Alle domeinen

2008 - Juni

PIPELINE - GEMEENTEBELASTING - 30.06.2008

De regering steekt een handje toe...


INVESTERINGEN - GESPREIDE TAXATIE - 30.06.2008

Slechts een deel van de meerwaarde gespreid belasten?

Door een gebrek aan belastbare winst riskeert uw vennootschap om een aantal fiscale aftrekposten te mislopen. U overweegt daarom om een meerwaarde niet gespreid, maar ineens te laten belasten. Is dat wel nodig of kan dat ook beter?


VENNOOTSCHAP - LIJFRENTE - 30.06.2008

De gevaren van een lijfrente...

U overweegt bv. om in het kader van een fiscale optimalisatie het tegoed op uw rekening-courant bij uw vennootschap om te zetten in een zgn. lijfrente. Dat is echter niet zonder gevaar. Wat kan er verkeerd gaan en hoe vangt u dat op?


ACTUALITEIT - BELASTINGAANSLAG - 30.06.2008

Een nieuw wapen voor de fiscus?

Onlangs verklaarde de minister dat de fiscus inzage kan vragen in de zgn. Mifid-vragenlijsten van de banken. Waarover gaat het precies? Is dit een probleem?


STANDPUNT RECHTER - VENNOOTSCHAP - 30.06.2008

Een ‘retrovennootschap’?

Als u uw eenmanszaak wilt omvormen tot een vennootschap, dan kunt u dit met terugwerkende kracht doen zodat de inkomsten reeds vanaf dan in de vennootschap belast worden. Waarop moet u letten?


FISCOTIP - SUCCESSIERECHTEN - 30.06.2008

Schuiven met de ‘gezinswoning’...

Heeft u naast uw eigen woning bv. ook nog een vakantieverblijf aan de kust, dan kan het voor de later te betalen successierechten belangrijk zijn welke woning u als ‘gezinswoning’ gebruikt. Hoe zit dat precies?


UITSMIJTER - BEZWAAR - 30.06.2008

Een dure vergetelheid...


STANDPUNT RECHTER - TEKENEN EN INDICIëN - 30.06.2008

Moeten spaarders oppassen?

Als de belastingcontroleur vaststelt dat u in een bepaald jaar een grote som geld gespaard heeft, dan zal u in principe moeten verantwoorden waar dat geld vandaan komt. Hoe zit dat precies? Wat kan de controleur dan doen?


BTW - INTERNATIONAAL - 30.06.2008

Uw auto verkopen zonder BTW?

Abonnees krijgen vaak het aanbod van autohandelaars uit het ‘Oostblok’ om hun auto aan hen te verkopen zónder BTW. Dat zou perfect legaal zijn en juist daardoor kunnen ze een betere prijs geven. Klopt dat en waarop moet u letten?


ACTUALITEIT - SEMINARIES - 26.06.2008

The fisc loves Mdeon, part 1

Stel, u heeft een fiscale fiche 281.50 gekregen van een farmaceutisch bedrijf waarop een visumnummer van Mdeon staat. Wat is dit en wat moet u ermee?


ACTUALITEIT - SEMINARIES - 26.06.2008

The fisc loves Mdeon, part 2

Op p. 1 hadden we het al over het fiscale regime van congressen met een visum van Mdeon. Waarop moet u nog letten i.v.m. deze congressen? U zal zien dat de reeds vermelde soepelheid van de fiscus ook z’n tol eist...


PERSONEEL - POETSVROUW - 26.06.2008

Het alternatief voor dienstencheques in een BVBA?

Onlangs zijn de spelregels inzake de dienstencheques voor particu­lieren ­lichtjes gewijzigd. Wordt dat nu minder interessant of zijn er sowieso betere alter­natieven voor wie een vennootschap heeft?


BELEGGEN - 26.06.2008

Rust uw pensioen ook op een vierde pijler?

Het ‘niet-fiscaal sparen’ voor het pensioen of de zgn. vierde pensioenpijler houdt steeds meer mensen bezig. Wat houdt deze formule precies in en is die ook echt interessant?


GRONDIG ONDERZOCHT - ONROEREND GOED - 26.06.2008

Fiscaal besparen op aankoop van gemengd gebouw

Stel, u richt een vastgoedvennootschap op om een pand aan te kopen. De helft van het pand huurt u voor uw praktijk en de andere helft gebruikt u als woning. Is dit fiscaal gezien voordelig en correct? Volgens een recent vonnis wel...


GOED OM TE WETEN - BELEGGEN - 26.06.2008

Een goede belegging of oplichting?


GOED OM TE WETEN - ERELOON - 26.06.2008

Verhoging avondraadpleging al op 1 juli?


MEDISCH RECHT - ATTESTEN - 26.06.2008

Vragenlijst of attest voor reisannulatieverzekeraar?

Stel, een patiënt die plots ziek geworden is, wil zijn geplande reis annuleren en vraagt u om een vragenlijst in te vullen voor de (annulatie)verzekeraar. Moet u ingaan op die vraag? Hoe pakt u dat het best aan?


ACTUALITEIT - MEDISCH RECHT - 26.06.2008

Kunt u Godot ook doen betalen?

Onlangs was er in diverse media veel te doen over de vraag of een (tand)arts een schadevergoeding mag vragen aan een patiënt die niet komt opdagen op een afspraak. Welke voorwaarden gelden er hiervoor en hoe pakt u zoiets aan?


SCHENKING - EFFECTENPORTEFEUILLE - 25.06.2008

Eerst schenken, dan pas een nieuwe rekening openen!

U wilt bv. uw effectenportefeuille schenken aan uw kinderen met voorbehoud van vruchtgebruik zodat u er zelf nog de inkomsten van krijgt. Waarop moet u letten om problemen met de ontvanger van de successierechten te vermijden?


VAPZ - 25.06.2008

Doet uw VAPZ het goed?

U kreeg onlangs allicht een brief waarin u werd meegedeeld dat uw VAPZ bv. 4,75% heeft opgebracht in 2007. Is dat goed of slecht? Hoe controleert u dat?


FISCAAL - NOTIONELE INTERESTAFTREK - 25.06.2008

Alles op alles voor de notionele interestaftrek?

“Telkens als ik tegenwoordig iets vraag aan mijn boekhouder, haalt hij er steeds die fameuze notionele interestaftrek bij. Moet daar voortaan dan alles voor ­wijken?”, zo vroeg een abonnee ons.


RECHT - GARANTIE - 25.06.2008

U blijft met de brokken zitten

Een dierenarts koopt een duur apparaat. Een lijdensweg van herhaalde her­stellingen volgt. De dierenarts eist ten slotte een ander toestel en maakt er een rechtszaak van. Hij vangt echter bot. Hoe rondt u zo’n verhaal wél succes­vol af?


BELEGGEN - 25.06.2008

Hoe spaart u voor uw kleinkinderen?

Steeds vaker willen grootouders een spaarrekening openen voor hun klein­kinderen. Welke producten biedt de bank hiervoor aan? Kunnen grootouders een rekening openen zonder dat de ouders eraan kunnen of het te weten komen?


BANK - WAARBORG - 25.06.2008

Is een hypothecaire volmacht nu wel of niet voordelig?

Klopt het dat een zgn. hypothecaire volmacht eigenhandig door de bank om­­gezet kan worden in een echte hypotheek en dan nog op uw kosten? Kan de bank dat effectief en is werken met zo’n volmacht dan eigenlijk wel zinvol?


GOED OM TE WETEN - BUROTICA - 25.06.2008

Hoe verwijdert u die ‘rommel’?


VERZEKERINGEN - AUTO - 25.06.2008

Een joker als vals gevoel van zekerheid… ?

Mogelijk bent u ook bij de gelukkigen die van hun verzekeringsmaatschappij al twee jokers hebben gekregen bij hun autopolis. Wil dat dan zeggen dat u twee keer brokken kunt maken zonder dat dit gevolgen heeft of toch niet helemaal?


VOORAFBETALEN - 23.06.2008

Nú is er nog niets verloren...

De ‘boete’ voor wie niet of te weinig voorafbetaalt, ligt dit jaar hoger dan vorig jaar. Vóór 10 juli kunt u daar echter nog perfect op inspelen…


VENNOOTSCHAP - 23.06.2008

‘VOF De Schilderkunst’?

U ziet regelmatig camionettes met daarop bv. ‘VOF Janssens, schilderwerken’ of ‘Comm.V Peeters, dakwerken’. Wat is dat precies, zo’n VOF of een Comm.V? Waarom kiezen sommige collega’s daarvoor? Is dat beter dan een BVBA?


ACTUALITEIT - VAKBOND - 23.06.2008

Welke (nieuwe) bevoegdheden heeft ‘het comité’?

U heeft sinds de sociale verkiezingen een comité (CPBW) in huis. Welke verplichtingen heeft u t.o.v. dit orgaan? In bedrijven met minder dan 100 werk­nemers zijn die onlangs uitgebreid. Hoe gaat u efficiënt om met dit orgaan?


RECHT - PUBLICITEIT - 23.06.2008

Foto’s nemen als publiciteit, niet zomaar toegestaan?

Als stielman levert u dagelijks staaltjes af van uw vakmanschap en om dat wat uit te spelen, zou u daar foto’s van willen maken om op uw website te zetten of in uw reclamefolders. Mag dat zomaar of moet u daar toch mee opletten?


UURROOSTER - 23.06.2008

Een stappenplan om nieuwe uurroosters in te voeren

Stel, u wilt de uurroosters van het personeel gevoelig aanpassen. In principe mag u dat echter niet op eenzijdig initiatief, lees: zonder hun akkoord. Hoe pakt u zo’n verhaal aan in een kleine KMO (zonder ‘vakbondsorganen’)?


FISCAAL - ENERGIEAFTREK - 23.06.2008

De attestjesvragers te slim af…

Het is weer volop aangifteperiode en dus heeft elke particuliere klant bij wie u vorig jaar werken uitgevoerd heeft - die recht geven op de energieaftrek - nu een fiscaal attest nodig. Wees alert als sommige klanten dat nu (terug) opvragen…


ACTUALITEIT - LOON - 23.06.2008

Indexatie km-forfait beroepsverplaatsingen


ACTUALITEIT - STUDENTENARBEID - 23.06.2008

Welke ‘papieren’ voor een student?


WILLEKEURIG ONTSLAG - 23.06.2008

Is er nu minder risico op willekeurig ontslag bij ziekte?

Als u een arbeider ontslaat terwijl hij ziek is, riskeert u willekeurig ontslag, tenzij zijn afwezigheid de organisatie verstoort. Moet u dit laatste dan zwart op wit kunnen bewijzen? Volgens het Hof van cassatie niet…


SOLLICITATIEVERLOF - BRUGPENSIOEN - 23.06.2008

Wie op brugpensioen gaat, moet toch niet solliciteren?

Stel, een werknemer wordt opgezegd met het oog op brugpensioen. Moet u hem dan sollicitatieverlof toestaan als hij daarom vraagt? Naar verluidt zou dit niet meer moeten in de hypothese van het brugpensioen. Klopt dit?


ZIEKTE - 23.06.2008

Hoe deeltijds werken in afwachting van volledig herstel?

Stel, een werknemer is al geruime tijd afwezig wegens ziekte, maar kan nu eventueel deeltijds aan de slag in het stelsel van ‘deeltijds werken-deeltijds op de ziekenkas’. Hoe werkt dit? Waar kunt u de werknemer op wijzen?


PERSONEEL - ZIEKTE - 23.06.2008

Ziek vlak voor het bouwverlof, welke gevolgen heeft dat?

Uw zaak is volledig gesloten van 14 juli tot en met 4 augustus en vlak voor het bouwverlof ingaat, wordt één van uw arbeiders ziek. Moet u dan gewaarborgd loon betalen en hoe zit het met zijn vakantiedagen?


GOED OM TE WETEN - 23.06.2008

Hoe vindt u uw RPR?


GOED OM TE WETEN - 23.06.2008

Huurcontracten online te registreren?


AUTO - CAR PASS - 23.06.2008

De car pass niet vergeten?

Wanneer u uw auto van de hand doet, bent u verplicht om de koper een zgn. car pass te bezorgen. Wat is dat ook alweer precies en waarop moet u vooral letten om achteraf geen miserie te hebben met de koper?


OPZEGGINGSVERGOEDING - 23.06.2008

Hoe geeft u iemand een gouden handdruk?

Stel, u gunt een oudere werknemer (die geen recht heeft op brugpensioen) een ontslag met een gouden handdruk. Is het dan verstandig om dit te doen in de vorm van een hogere opzegvergoeding (bv. 6 maanden i.p.v. 84 dagen)?


ACTUALITEIT - OPLEIDING - 23.06.2008

Registreer uw opleidingen!

In de sociale balans moeten voortaan ook de informele (= meestal interne) opleidingen vermeld worden. Hoe pakt u dat ‘goed’ aan? Wat is het nut hiervan?


BANK - BANKKOSTEN - 23.06.2008

Hoe kunt u goedkoper bankieren?

Zoals u weet, rekenen de banken u voor zowat elke vorm van dienstverlening die zij aanbieden ook extra kosten aan. Hoe beperkt u die kosten zoveel mogelijk, ook als u klant bent en/of blijft bij een grootbank?


PERSONEEL - VAKANTIE - 19.06.2008

Ziek tijdens het verlof, vakantie dus later opnemen?

Eén van uw werknemers wordt ziek net in het weekend vóór zijn vakantie begint. Begint zijn vakantie dan ook effectief te lopen of mag hij die dagen dan nog op een ander moment opnemen? En wat als hij ziek wordt tijdens zijn vakantie?


SUBSIDIES - 19.06.2008

De Vlaamse ecologiepremie ‘nieuwe stijl’

Midden 2007 werd de Vlaamse ecologiepremie afgevoerd bij gebrek aan geld. Inmiddels werd die wel terug ingevoerd via een zgn. call-systeem. Wilt u zo’n premie (kunnen) genieten, dan moet u nu vóór 29 augustus reageren…


CONTRACT - BETALINGSVOORWAARDEN - 19.06.2008

Hoeveel voorschot mag hij vragen?

U wilt een nieuwe keuken laten plaatsen en bij de opmaak van de offerte komt uw leverancier-aannemer ineens op de proppen met een te betalen voorschot van zomaar eventjes 30%. Kan dat zomaar? Is dat niet beperkt tot 15%?


ACTUALITEIT - VENNOOTSCHAP - 19.06.2008

Het alternatief van dienstencheques... ?

Sinds begin mei zijn de spelregels inzake de dienstencheques voor particulieren lichtjes gewijzigd. Wordt dat nu minder interessant of zijn er sowieso betere alternatieven voor wie in vennootschap zit?


BELEGGEN - 19.06.2008

Speel eens op zeker!

Er wordt op regelmatige tijdstippen reclame gemaakt om in te tekenen op de nieuwe staatsbon. Is dat op dit moment een interessante belegging en hoe doet u dat dan het best in de praktijk?


IN DE KIJKER - BOUWPROMOTOR - 18.06.2008

Doe de oplevering!

In welke staat moet de bouwpromotor het appartementsgebouw afleveren opdat de koper zijn appartement in voorlopige oplevering zou aanvaarden? Kan de bouwpromotor daar zelf iets voor regelen?


GOED OM TE WETEN - VASTGOEDMAKELAAR - 18.06.2008

Een breuk in de relatie door overmacht?


ACTUALITEIT - VERKOOP - 18.06.2008

Vanaf 1 juli weer een verplichting erbij!

Tenzij tegenbericht zal er vanaf 1 juli e.k. bij de verkoop van een woning een keuringsattest inzake elektriciteit gevoegd moeten worden. Hoe zat het alweer?


FISCAAL - AANGIFTE - 18.06.2008

Optimale aangifte bij beroepsgebruik van de woning…

Als u (als zelfstandige, vrije beroeper of loontrekkende) een deel van uw enige gezinswoning beroepsmatig gebruikt en de interesten van uw hypothecair krediet binnenkort (voor een deel) aangeeft als beroepskosten in uw aangifte, kunt u dan uw voordeel doen?


UW RAADSMAN - SUCCESSIERECHTEN - 18.06.2008

Haal meer uit het erfrecht van de langstlevende…

Zoals u weet, zal in het Vlaams gewest de langstlevende echtgenoot géén successierechten meer betalen op het deel dat hij of zij erft. U kunt dit verhaal echter nog voordeliger maken… Hoe?


RECHT - AANSPRAKELIJKHEID - 18.06.2008

Als er een gebrek opduikt…

Ook bij de verkoop van een recentelijk gebouwd huis kunnen er vrij snel weleens allerlei gebreken opduiken. Kan de koper in zo’n geval de aannemer en/of de architect hiervoor nog aansprakelijk stellen?


FORUM VAN DE ABONNEES - HANDGIFT - 18.06.2008

Een handgift voor Frankrijk…


VLAAMS GEWEST - BODEMATTEST - 18.06.2008

Het bodemattest wordt duurder

Sedert 1 juni is het nieuwe bodemdecreet van kracht. De prijs van het bodem­attest is omhooggegaan. Wat is er nog gewijzigd dat van belang is voor de dagelijkse vastgoedpraktijk m.b.t. het bodemattest?


REGISTRATIERECHTEN - 18.06.2008

Vervroegde beëindiging opstal zonder registratierechten!

De Administratie van de registratierechten doet bij een vervroegde beëindiging van een opstalovereenkomst in bepaalde gevallen toch moeilijk. Thans werd het standpunt herzien. Wat is er precies veranderd?


ACTUALITEIT - BTW-AFTREK - 16.06.2008

BTW-aftrek op gemengde kosten

Zoals u weet, is enkel de BTW op beroepsmatige uitgaven aftrekbaar. Voor uitgaven voor ‘gemengd gebruik’ is het echter niet altijd duidelijk hoe de BTW-aftrek beperkt moet worden. De minister heeft nu het één en ander verduidelijkt...


PRIVé - ENERGIEAFTREK - 16.06.2008

Drie keer langs de kassa passeren?


STANDPUNT RECHTER - BEROEPSKOSTEN - 16.06.2008

Een sauna en een zwembad als beroepskosten?

Als uw vennootschap een gebouw koopt of bouwt, dan kan ze daar in principe op afschrijven, zelfs als het om uw woning gaat. Geldt dit ook als uw vennootschap een zwembad laat aanleggen of een sauna laat plaatsen?


FISCOTIP - VENNOOTSCHAP - 16.06.2008

Laat geen verliezen verloren gaan!

Stel, u heeft een patrimoniumvennootschap met een (bijna) afgeschreven pand en een pak overgedragen verliezen en een werkvennootschap met wat cash. Hoe kunt u die (schijnbaar onbruikbare) verliezen nuttig gebruiken?


INVESTERINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 16.06.2008

Afschrijven of niet?

U heeft een eenmanszaak en u gebruikt een (beperkt) stuk van uw privéwoning beroepsmatig. U heeft gehoord dat u daarop soms beter niet afschrijft omdat u dan bij een latere verkoop ook niet belast wordt op de meerwaarde. Klopt dat?


CONSTRUCTIES - HOLDING - 16.06.2008

Interne meerwaarden: een nieuwe ruling…

Er bestaat veel discussie over de vraag of u belast moet worden als u de aandelen van uw vennootschap verkoopt aan een nieuw opgerichte vennootschap waarvan u zelf de aandeelhouder bent. Er is weer een positieve ontwikkeling…


STANDPUNT RECHTER - BEROEPSKOSTEN - 16.06.2008

Zijn er nog zekerheden?

In principe kunt u voor boekjaar 2007 nog kosten aftrekken die u dat jaar nog niet betaald had, op voorwaarde dat ze op dat moment wel al ‘zeker en vaststaand’ waren. Wanneer is dat precies het geval?


VIDEOCONFERENCING - 16.06.2008

Vergaderen vanuit uw eigen stoel

Wij namen enkele diensten onder de loep waarmee u makkelijk - en soms zelfs gratis - kunt vergaderen vanaf een andere locatie.


REIZEN - LANDEN - 16.06.2008

Net geland!


OVERHEID - DIENSTEN - 16.06.2008

De politie houdt een oogje in het zeil?


HOMEPAGE - 16.06.2008

Websites maken volgens Google

Google associeert u waarschijnlijk niet meteen met een dienst voor het maken van eenvoudige websites. Toch kan dat gratis met Google Pages. Nieuw is dat nu ook Google Sites voor iedereen toegankelijk is. Wat is dat dan precies?


E-MAIL - 16.06.2008

Outlook-add-on voor zware gebruikers

Zelfs een krachtig e-mailpakket zoals Microsoft Outlook kan nog hulp gebruiken om intensief mailverkeer vlotter te verwerken. Xobni is zo’n hulpprogramma.


ZOEKEN - VIDEO - 16.06.2008

Haal meer uit YouTube!

De videosharingsite YouTube is enorm populair: dagelijks worden er meer dan 100 miljoen filmpjes bekeken. Met de volgende gratis diensten kunt u nog meer genieten van YouTube.


FOTOGRAFIE - 16.06.2008

Uw foto’s online bijwerken

De zomer is dé periode bij uitstek om massa’s digitale foto’s te nemen. Wie die kiekjes wil bewerken, kan kiezen uit meerdere sites waar dat volledig online kan. Wat is de beste dienst?


E-MAIL - 16.06.2008

Uw e-mail tijdens de vakantie

U gaat binnenkort op reis. Hoe houdt u uw e-mailcontacten hiervan op de hoogte en hoe kunt u onderweg makkelijk uw mail lezen?


BELGISCH KORT - 16.06.2008

Nieuwe en vernieuwde Belgische sites


SOFTWARE - WINDOWS - 16.06.2008

Vista uitgekleed

Als u Vista installeert, wordt er automatisch veel extra software geïnstalleerd. Dit is meestal overbodig en het vertraagt uw pc. Met het gratis vLite kunt u een eigen installatieschijfje maken met alleen de programma’s die u nodig heeft.


VIDEO - 16.06.2008

Een bedrijfsfilmpje met wat extra’s

Overweegt u om een filmpje online te zetten over uw bedrijf, uw producten of uw diensten? Hoe zorgt u voor een paar extra’s die uw video interessanter maken?


REIZEN - VERKEER - 16.06.2008

Openbaar vervoer in de stad


TAAL - 16.06.2008

Een taal leren à la Web 2.0

Vertrekt u binnenkort op reis? Dan is het de hoogste tijd om die vreemde taal wat op te frissen! Wij gingen op zoek naar hulpmiddelen in een ‘Web 2.0’-omgeving.


GEZONDHEID - 16.06.2008

Bij Google naar de dokter?

Driekwart van de Belgische surfers zoekt medische informatie op internet. Is het onlangs gelanceerde Google Health dan de moeite waard?


UITSMIJTER - BELASTINGAANSLAG - 16.06.2008

Al uw bedrijfsvoorheffing terugvragen?


ACTUALITEIT - LEASING - 16.06.2008

Mag u de optie terug lichten?

Uit een recent vonnis blijkt dat de fiscus nog steeds moeilijk doet als u de aankoopoptie van de leasingauto van uw vennootschap zelf licht. Hoe zit het nu?


GRONDIG ONDERZOCHT - AUTOKOSTEN - 12.06.2008

Moet iedereen minstens 5.000 privé-km aangeven?

Als uw wagen op de vennootschap ‘staat’, moet u een belastbaar voordeel aangeven van 5.000 (7.500) km per jaar. Als u duidelijk minder privékilometers doet, dan mag u toch minder kilometers aangeven of niet? Een vonnis licht toe...


PRIVé - ONROEREND GOED - 12.06.2008

Gekeurd huis te koop…

Er is al veel rond te doen geweest, maar nu lijkt het menens te worden. Vanaf 1 juli moet er bij de verkoop van een woning een keuringsattest van de elektriciteit gevoegd worden. Hoe zit dat precies en waarop moet u letten?


MEDISCH RECHT - ZIEKENHUISGENEESHEER - 12.06.2008

Kan het ziekenhuis opleggen om patiënten af te staan?

Stel, het ziekenhuis wil de organisatie van het werk aanpassen en deelt mee dat u voor bepaalde ingrepen voortaan moet doorverwijzen naar een (nieuw aan­geworven) collega. Kan het ziekenhuis u dat opleggen? Hoe kunt u reageren?


PRO MEMORIE - 12.06.2008

Tussen 1 en 30 juni


GOED OM TE WETEN - ACCREDITERING - 12.06.2008

Uw LOK-groep is niet meer… En nu?


ACTUALITEIT - BELASTINGAANGIFTE - 12.06.2008

Uw boekhouder moet meer weten dan u denkt…

Binnenkort moet uw (privé)belastingaangifte over inkomstenjaar 2007 ingediend worden. Wat mag u dan zeker niet vergeten door te geven aan uw boekhouder? Even kijken wat er nogal eens over het hoofd gezien wordt…


FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 12.06.2008

Camera’s in uw praktijk?

Een abonnee vroeg ons in welke mate camera’s ter beveiliging van de praktijk fiscaal aftrekbaar zijn. Is het plaatsen van camera’s echter wel toegelaten?


ADVIESHOEK - SUCCESSIE - 11.06.2008

Direct naar de kleinkinderen!

Wie bij zijn overlijden (een deel van) zijn vermogen via een testament rechtstreeks nalaat aan zijn kleinkinderen i.p.v. aan zijn kinderen, realiseert zo een mooie fiscale besparing. Hoe zit dat en welke optimalisaties zijn er mogelijk?


BELEGGEN - 11.06.2008

Beleggen in BRIC-fondsen, een goed idee?

Wie wat risico wil nemen en op een hoog rendement mikt, krijgt tegenwoordig vaak de raad om te beleggen in zgn. BRIC-fondsen. Wat is dat precies en wat kunt u ervan verwachten?


ACTUALITEIT - BELASTINGAANGIFTE - 11.06.2008

Hij moet meer weten dan u denkt…

Binnenkort moet uw privébelastingaangifte over inkomstenjaar 2007 ingediend worden. Wat mag u dan zeker niet vergeten door te geven aan uw boekhouder? Even kijken wat er nogal eens gemakkelijk over het hoofd gezien wordt…


HET OVERKWAM UW COLLEGA - LAATTIJDIGE WERKEN - 11.06.2008

Uw aannemer ‘opjagen’ met een vertragingsboete?

Uw collega heeft verbouwd en een aantal details zijn nog niet afgewerkt. Hij wil zijn aannemer onder druk zetten en dreigt met een vertragingsboete. Blijkt dat hij die niet meer kan inroepen omdat de oplevering tijdig gebeurd is. Hoe kan dat?


FISCAAL - CONTROLE - 11.06.2008

Over wie en wat gaat het hier?

U krijgt een vraag om inlichtingen van de fiscus die betrekking heeft op iemand anders én bovendien in het Frans is opgesteld. Moet u daarop antwoorden?


VENNOOTSCHAP - FINANCIEEL - 11.06.2008

Een goede termijnrekening als ideale oplossing

Nu de kortetermijnrente historisch hoog staat, kunt u het cash geld van uw vennootschap het best op een termijnrekening zetten. Wat brengt dit op, welke termijn neemt u het best en wat als u plots het geld toch nodig heeft?


BEROEPSKOSTEN - 11.06.2008

Ú bepaalt de huur, niet de controleur...

Een vrije beroeper richt een zgn. middelenvennootschap op die een pand koopt waarvan hij de helft huurt voor zijn praktijk en de andere helft gebruikt als woning. Is dat fiscaal voordelig en correct? Een rechter heeft recentelijk geoordeeld...


ACTUALITEIT - FINANCIEEL - 09.06.2008

Moet u nu ook al krediet geven… ?

Sinds kort kan een klant in het Vlaams gewest energiebesparende renovaties financieren met het zgn. energierenovatiekrediet. Wat is dat precies en in welke zin heeft u als aannemer daar iets mee te maken?


ACTUALITEIT - RSZ-BIJDRAGEN - 09.06.2008

Voor wie een ‘nummer 10’ wil aanwerven…


ACTUALITEIT - SOCIAAL SECRETARIAAT - 09.06.2008

Voor wie ‘op een ander’ wil gaan…


TIJDSKREDIET - 09.06.2008

Van tijdskrediet min 50 naar tijdskrediet plus 50

Een werknemer is nog op deeltijds tijdskrediet, maar is ondertussen ook de 50 jaar gepasseerd. Hij kan dus ‘tot aan zijn pensioen’ deeltijds blijven werken. Kan hij dan van de ene dag op de andere in dit ‘50-plus’-stelsel stappen?