SUCCESSIERECHTEN - 21.02.2007

Bescheiden start voor het ‘attest van erfopvolging’?

Bij een overlijden worden alle ‘rekeningen’ van de overledene door de bank geblokkeerd, wat niet echt handig is. Het ‘deblokkeren’ van die bankrekeningen is veelal de eerste zorg van de erfgenamen. Dit zou nu makkelijker worden…

Hoe gebeurt het nu?

Akte van bekendheid. Om de rekeningen van de overledene te deblokkeren, heeft u een ‘akte van bekendheid’ (of een akte van erfrechtverklaring) nodig. Die akte kunt u laten opmaken door een notaris of de vrederechter. Niet alle vrederechters staan hier echter op te wachten en doen dit enkel voor de gewone (eenvoudige), wettelijke erfopvolging, bv. een kind erft van een ouder.

Probleem? U moet alle documenten (het testament, het trouwboekje, het huwelijkscontract, enz.) zelf opsporen en overhandigen. De kosten bij de vrederechter bedragen ongeveer € 40, bij de notaris mag u rekenen op € 100 à € 250. In de praktijk bent u dikwijls al drie weken verder voor de rekeningen gedeblokkeerd worden. Aan deze lijdensweg zou nu een eind moeten komen…

Het attest van erfopvolging

Nieuw. Om het deblokkeren makkelijker en eenvoudiger te laten verlopen, kan dit sinds 01.02.2007 ook met het zgn. attest van erfopvolging. Dit attest wordt opgesteld door de ontvanger van de regis­tratie van het kantoor waar de aangifte van na­­latenschap moet worden ingediend. Dit is m.a.w. de ontvanger van de laatste (fiscale) woonplaats van de overledene.

Hoe bekomt u dat attest? In eerste instantie moet u een aanvraagformulier invullen dat u bekomt op het ontvangkantoor of downloadt via http://annuaire.fiscus.fgov.be/info-suc/ Dit ingevulde formulier moet u dan bezorgen aan het bevoegde kantoor, dat u het attest zal uitreiken (de adressen vindt u op dezelfde website). Dit is kosteloos en het attest zou zeer snel afgeleverd worden…

Formaliteiten. Bij het aanvraagformulier moet een origineel uittreksel uit de overlijdensakte gevoegd worden, een kopie van de bladzijden uit het trouwboekje van de overledene met de identiteit van de echtgenoten en de afstammelingen en met het huwelijkscontract. Bovendien moet ook de volledige identiteit van alle erfgenamen vermeld worden. Dit formulier moet door minstens één erfgenaam worden ondertekend.

En dan? Het attest van erfopvolging vermeldt het aandeel van elke erfgenaam in de nalatenschap. Op voorlegging van dit attest geven de banken dan het geld of de effecten vrij. Let op! Dit geldt enkel als het tegoed bij de bank (dus nietper rekening!) niet meer bedraagt dan € 50.000.

Eenvoudig? Maar…

Beperking. Met deze procedure zal het deblokkeren in principe dus vlotter verlopen, … maar voorlopig kan dit slechts in bepaalde gevallen:

1. De erfenis moet overgaan ingevolge de wet. Vanaf het ogenblik dat er een testament, een gift tussen echtgenoten of een huwelijksbeding bestaat, kan er geen attest afgeleverd worden.

2. De overledene mag geen (notarieel) huwelijkscontract, noch een (notariële) akte van wijziging van het huwelijksstelsel opgemaakt hebben.

3. Er mag geen minderjarige of ‘onbekwame’ erfgenaam zijn.

Alternatief. In dat geval kunt u de rekening uiteraard nog steeds laten deblokkeren via de bestaande procedure via de notaris of de vrederechter. De akte van bekendheid blijft immers bestaan naast het attest van erfopvolging, dat dus nooit verplicht is.

Sinds 01.02.2007 kunt u de rekeningen laten deblokkeren met een ‘attest van erfopvolging’, dat makkelijker verkregen kan worden (bij de ontvanger van de registratie) dan de bestaande ‘akte van bekendheid’. Voorlopig is dit echter enkel mogelijk in ‘eenvoudige gevallen’.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878