Alle domeinen

2007 - Juli

PIPELINE - BTW - 02.07.2007

Doe maar een ‘onbeperkt uitstel’


FORUM VAN DE ABONNEES - AUTOKOSTEN - 02.07.2007

Aankoop of ingebruikneming?


STANDPUNT RECHTER - VENNOOTSCHAP - 02.07.2007

Wat is hier ‘abnormaal’ aan?

Als een vennootschap tegen een beperkte vergoeding geld leent aan een noodlijdende ‘dochtervennootschap’, kan er dan sprake zijn van een zgn. abnormaal en goedgunstig voordeel?


FISCOTIP - GROEPSVERZEKERING - 02.07.2007

Spelen met de pensioentoezegging

Een pensioentoezegging overdragen van de ene naar de andere vennootschap, is dit mogelijk? Waarom zou u dit doen? Wat zegt de rulingcel hiervan?


STANDPUNT RECHTER - AFSCHRIJVINGEN - 02.07.2007

Met de bus naar Spanje…

Als een vennootschap activa afschrijft, kan de fiscus deze afschrijvingen dan herzien omdat deze activa, als ze uit dienst genomen worden, nog met een belangrijke winst (meerwaarde) verkocht worden?


VERLIEZEN - 02.07.2007

Verliezen verloren?

U wilt de aandelen kopen van een vennootschap waarin zgn. overgedragen verliezen zitten. Kunt u in de toekomst belastingen besparen door deze verliezen van uw latere winsten af te trekken of doet de fiscus daar lastig over?


ACTUALITEIT - PROCEDURE - 02.07.2007

De billijke rechter

De fiscus aanvaardt niet snel dat een vergissing in uw belastingaangifte nog rechtgezet wordt na de bezwaartermijn. Is dit echter wel altijd terecht?


INTERESTEN - 02.07.2007

Geherkwalificeerd voor u het weet…

Heeft u een rekening-couranttegoed op uw vennootschap, dan kan het interessant zijn om daar interesten op te vragen. Dit kan echter een probleem zijn als uw tegoed sterk schommelt in de loop van het jaar. Hoe zit dat?


BELEGGEN - 01.07.2007

Is telecom opnieuw interessant?

Nu de markten sinds enkele weken iets onrustiger en volatieler zijn, trachten ­sommige beleggers de achtergebleven aandelen of sectoren in de portefeuilles op te nemen. Daarom suggereert uw financieel adviseur of uw vermogensbeheerder u om te profiteren van de huidige, lage koersen in de telecomsector. Is dit een goed idee?


FISCAAL - 01.07.2007

‘Blind date’ met de fiscus

Om vooraf correct de fiscale gevolgen te kunnen inschatten van een transactie die u wenst te doen, kunt u vooraf aan de fiscus vragen welk standpunt hij zal innemen (een zgn. ruling). Zo vermijdt u onaangename verrassingen achteraf. Het probleem is echter dat u dan slapende honden wakker maakt. Het kan echter ook anders…


FISCAAL - 01.07.2007

Vergeet de notionele interestaftrek niet!

Sommige beleggingen die uw vennootschap aanhoudt, kunnen een negatieve invloed hebben op de zgn. notionele interestaftrek. Het komt er dan ook op aan om voor uw vennootschap de ‘juiste’ beleggingsvormen te kiezen. Is een Tak 26-verzekering een goede keuze?


ACTUALITEIT - 01.07.2007

Wat met uw dollarobligaties?

Analisten beweren nu eens dat de Amerikaanse Centrale Bank zijn rente zal optrekken, dan weer dat er een renteverlaging aankomt. Welke positie neemt u nu als belegger het best in?


FISCAAL - 01.07.2007

Tantième of dividend?

Uw vennootschap heeft goede zaken gedaan en u wilt als zaakvoerder of bestuurder een bijkomend inkomen opnemen. Een loon is uiteraard duur. Is een tantième of een dividend een goed alternatief? Welk van beide is het voordeligst?


HUUR - 01.07.2007

Wat als er duchtig verbouwd wordt?

U verhuurt een pand en de huurder voert verbeteringswerken of zelfs echte verbouwingen uit aan uw pand. Kan hij dat wel? Zo ja, hoe zit het dan met die werken op het einde van de huurovereenkomst? Moet de huurder alles terug in zijn oorspronkelijke staat herstellen? Moet u als verhuurder een vergoeding betalen aan de huurder als u de werken wilt behouden? We overlopen even hoe dat precies zit, zowel bij woninghuur als bij handelshuur.


SUCCESSIERECHTEN - 01.07.2007

Laat uw lijfrente niet belasten!

U schenkt een groot roerend vermogen aan uw kinderen, maar u koppelt aan die schenking wel een zgn. lijfrente, waardoor u en uw partner levenslang zeker zijn van een inkomen uit het geschonken kapitaal. Om de langstlevende voldoende te beschermen, is het aangewezen om te bedingen dat bij het overlijden van één van u beiden diens aandeel in de lijfrente toekomt aan (‘aanwast’ bij) de langstlevende. Dat u echter moet opletten bij de formulering van een dergelijk beding, blijkt uit een recente parlementaire vraag.


SCHENKING - 01.07.2007

Uw familiebedrijf schenken ‘met de rem’?

U wilt uw bedrijf aan uw twee zonen schenken en u wilt daarbij gebruik maken van het gunsttarief dat daarvoor bestaat. U wilt echter een aantal ‘veiligheids­maatregelen’ inbouwen in uw schenking omdat slechts één zoon u wil opvolgen, omdat u uw schoondochters zoveel mogelijk buiten de zaak wilt houden of omdat u nog wat inkomsten wilt behouden, enz. Is dat een probleem voor de toepassing van het gunsttarief?