GOED OM TE WETEN - CONTROLEGENEESKUNDE - 18.10.2007

Woonst niet verlaten: ook voor de controlearts?

Het komt niet zo vaak voor, maar soms schrijft u toch een attest (voor een loontrekkende) waarop u aankruist dat de patiënt de woning niet mag verlaten. Stel nu dat de patiënt tien minuten naar de bakker is - hij moet toch ook eten - net wanneer de controlearts zich aanbiedt…

Convoceren kan niet. Volgens een advies (van 01.09.2007) van de Nationale Raad is het niet mogelijk om de patiënt die de woonst niet mag verlaten te verplichten om zich aan te bieden in de praktijk van de controlearts. Uw attest primeert dus inzake de woning verlaten of niet…

Contact laten opnemen kan wél. Als de controlearts een briefje achterlaat waarop staat dat de patiënt hem moet contacteren, dan moet de patiënt dat natuurlijk wel doen. Doet hij dat niet (snel genoeg), dan kan dat beschouwd worden als zich onttrekken aan de controle, met als gevolg dat zijn werkgever hem in gebreke kan stellen teneinde te ­kunnen stoppen met het betalen van het gewaarborgd loon.

Een verslag opmaken kan ook… De controlearts zou ten slotte ook geen briefje kunnen achterlaten en enkel een verslag kunnen opmaken voor zijn opdrachtgever waarin hij vaststelt dat de betrokkene niet thuis was. Op basis van dat verslag alleen kan de werkgever de patiënt ook al in gebreke stellen voor het zich onttrekken aan de controle. Dit is ergens logisch natuurlijk, tenslotte heeft die patiënt zich niet gehouden aan uw attest en aan de voorgeschreven behandeling…

Mag een zieke patiënt volgens u de woonst niet verlaten, dan kan de controlearts niet eisen dat de patiënt zich aanbiedt in zijn praktijk.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878