ACTUALITEIT - VERZEKERINGEN - 23.08.2007

Nog meer direct geregeld?

Sinds 1 juli is de zgn. RDR-regeling inzake verkeersongevallen gewijzigd. Wat is dit ook alweer? Wat betekent de wijziging voor uw autoverzekering en waarop moet u letten indien u betrokken raakt in een ongeval?

Even opfrissen: wat is RDR?

RDR staat voor Règlement Direct/Directe Regeling. Het is een systeem dat de ver­zekeraars uit­gewerkt hebben om schade aan voertuigen na een ongeval vlotter te regelen.

Hoe werkt het?

Systeem. De bedoeling is om zoveel mogelijk te laten vergoeden door uw eigen verzekeraar in plaats van dat u de verzekeraar van de tegenpartij moet aanspreken. Het komt er dus m.a.w. op neer dat als u aangereden wordt en u bent niet in fout, u vrij snel vergoed zal kunnen worden door uw verzekeraar. U bent dus niet afhankelijk van de verzekering van de tegenpartij, noch van de tegen­partij zelf. Ook de aanstelling van een expert gebeurt door uw eigen verzekeraar en tot een bepaald bedrag zelfs zonder tegen­expertise.

Absolute voorwaarde. Er mag geen betwisting zijn over wie er in fout is, anders kan het uiteraard niet geregeld worden, wie zou er dan immers betaald moeten worden? Het voordeel is echter dat er heel wat ongevallen zijn waarbij er doorgaans geen discussie is over wie er in fout is. Het typevoorbeeld daarvan is de zgn. kop-staartaanrijding, maar ook bv. een ongeval door het negeren van een voorrangsteken of het aanrijden van een geparkeerd voertuig.

Wat is er onlangs veranderd?

Hogere bedragen. De zgn. RDR-regeling is m.a.w. slechts mogelijk tot een bepaald bedrag, maar dat bedrag is onlangs gevoelig verhoogd van € 8.500 naar € 25.000, het mag dus al een relatief serieus accident zijn…

Verder zal er voortaan geen tegenexpertise meer nodig zijn tot een bedrag van € 8.500, terwijl dat voorheen begrensd was tot € 6.500.

Méér typeongevallen. De lijst van ongevallen die via RDR geregeld kunnen worden, is ook uit­gebreid, zij het dat het nogal technisch zou worden als we hier verder op in zouden gaan. Het komt er in feite op neer dat er voortaan héél wat ongevallen geregeld kunnen worden via deze RDR.

Tip. Vraag in het voorkomende geval aan uw makelaar of het ongeval in aanmerking komt voor de zgn. RDR-regeling. U heeft er dan direct een idee van of het snel in orde zal zijn of niet.

Waarop moet u letten?

Correct aanrijdingsformulier. Dat is en blijft dus van belang, want dat is uiteindelijk het document op basis waarvan de RDR-regeling toegepast zal worden.

Tip 1. Vul het schadeformulier zo correct en zo volledig mogelijk in. Vergeet eventuele getuigen niet te vermelden en zorg voor een duidelijke situatie­schets, het liefst met concrete afstanden er­bij. Als u foto’s maakt (wat het beste is!), ver­meld dit feit dan ook op het schadeformulier, anders kan er discussie zijn over de geldigheid daarvan.

Tip 2. Gebruik zoveel mogelijk de kruisjes in het middenvak onder rubriek 12. ‘Toedracht’. Veel schadedossiers kunnen immers aan de hand daarvan meteen geregeld worden.

Tip 3. Gaatu niet akkoord met de verklaring of de schets van de tegenpartij, dan moet u dit aan­geven in de rubriek ‘Opmerkingen’ én erbij vermelden wat volgens u het geval is. Onderteken het document ook dán, anders wordt het onbruikbaar.

Uw voertuigschade zal nu in veel gevallen sneller vergoed worden. Omdat RDR bijna geheel gebaseerd is op het Europese Aanrijdingsformulier, wordt het nog belangrijker om dit correct en gedetailleerd in te vullen (en te laten invullen).

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878