RECHT - SLECHTE BETALERS - 14.05.2007

Is de kwijtschelding van een schuld een recht geworden?  

Een collega met veel particulieren als klant, krijgt steeds meer te maken met zgn. collectieve schuldenregelingen én met het feit dat die schulden na een tijdje gewoon kwijtgescholden worden. Is er ter zake onlangs iets veranderd?

Collectieve schuldenregeling?

Een klant in de problemen? Absoluut, zij het niet zomaar een klant, maar een particuliere klant, m.a.w. iemand die niet failliet verklaard kan worden (dat kan immers alleen voor zelfstandigen), maar die in feite wel in vergelijkbare financiële problemen zit.

Concreet gevolg voor u. Miserie… Het komt er nl. op neer dat er dan een zgn. schuldbemiddelaar (doorgaans een advocaat) aangesteld wordt die de in- en de uitgaven van de particulier in kwestie zal beheren en dit met de bedoeling om de schulden van de betrokkene af te betalen, maar ja, dat lukt niet altijd natuurlijk.

Als het sop de kool niet waard is… Als de schulden dermate hoog zijn en het inkomen van de betrokkene is eerder aan de lage kant, dan is het zogoed als onmogelijk uiteraard om de schulden af te betalen en dan kan er door de schuldbemiddelaar een volledige kwijtschelding van de schuld ge­­vraagd worden aan de beslagrechter. De particulier kan dan met een schone lei beginnen en u… - inderdaad - u bent uw geld voorgoed kwijt.

“Oké,” meldt uw collega, “men kan geen kei het vel afstropen, maar de laatste tijd lijkt het wel of ze allemaal zo’n volledige kwijtschelding vragen…”

Is er onlangs iets gewijzigd ter zake?

Begin vorig jaar al… Zo’n volledige kwijtschelding kan inderdaad nog maar sinds begin vorig jaar gevraagd worden, daarvoor was alleen een gedeeltelijke kwijtschelding mogelijk. Dit maakt uiteraard wel enig verschil, maar… er is meer aan de hand…

Wie betaalt de bemiddelaar? Oeps ja, die doet dat uiteraard ook niet gratis. Hier blijkt dat in de praktijk wat te ‘rommelen’.

Tot begin vorig jaar namelijk kon de be­­middelaar zijn eigen vergoeding voor zijn tussenkomst via de beslagrechter verhalen op een bepaald fonds dat daarvoor de nodige middelen toegewezen kreeg. Het volledige inkomen van de particulier, hoe beperkt ook, kon dan m.a.w. gebruikt worden om zijn eigenlijke schulden af te lossen. Tegenwoordig echter…

Nieuwe tendens. De beslagrechters zijn namelijk steeds minder en minder geneigd om dat bepaalde fonds aan te spreken om zo de vergoeding van de schuld­bemiddelaar te kunnen be­talen. Concreet betekent dat dus dat de be­­middelaar zijn eigen vergoeding ook moet trachten te ver­halen op de schulden van de particulier en die hééft al zoveel schulden… Er is wel één groot verschil, de schuldbemiddelaar heeft voorrang op alle andere schuldeisers, maar bon, een ‘kei en zijn vel’ nietwaar...

Concreet gevolg in de praktijk. Veel schuld­bemiddelingen staan onder enorme druk, lees: komen er niet toe om de schulden, inclusief de vergoeding van de bemiddelaar, af te betalen.

De ­situatie is m.a.w. nu nog meer dan vroeger uitzichtloos en vandaar dat er steeds vaker een volledige kwijtschelding gevraagd en verkregen wordt.

Slechts één tip voor u! Werk zoveel mogelijk met voorschotten. Alleen zo kunt u immers particulieren in nakende financiële problemen enigszins ontmaskeren.

De schuldbemiddelaars moeten hun eigen vergoeding nu meer dan vroeger ook betaald krijgen van die particulier, maar ze hebben wel voorrang op u. U zal dus in veel gevallen niets meer krijgen. Werk daarom zoveel mogelijk met voorschotten om zulke problemen te vermijden.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878