PRIVé - SCHENKING - 18.10.2007

De hand- en de bankgift: 100 recepten?

Volgens sommigen moet de eerste aangetekende brief (van de schenker) verstuurd worden ná de gift en zeker niet ervóór, volgens anderen moet dat ervóór gebeuren en ook per gewone brief. Wie heeft er nu gelijk?

Het bewijs van de gift

Twee brieven. Wil men een hand- of een bankgift (via overschrijving) doen, dan vertellen de banken u graag hoe dat ‘correct’ moet gebeuren. Zo raden ze bijna altijd aan om het bewijs van de gift te creëren via de klassieke, aangetekende brieven, nl. één uitgaande van de schenker (bv. de vader) en één uitgaande van de begiftigde (bv. de zoon).

Eén document kan ook. Wij wezen er vroeger al op dat een hand- of een bankgift ook be­­wezen kan worden met één bewijsdocument, ondertekend door de schenker en de begiftigde, maar meestal raadt de bank twee aangetekende brieven aan.

Elke bank zijn eigen methode

Voor of na? Wie raad vraagt aan meer dan één bankier, zal vaststellen dat elke bankier zweert bij zijn eigen, ‘correcte’ methode. Volgens sommige bankiers moet de eerste aangetekende brief (van de schenker) immers altijd verstuurd worden vóór de bankgift en zeker niet erna. Volgens anderen moeten beide aangetekende brieven absoluut ná de hand- of de bankgift zelf verstuurd worden.

Aangetekend én per gewone post. Ook raden steeds meer banken aan om de brieven ook via de gewone post te versturen en beide brieven naar elkaar te laten verwijzen. Volgens bepaalde ­bankiers is het bij een bankgift bovendien aan­gewezen om het bewijs helemaal sluitend te maken door ook een aangetekende brief te sturen naar de bank zelf met de uitdrukkelijke opdracht om de overschrijving uit te voeren.

Hoe doet u het correct?

Correct en logisch. De hand- of de bankgift is 100% correct uitgevoerd als de schenker een aangetekende brief stuurt naar de begiftigde vóór de schenking en de begiftigde een aangetekende (bedank)brief stuurt naar de schenker de schenking.

U kunt modelbrieven voor een hand- of een bankgift downloaden van http://artsenwijzer.­indicator.be of opvragen via fax (016/35 99 22) - code AW 17.17.06.

Ook per gewone brief? Dit is niet echt nood­zakelijk, maar het is wel handig. Daarom wordt dit meer en meer aangeraden. U vermeldt dan op beide brieven bovenaan ‘aangetekend en per ge­­wone post’. De aangetekende brieven worden het best gesloten bewaard om eventuele discussies over de inhoud te vermijden, maar de gewone brief kan geopend worden. Dit is handig als men enkele jaren na de gift bv. niet meer precies weet welke voorwaarden eraan verbonden waren.

Kunnen de brieven ook na de bankgift? Ja, de aangetekende brieven kunnen ook nog op­­gemaakt worden na de hand- of de bankgift. Wie bv. zes maanden geleden een hand- of een bankgift deed, maar nog geen aangetekende brieven ­stuurde, kan dat alsnog doen. Belangrijk is wel dat dit in de juiste volgorde gebeurt, dus eerst de schenker en daarna de begiftigde! De kans op een fout wordt hier dus iets groter in vergelijking met de eerste methode.

Een aangetekende brief naar de bank? Sommige bankiers raden ook aan om de opdracht tot overschrijving bij een bankgift aangetekend naar de bank te sturen. Dit is absoluut niet noodzakelijk, maar het mag. Toch raden wij dit af omdat het de gift alleen maar ingewikkelder maakt en de kans op fouten of verkeerde formuleringen dus vergroot.

De kans op fouten is het kleinst als de schenker een brief stuurt naar de be­­giftigde vóór de gift en de begiftigde erná een brief stuurt naar de schenker. De brieven ook per gewone post opsturen is niet nodig, maar het is wel handig.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878