VENNOOTSCHAP - 23.08.2007

Ik heb het geld…

Uw BVBA heeft geld nodig om bv. de praktijkruimte op te frissen. Privé beschikt u over voldoende middelen om die kosten te betalen. Leent u dit geld dan het best aan uw BVBA of leent uw BVBA toch beter bij de bank?

Bij de bank of bij u privé?

De bank. Heeft uw BVBA geld nodig voor de praktijk, dan ligt het voor de hand om daar een lening voor aan te gaan bij de bank. Uw BVBA betaalt de lening af en de interesten zijn aftrekbaar als beroepskosten. Het kan echter ook anders…

Bij u privé. Als u privé genoeg geld beschikbaar heeft, dan zou u ook zelf een lening kunnen toestaan aan uw BVBA. Uw BVBA kan dan aan u privé interesten betalen, wat fiscaal gezien zo zijn voordelen kan hebben…

Fiscaal plaatje. De interesten die uw BVBA u betaalt, zijn aftrekbaar als beroepskosten, terwijl u er privé relatief gunstig op belast wordt. Er is privé immers slechts 15% roerende voorheffing (RV) op verschuldigd, die uw BVBA moet door­storten aan de fiscus. Dit is m.a.w. een interessante manier om een inkomen uit uw BVBA te halen. Spijtig genoeg kan dit niet onbeperkt…

De grenzen. In eerste instantie mag het bedrag dat u leent niet groter zijn dan het zgn. eigen vermogen van uw BVBA. In de praktijk is dit vaak het gestorte kapitaal van uw BVBA verhoogd met de ‘belaste reserves’ (de ‘opgepotte’ winst waar reeds vennootschapsbelasting op betaald werd). Daarnaast moet u ook een normale ‘marktrente’ vragen (bv. 6%), ‘woekerrentes’ zijn dus uit den boze.

Let op! In de mate waarin u die grenzen overschrijdt, beschouwt de fiscus de interesten als dividenden en dat is minder interessant… Dividenden zijn im­mers niet aftrekbaar voor uw BVBA en privé is er dan steeds 25% i.p.v. 15% RV verschuldigd. Wordt het bedrag aan dividenden te groot (door de ‘herkwalificatie’ van de interesten), dan kan uw BVBA bovendien ook nog eens het ver­laagd tarief in de vennootschapsbelasting verliezen.

Wat kan? Ga na hoeveel ruimte u nog heeft om een lening toe te staan aan uw eigen BVBA. Heeft u enkel het minimumkapitaal van € 6.200 (€ 12.400 voor een EBVBA) volstort en zijn er niet veel belaste reserves, dan zal u slechts weinig kunnen lenen. Houd er ook rekening mee dat alle leningen die u toestond, samengeteld moeten ­worden om te zien of u niet te veel leende.

Alternatief: u verhoogt het kapitaal

I.p.v. het geld aan uw BVBA te lenen, kunt u ook overwegen om het kapitaal te verhogen.

Voordeel. Sinds dit jaar geniet uw BVBA de zgn. notio­nele interestaftrek van 3,942% op het extra ingebrachte kapitaal. Als u bv. € 20.000 inbrengt, dan zal uw BVBA dus een extra aftrek van € 788 genieten. Op zich is dit niet enorm, maar uw BVBA krijgt die extra aftrek wel elk jaar opnieuw (zolang het kapitaal niet vermindert) zodat dit op termijn zeker kan doorwegen.

Nadeel. Voor een kapitaalsverhoging moet u naar de notaris, wat dus ook kosten meebrengt. Bovendien kunt u het geld ook niet zomaar terugvragen. Wilt u het weer terug hebben, dan moet u het kapitaal weer verlagen en dan moet u opnieuw langs de notaris passeren…

Wat nu? Om uit te maken wat u in uw concrete geval het beste doet, moeten er dus heel wat overwegingen gemaakt worden door o.a. uw boek­houder en/of uw financieel adviseur. Daarbij mag ook niet uit het oog verloren worden dat als u privé­geld in uw BVBA brengt (door te lenen of het kapitaal te verhogen), u er ook niet meer privé over kunt beschikken (bv. om te beleggen, enz.).

Door privégeld te lenen aan uw BVBA kunt u uzelf interesten laten uitbetalen, wat een interessante manier is om een inkomen uit uw BVBA te halen. Ook een kapitaalsverhoging kan echter fiscaal gezien voordelig zijn.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878