BELEGGEN - 17.10.2007

Hoeveel kost uw toegangsticket voor een fonds?

Wilt u beleggen in een fonds, dan betaalt u daarvoor ‘instapkosten’. Hoeveel bedragen die? Is er een verschil tussen een grootbank en een internetbank en wie is het voordeligst, rekening houdend met bv. ook de bewaarkosten?

Instapkosten voor fondsen

Instapkosten? Dat zijn in feite eenmalige, bij­komende kosten die u betaalt bij de aankoop van zgn. deelbewijzen van een fonds. Dat fonds wordt immers beheerd door professionals en die doen dat natuurlijk niet gratis... Hoe hoog die kosten oplopen, hangt af van het soort van fonds. Bij de grootbanken zijn liquiditeitsfondsen, die beleggen op korte termijn in termijnrekeningen en in obligaties op het einde van de looptijd, het goedkoopst met instapkosten van 0,1% tot 0,3%. Voor obligatiefondsen betaalt u gemiddeld 1% tot 3% en voor aandelenfondsen 2% tot 5%.

Tip 1. Bij de uitgifte van nieuwe fondsen rekenen de banken gedurende een beperkte periode vaak lagere instapkosten aan.

Tip 2. Stapt u via internet in een fonds van uw bankier, dan krijgt u vaak automatisch tot 20% korting op de instapkosten.

Internetbankiers. Internetbankiers zoals Keytrade, Binck en Fortuneo vragen lagere, forfaitaire instapkosten, ongeacht de grootte van uw order. Zo rekent Binck slechts € 9,90 aan bij de aankoop én de verkoop. Bij Keytrade betaalt u € 9,95 bij de aankoop en de verkoop is daar zelfs kosteloos, zoals bij de grote banken. Fortuneo biedt zelfs een aantal fondsen volledig gratis aan.

Goed om te weten. Ter vergelijking: belegt u bv. € 5.000 bij een grootbank in een aandelenfonds waarbij u 3% aan kosten aangerekend wordt, dan betaalt u al € 150 aan instapkosten...

Andere kosten?

Bewaarloon, e.d. Grootbanken rekenen een bewaarloon aan voor zgn. derdenfondsen (fondsen die u elders gekocht heeft), terwijl de ‘huisfondsen’ gratis bewaard worden. Internetbankiers rekenen echter géén bewaarkosten aan! Daarnaast zijn er ook nog kosten voor het beheer, de administratie, de interne transacties, … Die vallen minder op omdat u ze niet rechtstreeks betaalt. Ze worden nl. afgetrokken van de inventariswaarde. Omdat het om wederkerende kosten gaat, lopen ze op termijn echter hoger op dan de eenmalige instapkosten.

Let op! Kijk altijd naar de beheerskosten, e.d. voor u instapt, want die kunnen oplopen tot 1,2% per jaar. U kunt daarover ook niet onderhandelen met uw bankier zoals over de eenmalige instapkosten.

Vergelijking. Het gespecialiseerde bureau Fitz­rovia International vergeleek de kosten voor de ‘huisfondsen’ van Belgische fondsenbeheerders. De totale kostenratio was het laagst bij Bank Degroof (0,85%), gevolgd door onder meer Dexia (0,99%), Petercam (1,05%) en Bank Dewaay (1,08%). Andere banken zoals KBC (1,13%), ING (1,19%), Deutsche Bank (1,22%), Fortis (1,37%) en Citibank (1,59%) scoren minder goed. Toch is België één van de goedkoopste landen voor fondsenbeleggers.

Tip 1. Vraag vooraf de prospectus op van een fonds aan uw bankier. Daarin vindt u een overzicht van alle commissies en kosten en of er daarover onderhandeld kan worden.

Tip 2. Vaak passen banken automatisch een korting toe op de instapkosten als u een groot bedrag (bv. € 50.000) belegt. Als u tegelijkertijd instapt in verschillende fondsen die samen dat bedrag vormen, kunt u die korting ook vragen!

Tip 3. Beleg in een fonds met veel compartimenten, zoals Fortis L Equity, Dexia Equities L of KBC Equity. Wilt u dan van compartiment veranderen (een zgn. conversie) - bv. Dexia Equities L USA verkopen om Dexia Equities L Europe te kopen - dan rekenen de meeste banken geen kosten aan.

Inzake instapkosten zijn internetbankiers doorgaans het goedkoopst, net zoals inzake bewaarkosten. Bij grootbanken valt er wel te onderhandelen over de instapkosten, zeker als u grotere bedragen belegt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878