FISCAAL - 01.07.2007

Tantième of dividend?

Uw vennootschap heeft goede zaken gedaan en u wilt als zaakvoerder of bestuurder een bijkomend inkomen opnemen. Een loon is uiteraard duur. Is een tantième of een dividend een goed alternatief? Welk van beide is het voordeligst?

Bijkomend inkomen. U weet ongetwijfeld dat geld uit uw vennootschap halen fiscaal gezien vaak een dure grap is, zeker wanneer u dat opneemt onder de vorm van een loon. Neemt u bv. een loon op van € 40.000 en wenst u daarboven op een extra inkomen van € 5.000 op te nemen, dan betaalt u daarop in principe 50% belastingen en dan zwijgen we nog over de bijkomende gemeentebelastingen en de sociale bijdragen. Als we even de onkostenvergoedingen en de voordelen in natura (een auto, een woning, …) buiten beschouwing laten, komen we tot de vaststelling dat er behalve een loon niet zo heel veel manieren meer zijn om een inkomen uit uw vennootschap op te nemen. Vooral een tantième of een dividend lijken in aanmerking te komen. Zijn die echter voordeliger dan een loon?

Tantième. Een tantième is in feite een bijkomend loon dat u zich via de algemene vergadering van uw vennootschap toekent. Het is in principe een stuk van de winst die de vennootschap gemaakt heeft en dat als beloning voor zijn goede prestaties aan de zaakvoerder of de bestuurder wordt toegekend, een soort ‘bonus’ zeg maar. Deze vorm van vergoeding wordt beschouwd als een ‘loon’ en is dan ook belastbaar zoals een loon, dus tegen het progressief tarief. Neemt u bv. een tantième op van € 5.000, dan wordt dit boven op uw loon van bv. € 40.000 geteld en dan betaalt u daarop in principe dus ook 50% belastingen. Op een tantième moeten er ook sociale bijdragen betaald worden. Voor uw vennootschap vormt een tantième echter (net zoals een ‘normaal’ loon) aftrekbare kosten.

Het voordeel van een tantième is dat als de algemene vergadering, die bv. in juni 2007 gehouden wordt, beslist om een tantième toe te kennen aan de zaakvoerder of de bestuurder, dit tantième voor uw vennootschap in principe nog aftrekbaar is voor inkomstenjaar 2006 (we veronderstellen dat het boekjaar samenvalt met een kalenderjaar). Zelf wordt u op dit tantième pas belast voor inkomstenjaar 2007, aanslagjaar 2008. U hoeft het m.a.w. pas op te geven in uw aangifte van volgend jaar. U stelt uw belasting dan ook met één jaar uit, wat sowieso voordelig is.

Dividend. Dividenden zijn een stuk van de winst van de vennootschap die uitgekeerd wordt aan de aandeelhouders. Voor uw vennootschap is een dividend niet aftrekbaar. Het maakt immers deel uit van de belastbare winst. Het tarief in de vennootschapsbelasting waaraan uw vennootschap onderworpen is (het ‘­normale’ of het verlaagd tarief), zal dan ook een invloed hebben op de fiscale kostprijs van een dividend. Let wel, uw vennootschap kan het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting verliezen als het uitgekeerde dividend méér bedraagt dan 13% van het gestorte kapitaal.

Voor u privé wordt een dividend onderworpen aan een roerende voor­­heffing van in principe 25%. Deze roerende voorheffing moet door uw vennootschap ingehouden worden en doorgestort worden aan de staat, die daarvoor ook een afzonderlijke aangifte moet indienen. Het tarief kan echter verminderd worden tot slechts 15% als een aantal voorwaarden vervuld zijn. Zo moet uw vennootschap o.a. opgericht zijn na 1 januari 1994, zo moet het kapitaal in geld gestort zijn en zo moeten alle aandelen op naam zijn.

Wat is het voordeligst? U kunt uitgaan van de volgende vuistregel. Neemt u reeds een behoorlijk loon op, dan zal een dividend in principe voordeliger zijn dan een tantième, zelfs al is een dividend niet fiscaal aftrekbaar voor uw vennoot­schap en een tantième wel. Dat wordt immers ruimschoots gecompenseerd door het feit dat een dividend niet onderworpen is aan sociale bijdragen en ook maximaal tegen 25% belast wordt. Vooral de combinatie van de verlaagde roerende voorheffing van 15% en het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting kan ervoor zorgen dat een dividend een fors stuk goedkoper is dan een tantième.

Om u een beter zicht te geven op de exacte kostprijs van een dividend en een tantième, kunt u een uitgewerkt cijfervoorbeeld downloaden van http://vermogen.indicator.be of opvragen via fax (016/35 99 22) - code VM 10.09.04.

Wilt u voor uzelf de kostprijs van een extra inkomen kennen, dan zet u (uw boekhouder) zich het best eerst even aan het rekenen. Er zijn immers veel factoren die een impact kunnen hebben op het resultaat.

Een tantième is in feite niets anders dan een bijkomend stuk loon dat u opneemt en het wordt dan ook op dezelfde manier als een loon belast. Neemt u reeds een behoorlijk loon op, dan zal in veel gevallen een dividend fiscaal gezien goedkoper zijn, ook al is het niet aftrekbaar voor uw vennootschap. Omdat de exacte fiscale kostprijs afhankelijk is van uw concrete situatie, is enig voorafgaand rekenwerk echter wel altijd aangewezen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878