BELGISCH KORT - 22.10.2007

Nieuwe en vernieuwde Belgische sites

De Raad van State vernieuwd

Misschien nodigt de website van de Raad van State niet meteen uit tot een bezoekje? Nochtans is die onlangs grondig vernieuwd zodat hij binnen zijn genre uitgegroeid is tot een echt nuttig, juri­disch werkinstrument. De site bevat twee grote zoek­modules. U kunt o.a. zoeken in de arresten van de Raad van State zelf. Daarbij kunt u gebruik maken van een Zoekformulier of een Trefwoorden­structuur. Er is ook een lijst van Recente uit­spraken - handig voor als u de website vaak be­­zoekt. Het tweede grote deel is RefLex: een geheel van databanken waarmee u kunt zoeken naar alle wetgeving die in België van toepassing is (het parlement, het Grondwettelijke Hof, het beroep bij de Raad van State, internationale verdragen, Europa, de Benelux, …). Bij elk van deze af­­delin­gen horen verschillende opzoekmogelijk­heden (trefwoord, datum, taal, enz.). U krijgt de basisinfo te zien, maar u kunt ook doorklikken naar de volledige tekst op de desbetreffende website.

Adres: http://www.raadvst-consetat.be

Voetbal live

Voetbalfans kunnen alle Belgische eerste klasse­matchen ook via internet volgen en wel live. In de afdeling Voetbal van SportWereld vindt u twee links. In Live kunt u alle matchen in real time volgen - weliswaar niet in video, maar via een tekstverslag dat voortdurend bijgewerkt wordt. Er is ook een overzicht van alle matchen die gespeeld worden of zijn en elke wedstrijd heeft een aparte pagina met het match- en het scoreverloop. Leuk is dat de naam van elke speler ook een link is naar een persoonlijke fiche. Wilt u alleen alle doel­punten herbekijken? Dan is er de afdeling Video, met alle goals uit eerste klasse. Ter info: dit doelpunten­overzicht vindt u ook op de sport­pagina’s van enkele kranten zoals De Standaard en Het Nieuwsblad.

Adres: http://www.sportwereld.be/voetbal/

De consument beschermd

Op de website Bescherming Consument van de FOD Economie verneemt u als consument hoe u wettelijk beschermd wordt: u vindt er o.a. info over prijzenreglementering, rechten bij het vliegen, huwelijksbemiddeling, kredieten, verzekeringen, de veiligheid van producten, de zgn. Car-Pass, enz. Voelt u zich toch benadeeld? Dan kunt u hier ook een onlangs vernieuwd klachtenformulier (in Word) downloaden: dat moet de behandeling van een klacht ten opzichte van vroeger bespoedigen. Het is nu immers zodanig opgesteld dat na het invullen ervan de inspectiediensten geen tijd meer verliezen met het opvragen van bijkomende ge­­gevens. Dit is dus handig voor u als consument. Handelaars hebben echter ook veel aan deze site: ze kunnen hier checken aan welke regels ze zich moeten houden en waaraan ze zich kunnen verwachten als ze er toch tegen zouden zondigen.

Adres: http://www.economie.fgov.be/protection_consumer/home_nl.htm

Blog over bouwen en wonen

Er worden blogs aan allerhande onderwerpen ge­­wijd, dus ook aan bouwen en verbouwen. Huis-Bouwen-Wonen is een dagboek over het bouwen van een huis, met ook talloze tips over huis­decoratie. De info staat onderverdeeld in thema­tische catego­rieën (van Architect tot Zwembad), maar er is ook een overzichtje van de recentste be­­richten en een archief dat teruggaat tot juni 2006. Toen wij de site bezochten, waren er 95 posts en 55 com­mentaren. Niet overweldigend, maar toch niet slecht voor een particulier initiatief, al was het maar om de informele stijl die alles vlot leesbaar maakt. De onderwerpen die aan bod komen, zijn gevarieerd en de informatie is actueel (o.a. over de EPB-energieprestatieregelgeving).

Adres: http://www.huis-bouwen-wonen.stuffie.be

Op de vernieuwde website van de Raad van State vindt u nu sneller juridische informatie terug. Herbekijk de doelpunten uit de hoogste voetbalklasse via de website van SportWereld.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878