SOFTWARE - BROWSER - 10.03.2008

Is een ‘schil’ voor IE nog nuttig?

Vroeger was een ‘schil’ voor Internet Explorer erg populair. Die voegde immers nuttige extra’s toe zoals tabbladen. IE7 heeft nu veel van dat alles zelf al aan boord. Wat is nu nog de meerwaarde van een ‘schil’ zoals Avant Browser?

1. Wat is zo’n ‘schil’? Het gaat om een gratis programma waarmee u webpagina’s be­­kijkt, een browser dus. Toch is het eigenlijk geen nieuwe browser: het gebruikt de ‘engine’ (de basis­technologie) van Internet Explorer en voegt daar een eigen verpakking aan toe met bv. een eigen lay-out, andere knopjes en nieuwe opties. Verder zien de websites er precies zo uit als in IE en krijgt u dus geen problemen met niet-compatibele sites.

2. Internet Explorer 7 bracht (eindelijk) een aantal verbeterin­gen. Zo waren tabbladen en een pop-upblocker vroeger belangrijke argumen­ten om een IE-schil te in­­stalleren, maar nu zijn die gewoon in IE 7 in­­gebouwd. Wat voegt zo’n schil dan nog toe?

3. Avant Browser (http://www.avantbrowser.com), één van de be­­kend­ste schil­len voor IE, is al aan versie 11.5 toe. Hij werkt op pc’s met IE 7 aan boord, maar ook met oudere IE-versies (minstens 5.5). De installatie is eenvoudig en uw IE-favo­rieten worden automatisch over­gezet. De browser start in de taal van uw besturings­systeem en Nederlands wordt ondersteund. Avant Browser ziet er iets anders uit dan IE 7, maar biedt in eerste instantie al meteen een aantal extraatjes aan. Zo krijgt u meteen een ‘sidebar’ of ‘zijbalk’ te zien waarin uw favorieten worden weergegeven. U kunt ze erg makkelijk indelen in mappen en u kunt bijvoorbeeld ook meer dan één bladwijzer per keer naar een map slepen. Verder worden in de zijbalk ook rss-nieuwsfeeds, de ge­­schiedenis en geblokkeerde websites weer­gegeven. De rss-news­feeds zijn een stuk beter weergegeven dan in IE 7: zelfs als u nog niet geabonneerd bent op een feed, krijgt u de inhoud van de feed netjes te zien in een e-mailachtige interface. U krijgt ook meteen het volledige bericht te zien en u hoeft niet telkens meer op een link te klikken zoals in IE 7.

Er is ook een groot aantal beveiligingsopties, zoals een Flash-blocker. U kunt ervoor kiezen om geluid of video niet te laten afspelen (handig voor op het werk). Wordt een pagina opgeladen, dan ziet u ook in de adresbalk de voort­gang van het laden, net zoals in Safari.

Tip. Uniek bij Avant Browser is Avant Online Storage, waarbij uw in­­stel­­lingen, uw favo­rieten, uw rss-feeds en uw wacht­­woorden online worden opgeslagen. Ge­­bruikt u Avant Browser dan op een andere pc, dan hoeft u maar in te loggen via de knop in de statusbalk om dit alles terug te vinden!

Verder kunt u de browser ook besturen met muis­bewegingen (zoals in Opera), bv. voor het openen van een nieuw venster, het herladen van een pagina, enz. Ideaal voor wie moeilijk sneltoetsen (bv. F5 voor herladen) onthoudt.

4. Een alternatief. Nog een bekende, gratis schil voor IE is Maxthon (http://www.maxthon.com). Die kunt u nog meer aanpassen en biedt nog meer skins (voor een ander uiterlijk), maar laadt wel een beetje langzamer op dan Avant Browser.

Vooral de ‘online storage’ van uw favorieten, uw wachtwoorden, enz. maakt Avant Browser nog nuttig. Ook een betere weergave van rss-feeds, de besturing met muisbewegingen en een Flash-blocker zijn leuke extraatjes.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878