BTW - 29.10.2007

Hela, ik krijg te weinig BTW terug!

U vraagt een (volledig correct) BTW-tegoed van bv. € 5.000 terug, maar u krijgt bv. slechts € 2.000 effectief terug. Heeft de BTW hier een fout gemaakt of is er iets anders aan de hand? Even kijken…

BTW terugvragen

BTW-‘tegoed’. Als aannemer betaalt u zelf op uw aankopen 21% BTW, die u in principe ook kunt recupereren, terwijl u zelf aan uw klanten vaak slechts 6% of zelfs helemaal géén BTW aanrekent (indien het met ‘medecontractant’ is). U betaalt doorgaans m.a.w. zelf méér BTW dan u aanrekent. Het verschil kunt u uiteraard terugvragen.

Let op! U kunt slechts een terugbetaling vragen als uw tegoed minstens € 615 bedraagt wanneer u (uw boekhouder) kwartaalaangiftes indient of € 1.485 als u maandaangiftes indient.

Wel uitdrukkelijk vragen. U krijgt dat tegoed m.a.w. niet automatisch terug, maar u (uw boekhouder) moet dat uitdrukkelijk vragen door in uw BTW-aangifte het vakje ‘aanvraag om terug­betaling’ aan te kruisen. Vraagt u uw tegoed niet terug, dan wordt dat bijgezet op uw zgn. rekening-­courant (lees: uw lopende rekening) bij de BTW. U spaart dan m.a.w. uw tegoeden op tot u ze toch eens terugvraagt.

Wanneer betaalt de BTW terug?

Per kwartaal. De terugbetaling van BTW-­tegoeden gebeurt dus in principe om de drie maanden, ook als u maandaangever bent!

Normaal gezien wordt uw tegoed dan effectief terugbetaald op het einde van de maand die volgt op de maand waarin u uw kwartaalaangifte (of uw laatste maandaangifte van dat kwartaal) heeft ingediend. Voor bv. de BTW-aangifte die op 20 oktober ingediend moest zijn, volgt de terugbetaling door de BTW dus eind november.

Let op! Staat u op de lijst van personen die een zgn. teruggavecontrole riskeren (dat is een be­­perkte BTW-controle die u kunt krijgen wanneer u BTW terugvraagt om te zien of u wel degelijk zoveel BTW moet terugkrijgen), dan moet u een maand langer wachten.

U krijgt minder terug!

Hoezo minder? Stel, u krijgt bv. slechts € 2.000 BTW effectief terug terwijl u € 5.000 heeft teruggevraagd. Kunnen ze bij de BTW niet rekenen misschien? Of is er toch iets anders aan de hand?

‘Compensatie’. Heeft u nog ergens een rekening openstaan bij de Belastingen, dan kan de BTW spontaan dat bedrag dat u nog moet betalen aftrekken van het BTW-tegoed dat u heeft teruggevraagd. Dat is wettelijk zo voorzien. Moet u bv. € 3.000 aan belastingen bijbetalen, dan wordt dat in mindering gebracht van uw tegoed van bv. € 5.000 zodat u effectief slechts € 2.000 terugkrijgt. Meestal wordt u dat gewoon per brief meegedeeld, zonder bijkomende uitleg.

Let op 1! Ze compenseren zelfs wanneer u nog niet te laat bent met betalen en u bv. nog een maand de tijd heeft om uw belastingen te betalen.

Let op 2! Dat geldt niet alleen voor de belastingen, maar ook voor de zgn. bedrijfsvoorheffing en voor de verkeersbelasting die u nog moet betalen.

Betaal geen twee keer! De belastingen die ‘gecompenseerd’ worden met uw BTW-tegoed, moet u uiteraard zelf niet meer betalen.In prin­cipe zal de ontvanger van de Belastingen u dan nog wel een brief sturen om te melden dat uw rekening betaald is, maar dat kan wel even duren.

Tip. Heeft uw boekhouder al een bezwaar in­­gediend omdat u te veel moet bijbetalen, dan zal de BTW enkel het stuk van de belastingen in­­houden dat niet wordt betwist.

Heeft u nog belastingen te betalen, dan kan de BTW spontaan dat bedrag afhouden van uw BTW-tegoed, zelfs al had u nog tijd om te betalen. Zorg er in dat geval voor dat u uw belastingen zelf niet nog een keer betaalt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878