Alle domeinen

2007 - April

RECHT - WTCB - 30.04.2007

Moeder, waarom betalen wij dat… ?

Wellicht heeft u onlangs ook weer de jaarlijkse rekening gekregen van het zgn. WTCB. Velen vragen ons of het eigenlijk wel verplicht is om die te betalen en waar dit ‘lidmaatschap’ dan wel precies voor staat. Even kijken…


PERSONEEL - ONTSLAG - 30.04.2007

Mag u ontslaan als een klant klaagt over een werknemer?

U werkt als aannemer bijna uitsluitend voor een groot bedrijf (de hoofdaan­nemer). Nu is die erg ontevreden over één van uw mannen en hij wil niet meer samenwerken met hem. Is dat een reden om uw arbeider te ontslaan?


RECHT - WERKEN IN REGIE - 30.04.2007

Ook de klant heeft plichten… !

Bij zgn. werken in regie ontstaat er achteraf heel dikwijls discussie over het totale aantal gefactureerde uren. Op het eerste gezicht lijkt u als aannemer dan vrij zwak te staan, maar niets is minder waar als u enkele basisregels volgt…


KLEIN VERLET - 30.04.2007

Neem uw klein verlet maar op bij die andere…

Stel, een werknemer werkt deeltijds bij u en deeltijds bij een andere werkgever. Kunt u dan zeggen dat hij het klein verlet maar bij die andere werkgever moet opnemen? Of mag de werknemer het zelfs twee keer opnemen?


OPZEGGINGSTERMIJN - 30.04.2007

Zit oude wijn in dure vaten?

Werft u een oudere bediende (bv. van 50 jaar) aan en moet u hem al vlug (bv. na één jaar) ontslaan, dan leidt die hoge leeftijd via de formule Claeys vaak tot een opzeg die ‘buiten proportie’ is. Kunt u daar iets aan doen? Een arrest licht toe…


TIJDSKREDIET - 30.04.2007

Wordt het tijdskrediet nu beperkt tot één jaar?

U heeft er wellicht in de media al iets van opgevangen, er werd weer aan het tijdskrediet gesleuteld. Vanaf 1 juni 2007 zou de uitkering voor voltijds tijdskrediet beperkt worden tot één jaar. Wat betekent deze wijziging nu voor u?


ACTUALITEIT - ADVOCAAT - 30.04.2007

Betaalt de verliezer voortaan de twee advocaten?

Er is een wet op komst die de kosten van een advocaat min of meer ten laste legt van de partij die het proces verloren heeft. Betekent dit dat u beter nog even wacht met procederen of loopt het allemaal zo’n vaart niet?


GOED OM TE WETEN - BUROTICA - 30.04.2007

Faxen ontvangen op uw pc


ACTUALITEIT - PRIVéREKENINGEN - 30.04.2007

Is het hek van de dam?

Volgens een verklaring van de minister zou de fiscus voortaan ook uw privérekeningen mogen opvragen bij een zgn. indiciair onderzoek. Kan dat wel?


ACTUALITEIT - STILZWIJGENDE CONTRACTVERLENGING - 30.04.2007

Voortaan nooit meer te laat om op te zeggen?

Er is een wet op komst die de zgn. stilzwijgende verlenging van bepaalde contracten aan banden legt. Even kijken of dit nu geldt voor alle contracten en wat dit concreet zal betekenen voor u in de praktijk…


ACTUALITEIT - KLEIN VERLET - 30.04.2007

Klein verlet voor alle communiefeesten?


ACTUALITEIT - KOSTENVERGOEDINGEN - 30.04.2007

Indexatie van de buitenlandse dagforfaits


LOON - 30.04.2007

Weg zijn en toch nog kosten opeisen, kan dat?

Een werknemer is al uit dienst, maar een paar maanden later dient hij toch nog nota’s in van kosten die hij gemaakt zou hebben, bv. tank- of eetbonnetjes. Bent u verplicht om die nog te vergoeden, ook al is de werknemer al weg?


RECHTEN EN PLICHTEN - 30.04.2007

’s Morgens afbellen, moet u dat toestaan?

Een werknemer belt regelmatig pas ’s morgens dat hij verhinderd is om die dag te komen werken. De redenen die hij opdist, getuigen van een grote creativiteit. Moet u dat eigenlijk wel altijd toestaan?


AANWERVEN - 30.04.2007

Ook op zoek naar jong talent?

Nu het einde van het school- en het academiejaar in zicht is, overweegt u misschien ook om een jonge kracht aan te trekken. Mag u in een advertentie echter wel zeggen dat u alleen op jongeren mikt? Waarop moet u letten?


VAN HOREN ZEGGEN - SLECHTE BETALERS - 30.04.2007

U bent tenslotte Sinterklaas niet…

Een klant moet u een grote factuur betalen, maar zit wat krap bij kas. U geeft hem daarom uitstel van betaling. Nu heeft u horen zeggen dat u daarbij inte­resten moet aanrekenen. Klopt dat? Op welke fiscale aspecten moet u letten?


DEELTIJDSE ARBEID - 30.04.2007

Een zware sanctie die te vermijden is

Heeft u deeltijdsen in dienst, bv. ook in het kader van tijdskrediet of ouderschapsverlof? Let dan op als u de inspectie over de vloer zou krijgen. Waarom?


FISCAAL - SCHENKING - 26.04.2007

Zolang het maar ‘binnen deel’ is…

U wilt nu aan uw zoon € 50.000 geven, maar u wilt uw dochter niet benadelen. Toch wilt u haar nu nog niet direct hetzelfde bedrag geven. Hoe kunt u er zeker van zijn dat zij nooit benadeeld zal worden als u bv. plots zou overlijden?


GOED OM TE WETEN - SUBSIDIES - 26.04.2007

BEA versoepeld…


PERSONEEL - UITWINNINGSVERGOEDING - 26.04.2007

Moet u vertegenwoordigers binnen het jaar ontslaan?

Enkele maanden geleden nam u een handelsvertegenwoordiger aan. Volgens een collega moet u binnen het jaar beslissen of u hem in dienst houdt of niet, anders zou u dat veel méér kosten. Is dat effectief zo?


ACTUALITEIT - SOCIALE CONTROLE - 26.04.2007

Verscherpte controle sinds 1 april?

In het kader van het zgn. LIMOSA-project moeten alle buitenlandse werknemers, zelfstandigen en stagiairs zich melden alvorens enige activiteit in België uit te oefenen. Wat houdt het precies in en waarom is dat ook voor u van belang?


GOED OM TE WETEN - BEROEPSKOSTEN - 26.04.2007

Nieuwe buitenlandse dagforfaits gepubliceerd


FISCAAL - AUTOKOSTEN - 26.04.2007

Wordt uw auto nu fiscaal duurder?

Op de laatste ministerraad zijn er een aantal nieuwe fiscale maatregelen voorgesteld en, u raadt het al, onder het mom van milieumaatregelen werd daarbij ook de auto weer niet gespaard. Wat is er voor u veranderd?


FISCAAL - 25.04.2007

De onderverhuring van een beroepspand

U huurt een beroepspand, bv. een kantoor. Dit pand, dat te groot is of te groot is geworden, mag u van de verhuurder onderverhuren. Wat zijn hier echter de fiscale gevolgen van?


FORUM VAN DE ABONNEES - 25.04.2007

Mijn huurder is illegaal…


HUUR - 25.04.2007

De Siamese tweeling…

U verhuurt een pand aan twee huurders. Eén van de huurders zegt nu de huur op. Is die opzeg dan wel geldig? Kan die medehuurder dan zomaar weg? En blijft de eigenaar dan tegen wil en dank met één huurder zitten?


IN DE KIJKER - REGISTRATIERECHTEN - 25.04.2007

Wat als een ‘beroepsverkoper’ moet bijbetalen?

Zoals u weet, kan een ‘beroepsverkoper’ een verlaagd registratierecht genieten. De beroepsverkoper moet zijn pand weer verkopen binnen de tien jaar, anders betaalt hij bijrechten en soms een boete. Wat als hij slechts een deel verkoopt?


ACTUALITEIT - VERKOOP - 25.04.2007

Soms géén zeven dagen bedenktijd!

U sluit bv. een makelaarsopdracht af op maandag 21 mei 2007 en op woensdag 23 mei heeft u een koper die het compromis tekent. Kan en mag u dat wel?


FORUM VAN DE ABONNEES - 25.04.2007

Al die kleurtjes…


BANK - 25.04.2007

Twee koppels lenen voor één eigendom…

U wilt samen met uw partner een appartement aan zee kopen om te verhuren en om zelf te gebruiken. U besluit om samen met een ander koppel (familie of vrienden) elk voor de helft de aankoop te doen. Hoe leent u het best?


RUIMTELIJKE ORDENING - 25.04.2007

Blijf van mijn grond!

Wat als een buur met wie u een niet al te goede verstandhouding heeft een stuk van uw grond in gebruik neemt? Hoe kunt u dan correct reageren zodat u zich juridisch gezien niet in nesten werkt?


UW RAADSMAN - MEDE-EIGENDOM - 25.04.2007

Er vanaf het begin snel bij zijn?

We horen dikwijls van verontwaardigde mede-eigenaars dat zij bij de aanstelling van de eerste syndicus geen inspraak in de keuze hadden. Hij werd immers in de basisakte al aangesteld door de bouwpromotor. Is dit steeds zo?


BEROEPSKOSTEN - 23.04.2007

Wie betaalt de premie?

Een abonnee meldde ons dat zijn belastingcontroleur hem wilde belasten op een voordeel van alle aard omdat zijn vennootschap de premies van zijn hospitalisatieverzekering betaalde. Kan dat?


BELGISCH KORT - 23.04.2007

Nieuwe en vernieuwde Belgische sites


ACTUALITEIT - HERKWALIFICATIE INTERESTEN - 23.04.2007

Opgepast met ‘papieren’ constructies

Een recent arrest bevestigt dat het niet zonder gevaar is om via een ‘trucje’ méér fiscaal gezien interessante interesten op te nemen uit uw vennootschap...


UITSMIJTER - BEROEPSKOSTEN - 23.04.2007

Waar is uw winst?


BEROEPSKOSTEN - 23.04.2007

Nog niet betaald en toch al aftrekbaar?

U betaalt de laatste drie maanden huur van 2006 pas begin 2007. Zijn die kosten dan toch al aftrekbaar voor 2006, ook al is de huur nog niet betaald of is de huur pas voor 2007 aftrekbaar? Of kunt u misschien kiezen? Even kijken…


NIEUWE WETGEVING - 23.04.2007

Niks te ‘octrooieren’?

De op stapel staande Programmawet voorziet in een onwaarschijnlijk gunstige fiscale regeling voor de inkomsten uit octrooien. Heeft u niks in de schuif liggen om een octrooi op te nemen? Waarover gaat het juist?


PODCAST - 23.04.2007

De beste podcastsoftware

Om podcasts te downloaden en te beluisteren, bestaan er verschillende pro­gramma’s. Wij vergeleken de populairste gratis tools.


FISCOTIP - REKENING-COURANT - 23.04.2007

Wat doen we met de rekening-courant?

U zit door omstandigheden opgescheept met een (patrimonium)vennootschap met een aanzienlijk gecumuleerd verlies. Op het passief van de vennootschap prijkt ook een groot rekening-courantcredit. Wat nu?


INTERNET KORT - 23.04.2007

Hangt er onweer in de lucht?


MUZIEK - 23.04.2007

Uw muziekcollectie delen

Heeft u ook een hele verzameling muziekbestanden opgebouwd op uw computer? Hoe kunt u die beluisteren op andere pc’s of zelfs via internet?


REIZEN - 23.04.2007

Reisinfo uit eerste hand

Als u langzaamaan uw zomervakantie aan het plannen bent, dan kan wat info geen kwaad. Algemene reissites hebben vaak commerciële bedoelingen, maar ge­­lukkig zijn er ook sites met info en indrukken van andere reizigers.


LANDKAARTEN - 23.04.2007

Spelen met Google Maps

Op de website Google Maps kunt u over de hele wereld naar adressen zoeken. Sinds kort kunt u echter ook makkelijk persoonlijke plattegronden maken.


VASTGOED - 23.04.2007

Investeren in beveiliging

Elk jaar worden er in ons land meer dan 60.000 in­­­braken in woningen gepleegd. Waar vindt u prak­tische preventietips op internet?


E-MAIL - 23.04.2007

Kent u deze maildiensten al?

Een gewijzigd e-mailadres achterhalen, uzelf geheugensteuntjes sturen, ano­niem mailen of e-mailadressen via uw site verzamelen? Voor deze specifieke taken kunt u ook specifieke diensten inschakelen.


SOFTWARE - 23.04.2007

Windows XP met een Vista-sausje

U wilt upgraden naar het nieuwe Windows Vista, maar uw pc is te oud of te traag. In plaats van de hardware te upgraden, kunt u ook de mogelijkheden en de beveiliging van Windows XP op het niveau van Vista brengen. Hoe doet u dat?


PIPELINE - ONROERENDE VOORHEFFING - 23.04.2007

Vermindering onroerende voorheffing


INTERNET KORT - 23.04.2007

Uw klant of uw leverancier overboord?


HOMEPAGE - 23.04.2007

Op zoek naar goede hosting

Als u uw (professionele) website op de webserver van een hosting provider wilt onderbrengen, dan kost u dat maandelijks enkele tientallen euro’s. Waar moet u eigenlijk op letten bij het kiezen van zo’n provider? Wij geven u een checklist…


INTERNET KORT - 23.04.2007

Laat u leiden door uw mp3-speler


SOFTWARE - 23.04.2007

Op jacht naar dubbele bestanden

Het aantal documenten, muziek, films en foto’s neemt doorgaans alleen maar toe. Het risico op dubbele bestanden wordt dan vanzelf groter. Wij vergeleken vier gratis tools waarmee u uw pc automatisch op dubbele bestanden checkt.


BEVEILIGING - 23.04.2007

Een waakhond voor uw laptop

Uw laptop is duur en bevat ook persoonlijke en vertrouwelijke gegevens: be­­drijfsnota’s, offertes, een adresboek, digitale foto’s, ... Hoe beschermt u hem?


NIEUWE CIRCULAIRE - 23.04.2007

De belastbaarheid van de Tak 21/23 bij overlijden

Iedereen is vertrouwd met de Tak 21 of 23. Hoe zit het met de successierechten op deze producten? De fiscus nam hier nu een standpunt over in.


BTW - 23.04.2007

Wanneer komt de BTW-controleur te laat?

Krijgt u de BTW-controleur over de vloer, dan kan hij in principe enkel de voorbije drie jaren controleren. Soms kan hij echter verder teruggaan, tot zelfs zeven jaar. Wanneer kan hij dat en hoe kunt u zich daartegen verdedigen?


GRONDIG ONDERZOCHT - 19.04.2007

Moet het ziekenfonds meebetalen voor een fout?

Stel, u past al jaren een nomenclatuurnummer toe op een ‘foutieve’ manier zonder dat het ziekenfonds iets zegt. N.a.v. een RIZIV-controle wordt u echter gesanctioneerd. Kunt u nog iets doen? Volgens een arrest wel…


ASSOCIATIE - 19.04.2007

Deeltijds samenwerken: hoe doet u dat?

Stel, u bent huisarts en u kunt wat hulp gebruiken in uw praktijk. Een (jonge) collega is bereid om twee avonden in de week consultatie te komen doen (in uw plaats). Is dat deontologisch gezien wel toegelaten? Hoe pakt u dat aan?


FISCAAL - 19.04.2007

Waar zitten die ‘ambetantenaren’?

Onlangs nog werd er beweerd dat er eigenlijk te veel fiscale ambtenaren zouden zijn. Klopt dat? Worden er dan opnieuw meer belastingcontroles gedaan?


FISCAAL - 19.04.2007

Ondergoed fiscaal aftrekbaar, kousen niet?

Met het goede weer komen de motorkriebels weer boven. Wat kunt u fiscaal gezien ‘recupereren’ als u een nieuwe motor en/of motorkledij koopt? Waar moet u op letten?


VERZEKERINGEN - 19.04.2007

Wanneer mag úw advocaat tussenkomen?

U heeft een autoverzekering met ‘rechtsbijstand’ en naar aanleiding van een on­geval wilt u nu uw eigen advocaat inschakelen om u te verdedigen. Uw ver­zekeraar weigert echter om tussen te komen in het ereloon. Hoe zit dat precies?


VENNOOTSCHAP - 19.04.2007

Als u de rit niet uitdoet…

Fiscaal gezien kan het zeer lucratief zijn om privé de blote eigendom te kopen van een gebouw, terwijl uw vennootschap het vruchtgebruik koopt. Hoe zit het dan als u het gebouw vóór het einde van het vruchtgebruik al wilt verkopen?


PRIVé - 19.04.2007

Eerlijk verdelen...

Stel, u bent voor een tweede keer getrouwd en u heeft naast de kinderen uit uw eerste huwelijk ook nog een gemeenschappelijk kind. U wenst dat als één van u beiden overlijdt, elk kind ‘evenveel’ krijgt. Hoe pakt u dat aan?


PERSONEEL - 18.04.2007

Ouderschapsverlof en feestdagen, hoe zit dat?

Binnenkort volgen de feestdagen elkaar terug op. Hoe zit het voor werknemers die in ouderschapsverlof zijn? Hebben zij dan ook recht op alle feestdagen? Hoe zit dat in elkaar?


BELEGGEN - 18.04.2007

Beleggen in een ‘Tak 44’?

Een Tak 21 en een Tak 23 zijn ondertussen genoegzaam bekend en sinds kort wordt er ook een combinatie van beide of een zgn. Tak 44 (= 21 + 23 ) aangeboden. Hoe werkt dit? Is dit een interessante belegging?


GOED OM TE WETEN - 18.04.2007

Een vaste prijs voor uw auto?


ONROEREND GOED - 18.04.2007

U zit wat (te) ruim…

U heeft een geschikt gebouw op het oog, ideaal gelegen en perfect voor uw praktijk, maar het is wat aan de ruime kant. U overweegt om een kantoortje te verhuren. Waarop moet u letten? Wat zijn de fiscale gevolgen?


OPZEGGINGSTERMIJN - 16.04.2007

Van vervanger naar vast zonder anciënniteit

Stel, het tijdelijke contract van een werknemer loopt ten einde en hij vraagt u om een contract van onbepaalde duur. U twijfelt een beetje en u wilt dan toch op zijn minst van de met het tijdelijke contract opgebouwde anciënniteit af. Kan dat?


ACTUALITEIT - 16.04.2007

Pokeren… ?

Heel wat abonnees melden ons misleid te zijn door een reclameronselaar. Geldt ‘getekend is getekend’ ook in dit geval of kunt u dan toch nog iets doen?


FACTUUR - 16.04.2007

Stuur de factuur maar naar de huisbaas... ?

Een klant bij wie u een dringende herstelling moest uitvoeren, weigert uw factuur te betalen omdat “die voor de huisbaas is”. Die laatste weet echter van niets en weigert ook te betalen. Hoe vermijdt u om in dit soort toestanden te belanden?


GOED OM TE WETEN - 16.04.2007

Wanneer is het nu voorrang van rechts?


LOON - 16.04.2007

Een communiepremie: is dat ook goedkoop?

Een premie geven n.a.v. een huwelijk of een geboorte kan, zoals u weet, voordelig zijn qua RSZ- en fiscaal regime. Is dat ook het geval voor een premie n.a.v. de communie van het kind van uw werknemer?


RECHT - 16.04.2007

Niet erkend en toch werken voor de staat?

Om werken te mogen uitvoeren voor de overheid, moet u als aannemer in principe erkend zijn. Voor eerder kleinere werken is dat echter niet altijd vereist. Eens kijken hoe u dat dan het beste aanpakt om ook in aanmerking te komen…


ABSENTEïSME - 16.04.2007

“Baas, ’t is maandag, dus ik kan niet komen”…

Uit een recent onderzoek meent men af te kunnen leiden dat er wel degelijk ‘verdachte en vaste patronen’ zitten in het zich ziek melden voor korte duur. Welke zijn deze patronen? Hoe gaat u ze te lijf?


TIJDSKREDIET - 16.04.2007

Eerst werken en dan pas recht op tijdskrediet!

Een werknemer is pas terug na een langdurige afwezigheid wegens ziekte en hij vraagt u nu om halftijds te kunnen werken in het kader van tijdskrediet. Hoe kunt u reageren op een dergelijke aanvraag?


ACTUALITEIT - 16.04.2007

Firmawagens weer onder CO2-vuur

Na de ‘taks’ voor de RSZ zal nu ook de fiscale af­­trek­­baarheid van de firmawagens bepaald worden vol­­gens de CO2. Hoe houdt u de kosten onder controle?


OPZEGGINGSTERMIJN - 16.04.2007

Rekening houden met IBO voor bepalen anciënniteit?

Na zijn opleiding werft u een IBO’er aan met een contract van onbepaalde duur. Als u hem na enkele jaren ontslaat, moet u voor de berekening van de opzegtermijn dan ook rekening houden met zijn tewerkstelling als IBO’er?


KLEIN VERLET - 16.04.2007

Ook recht op klein verlet buiten de uren?

Stel, een deeltijdse werknemer vraagt klein verlet aan voor een ‘plechtigheid’ die in de voormiddag plaatsvindt. Hij hoeft echter pas beginnen te werken om bv. 13 uur of 14 uur. Heeft hij dan nog recht op klein verlet?


GOED OM TE WETEN - 16.04.2007

Nieuwe site om subsidies te zoeken


ACTUALITEIT - 16.04.2007

De Vlaamse renovatiepremie is van start gegaan…

Wie verbouwingen heeft gedaan aan zijn woning in het Vlaams gewest of wie dat van plan is, kan daar mogelijk een premie voor krijgen die kan oplopen tot € 10.000. De moeite dus om eens even van dichterbij te bekijken…


HET OVERKWAM UW COLLEGA - 16.04.2007

“Tips & Advies moet je niet geloven”? Wacht even…

Een collega-zaakvoerder nam op basis van één van onze artikels een forfaitaire onkostenvergoeding op uit zijn vennootschap. “Kan niet”, zei zijn controleur, “en geloof die onzin van Tips & Advies toch niet”… Oké, houd u vast…


PERSONEEL - 16.04.2007

Moeten uw arbeiders geen opzeg meer geven?

Tussen twee werven in vraagt u voor enkele arbeiders economische werkloosheid aan. In die periode vertrekt er één zonder een opzeg te geven. Volgens hem moet dat niet tijdens een periode van economische werkloosheid. Is dat zo?


FISCAAL - 16.04.2007

Nóg maar eens een nieuwe fiscale aftrek…

Recentelijk is er een zoveelste nieuwe fiscale aftrek ingevoerd, dit keer voor de renovatie van een sociale huurwoning. Over welke werken gaat het precies en wat moet u daarvoor zelf doen?


SCHENKING - 13.04.2007

Drie jaar wachten of toch niet?

U heeft vorig jaar aan uw zoon € 50.000 gegeven en nu wilt u hem bv. een stuk grond schenken. Nu heeft u gehoord dat u omwille van de schenkingsrechten het best drie jaar wacht voor u die grond geeft. Is dat effectief zo?


PERSONEEL - 13.04.2007

Klein verlet laten opnemen zoals het u uitkomt, kan dit?

De zoon van uw werknemer doet binnenkort zijn plechtige communie en daarom wil hij de vrijdag vóór het feest een dag klein verlet opnemen. Dit komt u echter niet uit. Kunt u overeenkomen om die dag op een ander moment te nemen?


BTW - 13.04.2007

Is het nu uit met de pret?

Er is de laatste tijd veel te doen geweest over de aftrekbaarheid van de BTW in een eenmanszaak op een pand dat deels beroepsmatig en deels privé wordt gebruikt. Recentelijk is daar weer iets aan gewijzigd. Hoe zit het nu intussen?


GOED OM TE WETEN - 12.04.2007

Bijna een feit


ACTUALITEIT - 12.04.2007

Erg gevaarlijk…

Uw pand al ter beschikking stellen zonder dat de notariële akte is verleden, is erg gevaarlijk, zoals nog maar eens uit een recent arrest blijkt.


VERZEKERINGEN - 12.04.2007

Een omnium voor uw tuin?

Tuinen of zwembaden zijn soms echte visitekaartjes voor iemands woning. Een tuin aanleggen is dan ook vaak een belangrijke investering geworden. Kunt u zich niet verzekeren tegen schade aan uw tuin en/of uw zwembad?


BTW - 12.04.2007

Hoe zit het met ‘Seeling’?

U herinnert zich ongetwijfeld het Seeling-arrest, waardoor u een belangrijk BTW-voordeel kon doen als u een gebouw kocht dat u slechts gedeeltelijk voor uw bedrijf gebruikte. Ondertussen is er veel gewijzigd. Een stand van zaken...


IN DE KIJKER - 12.04.2007

Het ei van Columbus?

Een collega-makelaar rekent op zijn eigen manier af met twijfelachtige kopers. Om te vermijden dat hij met een koper blijft zitten die niet over de brug komt, gebruikt hij een ‘ontbindende voorwaarde’. Is dat iets voor u of toch niet?


GOED OM TE WETEN - 12.04.2007

Fiscale incentives


WONINGHUUR - 12.04.2007

‘Verleng’ niet zomaar…

Steeds meer en meer sluit u huurcontracten van korte duur nu de nieuwe Huurwet eraan komt. Wat als de huurder nog een verlenging vraagt wegens ‘buiten­gewone omstandigheden’? Hoe kunt u hier alert op reageren?


UW RAADSMAN - 12.04.2007

De syndicus en het invorderen van achterstallen

We kregen van een mede-eigenaar de vraag of de syndicus zonder expliciet ‘mandaat’ van de algemene vergadering op eigen initiatief mag overgaan tot het juridisch gezien invorderen van achterstallen...


BANK - 12.04.2007

Bij overlijden komt de fiscus langs…

Bij de ondertekening van een polis schuldsaldoverzekering (ssv) wordt vooral de belastingvermindering op de premies benadrukt, maar zelden wordt de taxatie bij overlijden aangehaald. Hoe zit dat precies in elkaar?