf geen successierechten meer betaald worden, ook niet als u binnen de drie jaar overlijdt.

U hoeft geen drie jaar te wachten om hogere schenkingsrechten te vermijden als u een roerende schenking combineert met een onroerende. Enkel meerdere onroerende schenkingen binnen de drie jaar worden opgeteld.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878