IN DE KIJKER - 14.02.2007

De nieuwe regeling, … niet bepaald helder

De nieuwe regeling omtrent de huurovereenkomsten is een feit. Er zijn in de nieuwe wetgeving echter tal van onduidelijkheden. We bundelden de belangrijkste vragen die we de voorbije weken kregen van abonnees.

Moet de verhuurder registreren of… ?

De wet is nu erg duidelijk ter zake. Het is de verhuurder die voortaan verplicht is om binnen de twee maanden een huurcontract van een woning uitsluitend bestemd tot huisvesting te registreren. Dit geldt vanzelfsprekend voor de Woninghuurwet, maar ook voor tweede verblijven, studentenkamers, … Hier kan dus op geen enkele manier contractueel nog van afgeweken worden (nieuw art. 35, 7° W. Reg.). Het is een zogenaamde bepaling van ‘openbare orde’, want het betreft een belastingwet. Het is wel kosteloos.

Deze verplichting werd ook opgenomen in het Burgerlijk Wetboek (nieuw artikel 5 bis van Boek III, Titel VIII, Hoofdstuk II, Afdeling II van het Burgerlijk Wetboek), maar hier worden enkel de gevolgen geregeld voor de huurovereenkomsten van een ‘hoofdverblijfplaats’ (de Woninghuurwet) en meer bepaald indien de huur niet is geregistreerd.

Wanneer kan de huurder opzeggen?

Wat volgt, geldt dus enkel voor de ‘hoofdverblijfplaats’. Als de verhuurder dus nalaat om tijdig de huurovereenkomst te registreren (en hier heeft u twee maanden de tijd voor), dan hoeft de huurder bij een woninghuurcontract van negen jaar of onbepaalde duur (die wordt geacht te zijn aangegaan voor negen jaar) geen vooropzeg meer te geven van drie maanden. Ook is de huurder geen schadevergoeding meer verplicht van drie, twee of één maand huur als hij de huur opzegt in respectievelijk het eerste, het tweede of het derde jaar van de huurovereenkomst. Deze nieuwe regeling heeft geen impact op woninghuurcontracten van bepaalde duur, bv. een contract van twee jaar.

Let op! Deze regeling geldt zowel voor nieuwe als voor bestaande huurcontracten!

Overgangsregeling. Deze nieuwe beëindiging door de huurder als het huurcontract niet geregis­treerd werd, zal pas ingaan vanaf 1 juli 2007. Eerst was hier wat onduidelijkheid over. Nu hebben verhuurders van zowel oude als nieuwe huurcontracten (dus gesloten na 01.01.2007) tijd tot 30 juni 2007 om die kwalijke gevolgen te ontlopen door hun huurcontract te registreren. Pas na die datum kan de huurder eventueel ‘zonder boe of bah’ vertrekken als het huurcontract ondertussen niet werd geregistreerd door de verhuurder. Elke huurder die zijn opzeg dus geeft vóór 1 juli 2007, moet nog steeds een vooropzeg geven van drie maanden en hij zal eventueel een schadevergoeding moeten betalen aan de verhuurder.

En verder…

Wanneer beginnen de twee maanden te lopen? U moet als verhuurder het huurcontract registreren binnen de twee maanden, te rekenen VANAF de ondertekening van het huurcontract door de verhuurder en de huurder.

Alleen voor een hoofdverblijf? Huurcontracten gesloten vóór 1 januari 2007 en die uitsluitend voor de huisvesting van een gezin of van één persoon dienen, moeten dus geregistreerd worden vóór 1 juli 2007, anders betaalt de verhuurder een boete van € 25. Deze registratieverplichting is dus niet alleen van toepassing op een huurcontract voor een ‘hoofdverblijfplaats’, maar ook bv. op iemand die ergens woont zonder dat het om zijn hoofdverblijf gaat (zie hiervoor). De mogelijkheid om vroegtijdig zonder opzeg het pand te verlaten bij niet-registratie geldt dan echter weer alleen voor een hoofdverblijfplaats… U ziet het, het is weer een hele juridische ‘poespas’…

Voor alle gehuurde woningen die uitsluitend dienen voor huisvesting, is het niet langer mogelijk om contractueel de verplichting tot registratie ten laste te leggen van de huurder. Dit is dus ruimer dan de verhuring van een hoofdverblijfplaats! Voor de andere huurcontracten blijft dit wel mogelijk.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878