SOFTWARE - 13.08.2007

De beste adressen voor gratis downloads

Het web telt massa’s verzamelsites met gratis software. Zoveel, dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Wij gingen op zoek naar de beste freewaresites.

1. Zoektest. DeFreeware-afdelingen van bv. Startpagina.nl (http://freeware.startpagina.nl) en 2Link.be (http://freeware.2link.be) geven een goed overzicht van sites met gratis software, maar welke zijn nu de beste? Wij zochten daarom op een aantal sites naar een gratis firewall en een back-up­­programma. In de tabel vindt u de bezochte adressen terug. Op elk van die sites kunt u zoeken op trefwoord én via een thematische index. Download.com en Tucows maken een onder­scheid tussen o.a. freeware voor Windows en Mac. Bij Nonags is de thematische index verstopt achter de Software List en zoeken op trefwoord moet via Search Nonags. Vreemd genoeg krijgt u hier twee zoekmodules: de ene geeft meer resul­taten dan de andere, maar ze zijn niet over­zichtelijk en niet te rang­schikken.

2. Resultaten. Bij Snapfiles moet u na een zoekopdracht op tref­woord nog eens Only search for freeware aan­vinken. Bovenaan de resultaten staan er enkele Name Matches, maar die vinden we niet zo rele­vant omdat die louter gebaseerd zijn op de aan­wezigheid van het trefwoord in de softwarenaam. Bij Download.com krijgt u eerst shareware te zien, maar u kunt de zoekresultaten filteren op ‘Free’. Bij Tucows moet u ook nog filteren op freeware, maar zelfs dan vonden we nog altijd massa’s shareware en demo’s tussen de resultaten. U krijgt overal een beschrijving van de freeware en een user rating, maar Download.com en Tucows geven ook een eigen beoordeling mee. Jammer dat u alleen bij Freeware Files, Download.com en Freeware Box de resultatenlijst steeds kunt sorteren op bv. die rating (de hoogste scores bovenaan). Ter info: betalende NonagsPlus-leden ($ 24,95/jaar) krijgen een aantal extra’s: geen advertenties, een selectie van de beste tools, …

3. Conclusie. Freeware Files en Download.com leverden het meeste ‘hits’ op en zijn onze favorieten. Freeware Files heeft trouwens leuke gratis extra’s: een toolbar voor uw browser (File Bar) en rss-feeds (Free Content) om op de hoogte te blijven van nieuwe free­ware. En Download.com heeft ratings van ge­­bruikers én van de eigen CNet-redactie. Let op! Hoewel de meeste sites be­­weren dat hun freeware ge­­checkt is op virussen, spy­­ware en ander onge­dierte, zorgt u toch het beste voor een goede beveiligingstool op uw pc. Tip. Surf overigens ook eens naar Ask the eConsultant (http://www.econsultant.com/i-want-freeware-utilities/index.html). Deze site be­­veelt voor allerlei specifieke taken (bv. ‘I want to keep two folders in sync’) specifieke freeware aan. De taken zijn mooi ingedeeld per categorie.

Aantal hoofd-/subcategorieën Aantal hits voor ‘firewall’ Aantal hits voor ‘back-up’ Rating Selectie van topfreeware Sorteren op bv. rating Extra’s
Download.com 30/242 144 308 user + eigen neen ja -
Freewarebox.com 16/106 42 82 user neen ja -
Freewarefiles.com 14/232 123 340 user neen ja toolbar + rss-feeds
Freewarehome.com 9/140 20 56 user neen alleen bij zoeken op trefwoord -
Nonags.com 21/110 12/17* 25/35** user alleen voor betalende leden neen -
Snapfiles.com/freeware 16/171 32 96 user alleen voor shareware alleen bij them. zoeken -
Tucows.com 45/246 n.v.t.** n.v.t. user + eigen neen neen -

* afhankelijk van de zoekmodule die we gebruikten ** de resultaten bevatten ook shareware en demo’s

De beste sites voor gratis software zijn Freeware Files en Download.com. Ze scoorden het beste in onze zoektest en u kunt er de resultaten steeds sorteren, bv. met de hoogste ratings bovenaan.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878