Alle domeinen

2007 - Maart

HET KAN OOK U OVERKOMEN - 29.03.2007

De ene schade is de andere niet…

Een collega is op weg naar een klant en krijgt een ongeval. Naast zijn camionette zijn ook de goederen die hij ging leveren ernstig beschadigd. Al goed dat ik omnium verzekerd ben, dacht uw collega. Hij dacht echter verkeerd…


FISCAAL - 29.03.2007

Mag uw personeel meevieren?

Ter gelegenheid van bv. het 15-jarige bestaan van uw bedrijf wilt u aan uw per­soneel een cadeau geven. Is dat fiscaal gezien hetzelfde als de gewone eindejaarsgeschenken of is dat misschien een relatiegeschenk? Hoe zit dat precies?


PERSONEEL - 29.03.2007

Een mandaat voor een vakantie zonder kopzorgen

Tijdens uw vakantie wordt één van uw werknemers betrapt op diefstal. Omdat bij een dringende reden alles snel moet gaan en u niet op tijd terug bent, geeft u uw rechterhand de opdracht om te ontslaan. Krijgt u daar problemen mee?


GOED OM TE WETEN - 29.03.2007

Wie had ik aan de lijn?


GOED OM TE WETEN - 29.03.2007

Oeps, bedrijfsenergie besparen wel beperkt


FISCAAL - 29.03.2007

De extra kosten van een bedrijfswagen

Regelmatig vragen abonnees ons hoe de BTW op het voordeel auto nu weer berekend wordt, welke de actuele bedragen van het voordeel zijn en hoeveel de zgn. CO2-taks thans bedraagt. Wij zetten alles nog eens even op een rijtje…


VAN HOREN ZEGGEN - 29.03.2007

Blijf baas in eigen huis!

U heeft een BVBA en uw vrouw of een vriend zou mee in de zaak komen. “Dat kan geen kwaad als u ervoor zorgt dat u zelf minstens 51% van de aandelen bezit. Die partner kan u er dan nooit uit wippen”, heeft u gehoord. Klopt dat?


HANDELSPRAKTIJKEN - 29.03.2007

Zijn uw algemene voorwaarden in orde?

Zoals we reeds meldden in ons vorige nummer, werd de lijst van de verboden clausules onlangs uitgebreid. Omdat velen ernaar vroegen, gaan we hier nog even verder op in, ook al geldt dit dus alleen bij de verkoop aan particulieren.


FISCAAL - 29.03.2007

Is dat zo’n supercontrole of niet?

Krijgt u een brief van de Belastingen, dan is de kans groot dat die komt van de zgn. AOIF. Wat betekent dat? Is dat iets om u zorgen over te maken?


UW RAADSMAN - 28.03.2007

Het pand uit de BVBA…

Zoals u weet, kan men soms met weinig registratierechten een onroerend goed uit een BVBA halen. Wat als nu slechts één van beide echtgenoten aandeel­houder is en u getrouwd bent zonder huwelijkscontract?


FORUM VAN DE ABONNEES - 28.03.2007

Terug uit onverdeeldheid


IN DE KIJKER - 28.03.2007

Misverstanden rond de volmacht

Op elke algemene vergadering van de mede-eigenaars duiken er volmachten op. We krijgen regelmatig nog vragen over het juiste gebruik van de volmachten. We zetten enkele onduidelijkheden op een rijtje.


BOUWPROMOTOR - 28.03.2007

Alles op tijd en stond…

Als vastgoedmakelaar wilt u soms al eens een kleinschalig bouw- of verbouwproject doen. Hoe zorgt u ervoor dat de aannemer die voor u aan de slag gaat absoluut op tijd klaar is met de werken?


ERFDIENSTBAARHEID - 28.03.2007

Erfdienstbaarheid… een taai beestje

Bij een verkoop komt er al eens een erfdienstbaarheid om de hoek kijken. In hoeverre moet u daar als makelaar dan rekening mee houden en in hoeverre moet u er zelf opzoekingen over doen?


GOED OM TE WETEN - 28.03.2007

Nieuwe revalorisatiecoëfficiënt


BANK - 28.03.2007

Uw woning ruilen voor een appartement

Heel wat mensen verkopen tegenwoordig hun woning en kopen een appartement omdat ze tegen het onderhoud van de tuin opzien of omdat de kinderen het huis uit zijn. Zij kunnen nog een leuk fiscaal voordeel doen…


ACTUALITEIT - 28.03.2007

De nieuwe Huurwet!

Veel abonnees vragen hoe het nu met de nieuwe Huurwet zit. Wat wijzigt er hoogstwaarschijnlijk en wat niet? We geven een stand van zaken.


VLAAMS GEWEST - 28.03.2007

De Vlaamse renovatiepremie ‘combineren’…

De Vlaamse renovatiepremie is bijna een feit. Kunt u deze premie combineren met de bestaande fiscale gunstmaatregelen en zo een belangrijk voordeel doen?


BELGISCH KORT - 26.03.2007

Nieuwe en vernieuwde Belgische sites


OFFICE - 26.03.2007

De oorlog van de formaten

Na de browseroorlog lijkt het strijdperk zich te verplaatsen naar de be­­stands­formaten voor Office-documenten. Wat moet u hierover weten?


VENNOOTSCHAP - 26.03.2007

Alle hens aan dek?

U heeft vorig boekjaar blijkbaar te weinig bezoldiging opgenomen om het zgn. verlaagd tarief in uw vennootschap te kunnen genieten. Uw boekhouder stelt daarom voor om nog een tantième op te nemen. Is dit een goed idee?


STANDPUNT RECHTER - 26.03.2007

€ 120 voor de was en de strijk?

Bij het opmaken van een ‘indiciaire afrekening’ houdt de fiscus in principe ook rekening met de zgn. uitgaven voor uw levensonderhoud. Mag de fiscus dit bedrag bepalen door alle mogelijke privé-uitgaven te ramen? Hoe verdedigt u zich?


ONROEREND GOED - 26.03.2007

Herbelegt u wel genoeg?

Het stelsel van de gespreid te belasten meerwaarden in een vennootschap is meestal wel gekend, zo gekend zelfs dat sommigen met hun ogen dicht in een val trappen die veel geld kan kosten. Waarover gaat het?


PENSIOEN - 26.03.2007

‘Actief blijven’ betekent niet u ‘doodwerken’…

U betaalt op het kapitaal afkomstig van bv. uw groepsverzekering slechts 10% belastingen als u bij de uitkering minstens 65 jaar oud bent en u ook tot dan ‘actief bent gebleven’. Wat wil dat precies zeggen, ‘actief blijven’?


INTERNET KORT - 26.03.2007

Is uw router wel te vertrouwen?


ONLINE COMMUNITY’S - 26.03.2007

Online networking voor ondernemers

Zgn. social-networkingsites voor ondernemers zijn in. Ook in eigen land winnen ze aan populariteit. Welke initiatieven zijn een (regelmatig) bezoek waard?


VIDEO - 26.03.2007

Een dvd’tje voor op de tv

Heeft u ook allerlei filmpjes op uw pc staan? Leuke clips van YouTube bv., een download van uw favoriete tv-serie of video’s die u zelf maakte met een digitale camera? Hoe zet u die snel op dvd zodat u ze op uw tv kunt bekijken?


INTERNET KORT - 26.03.2007

Fortuneo versus Binckbank


FISCALE DROOM - 26.03.2007

Rust met een trust?

Een kennis beweert mogelijke successierechten te vermijden door zijn vermogen onder te brengen in een ‘trust’. Is het zo eenvoudig?


FISCOTIP - 26.03.2007

Woonbonus én bouwsparen, het kan!

Uw (enige) woning is nog niet afbetaald, maar u wilt ze verkopen en een nieuwe (enige en eigen) woning kopen waarvoor u ook opnieuw zal lenen. Wist u dat u dan een dubbel fiscaal voordeel kunt krijgen? Even kijken…


NIEUWS - 26.03.2007

Wat gebeurt er zoal in uw straat?

Er bestaan heel wat goede internationale nieuwssites zoals CNN en BBC World. Maar wij gingen op zoek naar goede bronnen voor nieuws uit eigen land.


DIENSTEN - 26.03.2007

De klonen van Digg

Op de populaire nieuwssite Digg bepalen de bezoekers zelf welke berichten er belangrijk zijn en dus bovenaan op de homepage verschijnen. Dit principe wordt nu steeds vaker toegepast door andere websites. Welke zijn interessant?


SOFTWARE - 26.03.2007

Hoe zit het eigenlijk met p2p?

De zgn. peer to peer-netwerken - waarmee gebruikers bestanden uitwisselen - hebben geen al te beste reputatie. Toch bleven een aantal grote namen overeind.


NIEUWS - 26.03.2007

Rss-nieuwsfeeds online lezen

Met online rss-lezers kunt u de headlines van heel veel nieuws- en krantensites op één persoonlijke pagina bekijken. Welke dienst is de beste keuze?


SOFTWARE - 26.03.2007

Sneller uit de startblokken

Windows Vista heeft een handig zoekvenstertje voor wie sneller programma’s en documenten wil opsporen en opstarten. In Windows XP moet u zich vaak nog door submenu’s worstelen, behalve als u een gratis ‘lanceertool’ gebruikt.


DIENSTEN - 26.03.2007

Tekst verwerken op uw desktop en op het net

U gebruikt ongetwijfeld een tekstverwerker zoals Microsoft Word en misschien heeft u ook al een online tekstverwerker zoals Google Docs uitgeprobeerd. Het gratis Word­Perfect Lightning wil de voordelen van beide combineren. Lukt dat?


E-MAIL - 26.03.2007

Grote bestanden versturen

Grote bestanden (bv. een uitgebreide PowerPoint-presentatie) kunt u niet als een bijlage bij een mail meesturen. Hoe krijgt u ze dan wel op bestemming?


ACTUALITEIT - 26.03.2007

Een nieuwe tendens?

Een recente, zeer positieve uitspraak van cassatie over de verkoop van aandelen aan een holding krijgt nu al navolging. Hoe zit het en wat is er van belang?


FORUM VAN DE ABONNEES - 26.03.2007

Bankgift aandelen op naam?


FISCAAL - 22.03.2007

Laat u niet onder druk zetten…

Tijdens een belastingcontrole tekent u een akkoord dat u achteraf echter meer blijkt te kosten dan gedacht. Kunt u dan nog bezwaar indienen?


GOED OM TE WETEN - 22.03.2007

Faxen ontvangen op uw pc


PRIVé - 22.03.2007

Een schenking zonder notaris?

Door een notariële schenking te doen aan bv. uw kinderen (tegen betaling van 3% schenkingsrechten) bent u er zeker van dat ze daar nooit nog successierechten op hoeven te betalen. Bent u verplicht om daarvoor naar de notaris te gaan?


MEDISCH RECHT - 22.03.2007

Hoeveel talen moet u kennen?

De Wet op de patiëntenrechten stelt dat u de patiënt informeert in een ‘duidelijke taal’. Dit kan toch niet betekenen dat u desgevallend zelf voor een tolk moet zorgen? Hoe pakt u dit aan zodat er geen ‘juridische problemen’ van komen?


GRONDIG ONDERZOCHT - 22.03.2007

Wat is een dringende oproep?

Stel, een patiënt belt tijdens de wacht en beschrijft z’n klachten. U acht een huisbezoek (nog) niet nodig… en hij overlijdt een dag later. Zal dit doemscenario altijd tot uw aansprakelijkheid leiden? In een recente zaak meent men van niet…


ACTUALITEIT - 22.03.2007

Het verschil tussen keuring en bekeuring…

Naast de zgn. car pass is er sinds kort ook een specifieke tweedehandskeuring verplicht bij de verkoop van een auto. Daarnaast is in bepaalde gevallen de jaarlijkse keuring dan weer tweejaarlijks geworden. Kunt ú nog volgen… ?


GOED OM TE WETEN - 22.03.2007

Te weinig voorafbetalen wordt duurder…


FISCAAL - 22.03.2007

We steken alles in een ‘nieuw kleedje’

Stel, u besluit om uw praktijkruimte eens grondig op te frissen. U gaat alles schilderen, behangen, nieuwe gordijnen en vloerbekleding plaatsen… Hoe zit het dan met de fiscale aspecten van deze ‘opfrisoperatie’?


VERZEKERINGEN - 22.03.2007

Geen cadeaus…

Om uw pensioen wat aan te vullen, sloot u indertijd een levensverzekering af waarin u uw echtgeno(o)t(e) aanduidde als begunstigde bij overlijden. Vermits u ondertussen gescheiden bent, wilt u de begunstigde wijzigen. Hoe zit dat?


GRONDIG ONDERZOCHT - 21.03.2007

Met uw BVBA een appartement kopen?

Een buitenverblijf kopen met uw vennootschap kan fiscaal gezien voordelig zijn, maar het ligt gevoelig bij de fiscus. In een recent arrest werd er met succes een nieuw argument ingeroepen om de fiscus terug te fluiten. Waarover gaat het?


SCHENKING - 21.03.2007

De Nederlandse notaris, uw vriend?

U wilt bv. geld of aandelen schenken aan uw kinderen en u vindt het veiliger om dat voor de notaris te doen. Het nadeel is dan wel dat er schenkingsrechten betaald moeten worden. Of valt daar toch aan te ontsnappen?


VERZEKERINGEN - 21.03.2007

Geld nodig, levensverzekering ‘opvragen’?

U overweegt om uw levensverzekering af te kopen. Kan dat sowieso wel of moet de begunstigde daarmee akkoord gaan? Is dat financieel gezien wel een goed idee of doet u het beter anders?


BELEGGEN - 21.03.2007

Wanneer een fonds verkopen?

Er wordt u geregeld aangeraden om fondsen te kopen, maar men zegt nooit wanneer u fondsen moet ‘verkopen’. Hoe kunt u nagaan of uw fonds in aanmerking komt om te verkopen? Hoe zit het dan met de uitstapkosten of de taksen?


ACTUALITEIT - 21.03.2007

Kleine risico’s, grote premies?

Vanaf 1 januari 2008 zullen de zgn. kleine risico’s mee verzekerd worden via de sociale bijdragen en zo dus verplicht worden voor alle zelfstandigen. Wat houdt dit concreet in en moet u daar nu reeds rekening mee houden?


HUUR - 21.03.2007

Hij vergeet te indexeren en ik ben de klos?

Uw verhuurder meldt u dat de huurprijs dit jaar wordt geïndexeerd. Het is de eerste keer dat hij dat doet en nu komt daar ineens een paar honderd euro per maand bij. Kan dat zomaar, het is toch zijn fout dat hij het altijd vergeten is?


SOCIALE VERKIEZINGEN - 19.03.2007

Dit jaar is het jaar waarin u nog kunt ingrijpen!

In mei 2008 zijn er sociale verkiezingen. Nog ver weg, denkt u. Nochtans, als u dicht tegen de 50 werknemers aanleunt, moet u nu al maatregelen nemen om aan die verkiezingen te ontsnappen. Waarop moet u letten en wat kunt u doen?


BTW - 19.03.2007

Naar een BeTWeterige controle… ?

U weet dat u in principe BTW moet berekenen op de te betalen prijs. Vindt de BTW uw prijs echter te laag, dan kan zij die voortaan in bepaalde gevallen corrigeren en BTW eisen op een hoger bedrag! Oeps, wat krijgen we nu?


RECHT - 19.03.2007

Gelieve uw website te wijzigen… ?

Een collega opende een nieuwe zaak en had de naam ervan meteen ook als domeinnaam geregistreerd. Even later kreeg hij te horen dat iemand zijn naam had geregistreerd als merk én dat hij ‘zijn’ naam niet meer mocht gebruiken…


PROEFPERIODE - 19.03.2007

Schorst de proeftijd in kalenderdagen of in werkdagen?

Een schorsing van de proeftijd verlengt de totale duur van de proeftijd. Telt u die verlenging nu in kalenderdagen of in arbeidsdagen? Past u dit verkeerd toe, dan moet u 3 maanden opzeg geven i.p.v. 1 week. Het Hof van cassatie licht toe…


ACTUALITEIT - 19.03.2007

Verscherpte controle vanaf 1 april?

In het kader van het zgn. LIMOSA-project moeten alle buitenlandse werk-­­nemers, zelfstandigen en stagiairs zich melden alvorens enige activiteit in België uit te oefenen. Wat houdt het in en waarom is dat ook voor u van belang?


KOSTENVERGOEDINGEN - 19.03.2007

Hoe werkt u veilig met forfaits?

Kosten forfaitair vergoeden zonder dat u een bewijsdossier heeft, is met vuur spelen. Bij een controle van de fiscus en zeker de RSZ is het vaak hét aandachtspunt. Hoe bereidt u zich daarop voor? Wat moet er in uw dossier zitten?


FEESTDAGEN - 19.03.2007

(Een beetje) geld besparen dankzij ‘de wet’…

Als u iemand ontslaat, moet u hem, zoals u weet, toch nog de feestdagen betalen die kort na de uitdiensttreding vallen. Ook voor deeltijdse werknemers geldt dit, maar vermijd dan wel dat u te veel betaalt. Waarop moet u letten?


BEDRIJFSWAGEN - 19.03.2007

Een privé- of een beroepsdeuk: wie moet het bewijzen?

Beschadigt een werknemer zijn firmawagen, dan kunt u die schade meestal alleen door hem laten betalen als die ontstaan is tijdens het privégebruik van de wagen. Maar wie moet nu precies bewijzen wanneer de schade is ontstaan?


OFFERTE - 19.03.2007

Geen termijn en toch te laat?

Om ergens op ‘veilig’ te spelen, geeft u in uw offertes geen startdatum meer op. Een klant laat nu weten dat het niet meer hoeft, dat het te lang duurt… Kan dat?


STUDENTENARBEID - 19.03.2007

Als u geen 23 dagen miserie wilt…

U wilt een student aanwerven in de paasvakantie, maar hij weet niet meer hoeveel dagen hij al gewerkt heeft dit jaar. Wat kunt u doen als u echt twijfelt?


PERSONEEL - 19.03.2007

Alleen knelpuntberoepen voor Oost-Europeanen?

U nam een Poolse arbeider in dienst in een zgn. knelpuntberoep (tekort aan werknemers op de arbeidsmarkt). Nu moet zijn arbeidskaart vernieuwd worden, maar intussen oefent hij geen knelpuntberoep meer uit. Is dat een probleem?


GOED OM TE WETEN - 19.03.2007

De ‘toevallige’ zelfstandige helper…


GOED OM TE WETEN - 19.03.2007

Oeps, aangifte schuldvordering vergeten…


ALTERNATIEF BELONEN - 19.03.2007

Kunt u verzekeringspremies RSZ-vrij terugbetalen?

Een hospitalisatieverzekering is, zoals u weet, een interessant extralegaal voordeel. Is het ook mogelijk dat de werknemers zelf een polis aangaan en dat u (een deel van) de premie terugbetaalt? Hoe bekijken de RSZ en de fiscus dat?


VERZEKERINGEN - 19.03.2007

Wanneer mag úw advocaat tussenkomen?

U heeft een autoverzekering met ‘rechtsbijstand’ en naar aanleiding van een ongeval wilt u nu een zelf gekozen advocaat inschakelen. Uw verzekeraar ­weigert echter om tussen te komen in het ereloon. Hoe zit dat precies?


ACTUALITEIT - 15.03.2007

Wie raakt nog van slag door een beslag… ?

Om een slechte betaler op andere gedachten te brengen, kunt u in bepaalde gevallen beslag laten leggen op zijn rekening. Sinds begin dit jaar is dit echter nog minder interessant geworden. Hoe zit het precies en hoe wapent u zich?


RECHT - 15.03.2007

Nieuwe spelregels, ook voor u?

Klopt het dat bepaalde clausules sinds kort niet meer toegelaten zijn en dat u dus in het voorkomende geval uw algemene voorwaarden moet aanpassen?


PERSONEEL - 15.03.2007

Ouderschapsverlof en feestdagen, hoe zit dat?

Binnenkort volgen de feestdagen elkaar terug op. Hoe zit het voor werknemers die in ouderschapsverlof zijn? Hebben zij dan ook recht op alle feestdagen? Hoe zit dat in elkaar?


HANDELSHUUR - 15.03.2007

Een foutje bij de hernieuwing, krijgt u een tweede kans?

U heeft uw huurhernieuwing aangevraagd. Twee weken later merkt u dat uw brief niet volledig is en dus niet geldig is. Staat u nu op straat of kunt u dat nog rechtzetten?


FORUM VAN DE ABONNEES - 14.03.2007

Opzegging en huur van korte duur


UW RAADSMAN - 14.03.2007

We zijn vooruitziende mensen…

Uw cliënt vraagt zich af of hij binnen enkele jaren zomaar het huis van zijn hoogbejaarde moeder kan verkopen als die op dat ogenblik haar wil niet meer kan uiten. Kan hij nu al niet zijn voorzorgen nemen en hoe dan?


IN DE KIJKER - 14.03.2007

Zijn de sloophamers definitief werkloos?

Veel abonnees blijven vragen hebben over hoe het nu precies zit met de verjaring van stedenbouwkundige misdrijven in het Vlaams gewest. Blijkbaar bestaat er hier nog heel wat onduidelijkheid over.


ACTUALITEIT - 14.03.2007

Ik heb er niet van genoten…

Uw vennootschap heeft een appartement dat volledig leegstaat, wordt u dan belast op een zogenaamd voordeel als bestuurder of als zaakvoerder?


MEDE-EIGENDOM - 14.03.2007

De kracht van de algemene vergadering onderschat…

Kan iemand die via de raad van beheer het schriftelijke akkoord van meer dan 60% van de mede-eigenaars ontvangt ervan uitgaan dat hij/zij rechtsgeldig als syndicus is aangesteld? Er was hier recentelijk een uitspraak over.


FISCAAL - 14.03.2007

Belgische fiscale aftrek voor buitenlands vastgoed?

Is het waar dat u bij de aankoop van buitenlands vastgoed in privénaam voor­taan ook de fiscale voordelen kunt genieten, net zoals dit het geval zou zijn bij een Belgisch pand? Wat is er gewijzigd?


GEMENE MUUR - 14.03.2007

Is die muur wel gemeen?

Bij de verkoop van een halfopen of een gesloten bebouwing is er vaak heel wat te doen rond de gemene muren. Hoe komt de makelaar aan de weet of de tuinmuur van de woning die hij verkoopt nu gemeen is of niet?


WONINGHUUR - 14.03.2007

En ‘hebde gij’ meubels… en veel huisgerief... ?

In huurcontracten voor bijvoorbeeld residentiële appartementen, kantoren of lofts kunt u, naast de geldwaarborg van twee maanden huur, nog een bijkomende wettelijke waarborg voorzien voor bv. één jaar huurprijs. Hoe doet u dat?


GOED OM TE WETEN - 14.03.2007

Klein beschrijf en echtscheiding


PIPELINE - 12.03.2007

Hogere debetrente RC


SCHENKINGSRECHTEN - 12.03.2007

Hoe schenkt u het best uw rekening-courant?

U heeft een groot tegoed op de rekening-courant van uw vennootschap en u wilt dit tegoed aan (één van) uw kinderen overdragen. Hoe pakt u dat fiscaal gezien het best aan en waarop moet u letten?


DIVIDEND - 12.03.2007

Een winnende combinatie…

Het uitkeren van een dividend kan een interessante manier zijn om een inkomen uit uw vennootschap op te nemen, maar vaak betekent dit ook het verlies van het verlaagd tarief. Hoe kunt u dit ‘oplossen’ zonder ingrijpende maatregelen?


ACTUALITEIT - 12.03.2007

De opsteker van de week…

Een recent arrest toont nog eens dat niet-aftrekbare kosten soms toch nog aftrekbaar zijn dankzij het fameuze ‘artikel 26’. Waarover gaat het precies?


NIEUWE WETGEVING - 12.03.2007

Goed nieuws voor wie voor co-ouderschap kiest?

De oorspronkelijke fiscale regeling m.b.t. co-ouderschap zorgde voor nogal wat problemen en was bovendien discriminerend volgens het Arbitragehof. Daarom is er nu een nieuwe regeling uitgewerkt. Wat is er allemaal veranderd?


PIPELINE - 12.03.2007

Nieuwe kilometertarieven


STANDPUNT RECHTER - 12.03.2007

Nonchalance afgestraft…

Vermindert u het kapitaal van uw vennootschap, dan is het belangrijk dat de regels van het vennootschapsrecht nageleefd worden. Gebeurt dit niet, dan kan dat ook fiscale gevolgen hebben. Wat is er van belang?


FISCOTIP - 12.03.2007

Personeel gezocht…

Het vererven van een patrimoniumvennootschap kan een probleem vormen voor sommige belastingplichtigen nu de effecten aan toonder verdwijnen. Wij stellen u een aantrekkelijke piste voor in het Vlaams gewest.


NIEUWE WETGEVING - 12.03.2007

De fiscale bemiddelaar: een goede zaak?

Het is nog een kwestie van dagen en het wetsontwerp dat onder meer handelt over de fiscale bemiddelaar wordt goedgekeurd. Omdat we hier nu al veel vragen over krijgen, besteden we er de nodige aandacht aan.


BELEGGEN - 08.03.2007

Een renteniersformule op het lijf geschreven?

Levensverzekeringen met een ‘tijdelijke lijfrente’ zouden volgens uw bankier fiscaal gezien interessanter zijn dan kasbons of obligaties omdat u voor een deel de roerende voorheffing ontwijkt. Hoe werkt dit nieuwe product?


ACTUALITEIT - 08.03.2007

Een mailtje naar uw controleur?

U heeft uw belastingaanslag gekregen en u merkt nu pas dat er een aftrekpost niet ingevuld werd in uw aangifte. Hoe kunt u dat het best laten rechtzetten?


GOED OM TE WETEN - 08.03.2007

Een fonds hier, een fonds daar…


FISCAAL - 08.03.2007

Goed nieuws voor de ‘gemengde’ woningen

Is uw vennootschap eigenaar van het gebouw waarin u ook woont, dan krijgt uw vennootschap daardoor in principe minder notionele interestaftrek. Onlangs is die ‘beperking’ echter versoepeld. Hoe zit het nu precies?


SUCCESSIERECHTEN - 08.03.2007

Bescheiden start voor het ‘attest van erfopvolging’?

Bij een overlijden worden alle ‘rekeningen’ van de overledene door de bank geblokkeerd, wat niet echt handig is. Het ‘deblokkeren’ van die bankrekeningen is veelal de eerste zorg van de erfgenamen. Dit zou nu makkelijker worden…


PATIëNTENWENKEN - 08.03.2007

Zieke zelfstandigen willen werken

Een patiënt-zelfstandige is een tijdje arbeidsongeschikt. Zijn ‘normale’ dagelijkse werk kan hij niet meer doen, maar wel nog wat administratieve taken. Mag hij dat echter wel van het ziekenfonds en van zijn verzekeraar gewaarborgd inkomen?