VENNOOTSCHAP - KAPITAALSVERMINDERING - 25.10.2007

Pas echt belastingvrij na twee maanden?

Een vermindering van het kapitaal is een interessante manier om geld uit uw vennootschap te halen. De voorwaarde is wel dat de nodige spelregels ter zake worden nageleefd en eentje daarvan wordt nogal eens makkelijk vergeten…

In principe belastingvrij

Uw eigen geld terugnemen. Dat is kortweg inderdaad wat er gebeurt. U heeft bij de oprichting van uw vennootschap privé een bepaald kapitaal ingebracht en het is dat kapitaal (of een deel er­van) dat u er nu terug uit zal halen. Het gaat m.a.w. niet om een inkomen en vandaar dat het dus in principe niet belastbaar is.

Maar wel roerende voorheffing (RV)? Nee, ook niet! Er moet m.a.w. helemaal niets worden ingehouden. Wat u bruto terugneemt aan kapitaal, is meteen ook wat u er netto aan overhoudt!

Alleen voor ‘echt’ kapitaal. Hier komen de ­eerste spelregels dus al… Strikt gezien kunnen er inderdaad verschillende soorten van kapitaal in uw vennootschap zitten. Met ‘echt’ kapitaal be­­doelen we dan het geld dat u destijds op tafel heeft gelegd bij de oprichting (of bij een latere kapitaals­verhoging) van uw BVBA/NV. ‘Onecht’ ­kapitaal zijn dan bv. winsten die uw vennootschap heeft ge­­haald en die in de voorbije jaren via een zgn. in­­cor­poratie van reserves zijn omgezet in kapitaal.

Let op! Dat verschil is van groot belang. Wordt er immers ‘onecht’ kapitaal terugbetaald, dan zegt de fiscus dat dit dividenden zijn, wat betekent dat er dan ineens 25% RV ingehouden moet worden!

Na te leven voorwaarden

Via de notaris. Een kapitaalsvermindering moet dus m.a.w. officieel gebeuren in een notariële akte en er moet in principe over beslist worden met een 3/4-meerderheid van de vennoten. Bon, dit stelt in de praktijk weinig of geen problemen…

Let op! Is er zowel echt als onecht kapitaal in uw vennootschap (zie hoger), dan moet in de notariële akte duidelijk vermeld worden dat alleen het echte kapitaal wordt terugbetaald. Gebeurt dat niet, dan gaat de fiscus er sowieso van uit dat er van beide soorten kapitaal is terugbetaald en dan moet er alsnog (op een deel) RV betaald worden.

Niet onder het minimum! Dat spreekt ergens voor zich, maar toch… Het minimumkapitaal moet altijd aanwezig blijven. Voor een BVBA is dat in principe € 18.600 en voor een NV € 61.500.

Let op! Er gelden nog bijkomende regels indien het minimumkapitaal nog niet volledig ‘volstort’ is. Verifieer dit met uw boekhouder en/of uw ­notaris.

Tip. Is het kapitaal van uw vennootschap maar net gelijk aan het minimum, dan kunt u eerst een gelijk bedrag aan winsten omzetten (zgn. incorporeren) in kapitaal. Dit ‘onechte’ kapitaal houdt u dan in de vennootschap als het wettelijke minimum zodat u dan toch het echte kapitaal be­­lasting­vrij kunt uitkeren.

Een wachttijd van twee maanden! Dit wordt in de praktijk nogal eens vergeten. In principe moet u namelijk wachten tot twee maanden na de publicatie van de notariële akte alvorens die kapitaal­svermindering ook effectief uit te voeren, of m.a.w. alvorens het op uw rekening over te schrijven (art. 317 (BVBA) en 613 (NV) Wetboek Vennootschappen). De reden is dat schuldeisers van de vennootschap de kans moeten krijgen om bijkomende waarborgen te eisen…

Of de fiscus dit zal ‘zien’, is maar de vraag natuurlijk, maar bon, u neemt het best toch het zekere voor het onzekere…

Tip. Vraag in die context sowieso vooraf aan de bank bv. of zij bijkomende waarborgen zullen vragen als u een kapitaalsvermindering doet. U komt dan toch niet voor verrassingen te staan.

Een kapitaalsvermindering is alleen belastingvrij als alle spelregels worden nageleefd. Vergeet daarbij niet dat er na de notariële akte nog minstens twee maanden gewacht moet worden alvorens het geld overgeschreven kan worden.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878