Alle domeinen

2007 - Februari

GOED OM TE WETEN - 28.02.2007

Het elektronische rapport…


GOED OM TE WETEN - 28.02.2007

Graag tijdig melden!


FISCAAL - 28.02.2007

Wanneer controleert de fiscus?

Indien u een hypothecair krediet afsluit voor de ‘eigen en enige woning’, heeft u recht op de interessante fiscale aftrek ‘woonbonus’. Wanneer wordt er nu precies gecheckt of het om de ‘eigen en enige woning’ gaat?


MEDE-EIGENDOM - 28.02.2007

Hoe moet u een schadegeval afhandelen?

U heeft als verhuurder een aantal opbrengsteigendommen in mede-eigendom en u onderschreef de blokpolis. Hoe moet er nu praktisch te werk gegaan worden als een huurder een schadegeval heeft of veroorzaakt?


ACTUALITEIT - 28.02.2007

Splits dat voorkooprecht op!

Een collega verkocht een woning met ‘aanhorig­heden’. Er geldt een voorkooprecht vanwege de overheid. Is dit nu op het pand én op de aanhorigheden?


FISCAAL - 28.02.2007

Notionele interestaftrek aantrekkelijker?

Door een recente uitspraak van de minister van Financiën is de notionele interestaftrek interessanter geworden voor zij die in een woning van de vennootschap wonen. Waarover gaat het precies?


UW RAADSMAN - 28.02.2007

Kunnen we renteloos lenen aan onze zoon?

Sommige ouders willen hun kind een flinke duw in de rug geven bij de aankoop van een woning en hem renteloos geld lenen. Kan men wel renteloos lenen? Zo ja, hoe wordt dit het best georganiseerd?


ONTEIGENING - 28.02.2007

De onteigening van een voor- of een achtertuin

De laatste jaren is er in elke gemeente in dit land wel een nieuw fietspad aangelegd of een ander infrastructuurwerk, waardoor heel wat stukken van voor- of achtertuinen werden onteigend. Wat is de waarde van een dergelijke tuinstrook?


IN DE KIJKER - 28.02.2007

Erg ‘snelle’ verkopers moeten dit lezen… !

Vroeger mocht een makelaar tijdens de bedenktijd van zeven dagen - die gold bij het afsluiten van een mandaat bij de consument thuis - niets doen om het pand te verkopen. Is dat anders sedert 1 februari 2007?


ROERENDE VOORHEFFING - 26.02.2007

Uw aangifte RV voortaan op tijd!

Krijgt u interesten van uw vennootschap op het tegoed van uw rekening-courant, dan worden die meestal pas berekend enige tijd ná de afsluiting van het boekjaar. Daardoor riskeert u de aangifte RV te laat in te dienen. Hoe vermijdt u dat?


NOTIONELE INTERESTAFTREK - 26.02.2007

Beleggen in een Tak 26?

Belegt uw vennootschap, dan is het belangrijk om voor de ‘juiste’ beleggingen te kiezen met het oog op de notionele interestaftrek. Is er dan een probleem als uw vennootschap belegt in een ‘Tak 26’, die momenteel sterk gepromoot wordt?


PIPELINE - 26.02.2007

Woonbonus bij gehuwden…


ONROERENDE LEASING - 26.02.2007

Een alternatief voor vruchtgebruik?

U heeft privé een pand waarvan u het gebruik wilt overdragen aan uw vennootschap. Een vruchtgebruikconstructie is een mogelijkheid, maar dat kost uw vennootschap wel 10% of 12,5% registratierechten. Is er geen alternatief?


ACTUALITEIT - 26.02.2007

In uw blootje voor de fiscus?

In principe mag de fiscus geen vragen stellen over uw privé-uitgaven bij een indiciair onderzoek. Het Hof van cassatie is het hier echter niet mee eens. Wat nu?


NIEUWE WETGEVING - 26.02.2007

Rekeningen makkelijker gedeblokkeerd?

Zoals u weet, zal bij een overlijden de bank de rekeningen van de overledene blokkeren. Dit is niet altijd even handig. Voortaan zouden de rekeningen makkelijker gedeblokkeerd kunnen worden. Waarover gaat het?


STANDPUNT ADMINISTRATIE - 26.02.2007

Onderhoudsuitkeringen tijdens jaar feitelijke scheiding

De fiscale Administratie heeft een nieuw standpunt ingenomen inzake de fiscale aftrekbaarheid van onderhoudsuitkeringen in het jaar van een feitelijke scheiding. Dit is vooral van belang voor de ‘kinderen ten laste’… Wat wijzigt er?


FISCOTIP - 26.02.2007

Fiscaal smullen van twee walletjes…

Als u een vruchtgebruikconstructie wenst voor een nieuw te bouwen pand, is dit niet altijd even evident. Er is echter een elegante manier waarbij een opstalrecht wordt gecombineerd met vruchtgebruik.


ACTUALITEIT - 22.02.2007

Nieuwe conventie tandartsen: procedure gestart

Voor de artsen loopt er nog een conventie. Voor de tandartsen is er zopas een nieuwe afgesloten. Ze is ook al gepubliceerd in het Staatsblad. Bent u tandarts? Welke houding kunt u dan aannemen? Hoeveel tijd heeft u om te reageren?


GRONDIG ONDERZOCHT - 22.02.2007

Is uw hobby aftrekbaar?

Geregeld duikt het verhaal op van iemand die van een dure hobby een officieel bijberoep maakt om er zo de kosten fiscaal te kunnen van aftrekken. Hoe werkt dit precies? Kan dit? Wat zegt de fiscus daarvan?


GOED OM TE WETEN - 22.02.2007

Divers inkomen of beroepsinkomen?


PRIVé - 22.02.2007

Voor wie een woning of een appartement verhuurt…

In de media was er onlangs heel wat te doen rond de nieuwe regeling omtrent de registratie van de contracten voor woninghuur. Wat is er precies van aan? Moet u zich inderdaad reppen naar het registratiekantoor?


ACTUALITEIT - 22.02.2007

Uw VAPZ nu al betalen?

Er wordt meer en meer geadviseerd om de jaar­premie van uw VAPZ nu reeds volledig te storten. Is dit interessanter dan bv. per kwartaal betalen?


ACTUALITEIT - 22.02.2007

Big RIZIV keeps on watching you…

In het vorige nummer hadden we het al over de nieuwe procedure voor ‘lichte’ inbreuken. Stel echter, men beschuldigt u van overconsumptie (= een ‘zware’ inbreuk). Men kan u dan onder monitoring plaatsen. Hoe verdedigt u zich?


BANK - 22.02.2007

Is het tijd voor een termijnrekening?

Er wordt meer en meer beweerd dat u op een termijnrekening (zelfs op korte termijn) meer dan 3% kunt krijgen. Klopt dit? Hoeveel brengt een termijnrekening op en welke looptijd kiest u het best? Wat als u toch plots geld nodig heeft?


GOED OM TE WETEN - 22.02.2007

Uw privéwoning in de kosten?


MEDISCH RECHT - 22.02.2007

Onder welke voorwaarden mag u patiënten weigeren?

Stel, het is niet meer werkbaar om er nog patiënten bij te nemen. Of stel, een bepaalde patiënt bent u liever kwijt dan rijk. Mag u een patiënt zeggen dat u hem niet (meer) zal behandelen? Of zijn er deontologische en wettelijke obstakels?


GOED OM TE WETEN - 21.02.2007

Een fonds hier, een fonds daar…


SUCCESSIERECHTEN - 21.02.2007

Bescheiden start voor het ‘attest van erfopvolging’?

Bij een overlijden worden alle ‘rekeningen’ van de overledene door de bank geblokkeerd, wat niet echt handig is. Het ‘deblokkeren’ van die bankrekeningen is veelal de eerste zorg van de erfgenamen. Dit zou nu makkelijker worden…


VERZEKERINGEN - 21.02.2007

Een rampzalige storm…

De storm die op 18 januari over heel Europa raasde, veroorzaakte heel wat materiële schade. Hoe zit het dan met de tussenkomst van uw brandverzekering? Is het van belang dat de storm als ‘natuurramp’ erkend wordt?


INFORMATICA - 21.02.2007

Verdelg virtueel ongedierte

Uw computer is erg kwetsbaar als u op internet gaat. Virussen, ‘wormen’ en dergelijke vormen een permanente bedreiging en kunnen heel wat problemen veroorzaken. Hoe kunt u uw pc dan het best ‘clean’ houden?


GOED OM TE WETEN - 21.02.2007

De brandstofprijzen van 2006


BELEGGEN - 21.02.2007

Heeft uw Tak 21 het goed gedaan?

De Tak 21-verzekeringsrekening is een populaire en veilige belegging. Hoe heeft uw Tak 21 het afgelopen jaar gepresteerd? Kiest u voor de toekomst het best een Tak 21 met een gegarandeerd rendement of enkel met een kapitaalgarantie?


FISCAAL - 21.02.2007

Goed nieuws voor de ‘gemengde’ woningen

Is uw vennootschap eigenaar van het gebouw waarin u ook woont, dan krijgt uw vennootschap daardoor in principe minder notionele interestaftrek. Recentelijk is die ‘beperking’ echter versoepeld. Hoe zit het precies?


GRONDIG ONDERZOCHT - 21.02.2007

Van de ene rekening op de andere: gevaarlijk spel?

Dat u op een privérekening geen beroepsinkomsten mag laten storten, wist u al. Maar ook met het omgekeerde (van de privé- naar de beroepsrekening storten) moet u voorzichtig zijn. Wat mag niet en wat kan wel? Een vonnis licht toe…


GOED OM TE WETEN - 19.02.2007

Toch nog taks op kleine aanhangwagens?


ACTUALITEIT - 19.02.2007

Is een eenmanszaak sowieso tijdelijk?

U heeft een eenmanszaak en na de cijfers van 2006 afgerond te hebben, stelt uw boekhouder voor om stilaan toch over te stappen naar een vennootschap. Zelf voelt u daar echter niet veel voor. Wat moet u nu met dat voorstel?


GEWAARBORGD LOON - 19.02.2007

Soms niet betalen voor skiongevallen

Stel, een werknemer is weeral eens gevallen op skiverlof en kan weeral een tijdje niet komen werken. Kunt u soms aan het gewaarborgd loon ontsnappen?


ACTUALITEIT - 19.02.2007

Nieuwe verplichtingen inzake loonbeslag

Er is het één en ander gewijzigd aan de regeling inzake loonbeslag. Men heeft u weeral eens met wat extra last opgezadeld. Wat houden die wijzigingen in? Let op, ook als u (nog) geen werknemers met loonbeslag heeft, moet u iets doen…


ACTUALITEIT - 19.02.2007

Inhoudingsplicht afgeschaft?

Er is de laatste tijd heel wat te doen rond de fameuze inhoudingsplicht bij niet-geregistreerde aannemers. Wat is er hieromtrent vooral voor u van belang?


FISCAAL - 19.02.2007

Wie verkoopt de auto?

De leasing van uw auto, die in uw vennootschap zit, loopt af en op de particuliere automarkt kunt u er de beste prijs voor krijgen. Is er een mogelijkheid om die auto privé te verkopen of moet dat via de vennootschap?


FISCAAL - 19.02.2007

Eerst lenen, later krijgen!

U heeft extra geld nodig voor uw zaak en uw ouders willen u wel helpen. Is de beste manier dan dat zij u dat geld gewoon geven of bestaan er fiscaal gezien interessantere pistes met hetzelfde resultaat? Even kijken…


ALTERNATIEF BELONEN - 19.02.2007

Een vergoeding voor stylo’s en hamers

In grote bedrijven betaalt men het personeel soms een (kosten)vergoeding voor (klein) kantoormateriaal, bv. € 50 per jaar. Dit dient dan om schrijfgerief, e.d. mee aan te kopen. Is dit ook bij u mogelijk en is het een interessant systeem?


ACTUALITEIT - 19.02.2007

Op komst: laten beoordelen wie een schijnzelfstandige is

Dankzij de nieuwe wet bestaat binnenkort ook de mogelijkheid om het (bindende) oordeel van een zgn. rulingcommissie te vragen over de samenwerkingsvorm die u toepast. Hoe werkt dit? Wat is het voor- en het nadeel van dit ook echt te doen?


AANWERVEN - 19.02.2007

Contract van bepaalde tijd: beperk uw risico!

U heeft voor enkele maanden extra werk en u denkt eraan om voor die periode een arbeider aan te werven met een contract van bepaalde duur. Wat u afschrikt, zijn de mogelijke kosten bij een voortijdige beëindiging. Kunt u die beperken?


RECHT - 19.02.2007

Wie is er verantwoordelijk voor het materiaal?

Als aannemer zal u heel dikwijls niet alleen de nodige werken uitvoeren, maar ook bepaalde materialen, toestellen, ... leveren en plaatsen. Moet u daar dan enige garantie op geven of mag u gewoon doorverwijzen naar uw leverancier?


ACTUALITEIT - 19.02.2007

Nieuw: wettelijke criteria inzake de schijnzelfstandigheid

Als iemand op zelfstandige basis werkt voor u, kan, zoals u weet, het gevaar van de schijnzelfstandigheid om de hoek loeren. Sinds kort bestaan er wettelijke criteria om dit te beoordelen. Is er veel veranderd? Waarop moet u zeker letten?


PERSONEEL - 19.02.2007

Rust roest!

Uw vader is sinds kort met pensioen. Hij ziet het wel niet zitten om ganse dagen thuis te zitten en hij zou graag af en toe bij u nog wat komen werken. Hij wil hierdoor wel zijn pensioen niet verliezen. Wat/hoeveel mag hij dan nog doen?


HET OVERKWAM UW COLLEGA - 19.02.2007

Tien jaar garantie voor een scheefhangende deur?

Een collega-schrijnwerker werd opgetrommeld door een klant omdat één van de deuren die hij acht jaar geleden had geplaatst scheef begon te hangen. De klant ging ervan uit dat dit onder de ‘tienjarige garantie’ viel. Allez, dat kan toch niet... ?


GOED OM TE WETEN - 19.02.2007

Hoe zit het met de renovatiepremie?


ACTUALITEIT - 19.02.2007

Woon-werkvergoeding geïndexeerd


OVERUREN - 19.02.2007

Welk loon is hoog genoeg voor een hoger kaderlid?

Uw leidinggevende kaderleden werken regelmatig meer dan de normale 38 uur per week. Zij zijn niet onderworpen aan de arbeidsduurregels en dus hoeft u ze niets extra te betalen voor overuren. Of toch? Een recent arrest licht toe…


ACTUALITEIT - 15.02.2007

Op naar nieuw briefpapier?

Bij de invoering van het ‘ondernemingsnummer’ was er gezegd dat de ‘nul’ niet vermeld moest worden. Daar komt binnenkort blijkbaar verandering in…


HET KAN OOK U OVERKOMEN - 15.02.2007

Gelieve uw website te wijzigen… ?

Een collega opende een nieuwe zaak en had de naam ervan meteen ook als domeinnaam geregistreerd. Even later kreeg hij te horen dat iemand zijn naam had geregistreerd als merk én dat hij ‘zijn’ naam niet meer mocht gebruiken…


FISCAAL - 15.02.2007

Een auto aan de helft van de prijs!

Uw auto is afgeschreven en u wilt hem uit uw vennootschap halen om hem privé verder te gebruiken. Wist u dat dit op een fiscaalvriendelijke manier kan én dat u er mogelijk nog extra aan kunt verdienen? Even kijken hoe dat precies zit…


FISCAAL - 15.02.2007

Blij met een dode mus?

Met de verkiezingen in aantocht achtte de regering de tijd rijp om enkele nieuwe fiscale aftrekken te lanceren, o.a. voor inbraak- en brandbeveiliging en voor roetfilters op dieselauto’s. Is dat iets dat ook voor u de moeite loont?


PERSONEEL - 15.02.2007

Vakantieperikelen!

U krijgt de vakantieaanvragen voor de ‘grote’ vakantie binnen. Nu blijkt weer dat verschillende werknemers op hetzelfde moment vakantie willen. Erg vervelend, vooral omdat u dan moet beslissen wie er mag gaan. Kunt u dit vermijden?


GOED OM TE WETEN - 14.02.2007

Wat eraan komt…


BANK - 14.02.2007

Twee looptijden in één krediet

Wist u dat het mogelijk is om in één krediet twee looptijden te hebben? Waarom zou u dit doen? Levert dit enig voordeel op?


UW RAADSMAN - 14.02.2007

Bespaar in het belang van uw kinderen…

U wilt uw kinderen een woning schenken, … maar het blijkt om een dure operatie te gaan. Nochtans kunt u toch heel wat besparen. Hoe dan precies… ?


VERKOOP - 14.02.2007

Een bod zonder handtekening…

Een abonnee vroeg ons wat hij moet aanvangen met een bod per fax of per mail dat niet getekend is. Heeft dat bod zonder handtekening wel enige waarde?


FORUM VAN DE ABONNEES - 14.02.2007

BTW of niet?


IN DE KIJKER - 14.02.2007

De nieuwe regeling, … niet bepaald helder

De nieuwe regeling omtrent de huurovereenkomsten is een feit. Er zijn in de nieuwe wetgeving echter tal van onduidelijkheden. We bundelden de belangrijkste vragen die we de voorbije weken kregen van abonnees.


VASTGOEDMAKELAAR - 14.02.2007

Makelaar, kom eens op rapport…

U moet sinds 1 februari ll. verslag uitbrengen aan uw opdrachtgever over de lopende makelaarsopdracht. Waaraan moet u zich houden?


MEDE-EIGENDOM - 14.02.2007

Wie zal dit betalen?

Kan een huurder op eigen houtje bepaalde werken laten uitvoeren én de factuur doorschuiven naar de eigenaar of de syndicus?


VLAAMS GEWEST - 14.02.2007

Geen plaats voor ‘nep’boeren…

Wat als iemand een landbouwgrond koopt met de bedoeling om er een gebouw op te zetten om in te wonen met zijn gezin en om er aan ‘hobbylandbouw’ te doen zonder dat dit zijn (enige) beroepsactiviteit is? Kan dit?


NIEUWE WETGEVING - 12.02.2007

Seeling, een verhaal zonder einde?

Een recente wijziging van de BTW-wetgeving moet het voordeel dat u kunt halen uit het zgn. Seeling-arrest voortaan onmogelijk maken. Is dat ook gelukt of biedt de nieuwe wet juist ook nieuwe mogelijkheden? Even kijken.


CONTROLE - 12.02.2007

Houd een troef achter de hand

U bent niet akkoord met uw belastingaanslag, maar u twijfelt om bezwaar in te dienen omdat het ook nog veel erger had kunnen zijn. Neemt u dan een risico door toch in bezwaar te gaan? Hoe pakt u dat het beste aan?


INTERNATIONAAL - 12.02.2007

Het zonnige zuiden lonkt soms ook fiscaal

U overweegt een verhuis naar zonnigere oorden nog vóór u de pensioenleeftijd heeft bereikt. De regels m.b.t. het land waar uw pensioenkapitaal (bv. uw groepsverzekering) wordt belast, zijn recentelijk gewijzigd. Hoe zit dat nu precies?


STANDPUNT ADMINISTRATIE - 12.02.2007

Een vergoeding voor uw maaltijden?

Een tijdje terug werd de zgn. forfaitaire dagvergoeding voor verplaatsingen in België aangepast. Wanneer kan de vergoeding toegekend worden en hoeveel bedraagt ze nu? Voor wie geldt ze?


PIPELINE - 12.02.2007

Gemiddelde brandstofprijs 2006


FISCALE DROOM - 12.02.2007

Gedaan met die vervelende huurherkwalificatie

Als u een gebouw of een kantoorruimte verhuurt aan uw eigen BVBA, dan is er steeds sprake van de zgn. huurherkwalificatie. Een abonnee dacht dat hij eronderuit kon komen door snel een tweede vennootschap op te richten…


FISCOTIP - 12.02.2007

Verzekeren als ‘successieplanning’…

Vandaag komt successieplanning hoe langer hoe meer neer op ‘schenkingsplanning’. Er zijn echter ook enkele nadelen aan verbonden… Daarom is ‘verzekeringsplanning’ soms een oplossing. Hoezo?


UITSMIJTER - 12.02.2007

Voor de eBay’ers…


FORUM VAN DE ABONNEES - 12.02.2007

Ik ben discreet


ACTUALITEIT - 12.02.2007

Notionele interestaftrek: bank vooruit

De notionele interestaftrek wordt niet alleen verhoogd, maar wordt nog aantrekkelijker door een uitspraak van de minister van Financiën. Waarover gaat het?


GOED OM TE WETEN - 08.02.2007

Wie had ik aan de lijn?


BELEGGEN - 08.02.2007

Geen gelukkig Nieuwjaar voor obligatiefondsen?

Obligatiefondsen haalden het voorbije jaar een pover tot zelfs ronduit negatief rendement. Hoe komt dat? Hoe zit het met uw obligatiefondsen? Verandert u het best van fondsbeheerder of stapt u er beter volledig uit?


GRONDIG ONDERZOCHT - 08.02.2007

Mag u (een kopie van) het dossier (mee)nemen?

Stel, u vertrekt uit het ziekenhuis waar u jaren heeft gewerkt. Sommige patiënten zeggen dat ‘ze u zeker zullen volgen’ naar het nieuwe ziekenhuis/uw privépraktijk. Mag u dan hun dossiers meenemen? Een recent vonnis licht toe…


GOED OM TE WETEN - 08.02.2007

Geen uitkering voor begunstigde X


PATIëNTENWENKEN - 08.02.2007

Betaalt er niemand als het echt niet gaat?

Stel, de adviserend geneesheer van het ziekenfonds meent dat een patiënt na bv. 3 maanden terug kan gaan werken. De arbeidsgeneesheer meent daarentegen dat het nog te vroeg is. Valt de patiënt ‘in afwachting van’ dan zonder inkomen?


ACTUALITEIT - 08.02.2007

Procedure RIZIV-controle gewijzigd

Stel, men verwijt u een inbreuk op de Riziv-reglementering. Ingevolge een wetswijziging hoeft u dan soms niet meer voor een comité te verschijnen, maar wordt uw dossier schriftelijk behandeld. Hoe werkt dit? Hoe gaat u ermee om?


FISCAAL - 08.02.2007

Dan gaan we naar de rechter…

U heeft een ernstig conflict met de fiscus. U gaat in bezwaar, … maar uw boekhouder zou het liefst naar de rechter stappen. Vanaf wanneer is dit mogelijk? Is dit aan te raden of niet? Waar moet u rekening mee houden?


PRIVé - 08.02.2007

De Nederlandse notaris, uw vriend?

U wilt bv. geld of aandelen schenken aan uw kinderen en u vindt het veiliger om dat voor de notaris te doen. Het nadeel is dan wel dat er schenkingsrechten betaald moeten worden. Of valt daar toch aan te ontsnappen?


ACTUALITEIT - 08.02.2007

Bespaar energie én belastingen

Sinds dit jaar is de ‘energieaftrek’ verhoogd en is er een nieuwe aftrek voor ‘beveiliging’. Hoe ‘profiteert’ u ook voor een gemengd gebruikte praktijkwoning?


ACTUALITEIT - 07.02.2007

Het verschil tussen keuring en bekeuring…

Naast de zgn. car pass is er sinds kort ook een specifieke tweedehandskeuring verplicht bij de verkoop van een auto. Daarnaast is in bepaalde gevallen de jaarlijkse keuring dan weer tweejaarlijks geworden. Kunt ú nog volgen… ?


ADVIESHOEK - 07.02.2007

Waarom 1% kopen?

U bent van plan om een gebouw te kopen met uw vennootschap. Er wordt beweerd dat het dan een slimme zet kan zijn om zelf 1% van de eigendom te kopen. Klopt dat? Wat is het voordeel?


MEDE-EIGENDOM - 07.02.2007

Als de mede-eigenaars niet mee willen

U wilt de inkomhal laten opknappen van het appartementsgebouw waarin u uw praktijk uitoefent. De andere mede-eigenaars zien dit echter niet zitten. Wat kunt u dan doen? Wat is de beste strategie?


FINANCIEEL - 07.02.2007

De bank heeft niet altijd gelijk… !

Verliest u uw bankkaart, dan is het aan de bank om te bewijzen dat u nalatig bent geweest indien hij weigert om u te vergoeden voor de geleden schade. Onlangs deed een rechter daar een verfrissende uitspraak over…


GOED OM TE WETEN - 05.02.2007

Interesten slechte betalers: keuze troef?


GOED OM TE WETEN - 05.02.2007

Schadebeding met BTW?


ACTUALITEIT - 05.02.2007

Wie raakt nog van slag door een beslag… ?

Om een slechte betaler op andere gedachten te brengen, kunt u in bepaalde gevallen beslag laten leggen op zijn rekening. Sinds begin dit jaar is dit echter nog minder interessant geworden. Hoe zit het precies en hoe wapent u zich?


ACTUALITEIT - 05.02.2007

Bruggepensioneerd en weer werken: stand van zaken

Het doel van het zgn. Generatiepact was de bruggepensioneerden terug aan het werk krijgen. In welke mate zijn zij nu effectief verplicht om terug te gaan werken en mag u nu om het even welke bruggepensioneerde aanwerven?


VAN HOREN ZEGGEN - 05.02.2007

De lichte vracht: in het museum of in uw garage?

Onlangs op het autosalon liet u uw oog vallen op een prachtige lichte vracht. De verkoper beweerde bij hoog en bij laag dat dit fiscaal gezien volledig aanvaard werd. Een collega meldt u nu dat dit allemaal afgeschaft is. Hoe zit het nu?


WILLEKEURIG ONTSLAG - 05.02.2007

In welke zin is de rechter soepeler?

Een arbeider kunt u volgens het Hof van cassatie niet alleen ontslaan voor een echte fout, maar ook zgn. niet-foutief gedrag kan al volstaan. Hoe werkt dit?


HET OVERKWAM UW COLLEGA - 05.02.2007

“Uw statistieken deugen niet, meneer de controleur!”

Bij een recente controle verhoogde de controleur de omzet van een collega op basis van allerlei statistische gegevens waarover hij beschikt. Hoe zit dat precies? Kan hij dat zomaar doen en hoe verdedigt u zich daartegen?


ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 05.02.2007

Van het ziekenfonds naar de RVA: sneller dan gedacht

Stel, uw werknemer wordt na bv. 3 maanden van het ziekenfonds gegooid, maar al snel blijkt dat hij echt nog niet in staat is om te werken. Sinds kort kan hij in zo’n geval uitkeringen krijgen van de RVA. Wat is er veranderd? Hoe werkt het?