Alle domeinen

2008 - Maart

FISCAAL - VENNOOTSCHAP - 31.03.2008

Alles op alles voor de notionele interestaftrek?

“Telkens als ik tegenwoordig iets vraag aan mijn boekhouder, haalt hij er steeds die fameuze notionele interestaftrek bij. Moet daar voortaan dan inderdaad alles voor wijken en wat dan met heel de commotie daarrond in de media?”


GOED OM TE WETEN - 31.03.2008

Huur van korte duur, ook op te zeggen?


VENNOOTSCHAP - INKOOP EIGEN AANDELEN - 31.03.2008

Uitkopen door in te kopen…

U bezit samen met een partner de aandelen van uw vennootschap, nl. elk 50%. Omdat die gelijke verdeling niet echt ideaal is omwille van ‘patstellingen’, zou u dit willen wijzigen. Hoe doet u dat op een aantrekkelijke manier voor iedereen?


BELEGGEN - 31.03.2008

Met zijn allen naar een internetbank?

Bij veel kleine (internet)banken krijgt u twee keer zoveel interest op een spaar-rekening als bij de klassieke grootbanken. Is het dan een absolute aanrader om uw spaargeld bij hen te plaatsen of moet dat toch wat genuanceerd worden?


ZIEKENFONDS - 31.03.2008

Hoe kiest u het best een ziekenfonds?

U weet dat uw zgn. kleine risico’s voortaan gedekt zijn via de sociale bijdragen. Voor de prijs dáárvan hoeft men dus niet meer voor ziekenfonds X of Y te kiezen. Is er dan nog veel verschil tussen de ziekenfondsen onderling?


RECHT - VOORSCHOT - 31.03.2008

Voorschot niet betaald? Spijtig…

U komt met een klant overeen dat hij voor de start van de werken een voorschot zal betalen van 15%. Wat als het voorschot dan finaal niet betaald wordt? Mag u dan resoluut weigeren om met de werken te beginnen of moet u toch opletten?


ACTUALITEIT - LOON - 31.03.2008

Binnenlandse dagforfaits geïndexeerd


ACTUALITEIT - RECHTEN EN PLICHTEN - 31.03.2008

Vertier en plezier niet op uw kap?

Stel, een werknemer beweert dat hij onverwachte kosten heeft moeten maken tijdens en met het oog op de uitvoering van zijn werk. Moet u die vergoeden?


ABSENTEïSME - 31.03.2008

Hoe beloont u wie niet ziek geweest is?

Volgens onderzoek (afkomstig uit Nederland) kunt u door het invoeren van een bonus voor wie zich niet ziek meldt het ziekteverzuim terugdringen. Hoe zet u een systeem op poten dat én efficiënt is én niet te duur is?


FACTUUR - 31.03.2008

Voorkomen is beter dan genezen…

Een klant vraagt u om de offerte of de factuur alvast door te sturen per e-mail. Kunt u dat gewoon doen of moet u daar toch een beetje mee opletten?


BEDRIJFSWAGEN - 31.03.2008

çoike, pakt den BMW van Janssens maar…

Een aantal van uw kaderleden hebben een bedrijfswagen, maar zijn niet vaak ‘op de baan’. Kunt u eisen dat zij hun bedrijfswagen ter beschikking stellen van hun collega’s die zich tijdens de uren moeten verplaatsen voor het werk?


OUTPLACEMENT - 31.03.2008

Ik betalen en hij zijn broek eraan vegen?

Stel, u ontslaat een 45-plusser en u biedt hem, zoals het moet, outplacementbegeleiding aan. Nu blijkt uw werknemer daar niet in geïnteresseerd te zijn en hij daagt niet op. Kunt u iets doen?


ACTUALITEIT - KLEIN VERLET - 31.03.2008

De ene communie is de andere niet…


OPZEGGINGSTERMIJN - 31.03.2008

Wanneer mag u het akkoord over de opzeg tekenen?

Als u een hogere bediende (= loon > € 28.580) opzegt, moet u de duur van de opzeg met hem overeenkomen. Kunt u die overeenkomst al aangaan op het moment waarop u het ontslag (mondeling) meedeelt? Een arrest licht toe…


OVERUREN - 31.03.2008

Geen tijd om inhaalrust op te nemen…

Omdat het bij u in het bedrijf zo druk is, slaagt u er niet in om uw werknemers hun inhaalrust voor de gepresteerde overuren te laten opnemen. Daarom betaalt u die inhaalrust uit met zgn. geschenkencheques. Is dat een goed idee?


PERSONEEL - DRONKENSCHAP - 31.03.2008

“Hij heeft er (weer) één te veel op”, wat kunt u doen?

Eén van uw mannen drinkt al eens graag een pint (te veel). Hoe moet u rea­geren als hij dronken op het werk verschijnt of als hij drinkt tijdens het werk? Kunt u hem eventueel ontslaan?


ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 31.03.2008

Wat heeft de fiscus met 40 dagen?

Voor mensen zonder vaste werkplaats (bv. vertegenwoordigers en consultants) gaf men wat betreft het fiscale voordeel van de firmawagen zelden meer dan 5.000 km per jaar aan. Wat verandert een recente circulaire hieraan?


GOED OM TE WETEN - 28.03.2008

Ik betaal cash, hoeveel gaat eraf… ?


PERSONEEL - INTERIM - 28.03.2008

Eerst via interim en dan aanwerven met een proeftijd?

U heeft een tijdje terug een interim aangeworven van wie u dermate tevreden bent dat u hem nu een vast contract zou willen geven. Kunt u dan alsnog een proefperiode opnemen in dat contract of kan dat niet meer?


GOED OM TE WETEN - 28.03.2008

Bijberoepers, opgelet voor uw BTW-aftrek!


ACTUALITEIT - VRUCHTGEBRUIK - 28.03.2008

De fiscus tweemaal onderuit…

U weet dat het interessant kan zijn om bij de aankoop van een pand uw kinderen en/of uw vennootschap erbij te betrekken via een vruchtgebruik. De fiscus ziet dat wel niet graag, maar heeft nu onlangs twee keer lik op stuk gekregen…


BELEGGEN - 28.03.2008

Deelt u mee in de winst?

De winstdeelname op uw Tak 21-verzekeringsrekening kan een interessante aanvulling zijn op het gewaarborgde rendement. Hoe zit dat als u midden in het jaar in- en uitstapt (na acht jaar)? Waarop moet u letten?


ADVOCAAT - 28.03.2008

Hoe vindt u een ‘goede’ advocaat?

U doet het liever niet, maar soms kunt u niet anders dan een beroep doen op een advocaat. Waar vindt u een ‘goede’ en hoe wordt het ereloon berekend zodat u toch enigszins een houvast heeft?


FISCAAL - VENNOOTSCHAP - 27.03.2008

Onroerend goed in de vennootschap

Wat betreft de aankoop van een bedrijfspand, is het veelal de verwerving ervan in de privésfeer die doorweegt in de te nemen beslissing. Een aankoop via een vennootschap kent echter ook een aantal voordelen en niet enkel fiscaal gezien!


ACTUALITEIT - BTW - 27.03.2008

Voortaan BTW betalen op grond…

Moet u inderdaad voortaan BTW betalen op grond? Wat is er precies aan de hand?


IN DE KIJKER - MEERWAARDE - 27.03.2008

Alle misverstanden op een rijtje…

Als u als zelfstandige of als vennootschap een gebouw of een ander actief verkoopt, wordt u belast op de meerwaarde. Zoals u weet, kunt u deze meerwaarde gespreid laten belasten. Er blijven echter heel wat misverstanden bestaan…


VASTGOEDMAKELAAR - VERKOOP - 27.03.2008

Weg met de vraagprijs, laat een bod doen!

Een collega biedt een pand te koop aan, maar afficheert geen verkoop- of vraagprijs. In plaats daarvan vraagt hij aan de gegadigden om zelf te bieden op het pand. Welke spelregels moet hij dan volgen?


UW RAADSMAN - VERKOOP - 27.03.2008

Verkopen met of zonder ‘bewoner’

Als u een woning verkoopt waarop iemand een zgn. bewoningsrecht heeft, tracht u daar maar beter een oplossing voor te vinden. Wat is de oplossing?


REGISTRATIERECHTEN - KLEIN BESCHRIJF - 27.03.2008

Klein beschrijf en samenwonenden


FISCAAL - VRUCHTGEBRUIK - 27.03.2008

Weer goed nieuws over vruchtgebruik


BANK - 27.03.2008

Elke partner zijn eigen fiscaal gezien optimale krediet?

Stel, een koppel koopt of bouwt samen een gezinswoning en één van de partners stopt er gevoelig meer eigen middelen in dan de andere. Kunnen zij dan het best ieder een eigen krediet sluiten dat fiscaal gezien geoptimaliseerd kan worden?


BOUWPROMOTOR - 27.03.2008

Had u gereserveerd, mijnheer?

Een collega-bouwpromotor sluit bij een verkoop op plan een zgn. reservatieovereenkomst met een geïnteresseerde kandidaat-koper. Daarmee meent hij tijdelijk te ontsnappen aan de voltooiingswaarborg in de Wet Breyne. Is dat zo?


BELGISCH KORT - 25.03.2008

Nieuwe en vernieuwde Belgische sites


DIENSTEN - BEDRIJF - 25.03.2008

Uw projecten online beheren

Als ondernemer moet u wellicht regelmatig projecten uitwerken en beheren. We bekijken enkele online diensten die u daarbij een handje helpen.


UITSMIJTER - PROCEDURE - 25.03.2008

Wie zoekt, die vindt niet altijd…


VENNOOTSCHAP - VERLIEZEN - 25.03.2008

Hoe maakt u het best het eigen vermogen positief?

Stel, door omstandigheden heeft uw vennootschap een zgn. negatief eigen vermogen en u wilt dat positief maken, bv. om bij de bank een lening te kunnen krijgen. Hoe pakt u dat fiscaal gezien het best aan?


BTW - 25.03.2008

Doe uw BTW-voordeel met onroerende leasing

Onroerende leasing kan soms een optie zijn om de BTW op onroerende goederen te recupereren. Vorig jaar zijn de spelregels daaromtrent lichtjes gewijzigd door de fiscus. Wat moet u daarvan onthouden?


HOMEPAGE - 25.03.2008

Verdien wat aan uw website

Via ‘affiliate marketing’ kunt u wat bijverdienen door advertenties op uw website te plaatsen, maar is dat wel interessant? Wij zochten het uit voor u.


CONSUMENT - 25.03.2008

Besparen door online te vergelijken

Op internet zijn er heel wat vergelijkende sites. Welke zijn de moeite waard voor de bewuste consument?


ONLINE AGENDA - 25.03.2008

Outlook en Google: gelijklopende agenda’s

In vorige nummers hadden we het al over software om uw Google Agenda perfect synchroon te houden met Outlook. Nu bracht Google zelf een gratis programma uit om dat te doen: Google Calendar Sync. Werkt dat dan beter?


ACTUALITEIT - MEERWAARDE - 25.03.2008

Is de fiscus een slechte verliezer?

Een tijdje terug velde cassatie een gunstig arrest over de verkoop van aandelen aan een holding, maar de fiscus zou zich hier niet bij neerleggen. Wat nu?


SOFTWARE - 25.03.2008

‘Rijke’ webtoepassingen: geen browser meer nodig!

Web 2.0-toepassingen, zoals online foto-editors of tekstverwerkers, werken al vrij vlot, maar er blijven beperkingen. Een volgende stap zijn de Rich Internet Applications of RIA’s. Waarover gaat het? Zijn er al bruikbare toepassingen?


BEVEILIGING - 25.03.2008

Koppige spyware verwijderen met HijackThis

Krijgt u hardnekkige spy- of malware maar niet verwijderd en zoekt u online naar hulp, dan wordt er als oplossing bijna steeds verwezen naar het gratis programma HijackThis. Wat doet dit en hoe gebruikt u het?


DIENSTEN - BEDRIJF - 25.03.2008

Google Apps Team Edition


DIENSTEN - SEMINARIE - 25.03.2008

Op zoek naar seminaries


SOFTWARE - VEILINGEN - 25.03.2008

Beter bieden met de eBay Desktop?

Tot nu toe kon u eBay alleen via uw browser gebruiken, maar nu is er eBay Desktop, een aparte toepassing gebaseerd op Adobe AIR (zie p. 6). Maakt dit het volgen van eBay-veilingen makkelijker?


VIDEO - 25.03.2008

Gratis filmpjes monteren!

U wilt af en toe weleens videofilmpjes bewerken, maar commerciële software is te complex of te duur voor u. Kan gratis software of een online dienst geen alternatief zijn?


OPLEIDING - 25.03.2008

Op zoek naar cursusmateriaal?

Bent u op zoek naar goede online cursussen om uzelf of uw medewerkers wat bij te leren? Op internet vindt u een aanzienlijk aanbod van vooral ict-cursussen.


E-MAIL - SPAM - 25.03.2008

Spam nog beter bestrijden

Wordt uw e-mailadres maand na maand met meer spam bestookt? Wat kunt u doen als de spamfilter van uw e-mailpakket niet meer toereikend is?


STANDPUNT RECHTER - LOON - 25.03.2008

Niet gekregen en toch belastbaar?

Als u een loon opneemt uit uw vennootschap, dan wordt u daar uiteraard privé op belast. Dit geldt in principe ook als u dat loon nog niet gekregen heeft omdat het bv. op uw rekening-courant geboekt wordt. Is dat echter wel altijd zo?


STANDPUNT RECHTER - BEROEPSKOSTEN - 25.03.2008

Hoe groot is het beroepsgedeelte van uw woning?

Gebruikt u een deel van uw woning voor uw beroep, dan kunt u de kosten die daarop betrekking hebben uiteraard aftrekken of afschrijven. Er kan echter discussie zijn over hoe dat beroepsgedeelte bepaald moet worden. Hoe zit het?


FISCOTIP - SUCCESSIERECHTEN - 25.03.2008

Nog minder successierechten op de gezinswoning...

Sinds 1 januari 2007 betaalt de langstlevende partner in Vlaanderen géén successierechten meer op het deel van de gezinswoning dat hij of zij erft. Dit kan echter nog verder ‘geoptimaliseerd’ worden. Hoe werkt dat precies?


PENSIOEN - GROEPSVERZEKERING - 25.03.2008

Let op bij de ‘inhaalbijdragen’… !

Heeft u een groepsverzekering of individuele pensioentoezegging (IPT), dan kunt u onder bepaalde voorwaarden mogelijk ‘inhaalbijdragen’ storten (een back­service). Kunt u daarvoor uw contract nog aanpassen? Hoe speelt u op veilig?


VERZEKERINGEN - 20.03.2008

Niets is onmogelijk…

Stel, u wilt veranderen van autoverzekeraar, maar de vervaldag is al volgende maand, waardoor u te laat bent met uw opzeg van minstens drie maanden. Zit er dan niets anders op dan een jaar te wachten of krijgt u dat toch nog opgelost?


GRONDIG ONDERZOCHT - ONROEREND GOED - 20.03.2008

De fiscus heeft niets te zoeken in Nice…

Als u een onroerend goed in het buitenland bezit, moet u de huurwaarde van dat goed opnemen in uw aangifte. Hoe ver kan de fiscus gaan in het controleren van die huurwaarde? Volgens een recent vonnis mag hij niet overdrijven…


PRIVé - HUUR - 20.03.2008

Beste huisbaas, de kraan lekt

Stel, de huurder van uw appartement belt met de vraag om een lekkende kraan te komen herstellen én om het buitenschrijnwerk terug te schilderen. Sinds kort is dat immers allemaal ten laste van de verhuurder, zegt hij… Is dat zo?


MEDISCH RECHT - 20.03.2008

Hoelang is een redelijke opzegtermijn?

Stel, het ziekenhuis ontslaat u met de opzegtermijn die in uw contract staat, maar u meent dat die te kort is in die zin dat u zo vlug geen nieuwe betrekking kunt vinden. Wat kunt u doen? En wat als er geen termijn in het contract staat?


PRO MEMORIE - 20.03.2008

Tussen 15 maart en 15 april


GOED OM TE WETEN - RECHT - 20.03.2008

Speelt het een rol of u of uw partner tekent?


ACTUALITEIT - PENSIOEN - 20.03.2008

Wat is het ‘echte’ maximum?

De instapkosten voor een VAPZ (vrij aanvullend pen­sioen voor zelfstandigen) bedragen tussen de 3% en de 6%. Waarop moet u letten?


ACTUALITEIT - ACCREDITERING - 20.03.2008

Van navormingseenheden naar credit points

Stel, u bent arts en u moet in de tweede helft van dit jaar uw accreditering verlengen. Wist u al dat men niet meer in navormingseenheden, maar in credit points telt? Hoe vermijdt u dat uw accreditering in gevaar komt?


ACTUALITEIT - AUTOKOSTEN - 20.03.2008

Het tijdperk van de CO2-fiscaliteit is aangebroken…

Vanaf 1 april a.s. zal de fiscale aftrek van de (meeste) wagens van een vennootschap kleiner worden. Hij wordt dan immers afhankelijk van de CO2-uitstoot. Wat zal dit u kosten? Moet u zelf ook iets doen?


BELEGGEN - 19.03.2008

Schittert goud nog altijd?

De goudprijs stond nog nooit zo hoog. Is goud nog altijd een interessant product om in te beleggen en zo ja, op welke mogelijke manieren kunt u dat dan het beste doen?


VAN HOREN ZEGGEN - AANSPRAKELIJKHEID - 19.03.2008

Hoelang is uw aannemer aansprakelijk?

Enkele jaren geleden liet u uw praktijk verbouwen. Nu komen er al scheuren in het tegelwerk. Volgens een collega moet uw aannemer dit komen herstellen aangezien die toch gedurende tien jaar aansprakelijk is. Is dat zo?


FISCAAL - SUCCESSIERECHTEN - 19.03.2008

‘Gesplitste aankoop’ wordt soepeler

De gesplitste aankoop is een efficiënte techniek om successierechten te vermijden. Recentelijk heeft de fiscus zijn vervelende standpunt veranderd…


ACTUALITEIT - DESKUNDIGENONDERZOEK - 19.03.2008

Nieuwe regels voor experts, gaat het nu sneller en beter?

Sinds eind vorig jaar zijn de spelregels bij een deskundigenonderzoek grondig gewijzigd. Wat is daarbij vooral van belang en betekent dit in de praktijk dat het nu allemaal vlotter, beter en goedkoper zal verlopen?


FISCAAL - NOTIONELE INTERESTAFTREK - 19.03.2008

Doe meer met uw rekening-courant!

Stel, u heeft een vrij groot credit op uw rekening-courant (een vordering op uw vennootschap). Wist u dat u daarmee de zgn. notionele interestaftrek kunt optimaliseren? Hoe zit dat precies?


INTERNET - 19.03.2008

De softwarepolitie terug op pad?

Sommige collega’s meldden dat ze een brief van BSA ontvangen hebben met de melding dat er binnenkort controles op illegale software zouden plaatsvinden. Wat heeft dat allemaal te betekenen?


BEROEPSKOSTEN - SCHADEVERGOEDING - 19.03.2008

Is een schadevergoeding aftrekbaar?

Een vrije beroeper moest een (aanzienlijke) schadevergoeding betalen en bracht die fiscaal in als beroepskost. Zijn controleur was het daarmee niet eens en hij verwierp de kost. Kreeg hij hiervoor gelijk van de rechter?


ACTUALITEIT - LOON - 17.03.2008

Leningen aan personeel: percentages gekend


VLAAMS GEWEST - MILIEU - 17.03.2008

Wat is in godsnaam een ‘brownfield’?


RECHT - FAILLISSEMENT KLANT - 17.03.2008

Voortwerken? Ik denk er nog niet aan…

Gaat één van uw klanten failliet terwijl u nog bezig bent met de uitvoering van de werken, dan bent u voor het verdere verloop in feite afhankelijk van de curator en dat is ook niet altijd ideaal. Kunt u daar eventueel een mouw aan passen?


ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 17.03.2008

Kunt u de werknemers laten meebetalen?

Op de pagina hiernaast kon u al lezen dat de meeste firmawagens duurder worden doordat de fiscale aftrek ervan verkleint. Kunt u (een deel van) die hogere kostprijs doorrekenen aan de werknemer?


PERSONEEL - GRATIS HULP - 17.03.2008

Als u handen te kort komt…

De zaken gaan goed en af en toe zou u wel wat hulp kunnen gebruiken. Mag u dan wat familie en vrienden optrommelen om u gratis uit de nood te helpen of moet u daar toch mee opletten, zoals dikwijls gezegd wordt? Even kijken…


ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 17.03.2008

Firmawagens worden weer wat duurder…

Vanaf 1 april a.s. zal de beperkte fiscale aftrek (in functie van de CO2-uitstoot) volop spelen (= voor alle wagens gelden, dus niet alleen meer voor de wagens aangekocht na 1 april 2007). Welke gevolgen heeft dat voor uw boekhouding?


AANWERVEN - 17.03.2008

Anciënniteit en ouderschapsverlof, hand in hand...

Stel, u wilt een werkneemster aanwerven, maar die wil alleen haar huidige contract opzeggen als ze ook bij u 1/5 ouderschapsverlof kan opnemen. Alleen voldoet ze hiervoor niet aan de anciënniteitsvereiste. Is er hier een oplossing voor?


ACTUALITEIT - SOCIALE VERKIEZINGEN - 17.03.2008

Kunt u een kandidatuur aanvechten?

Momenteel worden de kandidatenlijsten voor de sociale verkiezingen ingediend. Op die lijsten ziet u soms ook werknemers staan bij wiens namen u de wenkbrauwen fronst. Kunt u zich verzetten tegen hun kandidatuur?


GEWAARBORGD LOON - 17.03.2008

Trucs van de foor langs beide kanten

Stel, iemand (zit in zijn opzeg en) is meerdere weken arbeidsongeschikt. Daarna vraagt hij vakantie aan… om zich vervolgens weer arbeidsongeschikt te melden. Wist u al dat dit een truc kan zijn om weer gewaarborgd loon te kunnen krijgen?


VENNOOTSCHAP - SOCIALE BIJDRAGEN - 17.03.2008

Bespaar sociale bijdragen door er méér te betalen!

Zolang u geen drie volledige jaren zelfstandige bent, zijn de sociale bijdragen die u betaalt in feite maar voorschotten. Zit u in vennootschap, dan kunt u die voorschotten veel beter laten berekenen en daardoor veel geld besparen…


RECHT - EXPERT - 17.03.2008

Wiens brood men eet…

Een klant betaalt uw factuur maar voor 60% omdat een bevriend expert-ingenieur gezegd heeft dat uw werk slecht is uitgevoerd. Is dat ernstig te nemen?


ACTUALITEIT - ONTSLAG - 17.03.2008

Minimumopzeg minder risicovol nu?

Aan een hogere bediende slechts de minimumopzeg geven blijft risicovol, maar een bijkomend, vervelend risico is nu toch alvast verdwenen. Hoezo?


SLECHTE BETALERS - 17.03.2008

Geef ze geen kans om wanbetaler te worden…

Door het vele werk verhuist het opmaken van facturen en de opvolging van wie er al betaald heeft en wie niet dikwijls naar het achterplan. Veel klanten maken daar misbruik van en betalen u dan steeds later en later. Hoe vermijdt u dat?


HET OVERKWAM UW COLLEGA - BTW - 17.03.2008

Dat was voor mijzelf, meneer de controleur…

Een collega heeft (bouw)materialen die hij had aangekocht, gebruikt voor ­werken aan zijn magazijn. Tot zijn grote verbazing deed zijn controleur daar moeilijk over. Wat was het probleem? Waarop moet u letten in zo’n geval?


ACTUALITEIT - LOON - 17.03.2008

Toegelaten bedrag pc-privé geïndexeerd


RECHTEN EN PLICHTEN - 17.03.2008

Als u er ‘de zweep’ eens wilt op leggen

Elk jaar legt u de doelstellingen (de targets) van uw kaderpersoneel vast. Het behalen van die targets is bepalend voor hun variabel loon/commissieloon. Kunt u die targets in de loop van het jaar wijzigen? Een recent arrest licht toe…


VENNOOTSCHAP - SOCIALE BIJDRAGEN - 13.03.2008

Vergeet de vrijstelling niet voor uw BVBA!


ACTUALITEIT - PROTESTEREN FACTUUR - 13.03.2008

Protesteer met verstand!

Gaat u deels niet akkoord met een factuur, dan is het sinds 01.01.2008 van groot belang om het niet-betwis­te deel van de factuur al wel te betalen. Waarom?


SOCIALE BIJDRAGEN - 13.03.2008

Maak ze al aftrekbaar voor u ze betaald heeft… !

Heeft u een eenmanszaak en blijkt uw winst van 2007 hoger te zijn dan verwacht, dan heeft dit ook een invloed op uw sociale bijdragen als u nog geen drie volledige jaren zelfstandige bent. Wat kunt u dan doen?


VENNOOTSCHAP - FISCAAL - 13.03.2008

Uw eenmanszaak verkopen of ‘inbrengen’?

Uw inkomsten van 2007 blijken vrij hoog te zijn en om fiscale redenen overweegt u om over te stappen naar een vennootschap. Kunt u dan het best uw eenmanszaak ‘verkopen’ aan de vennootschap of ‘inbrengen’ als kapitaal?


IN DE KIJKER - BANK - 12.03.2008

Een nieuwe kredietformule…

Tijdens de Batibouw-periode pakken de banken steeds uit met nieuwe krediet­formules. Dit jaar stellen verschillende banken een ‘bulletkrediet’ in combinatie met een gewoon krediet voor. Wat zijn hiervan de voordelen en de nadelen?


VLAAMS GEWEST - RUIMTELIJKE ORDENING - 12.03.2008

De ‘koper’ moet uitkijken wat hij koopt…

De laatste jaren wordt er aan de vastgoedmakelaar en de verkoper een hoe langer, hoe zwaardere informatieplicht opgelegd t.o.v. de koper. Ook de koper kan zich echter het best grondig informeren…


FORUM VAN DE ABONNEES - WET BREYNE - 12.03.2008

De promotor gaat failliet


UW RAADSMAN - SCHENKING - 12.03.2008

Met de groeten uit Gran Canaria…

Na uw beroepsleven in België geniet u van uw pensioen in het zonnige Gran Canaria. U woont er gedurende het ganse jaar. Kunt u uw kinderen financieel gezien bijspringen door een schenking te doen in België? Hoe doet u dit?


FISCAAL - OPSTALRECHT - 12.03.2008

Happy end voor uw opstalrecht…

Voor de klassieke nieuwbouwconstructie werd er vroeger veelal gewerkt met een recht van opstal. Het recht van opstal combineerde immers mogelijk een aantal voordelen: de BTW-aftrek, afschrijvingen, de aftrek van interesten, …


VERKOOP - BOUWPROMOTOR - 12.03.2008

Er schort niets aan…

Bij de aankoop van een grond wordt soms een opschortende voorwaarde bedongen. Af en toe komt het de koper goed uit om die voorwaarde toch buitenspel te zetten. Kan dat echter wel zonder het akkoord van de verkoper?


FORUM VAN DE ABONNEES - HUUR - 12.03.2008

De huurder-slotenmaker…