VERLIEZEN - 02.07.2007

Verliezen verloren?

U wilt de aandelen kopen van een vennootschap waarin zgn. overgedragen verliezen zitten. Kunt u in de toekomst belastingen besparen door deze verliezen van uw latere winsten af te trekken of doet de fiscus daar lastig over?

Waarover gaat het?

Overname ‘verliesvennootschap’. Vaak worden de aandelen van een vennootschap te koop aangeboden, ook al heeft die vennootschap al een tijdje geen activiteit meer (een zgn. slapende vennootschap). Een waardevol klantenbestand is er dus niet (meer), evenmin als bruikbare activa. Toch wordt er nog een prijs gevraagd voor die aandelen omdat er in die vennootschap nog verliezen uit het verleden zitten.

Voordeel? De ‘waarde’ is dan volgens de verkoper, behalve het uitsparen van de oprichtingskosten van een vennootschap (een notaris, een revisor, …), dat de koper de komende jaren belastingen zou besparen omdat hij zijn winst die hij maakt, kan compenseren met de verliezen die nog aanwezig zijn. Is er bv. nog € 100.000 aan overgedragen verlies, dan zou de eerste € 100.000 aan winst niet belast worden. Tegen een tarief van bv. 33,99% is dat dus een besparing van € 33.990. Voor de aandelen van de slapende verliesvennootschap vraagt de verkoper dan bv. € 5.000. Een koopje!

Probleem?

Helaas… is dit te mooi om waar te zijn. Tot midden jaren negentig kon dit nochtans probleemloos. Er bestond dan ook een bloeiende handel in verliesvennootschappen. Een wetswijziging heeft daar echter een einde aan willen maken (art. 207 WIB). Toch worden er ook vandaag nog vaak slapende vennootschappen te koop aangeboden met overgedragen verliezen als lokaas.

Hoe zit het? Wordt de ‘controle’ over een vennootschap gewijzigd, dan zijn de verliezen die nog aanwezig zijn in principe niet meer aftrekbaar van de toekomstige winsten (art. 207 WIB). Een ‘wijziging van de controle’ betekent in de praktijk dat meer dan 50% van de aandelen overgenomen wordt en dat m.a.w. iemand anders het voor het zeggen heeft in de vennootschap.

Wanneer kan het wel?

Uitzondering. De verliezen zijn tóch nog aftrekbaar van de toekomstige winsten als de controlewijziging beantwoordt aan zgn. rechtmatige financiële of economische behoeften. Wanneer dat precies het geval is, is niet altijd duidelijk, maar zeker is wel dat dit niet het geval is wanneer u een slapende vennootschap koopt en daarin een nieuwe activiteit begint enkel met het oog op de recuperatie van de aanwezige verliezen.

Geen probleem. Neemt u echter een vennootschap over die nog een activiteit heeft en zet u diezelfde activiteit na de overname gewoon verder, dan is er in principe geen probleem en kunt u de opgestapelde verliezen alsnog recupereren. Neemt u ook het aanwezige personeel mee over, dan is er in principe zelfs geen discussie mogelijk.

U twijfelt? Dan kunt u natuurlijk altijd een zgn. ruling vragen om te weten of die rechtmatige behoeften inderdaad aanwezig zijn. Is die ruling negatief, dan is uw controleur daardoor echter wel gebonden en zijn de verliezen definitief verloren. Daarom is het wellicht beter om geen ruling te vragen en de verliezen toch af te trekken van uw toekomstige winsten. Zet dus zeker nooit zelf de verliezen ‘op nul’.

Zo behoudt u enige marge om met uw controleur te onderhandelen over de aanwezigheid van deze rechtmatige behoeften.

Betaal nooit voor de overgedragen verliezen van een zgn. slapende vennootschap. Die kunnen immers niet meer gerecupereerd worden. Enkel als de vennootschap nog actief is en u de activiteit verderzet, kunnen de overgedragen verliezen gerecupereerd worden.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878