UW RAADSMAN - 14.02.2007

Bespaar in het belang van uw kinderen…

U wilt uw kinderen een woning schenken, … maar het blijkt om een dure operatie te gaan. Nochtans kunt u toch heel wat besparen. Hoe dan precies… ?

Samen kopen…

U kent wellicht de populaire constructie waarbij uw kinderen de blote eigendom van een woning kopen en u als ouders het vruchtgebruik. Zolang u leeft, heeft u dus het vruchtgebruik van de woning. Bent u beiden overleden, dan dooft het vrucht­gebruik uit en dan worden uw kinderen zogenaamd volle eigenaar van het pand. Het grote voordeel is dat uw kinderen nu geen successierechten meer hoeven te betalen omdat ze volle eigenaar zijn van het pand op het ogenblik dat u overlijdt. Handig, maar er is een probleem…

Probleem? De successiewetgeving (art. 9, W. Succ.) stelt dat “als de overledene het vrucht­gebruik ten bezwarende titel kreeg, zoals bij een verkoop, en zijn erfgenaam de blote eigendom, er wordt verondersteld dat de vruchtgebruiker toch de volle eigendom bezit”. Dit heeft dus als gevolg dat de blote eigenaar (uw kind) wél successierechten zal moeten betalen op de volle eigendom als de vruchtgebruiker overlijdt.

Maar de blote eigenaars kunnen dit wettelijke vermoeden weerleggen én aantonen dat ze zélf de blote eigendom betaalden. Hoe? Door aan te tonen dat ze over het geld beschikten, bv. konden sparen, leenden of het van de ouders kregen en het ook gebruikten voor de betaling. Hoe dan ook, dit is soms een hinderpaal voor deze fiscaalvriendelijke techniek. Hoe zouden we dit kunnen oplossen?

Schenken…

De ouders zouden de woning ook zelf kunnen kopen en geleidelijk aan, als ze zin hebben of de tijd rijp achten, de woning in stukjes schenken aan hun kinderen. Dit is ook een gekende techniek. Maar zoals gezegd, wensen de ouders het vruchtgebruik over de woning nog te behouden.

Waarom zou u dan niet aan uw kinderen alleen de ‘blote’ eigendom schenken en u behoudt dan het vruchtgebruik? Zolang u leeft, kunt u dan in het pand wonen of eventueel de huurinkomsten van het pand genieten als u het zou verhuren.

Prijskaartje? Dit kost echter geld, want de schenkingsrechten in Vlaanderen, Brussel en Wallonië zijn in rechte lijn wel gedaald tot 3%, maar dit geldt enkel voor de schenking van roerende goederen en nu zal u een onroerend goed schenken. Het wordt zelfs nog erger, want u moet schenkingsrechten betalen op de waarde van de ‘volle’ eigendom. Dit is zo bepaald in de wet.

Voorbeeld. Heeft de (gemeenschappelijke) woning een waarde van € 600.000 en wordt de blote eigendom geraamd op bv. € 450.000, dan betaalt uw kind in Vlaanderen € 77.250 aan schenkingsrechten, namelijk meer dan 10%. U kunt deze schenkingsrechten wel ten uwen laste nemen, maar het blijft toch een hoop geld…

Tip. Schenk deze blote eigendom in schijfjes. Vervolgens laat u telkens drie jaar tussen elke schenking. Waarom? De schenkingsrechten worden dan telkens opnieuw afzonderlijk berekend en u kunt dan ‘lagere’ schijven genieten tegenover dat u alles in één keer schenkt.

Voorbeeld. Als u de blote eigendom in drie keer schenkt gespreid over negen jaar, dan betaalt u per schenking € 11.250 of over de drie schenkingen samen € 33.750 en dan kunt u de financiële last spreiden in de tijd. In de praktijk zal dit bedrag wel iets hoger zijn aangezien de berekening gemaakt wordt op basis van een niet-gewijzigde waarde gedurende die negen jaar.

U kunt schenkingsrechten besparen door de blote eigendom in schijfjes te schenken met een tussenperiode van drie jaar. U geniet dan telkens opnieuw de lagere schijven. Schenkt u alles in één keer, dan moet u én alles in één keer betalen én dan belandt u in de hoogste schijven.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878