Alle domeinen

2007 - Augustus

FACTUUR - 30.08.2007

Laattijdig en verkeerd reclameren, een doodzonde?

In de algemene voorwaarden van uw leverancier staat dat klachten binnen de acht dagen en aangetekend ingediend moeten worden. Hoe strikt moet u dat zien? Wil dit zeggen dat een fax op dag 10 bv. sowieso een maat voor niets is?


HET KAN OOK U OVERKOMEN - FISCAAL - 30.08.2007

Stalking door de fiscus?

Een collega (zijn boekhouder) ging niet akkoord met de afrekening die hij van de fiscus gekregen had en hij ging in bezwaar. Hij kreeg onlangs gelijk en sindsdien ‘regent’ het brieven van de fiscus… Is dat normaal als men gelijk krijgt… ?


PENSIOEN - 30.08.2007

Wat is werken… ?

Sinds vorig jaar wordt de uitkering van uw groepsverzekering en uw VAPZ ­gun­stiger belast als ze gebeurt vanaf de pensioenleeftijd én als u ook effectief tot dan blijft werken. Wat wordt er dan eigenlijk verstaan onder ‘werken’… ?


GOED OM TE WETEN - 30.08.2007

Zullen onze aandelen nu vervallen?


VENNOOTSCHAP - 30.08.2007

Janssens en Janssens Ltd.?

U wilt een bijkomende activiteit opstarten en u denkt eraan om daarvoor een aparte BVBA op te richten. Een collega raadt u echter aan om dat te doen met een zgn. Ltd., dat is ongeveer hetzelfde, maar veel goedkoper… Is dat zo?


RECHT - FACTUUR - 30.08.2007

Een rappel kost toch geen € 5?

Voor een factuur die tijdens de vakantie was blijven liggen, krijgt u nu ineens een rappel met de nodige kosten erbij. Kan dat zomaar en kunt ú dat dan ook?


GOED OM TE WETEN - WONINGHUUR - 29.08.2007

Kosteloze registratie?


UW RAADSMAN - SCHENKING - 29.08.2007

Voor als u een patrimoniumvennootschap schenkt…

Eén van uw cliënten heeft een patrimoniumvennootschap en wenst de aan­­delen aan zijn beide kinderen weg te schenken. Is dit een goed idee? We geven nog een extra tip mee in dit verband…


WONINGHUUR - 29.08.2007

De vorige huurder hield zijn adres aan…

Als er een einde komt aan de huurovereenkomst met uw huurder, verwacht u ook (terecht) dat hij zijn adres verandert, maar wat als hij dat niet doet of als hij op het adres zelfs de maatschappelijke zetel van bv. een vzw laat staan?


ACTUALITEIT - VERKOOP - 29.08.2007

Vergeet uw energieprestatiecertificaat niet!

Wat is nu weer precies dat energieprestatiecertificaat? Vanaf wanneer wordt het verplicht en waar houdt u nu het best al rekening mee?


VERKOOP - 29.08.2007

Een wispelturige eigenaar…

Uw collega krijgt de opdracht om te bemiddelen in de verkoop van een woning. Later vertelt de eigenaar doodleuk dat hij ingegaan is op een voorstel tot verhuring en het pand verhuurd heeft. Heeft de makelaar daar verhaal op?


ACTUALITEIT - VERKOOP - 29.08.2007

De internetconnectie

Een internetsurfer klikt op de aanbiedingen op uw immowebsite. Naderhand koopt hij het pand van uw opdrachtgever. Heeft u nu recht op uw commissie?


VLAAMS GEWEST - OVAM - 29.08.2007

Al dan niet een bodemonderzoek?

Soms is het in het geheel niet duidelijk of uw grond een risicogrond is. Zelfs bij de gemeente weten ze het niet precies! Moet u dan een bodemonderzoek uitvoeren bij de verkoop van de grond?


FORUM VAN DE ABONNEES - REGISTRATIE - 29.08.2007

Gedeeltelijke wederverkoop


BANK - 29.08.2007

Zijn woonkredieten nu duur?

De laatste weken werd er in de media herhaaldelijk gemeld dat de banken hun tarieven op woonkredieten verhoogd hebben. Wat zijn nu de tarieven voor de verschillende renteformules? Kiest u het best een vaste of een variabele rentevoet?


CONSUMENT - 27.08.2007

Bewust en veilig consumeren

In onze maatschappij is het belangrijk om als consument goed geïnformeerd te zijn. Waar kunt u hiervoor terecht op het net?


VENNOOTSCHAP - AUTOKOSTEN - 27.08.2007

Twee vennootschappen, twee wagens… ?

Stel, u heeft twee vennootschappen en in beide vennootschappen heeft u nu een wagen. Is dit eigenlijk een probleem? Zal de fiscus niet zeggen dat één wagen wel volstaat… ?


STANDPUNT RECHTER - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 27.08.2007

Hier valt niet aan te tornen…

Als een bedrijfsleider gebruik maakt van een gebouw dat eigendom is van een vennootschap, geldt de forfaitaire regeling ‘voordeel van alle aard’ dan altijd, ook als dit voordeel erg laag uitvalt?


FISCOTIP - PERSONEEL - 27.08.2007

Uw bonusbeleid optimaliseren?

Een extra vergoeding toekennen aan uw werknemers is door de zware fiscale en parafiscale lasten zeer ontmoedigend. Van het totale budget dat u voorziet, blijft nauwelijks één derde over. Dit moet beter kunnen!


ACTUALITEIT - RULING - 27.08.2007

Blufpoker van de Rulingcommissie?

Onlangs publiceerde de Rulingcommissie haar nieuwe standpunt over vruchtgebruikconstructies met een vennootschap. Hoe zit het en wat zijn de gevolgen?


VENNOOTSCHAP - ONROEREND GOED - 27.08.2007

Huurherstellingen onder vuur?

Zoals u weet, kan het interessant zijn om (een stuk van) uw woning te verhuren aan uw vennootschap. Recentelijk is de huurwetgeving echter enigszins gewijzigd. Heeft dit een invloed op de verhuur aan uw vennootschap?


TAAL - 27.08.2007

Hello, je m’appelle Heinz

Misschien heeft u tijdens uw vakantie wel de liefde voor een bepaalde vreemde taal ontwikkeld? Als u zich hierin wilt verdiepen, hoe kan internet u hiermee dan helpen? Wij zochten enkele interessante sites uit voor u.


DIENSTEN - 27.08.2007

Slim werken met Google Calendar

Google Calendar (Google Agenda) is een uitstekende dienst om overal (thuis, op het werk, …) toegang te hebben tot uw agenda. Hier volgen enkele slimme tips.


OFFICE - 27.08.2007

Office 2007 en internet

Office 2007 is al enkele maanden op de markt. Welke internetmogelijkheden of online functies zitten er verweven in deze nieuwe versie?


HARDWARE - 27.08.2007

Energie besparen met uw pc

Zuinig omgaan met energie blijft een aandachtspunt, maar computers verbruiken heel wat stroom. Hoe houdt u dat verbruik toch enigszins binnen de perken?


NIEUWS - 27.08.2007

Nieuws over nieuws

De actualiteitenzender CNN is nu volledig gratis via internet te bekijken. Zijn er nog interessante ontwikkelingen in het aanbod van online nieuwsbronnen?


BROWSER - 27.08.2007

Apple’s Safari-browser nu ook voor Windows

Is er plaats voor nóg een nieuwe browser onder Windows? Volgens Apple wel, want het heeft zijn populaire Safari-browser nu ook voor Windows uitgebracht. Hoe doet die het?


INTERNET KORT - 27.08.2007

Hoort u wat ik schrijf?


STANDPUNT RECHTER - BELASTINGCONTROLE - 27.08.2007

De fiscus moet weten wat hij wil…

Vaak wordt er bij het afsluiten van een belastingcontrole een akkoord gesloten. Betekent dit dat u er dan definitief van af bent of kan de controleur er toch op terugkomen als hij zich nadien nog bedenkt?


BELGISCH KORT - 27.08.2007

Nieuwe en vernieuwde Belgische sites


E-MAIL - 27.08.2007

Uw webmail als standaard instellen

U bent volledig overgeschakeld op webmail en u wilt graag dat Windows uw webmaildienst als de standaard-e-mailtoepassing beschouwt. Wat is het voordeel en hoe doet u dit eigenlijk?


INTERNET KORT - 27.08.2007

Adverteren op Google Maps


MUZIEK - 27.08.2007

Muziek downloaden bij Fnac?

Fnac lanceerde zopas een Belgische website waar u muziek kunt downloaden. Kan die de concurrentie met het populaire iTunes aan?


SOFTWARE - 27.08.2007

Veilig testen op een virtuele pc

U heeft Windows XP, maar u wilt Vista of Linux eens uitproberen? Of u wilt op een veilige manier nieuwe software uittesten? Dat kan met een ‘virtuele machine’.


UITSMIJTER - BEURSTAKS - 27.08.2007

Indiciaire controleactie afgeblazen…


PIPELINE - AUTO - 27.08.2007

CO2-taks en bepaalde vennootschappen…


GEHEIM COMMISSIELOON - 27.08.2007

Ontsnap aan de aanslag!

De laatste tijd is er heel wat te doen geweest rond de zgn. aanslag geheime commissielonen. Recentelijk heeft een rechter nog maar eens de fiscus tot de orde geroepen. Wat is nu eigenlijk de huidige stand van zaken?


ACTUALITEIT - ORDE - 23.08.2007

Uw vennootschap mag ook verhuren!

De Orde wordt steeds soepeler t.o.v. onroerend goed in een vennootschap. Door een recent advies is nu ook verhuren expliciet toegelaten. Hoe past u dit toe?


PRIVé - HUUR - 23.08.2007

Hoezo, huurwaarborg via de bank?

Verhuurt u een woning of een appartement, dan weet u inmiddels dat er nieuwe spelregels gelden inzake de huurwaarborg. Maakt het voor u als verhuurder nu ergens een verschil of de huurder al dan niet kiest voor een zgn. bankwaarborg?


GOED OM TE WETEN - INTERNET - 23.08.2007

Wie vist er naar uw bankgegevens?


GOED OM TE WETEN - SCHOOLPREMIE - 23.08.2007

Ook dit jaar ontvangt u een schoolpremie!


ACTUALITEIT - VERZEKERINGEN - 23.08.2007

Nog meer direct geregeld?

Sinds 1 juli is de zgn. RDR-regeling inzake verkeersongevallen gewijzigd. Wat is dit ook alweer? Wat betekent de wijziging voor uw autoverzekering en waarop moet u letten indien u betrokken raakt in een ongeval?


ACTUALITEIT - RIZIV-BIJDRAGE - 23.08.2007

Invloed conventiestatuut op uw gewaarborgd inkomen

Stel, u betaalt uw polis gewaarborgd inkomen met het RIZIV-geld en u bent ­veranderd van statuut (bv. van partiële naar volledige conventie). Het RIZIV stort nu dus een ander bedrag aan de verzekeraar. Hoe vermijdt u problemen?


RECHT - 23.08.2007

Voorzichtig hé, mannen…

Omdat u enkele verbouwingswerken wilt laten uitvoeren, heeft u bij diverse aannemers een bestek gevraagd. Blijkt nu dat sommige aannemers een bedrag voorzien voor de veiligheidscoördinatie en andere niet… Hoe zit dat precies?


GRONDIG ONDERZOCHT - FISCAAL - 23.08.2007

Niet te snel verkopen…

Verkoopt u privé het gebouw waarin u uw praktijk had, dan riskeert u om daar heel wat belastingen op te moeten betalen. Kunt u iets doen om deze meerwaardebelasting eventueel te vermijden?


VENNOOTSCHAP - 23.08.2007

Ik heb het geld…

Uw BVBA heeft geld nodig om bv. de praktijkruimte op te frissen. Privé beschikt u over voldoende middelen om die kosten te betalen. Leent u dit geld dan het best aan uw BVBA of leent uw BVBA toch beter bij de bank?


BELEGGEN - 22.08.2007

Een computer als fondsbeheerder

Sinds enige tijd zijn er fondsbeheerders die het selecteren van aandelen overlaten aan computermodellen. Hoe doen deze zgn. kwantitatieve fondsen het eigenlijk? Presteerden ze tot nu toe beter dan ‘gewone’ fondsen?


FISCAAL - AUTOKOSTEN - 22.08.2007

De nieuwe kilometervergoeding


ACTUALITEIT - FINANCIEEL - 22.08.2007

Moet u voortaan oppassen?

Vanaf september wordt de anti-witwaswetgeving uitgebreid met een lijst van 13 knipperlichten die aanleiding kunnen geven tot een verplichte melding. Waarover gaat het precies en wat zal dit geven in de praktijk?


FISCAAL - PRIVé - 22.08.2007

Is de fiscus het zonnetje in huis?


ACTUALITEIT - PENSIOEN - 22.08.2007

Een nieuwe VAPZ-formule

Naast het klassieke VAPZ wordt nu ook meer en meer het VAPZ zonder gegarandeerd rendement aangeboden. Voor wie is dit interessant?


FISCAAL - AUTOKOSTEN - 22.08.2007

Zijn er terug BMW’s voor € 1.000... ?

Door een recent arrest zou het terug veilig zijn om de auto van uw vennootschap op het einde van het leasecontract over te nemen door privé de aankoopoptie te lichten. Klopt dat inderdaad of is het toch niet zo zwart-wit?


VERZEKERINGEN - 22.08.2007

Hoe gewaarborgd is uw inkomen?

Een goede polis gewaarborgd inkomen kan zeer nuttig zijn om de magere wettelijke uitkeringen in geval van arbeidsongeschiktheid aan te vullen. Waarop moet u letten bij het sluiten van zo’n polis?


GOED OM TE WETEN - 21.08.2007

Hogere interesten voor late betalers!


CONTROLE - 21.08.2007

Hoe staat het op uw factuur?

Is het niet duidelijk of u kunt factureren tegen 6%, dan bestaat de neiging om de factuur wat vager te omschrijven. Dit is echter niet zonder risico’s…


ACTUALITEIT - ARBEIDSONGEVAL - 21.08.2007

Bonus-malussysteem officieel nu!

Officieus varieert de premie van de arbeidsongevallenpolis al langer in functie van de zgn. schadestatistiek. Sinds kort is dit zelfs ‘wet’ geworden. Hoe werkt het?


GOED OM TE WETEN - 21.08.2007

Ik neem het wel op mij… ?


ACTUALITEIT - KOSTENVERGOEDINGEN - 21.08.2007

Tarief beroepsverplaatsingen geïndexeerd


SCHOOLSTAGIAIR - 21.08.2007

Is de verplichte stage ook een verzekerde stage?

In het kader van hun studie of hun opleiding moeten leerlingen of studenten soms een praktijkstage doen ‘in opdracht van’ de school (lees: als onderdeel van het officiële studieprogramma). Wie moet deze stagiairs verzekeren?


HET OVERKWAM UW COLLEGA - BURENHINDER - 21.08.2007

Accepteer die ene clausule niet!

Een collega voerde ruwbouwwerken uit en door de trillingen die dat meebracht, begon het pand van de buurman van de klant scheuren te vertonen. Uw collega mocht opdraaien voor alle schade… Hoe kan zoiets en hoe vermijdt u dat?


PERSONEEL - ARBEIDSDUUR - 21.08.2007

Werken op zaterdag, kan dat nu?

U hoort van een collega dat er vanaf nu in de bouw (PC 124) terug gewerkt mag worden op zaterdag. Was dat dan verboden en moet u hiervoor iets speciaals doen of kan dat zomaar?


ACTUALITEIT - ONTSLAG - 21.08.2007

Sluitingsvergoeding ook voor kleine bedrijven


BEDRIJFSWAGEN - 21.08.2007

Is dronken rijden altijd een zware fout?

Als men zijn firmawagen beschadigt door dronken en/of te snel te rijden (tijdens een beroepsverplaatsing), is dat dan per definitie een zgn. zware fout die u toelaat om de veroorzaakte schade terug te vorderen? Een arrest licht toe…


SUBSIDIES - 21.08.2007

50-plussers kosten u voortaan minder (aan RSZ)…

Voor werknemers van 50 jaar of ouder, ook als ze nu al in dienst zijn, geniet u sinds kort een RSZ-vermindering van € 50 tot € 800 per kwartaal. Hoe werkt dit?


VERLOF OM DWINGENDE REDENEN - 21.08.2007

Een week om te verhuizen, is dat niet wat veel?

Een werknemer gaat verhuizen en wil hiervoor een week thuisblijven. Volgens hem heeft hij daar recht op omdat het gaat om een zgn. dwingende reden (= een reden voor sociaal verlof). Is dit zo? Hoe kunt u hierop reageren?


ONTSLAG - 21.08.2007

Kunt u een verbreking nog omzetten naar een ‘akkoord’?

U beëindigt het contract van één van uw werknemers met een opzegvergoeding. Achteraf komt u overeen om het één en ander te herzien en het contract in onderling akkoord te beëin­digen. Kan dit eigenlijk wel of is dat gevaarlijk?


RECHTEN EN PLICHTEN - 21.08.2007

De Pestwet in een nieuw kleedje gestoken…

De nieuwe versie van de Pestwet legt de nadruk op preventie. Zo wordt het belang van een interne procedure voor de behandeling van klachten en van de aanstelling van een interne vertrouwenspersoon benadrukt. Wat houdt dit in?


PERSONEEL - SCHOLINGSBEDING - 17.08.2007

Is het scholingsbeding ‘new style’ nog interessant?

Eén van uw werknemers gaat voor het werk een (dure) opleiding volgen. Is het nuttig om met uw werknemer een zgn. scholingsbeding te sluiten en zo te vermijden dat hij kort nadien ontslag neemt om naar de concurrentie te stappen?


ACTUALITEIT - FINANCIEEL - 17.08.2007

Hallo, ik kom gewoon geld storten hoor, niet lenen...

Vanaf september wordt de anti-witwaswetgeving uitgebreid met een lijst van 13 knipperlichten die aanleiding kunnen geven tot een verplichte melding. Waarover gaat het precies en wat zal dit concreet geven in de praktijk?


GOED OM TE WETEN - AUTO - 17.08.2007

Autoverzekering ook opzegbaar met 1 maand?


SLECHTE BETALERS - 17.08.2007

De gepatenteerde klager te slim af?

U kent hem allicht, de ‘goede klant’ die eerst elke levering stipt betaalt, maar dan plots afkomt met een reeks klachten over de geleverde goederen om toch maar korting of uitstel van betaling te krijgen. Hoe kunt u dit oplossen?


ACTUALITEIT - BTW - 17.08.2007

Facturen alweer aanpassen?

U hoort links en rechts dat er sinds 1 juli weer nieuwe factuurvermeldingen verplicht zijn voor de BTW. Klopt dat effectief, hoe zit de vork precies in de steel?


GOED OM TE WETEN - AUTO - 17.08.2007

Kilometervergoeding nog wel 75% aftrekbaar?


FISCAAL - MEERWAARDEBELASTING - 16.08.2007

Hoe vermijdt u meerwaardebelasting bij een verkoop?

Een abonnee oefent reeds gedurende verschillende jaren een zelfstandige ac­tiviteit uit. Hij besluit te stoppen en zijn handelspand te verkopen. Betaalt hij nu meerwaardebelasting op dit pand? Is dit te vermijden?


ACTUALITEIT - HUUR - 16.08.2007

Vergeet de bijlagen niet!

Zoals u weet, moet u sinds kort bij elke huurovereenkomst een aantal bijlagen voegen. Hoe werkt dit precies?


FISCAAL - SCHULDSALDOVERZEKERING - 16.08.2007

Een taxatie van 10% bij overlijden

Bij een hypothecair krediet voor de enige en eigen woning (de woonbonus) wordt er vaak een schuldsaldoverzekering afgesloten onder het fiscale stelsel van het pensioensparen. Hoe zit dat nu precies in elkaar? Wat is het voordeel?


UW RAADSMAN - HUWELIJKSCONTRACT - 16.08.2007

Gezinswoning zonder gezin?

Dat de gezinswoning bij een verkoop beschermd wordt, is algemeen geweten, maar kan er ook als echtgenoten al gescheiden zijn (of apart wonen) nog sprake zijn van een gezinswoning? Wat moet u weten als makelaar?


IN DE KIJKER - VERKOOP - 16.08.2007

Een passe-partout…

De overhandiging van de sleutels aan de koper is een belangrijk moment in het verkoopsproces van een pand. Wanneer doet u dit als makelaar? Welke bij­komende maatregelen moet u treffen als u dit doet?


FORUM VAN DE ABONNEES - BTW - 16.08.2007

Garage en 6% BTW


MEDE-EIGENDOM - 16.08.2007

De leraar als syndicus…

In kleinere appartementsgebouwen komt het vaak voor dat een mede-eigenaar de taak van syndicus op zich neemt. Wat als hij een fout begaat? Hoe zit het dan met zijn aansprakelijkheid?


GOED OM TE WETEN - VERKOOP - 16.08.2007

Uitgesteld met één jaar!


BANK - 16.08.2007

Aktekosten besparen via een wederopname

Indien u nog een hypothecair krediet heeft lopen of reeds heeft afbetaald en u wenst opnieuw te lenen, dan kan dit op een goedkope manier via een weder­opname. Hoe zit dat precies in elkaar? Wat zijn de fiscale gevolgen?


INTERNETCONNECTIE - 13.08.2007

Haal meer uit uw wi-fi

Surft u draadloos? Hoe zorgt u voor een beter bereik en een betere beveiliging van uw ‘wi-fi’-netwerk?


BELEGGEN - 13.08.2007

Beleggen na de zomerstop

In de zomermaanden gaat het er doorgaans wat rustiger aan toe op de beurs. Nu is dat absoluut niet het geval. Hoe volgt u best het nieuws en de koersen?"


HOMEPAGE - 13.08.2007

Aanmelden? Eerst die rare letters overtikken…

U bent het ongetwijfeld al tegengekomen bij het registreren op een site: zo’n rare reeks letters en cijfers die u moet overtikken om te bewijzen dat u wel degelijk een mens bent (en bv. geen spamrobot). Is zoiets ook voor uw site nuttig?


INTERNET KORT - 13.08.2007

Online aangifte van kleine misdrijven


E-MAIL - 13.08.2007

Efficiënt een nieuwsbrief versturen

Stuurt u soms nieuwsbrieven de wereld rond, bijvoorbeeld naar klanten of naar vrienden of familie? Dat doet u beter niet met Outlook (Express). Waarom niet en wat zijn de alternatieven?


SOFTWARE - 13.08.2007

De beste adressen voor gratis downloads

Het web telt massa’s verzamelsites met gratis software. Zoveel, dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Wij gingen op zoek naar de beste freewaresites.


BLOG - 13.08.2007

Wie reageert er op mijn commentaar?

Het plezier van blogs zit zeker ook in het commentaar kunnen geven op de ontboezemingen van anderen. Zet u regelmatig commentaren in allerlei blogs, dan wordt het al snel een uitdaging om goed zicht te houden op de reacties die u daarop krijgt. Deze diensten helpen u daarbij.


DIENSTEN - 13.08.2007

Waar vindt u kwaliteitsfoto’s?

Afbeeldingen vinden op internet is geen kunst, maar voor een folder of een presentatie voldoet een korrelig kiekje niet. Waar vindt u professionele kwaliteit?


FOTOGRAFIE - 13.08.2007

Uw vakantiefoto’s online

U bent net terug van vakantie en u wilt uw vakantiekiekjes online delen met familie en vrienden? Keuze genoeg, maar welke zijn de beste diensten?


ZOEKEN - 13.08.2007

Wat mist u met Google?

Wie zoekt op internet, grijpt bijna automatisch naar Google. Recent onderzoek toont echter aan dat u dan heel wat interessante sites mist.


SOFTWARE - 13.08.2007

Linux voor uw oude computer

Heeft u op zolder of in de kelder nog een oude computer staan? Waarom blaast u hem dan geen nieuw leven in met Damn Small Linux - een heel compacte, gratis Linux-versie… die makkelijk te gebruiken is!