Alle domeinen

2007 - Juni

GOED OM TE WETEN - FISCAAL - 28.06.2007

Sneller korting op een propere auto


PENSIOEN - 28.06.2007

Wat is werken… ?

Sinds vorig jaar wordt de uitkering van uw groepsverzekering en uw VAPZ ­gun­stiger belast als ze gebeurt vanaf de pensioenleeftijd én als u ook effectief tot dan blijft werken. Wat wordt er dan eigenlijk verstaan onder ‘werken’… ?


RECHT - 28.06.2007

Slim tekenen als u een auto koopt

U koopt een wagen, maar u moet er bv. drie maanden op wachten. Intussen is de catalogusprijs gestegen. Hoe vermijdt u om plots meer te moeten betalen?


MEDISCH RECHT - 28.06.2007

Een huiszoeking, tips die u beter niet nodig heeft…

Stel, er wordt strafklacht tegen u ingediend wegens een vermeende medische fout. Er volgt een huiszoeking in uw praktijk waarbij men medische dossiers in beslag wil nemen. Hoe verloopt dit? Wat zijn uw rechten en wat kunt u vragen?


BELEGGEN - 28.06.2007

De fiscus en ‘gestructureerde beleggingen’

Zgn. gestructureerde beleggingen zijn momenteel zeer populair en worden ook volop gepromoot. Waarover gaat het precies? Hoe wordt u erop belast?


PATIëNTENWENKEN - ATTESTEN - 28.06.2007

Niet meer werken om bijstand aan een zieke te geven

Een patiënt is zwaar ziek of zit zelfs al in een terminale fase. Na overleg binnen de familie wordt er besloten dat iemand de patiënt thuis zal bijstaan. Hoe kan die persoon dat het beste regelen op zijn werk?


GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 28.06.2007

Is de tandarts aansprakelijk voor verkleuring?

Stel, u bent tandarts en u heeft een prothese geplaatst. Na verloop van tijd blijkt deze prothese te verkleuren en de patiënt meent dat dit uw fout is. Kan men u inderdaad aansprakelijk stellen voor verkleuring? Een recent vonnis licht toe…


GOED OM TE WETEN - BANK - 28.06.2007

Nieuwe wet op ‘slapende rekeningen’


FISCAAL - PRIVé - 28.06.2007

Is uw kind nog ten laste… ?

Uw dochter heeft een paar leuke studentenjobs gedaan in 2006. Nu hoort u dat het weleens zou kunnen dat ze dan fiscaal niet meer ten laste is. Kan dat als ze alleen als student gewerkt heeft en hoeveel mag ze dan nu in 2007 verdienen?


BELEGGEN - 27.06.2007

Is uw geld wel veilig?

Af en toe gebeurt het dat een beurshuis, een bank of een verzekeringsmaatschappij failliet gaat. Hoe zit het dan als u daar geld belegd heeft? Bent u dan alles kwijt of kunt u toch nog een vergoeding krijgen?


RECHT - NIEUWE HUURWET - 27.06.2007

Hoezo, huurwaarborg via de bank?

Verhuurt u een woning of een appartement, dan weet u inmiddels dat er nieuwe spelregels gelden inzake de huurwaarborg. Maakt het voor u als verhuurder nu ergens een verschil of de huurder al dan niet kiest voor een zgn. bankwaarborg?


FISCAAL - CONTROLE - 27.06.2007

Een gevaarlijke overeenkomst

Als u met uw cliënten op voorhand contractueel een ereloon overeenkomt, moet u opletten als u nadien toch minder aanrekent. Wat is het probleem?


ADVIESHOEK - RECHT - 27.06.2007

Uw privéwoning beter beschermd?

Voortaan zou de privéwoning van een zelfstandige of een vrije beroeper niet meer ‘vatbaar’ zijn voor beslag bij bv. een faillissement. Wat houdt deze nieuwe maatregel concreet in? Is het alleen maar goed nieuws?


VERZEKERINGEN - 27.06.2007

Diefstal van zakelijke spullen op uw privéadres

Uw praktijk bevindt zich niet in uw woning, maar u doet ook geregeld thuis bv. wat administratief werk op uw laptop. Hoe zit het dan als die beroepsmatige laptop op uw privéadres gestolen wordt? Betaalt uw verzekering u dan ook uit?


BUROTICA - 27.06.2007

Een groot pak op de virtuele post

Stel, u moet een lijvig dossier doormailen, bv. een uitgebreide PowerPoint-presentatie of een aantal foto’s. Zulke grote bestanden zijn helaas niet geschikt als e-mailbijlage. Hoe kunt u die dan het best bij de bestemmeling krijgen?


RSZ-INSPECTIE - 25.06.2007

Weet uw sociaal secretariaat wat uw verzekeraar doet?

Op de groepsverzekeringspremies is er, zoals u weet, een RSZ-bijdrage van 8,86% verschuldigd. Uit de praktijk blijkt dat de RSZ-inspectie steeds verder gaat in het nagaan of er een groepsverzekering is... Waarop moet u letten?


FISCAAL - 25.06.2007

‘Big Fisc’ is watching you…

In uw vrije tijd knapt u een huisje op dat u privé heeft gekocht om het achteraf met winst te verkopen. Meestal zal die winst ook belastbaar zijn, maar weet uw controleur eigenlijk wel altijd dat u een huis heeft verkocht?


SLECHTE BETALERS - 25.06.2007

De ‘mijn naam is haas’-klant…

Uw klant betaalt tien facturen zonder problemen en bij de laatste valt hij ineens uit de lucht als u navraagt waarom die niet betaald wordt. Hij zou uw factuur niet gekregen hebben. Hmmm… hoe reageert u het best in zo’n geval?


HET OVERKWAM UW COLLEGA - SLECHTE BETALERS - 25.06.2007

De rest volgt na betaling…

Een collega had een afgewerkte keuken geplaatst tot grote tevredenheid van de klant. Om er zeker van te zijn dat hij betaald werd, hield hij het laatste deurtje echter achter de hand. Mag dat wel en kunt u dat dan eventueel ook?


COLLECTIEVE SLUITING - 25.06.2007

Wat als het bedrijf gesloten is en de RVA niet betaalt?

Als iemand in geval van een collectieve sluiting vakantie- of inhaalrustdagen te kort komt om de ganse periode te overbruggen, kan hij uitkeringen krijgen van de RVA. Wanneer is dat toch niet het geval? Wat doet u dan met hem?


PERSONEEL - ONTSLAG - 25.06.2007

Uw arbeider wil weg en het liefst zo snel mogelijk

Eén van uw arbeiders geeft zijn ontslag. Normaal gezien moet hij nog een opzegtermijn presteren, maar dat ziet hij niet zitten. En inderdaad, op de eerste dag van zijn opzeg daagt hij niet op. Hoe kunt u reageren?


GOED OM TE WETEN - 25.06.2007

Architect nu privé beschermd, en u?


BEDRIJFSWAGEN - 25.06.2007

Welke voorwaarden zijn bijkomstig?

U wilt uw beleid inzake firmawagens bijstellen en bv. de looptijd van de leasing aanpassen van vier naar vijf jaar. Volgens uw werknemers kan dit niet zomaar en heeft u hiervoor hun toestemming nodig. Is dat zo? Wat kan wel en wat niet?


AANWERVEN - 25.06.2007

Er was toch nog niets getekend… !

Stel, u doet een bepaalde kandidaat een schriftelijk voorstel van de voorwaarden om bij u te komen werken. Daags nadien krijgt u echter een cv binnen van een ‘witte raaf’. Bent u al gebonden door zo’n aanbod? Kunt u het nog intrekken?


VESTIGINGSWET - 25.06.2007

Allen naar het ondernemingsloket?

We meldden u reeds dat de vestigingsreglementering grondig wijzigt vanaf 1 september. Dé vraag die velen zich stellen, is of ze nu iets moeten doen of niet…


GOED OM TE WETEN - 25.06.2007

Nog voorafbetalen voor 10 juli?


FISCAAL - 25.06.2007

Eerst betalen, dan een attest… !

Klanten bij wie u zgn. energiebesparende investeringen heeft uitgevoerd, vragen u een speciaal attest om bij hun belastingen te kunnen voegen. Vele zitten hier nog met een aantal vragen, we bekijken alvast even de belangrijkste ervan…


GOED OM TE WETEN - WEBSITE - 25.06.2007

Hoe vindt u het akkoord uit uw sector?


ACTUALITEIT - STUDENTENARBEID - 25.06.2007

Studentenwerk en de kinderbijslag


STUDENTENARBEID - 25.06.2007

Wat kost het als een student niet meer ten laste is?

Studenten die dit jaar al gewerkt hebben, willen voor ze nóg een job aannemen wellicht weten hoeveel ze fiscaal gezien nog mogen verdienen. Maar hoeveel kost het precies als de ouders de fiscale aftrek zouden verliezen?


SECTORALE ACTUALITEIT - PC 218 - 25.06.2007

Ontwerp van een nieuw sectorakkoord


CONTRACT VAN BEPAALDE DUUR - 25.06.2007

Is een omzetting naar onbepaalde duur te vermijden?

Stel, u sluit een contract van bepaalde tijd met iemand, na een onderbreking weer één en na nog een onderbreking weer één. Kunt u daar problemen mee krijgen, lees: riskeert u de omzetting naar onbepaalde duur? Een arrest licht toe…


ACTUALITEIT - OUTPLACEMENT - 25.06.2007

Opletten bij de overgang naar deeltijds!

Stel, een 45-plusser gaat deeltijds werken en wordt in functie daarvan ontslagen en weer aangeworven. Wist u al dat u ook dán outplacement moet geven?


HET GROTE MISVERSTAND - MEERWERKEN - 25.06.2007

Wie betaalt, beslist!

U bent werken aan het uitvoeren bij een klant als de architect u plots vraagt om bepaalde meerwerken te doen. Kunt u hier als aannemer dan zonder meer op ingaan of checkt u dat toch het best even met de klant zelf?


FISCAAL - KINDEREN - 21.06.2007

Zou ons Kelly nog ten laste zijn… ?

Uw dochter heeft een paar leuke studentenjobs gedaan in 2006. Nu hoort u dat het weleens zou kunnen dat ze dan fiscaal niet meer ten laste is. Kan dat als ze alleen als student gewerkt heeft en hoeveel mag ze dan nu in 2007 verdienen?


ACTUALITEIT - VERZEKERINGEN - 21.06.2007

Rechtsbijstand voor een prikje… ?

Sinds kort moet er onder bepaalde voorwaarden geen taks meer betaald worden op een polis rechtsbijstand. Even kijken over welke polis het gaat, wat die precies dekt en of die al bij al ook voor u interessant kan zijn…


GOED OM TE WETEN - 21.06.2007

Verhuurder, 1 juli nadert…


VENNOOTSCHAP - 21.06.2007

Zoveel voor het neerleggen van een jaarrekening?

Binnenkort moet er in principe weer een jaarrekening neergelegd worden. De prijs daarvoor verschilt echter naargelang van het model dat gebruikt wordt, de wijze van neerlegging en de termijn. Kijk even mee zodat u niet te veel betaalt…


PERSONEEL - 21.06.2007

Extra vakantiedagen voor 50-plussers?

Eén van uw werknemers, een 50-plusser, beweert voortaan recht te hebben op zgn. seniorvakantie of m.a.w. op extra verlof voor 50-plussers... Zoiets stond in het krantje van de vakbond. Klopt dit of droomt uw werknemer hardop?


FISCAAL - CONTROLE - 21.06.2007

Waar zitten die ‘ambetantenaren’?

Onlangs nog werd er beweerd dat er eigenlijk te veel fiscale ambtenaren zouden zijn. Klopt dat? Worden er dan opnieuw meer belastingcontroles gedaan?


GOED OM TE WETEN - BUREN - 20.06.2007

Het zit er ‘bovenarms’ op


VLAAMS GEWEST - REGISTRATIERECHTEN - 20.06.2007

Een speciaal geval van ‘meeneembaarheid’…

Hoe zit het met de meeneembaarheid van vroeger betaalde registratierechten in het Vlaams gewest als u nu de blote eigendom van een pand koopt en uw vennootschap het vruchtgebruik?


ACTUALITEIT - VERKOOP - 20.06.2007

Op 1 juli 2007: kruisje in uw agenda

Vanaf 1 juli 2007 is een keuringsattest van de elektrische installatie wettelijk gezien verplicht bij elke verkoop van woningen of appartementen die vóór 1981 gebouwd werden. Wat moet u er nog over weten?


IN DE KIJKER - FISCAAL - 20.06.2007

Meerwaardebelasting op vastgoed: de valkuilen

Als u een woning verkoopt, betaalt u in bepaalde gevallen meerwaardebelasting, een regeling die in de praktijk niet altijd even duidelijk is en waar heel wat onduidelijkheid over bestaat. Wat zijn de grootste misverstanden?


FISCAAL - 20.06.2007

Maak de juiste keuze!

Als u uw aangifte invult en u sloot een hypothecair krediet af in 2006 voor de eigen en enige woning waarvoor er nog een krediet loopt dat afgesloten werd vóór 01.01.2005, moet u kiezen tussen de vroegere fiscaliteit en de woonbonus.


ACTUALITEIT - WONINGHUUR - 20.06.2007

De nieuwe huurwaarborg

Kiest u bij de nieuwe woninghuur altijd het best voor de huurwaarborg in geld (twee maanden huur) of voor de bankgarantie van drie maanden… ?


WONINGHUUR - 20.06.2007

De huurprijs geafficheerd en dan… ?

Dat u als verhuurder van een woning die als hoofdverblijf dient voor uw huurder voortaan de huurprijs moet afficheren, heeft u al wel vernomen. Maar hoe ver gaat die verplichting precies en zit u dan vast aan de geafficheerde huurprijs?


VLAAMS GEWEST - BODEMATTEST - 20.06.2007

Wachten op de nieuwe regeling bodemsanering


UW RAADSMAN - SUCCESSIERECHTEN - 20.06.2007

Iets regelen voor de kinderen…

Uw cliënt heeft heel wat bedrijfsgebouwen die verhuurd zijn aan zijn BVBA. Nu nemen zijn twee kinderen de BVBA over. Hoe kan hij deze gebouwen dan veilig stellen voor de successierechten?


PIPELINE - NOTIONELE INTERESTAFTREK - 18.06.2007

Een leuke ‘tool’ - notionele interestaftrek


FISCOTIP - REGISTRATIERECHTEN - 18.06.2007

Met 0% kunnen we leven…

Breng op een fiscaal gezien lucratieve manier bedrijfsgebouwen in in uw vennootschap en maak hierbij dankbaar gebruik van het 0%-tarief. Hoe zit de vork in de steel? Wat is uw voordeel?


AANGIFTE - 18.06.2007

Gebroken boekjaar


BTW - 18.06.2007

Het ‘wachtdocument’ een bank vooruit!

Soms moet u als klant zélf de BTW afdragen aan de staat i.p.v. uw ‘leverancier’. Tot nu toe moest u wachten op zijn factuur om deze BTW zelf te kunnen recupereren, wat soms lang kon duren. Voortaan kan het echter sneller…


STANDPUNT RECHTER - PROCEDURE - 18.06.2007

Bankgeheim voor de leasingmaatschappijen?

Er is al geruime tijd discussie over de vraag of de fiscus aan de leasingmaatschappijen mag vragen wie de optie bij het einde van het contract heeft gelicht (vaak tegen een zeer lage prijs). Het Hof van cassatie heeft nu beslist…


BELGISCH KORT - 18.06.2007

Nieuwe en vernieuwde Belgische sites


MUZIEK - 18.06.2007

Muziek zonder kopieerbeveiliging

In T&A Internet van begin april vertelden we u waar u legaal muziek zonder kopieerbeveiliging kunt downloaden. Er is echter weer het één en ander gewijzigd op het vlak van de zgn. DRM-vrije muziek. Een update…


DIENSTEN - 18.06.2007

Wie komt er naar het feestje?

U organiseert een barbecue of een feestje voor een groep vrienden. In plaats van een heleboel e-mails heen en weer te sturen, kunt u de uitnodigingen ook versturen via de gratis dienst CircleUp. Wat is het voordeel?


INTERNET KORT - 18.06.2007

Oh nee, die belastingbrief weer…


ONLINE COMMUNITY’S - 18.06.2007

Netwerken via Facebook

Facebook kwam enkele maanden geleden in het nieuws toen het een 1 miljard dollar-bod van Yahoo afwees. Is die ‘social networking-site’ dan zo bijzonder?


BROWSER - 18.06.2007

Eén versie van uw favorieten

U kent het probleem: hoe houdt u uw bookmarks of uw favorieten synchroon op meerdere computers (thuis en op het werk) en zelfs in meerdere browsers (IE en Firefox)? Naast de bekende oplossingen is er nu een nieuwe: Zinkmo.


ACTUALITEIT - BELASTINGCONTROLE - 18.06.2007

Een toga voor uw controleur?

Krijgt u een ‘moeilijke’ belastingcontrole, dan zal de controleur voortaan mogelijk sneller toegeven als u dreigt om naar de rechter te stappen. Hoe zit dat?


STANDPUNT MINISTER - REKENING-COURANT - 18.06.2007

Is de minister koppig?

Leent u geld aan uw vennootschap, dan is er een beperking op het bedrag aan interesten dat u daarvoor kunt vragen. Geldt dit ook als u interesten vraagt omdat uw vennootschap u bv. de verkoopprijs van uw goodwill nog moet betalen?


ZOEKERTJES - 18.06.2007

Weg met die spullen!

De vakantieperiode is vaak dé gelegenheid om de zolder, de kelder of het tuinhuis op te ruimen. Hoe raakt u van uw overbodige spullen af?


E-MAIL - 18.06.2007

Last van een hardnekkige afzender?

Stel, een bepaald bedrijf blijft u hardnekkig reclamemail toesturen of u komt maar niet van een bepaalde nieuwsbrief af. Hoe kunt u ingrijpen?


INTERNET KORT - 18.06.2007

Vakantietijd, klusjestijd


SOFTWARE - 18.06.2007

Minder programma’s, snellere computer!

Oude, maar ook nieuwe computers bevatten vaak veel onnodige programma’s die de boel vertragen. Hoe verwijdert u die zodat uw pc op topsnelheid werkt?


FOTOGRAFIE - 18.06.2007

Online foto’s back-uppen

Met uw digitale camera maakt u duizenden kiekjes. Die wilt u natuurlijk niet verliezen door een harde schijf die het loodje legt. We bekijken een dienst die gespecialiseerd is in het online back-uppen van foto’s.


KUNST - 18.06.2007

Kunst op uw computer

Misschien maakt u in de vakantieperiode wel wat meer tijd vrij voor kunst. Wij gingen voor u op zoek naar een aantal interessante kunst- en museumsites.


HOMEPAGE - 18.06.2007

Websitestatistieken door Google… take 2

Er is een volledig vernieuwde versie van Google Analytics, de gratis dienst voor bezoekersstatistieken en -analyses van uw website. Wat heeft die te bieden?


AANGIFTE - 18.06.2007

Wanneer moet u uw roerende inkomsten aangeven?

Op heel wat roerende inkomsten zoals interesten en dividenden werd reeds de roerende voorheffing ingehouden. U hoeft deze inkomsten dus niet meer op te geven in uw aangifte. Soms is het echter toch een aanrader om dit te doen… Waarom?


VENNOOTSCHAP - DIVIDENDUITKERING - 18.06.2007

Dividenden voordeliger uitkeren?

Zoals u weet, moet u op dividenden van zgn. oude vennootschappen steeds 25% roerende voorheffing betalen. Wat zijn nu weer precies de spelregels? Kunt u 25% ombuigen naar 15%... ?


ACTUALITEIT - RIZIV - 14.06.2007

Hoe gaat u in beroep tegen een sanctie van het RIZIV?

Stel, u wordt veroordeeld wegens een inbreuk op de RIZIV-reglementering. Men legt u bv. op om de aangerekende erelonen terug te betalen. Moet u dat on­middellijk doen of kunt u zo’n sanctie nog aanvechten? Hoe gaat u te werk?


MEDISCH RECHT - 14.06.2007

Kan de levensverzekeraar twee petjes opzetten?

Stel, de levensverzekeraar van een patiënt wil weten wanneer diens fatale aandoening is begonnen. Moet u daarop ingaan? Kan de raadgevend geneesheer bv. als vertrouwenspersoon in het kader van de Wet op de patiëntenrechten fungeren?


ACTUALITEIT - SOCIALE BIJDRAGEN - 14.06.2007

Belastingen besparen via de sociale kas?

Bent u nog geen drie volledige kalenderjaren actief, dan kunt u in zekere mate zelf bepalen hoeveel sociale bijdragen u wilt betalen. Even kijken hoe dat ­precies werkt én waarom u dat het beste nú laat nakijken...


PRIVé - HUUR - 14.06.2007

Nieuwe Huurwet, nieuw huurcontract?

Er is een nieuwe wet op de woninghuur van kracht geworden. Wat betekent dit nu concreet als u zelf een appartementje verhuurt? Moet u uw lopende huur­contracten aanpassen of geldt dit alleen voor nieuwe huurders?


ACTUALITEIT - BELASTINGAANGIFTE - 14.06.2007

Hoe weet ú wat de fiscus over u weet?

Met het oog op het invullen van uw belastingaangifte kunt u sinds kort online bepaalde gegevens raad­­ple­gen die de fiscus over u heeft. Wat is er van belang?


GRONDIG ONDERZOCHT - FISCAAL - 14.06.2007

Veel ben ik daar niet geweest…

Koopt u via uw vennootschap een buitenverblijf, dan moet u in principe een zgn. voordeel van alle aard aangeven voor het privégebruik. Geldt dat echter ook als u er in een bepaald jaar nauwelijks geweest bent?


GOED OM TE WETEN - SUBSIDIES - 14.06.2007

Vergeet de extra energiepremies niet!


BANK - 14.06.2007

Het einde van uw papieren effecten nadert…

Vanaf 1 januari 2014 verdwijnen de papieren effecten voorgoed, maar dit heeft ook al gevolgen vanaf volgend jaar. Wat gebeurt er precies in die overgangs­periode? Wanneer ‘dematerialiseert’ u nu het best uw effecten?


GOED OM TE WETEN - FISCAAL - 13.06.2007

Investeren in veiligheid wordt eenvoudiger!


VERZEKERINGEN - 13.06.2007

Betaalt mijn familiale de brokken?

Geregeld duiken er in de media verhalen op over jongeren die serieuze brokken maken. Wat als dit uw minderjarige kind overkomt? Vergoedt uw familiale verzekeraar de schade en kan hij die op u verhalen? Moet u uw polis nakijken?


BELEGGEN - 13.06.2007

Deelt u mee in de winst?

De winstdeelname op uw Tak 21-verzekeringsrekening kan een interessante aanvulling zijn op het gewaarborgde rendement. Hoe zit dat als u middenin het jaar in- en uitstapt (na acht jaar)? Waarop moet u letten?


PERSONEEL - ONTSLAG - 11.06.2007

Mag u kiezen wie u ontslaat?

Enkele van uw mannen die samen op de werf staan, mispeuteren hetzelfde. Om een voorbeeld te stellen, ontslaat u één van hen. Riskeert u nu problemen te krijgen met die werknemer omdat u alleen hem heeft ontslagen?


LOON - 11.06.2007

Lenen of een voorschot geven?

Vaak gaat men vrij vlot in op de vraag van een werknemer om een bedrag te kunnen lenen. Nochtans is het nodig om uw voorzorgen te nemen opdat u daar later geen problemen mee zou krijgen. Welke voorzorgen?


RECHT - 11.06.2007

Als het materiaal van de klant niet deugt...

Een klant vraagt u om bepaalde werken te komen uitvoeren bij hem, maar met materialen die hij zelf reeds gekocht heeft. Wat als dan blijkt dat die materialen niet geschikt zijn, moet u dat dan melden of is dat uw probleem niet?


ACTUALITEIT - ONTSLAG - 11.06.2007

Kan ontbinden voor overmacht nog?

Binnenkort wordt de procedure voor de ontbinding van een contract wegens definitieve arbeidsongeschiktheid stren­ger. In welke zin en kunt u nog anticiperen?


ONTSLAG - 11.06.2007

Beschermd omdat men zegt kinderen te willen?

Een ontslagen werkneemster beweert dat u haar ontslagen heeft omwille van haar kinderwens en ze eist een beschermingsvergoeding. Volgens haar moet u nu het tegendeel bewijzen, ofwel betalen. Loopt het allemaal zo’n vaart?


BTW - 11.06.2007

Met BTW of met registratierechten?

In een vorig nummer vertelden we u dat het soms mogelijk is om een gebouw met BTW te verkopen i.p.v. met registratierechten. Is dat echter ook altijd het meest interessant en vooral, voor wie? Of moet dat toch genuanceerd worden?


RECHT - 11.06.2007

Heeft u mijn mailtje niet gekregen?

Kan en/of moet u rekening houden met een klacht of een akkoord (met een offerte) dat binnenkomt per e-mail of geldt dat allemaal toch niet zomaar?


ACTUALITEIT - AANWERVEN - 11.06.2007

Nieuw document bij onthaal nieuwe werknemer


STUDENTENARBEID - 11.06.2007

Oppassen als u contracten lang vooraf ondertekent!

Stel, een student heeft onlangs zijn contract ‘voor de zomer’ al getekend, maar bepaalde gegevens, bv. de juiste begindatum of het juiste uurrooster, waren toen nog niet bekend. Is dat erg? Hoe vermijdt u problemen?


BELASTINGAANGIFTE - 11.06.2007

Mevrouw rijdt met de firmawagen van meneer…

Stel, een werknemer beschikt over een firmawagen, maar het is meestal zijn vrouw die daarmee rijdt. Zelf komt hij met zijn eigen (kleinere) wagen naar het werk. Is het dan mogelijk om zijn werkelijke kosten te bewijzen, zoals dat heet?


RECHT - 11.06.2007

Als u zichzelf zou tegenspreken…

Op de voorzijde van één van uw offertes staat iets vermeld dat in strijd is met de algemene voorwaarden op de achterzijde. Is dat een probleem of helemaal niet en hoe vermijdt u onnodige discussies daarover?


RIJBEWIJS - 11.06.2007

Medisch attest nog oké?


OVERUREN - 11.06.2007

Grotere fiscale korting op overuren

Zoals u weet, bestaat er sinds 2005 een systeem dat een fiscale korting invoert op 65 overuren per jaar. Deze korting wordt nu gevoelig verhoogd. Hoe werkt dit? Hoe kunt u dit uitspelen naar uw personeel toe?


ONTSLAG - 11.06.2007

Is een schorsing een contractbreuk?

Stel, u overweegt om een werknemer te ontslaan om dringende reden, maar u wilt eerst nog het één en ander nader onderzoeken. In afwachting van de uitkomst wilt u het contract schorsen. Kan dat of is dat gevaarlijk? Een arrest licht toe…