UW RAADSMAN - SCHENKING - 29.08.2007

Voor als u een patrimoniumvennootschap schenkt…

Eén van uw cliënten heeft een patrimoniumvennootschap en wenst de aan­­delen aan zijn beide kinderen weg te schenken. Is dit een goed idee? We geven nog een extra tip mee in dit verband…

In de jaren ’80 werden er massaal patrimoniumvennootschappen opgericht. Ervan afraken is echter minder evident. Eén van uw betere cliënten op leeftijd wil nu de aandelen van zijn patrimo­niumvennootschap aan zijn twee kinderen schenken. Is dit een goed idee of haalt hij de gebouwen er beter zelf uit en schenkt hij daarna de gebouwen aan zijn kinderen?

Gewoon ontbinden?

Kan uw cliënt inderdaad niet beter de vennootschap gewoonweg liquideren? Neen, dit is niet zo eenvoudig, want dit kost geld. Als men een gebouw uit een vennootschap onttrekt door een liquidatie of een kapitaalsvermindering in natura, dan moeten er registratierechten betaald worden. Deze registratierechten bedragen 10% in Vlaanderen en 12,5% in Brussel en Wallonië.

Als de panden eigendom zijn van een BVBA (een personenvennootschap), dan weet u dat dit soms ook kan tegen 1% of € 25 (art. 129, 3de lid W. Reg.), namelijk in de volgende twee gevallen.

Uitzondering 1. Wanneer het onroerend goed toebedeeld wordt aan de aandeelhouder die het onroerend goed ingebracht heeft in de vennootschap, dan hoeft er slechts 1% betaald te worden op de waarde van het goed.

Uitzondering 2. Deze regel geldt ook als de vennootschap het goed destijds gekocht heeft (in principe tegen 10% of 12,5%) en het goed nu toebedeeld wordt aan een vennoot die op het ogenblik van de aankoop ook al vennoot was. Als een eenpersoons-BVBA vereffend wordt en de enige vennoot krijgt het onroerend goed toebedeeld, dan is er in die beide uitzonderingen slechts sprake van € 25. Heeft u een NV, dan maakt u er eerst een BVBA van…

Het is dus toch een goed idee om de gebouwen uit de vennootschap te halen? Ja, maar het wegschenken van een gebouw kost nogal wat aan schenkingsrechten… In Vlaanderen en Brussel kan het dus beter! In Wallonië echter niet, want daar geldt deze mogelijkheid niet.

Eerst schenken…

Schenk eerst de aandelen van uw BVBA aan uw kinderen. Die schenking kan tegen 3%. Nu hebben uw kinderen de aandelen. Kunnen zij de panden er dan uit halen tegen 1%? Neen, tenzij…

Tip. Tenzij uw kinderen niet alle aandelen geschonken krijgen, maar er ook enkele erven! De twee uitzonderingen (zie hoger) gelden immers ook voor de erfgenamen of de legatarissen van de overledene die het pand inbracht of die vennoot was toen het gebouw aangekocht werd door de vennootschap, op voorwaarde dat die erfgenamen ook aandelen erven. Laat uw kinderen dus enkele aandelen erven… Als u wat aan het cijferen gaat, zal u zien dat dit een leuk financieel voordeel kan opleveren. Uw kinderen moeten dan wel wachten tot u overleden bent, dit is de voorwaarde. Kunnen ze niet wachten, dan zullen ze hiervoor de prijs betalen (zie hoger).

Als u natuurlijk een koper zou vinden voor de aandelen, dan kunt u ze gewoon verkopen. U wordt dan niet belast op de meerwaarde. Vervolgens schenkt u het geld aan uw kinderen tegen 3%. Dit kan ook in Wallonië. Alleen is een dergelijke koper niet makkelijk om te vinden. Of mogelijk wenst u de gebouwen te behouden om emotionele redenen of omdat het niet slim is om ze nu al te verkopen.

U kunt in Vlaanderen en in Brussel beter niet alle aandelen van uw immo­vennootschap aan uw kinderen schenken. Als uw kinderen enkele aandelen ‘erven’ en u kon een pand tegen 1% of € 25 uit de BVBA halen, dan kunnen uw erfgenamen dit ook.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878