Alle domeinen

2008 - November

FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 27.11.2008

Kosten maken of de fiscus betalen?

Stel, uw boekhouder raadt aan om dit jaar nog kosten te maken om het fiscale resultaat te drukken. Waaraan kunt u denken en wanneer is het een brug te ver?


GOED OM TE WETEN - ORDE - 27.11.2008

Wie verbiedt schenkingen van de patiënt?


GOED OM TE WETEN - BELEGGEN - 27.11.2008

Kunt u onderhandelen over de kosten?


BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - TANDARTSEN - 27.11.2008

Is het altijd uw schuld of soms die van de technicus?

Stel, er rijzen problemen met een brugwerk, het komt bv. niet op zijn plaats door spanningen in de metaalstructuur. Bent u als tandarts dan aansprakelijk of kunt u de hete aardappel doorschuiven naar de tandtechnicus?


VERZEKERINGEN - BRANDVERZEKERING - 27.11.2008

Hoezo, is een brandverzekering dan niet verplicht?

Onlangs werd er in de media het voorstel gelanceerd om de brandverzekering te verplichten. Is dat dan nu nog niet het geval? Even kijken hoe dat precies zit en hoe u zich correct kunt verzekeren zonder te veel premies te betalen...


ACTUALITEIT - ONROEREND GOED - 27.11.2008

Verliest u de woonbonus als u te laat verhuist?

Stel, u heeft in 2006 geleend om uw woning te kopen of te (ver)bouwen. U heeft dan recht op een fiscale aftrek (de zgn. woonbonus) als u er binnen de twee jaar ook effectief in woont. Wat kunt u doen als dat dreigt te mislukken?


GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSKOSTEN - 27.11.2008

Is de wereld aan de (fiscale) durvers?

Stel, u neemt een grote uitgave op in uw beroepskosten, terwijl het betwist kan worden of die wel beroepsmatig is. Is dat een goed idee of kunt u daar meer mee verliezen dan dat men de aftrek verwerpt? Een recent vonnis licht toe...


SOCIALE BIJDRAGEN - 27.11.2008

Zoveel betalen met zo’n klein inkomen?

Uw sociale bijdragen worden in principe berekend op uw inkomsten van drie jaar terug. Wat echter als het toen net een goed jaar was terwijl het nu heel wat ­minder is? Kunt u dan een vermindering vragen of een andere tegemoetkoming?


PATIëNTENWENKEN - ARBEIDSONGEVAL - 27.11.2008

Sneller aan het werk, maar dan om een goede reden

Het komt steeds meer voor dat werkgevers een werknemer, die een arbeids­ongeval gehad heeft en die na bv. één maand zijn normale job nog niet kan uitoefenen, tijdelijk een andere job opdringen. In welke mate kunnen zij dat?


BELASTINGEN - PENSIOEN - 26.11.2008

Een extra grote premie voor uw pensioen

Uw vennootschap heeft een goed jaar achter de rug en uw boekhouder raadt u aan om een zgn. backservice te doen om zo de winst van het afgelopen jaar nog wat te ‘drukken’. Wat is dat precies? Hoe werkt het en is dat interessant?


BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 26.11.2008

Personeelsfeestje met mijn echtgenote, de rest kon niet…

De kosten van personeelsfeestjes geven dikwijls aanleiding tot discussies bij een controle. Binnenkort is het echter weer zover. Zijn er nu zaken waar u specifiek op kunt letten zodat uw controleur er geen problemen mee zal hebben?


ADVIESHOEK - SCHENKING - 26.11.2008

Een restschenking voor een gehandicapt kind

Steeds vaker wordt in de praktijk de techniek van de zgn. restschenking toe-gepast ten aanzien van gehandicapte kinderen (die zelf geen kinderen hebben). Waarom is dat zo interessant en moet u daarvoor altijd naar de notaris?


BELASTINGCONTROLE - 26.11.2008

Wees de fiscus te slim af

Bij een controle kan de fiscus nagaan of u wel genoeg verdiend heeft om al uw uitgaven te kunnen betalen. Wat kunt u nog doen om u daartegen ‘in te dekken’?


ONROEREND GOED - 26.11.2008

Daling beschrijfkosten in Vlaanderen?


VAN HOREN ZEGGEN - AFSCHRIJVINGEN - 26.11.2008

Wanneer mag u beginnen af te schrijven?

Uw collega heeft een kopieermachine besteld die door omstandigheden pas volgend jaar geleverd kan worden. Om dit jaar toch nog te kunnen afschrijven, volstaat het volgens zijn leverancier om een voorschot te betalen. Klopt dat?


BELEGGEN - TAK 21 & TAK 23 - 26.11.2008

Gecontroleerd sparen voor uw (klein)kinderen

Wie wil sparen voor zijn (klein)kinderen en daarbij de controle wil behouden over het gespaarde geld, kan dit doen via een Tak 21 of een Tak 23 die loopt tot 18 jaar of tot 25 jaar. Hoe werkt dat precies en hoeveel kost het?


AUTO - VERKOOP - 26.11.2008

Een slecht rapport voor uw auto, wat nu?

Als u uw auto verder wilt verkopen, krijgt u bij de autocontrole naast het gewone keuringsbewijs ook nog een rapport van tweedehandskeuring. Wat moet u daarmee doen? Kunt u uw auto niet verkopen vooraleer alles hersteld is?


ACTUALITEIT - MOBILITEITSVERSLAG - 24.11.2008

De deadline nadert, heeft de OR al ‘gesproken’?


FINANCIEEL - LENEN - 24.11.2008

Hoe nu het best lenen als het moet?

Door de financiële crisis is het nu niet direct ideaal om een lening aan te gaan bij de bank. Wat echter als het niet anders kan, hoe leent u dan nu in feite het best?


VERZEKERINGEN - TIENJARIGE AANSPRAKELIJKHEID - 24.11.2008

Niet meer verzekerd, wel nog aansprakelijk...

U denkt eraan om uw zaak over een paar jaar stop te zetten. Klopt het dat uw aansprakelijkheid dan gewoon verder loopt? Moet u dan toch verder verzekeringspremies blijven betalen, ook als u geen zelfstandige meer bent?


ONKOSTENVERGOEDING - 24.11.2008

De RSZ en de binnenlandse dagforfaits

De fiscus laat toe dat u aan werknemers met een zgn. niet-sedentaire functie (bv. vertegenwoordigers, technici, consultants, enz.) een dagforfait betaalt voor hun baan- en hun maaltijdkosten. In welke mate aanvaardt de RSZ dat ook?


AANWERVEN - 24.11.2008

Kunt u iemand aanwerven die op tijdskrediet is?

Stel, tussen heel wat sollicitanten steekt één kandidate erbovenuit. U zou haar graag in dienst nemen, maar ze is momenteel op (deeltijds) ouderschapsverlof (of tijdskrediet). Wanneer kan zij dan de overstap maken?


HET OVERKWAM UW COLLEGA - SLECHTE BETALERS - 24.11.2008

Collectieve schuldenregeling, een pest…

Een collega had bij een particulier werken uitgevoerd. Alles was naar wens uitgevoerd, zo bevestigde de klant. De factuur, zo vervolgde hij, mocht uw collega naar de schuldbemiddelaar sturen. Wat nu? Kunt u zo’n situaties vermijden?


ACTUALITEIT - STUDENTENARBEID - 24.11.2008

De tweede week is ook niet safe...

De kerstvakantie loopt van 20 december t.e.m. 4 ja­nuari. Ze valt dit jaar dus bijna volledig nog in 2008. Welke consequenties heeft dit voor studentenarbeid?


GOED OM TE WETEN - INTERNET - 24.11.2008

Sneller e-mailen


ACTUALITEIT - EINDEJAARSPREMIE - 24.11.2008

Kunt u de eindejaarspremies even uitstellen?

Stel, de crisis speelt uw bedrijf parten en de betaling van de eindejaarspremies binnen een dikke maand komt echt wel ongelegen. Kunt u die betaling uitstellen tot bv. maart 2009 omdat u verwacht dat het dan terug wat beter zal gaan?


FISCAAL - LEVERANCIER - 24.11.2008

Niet aftrekbaar indien niet betaald?

Één van uw leveranciers stuurt u een overzichtje met de openstaande facturen, inclusief degene die nog niet vervallen zijn. Hij dringt daarbij aan op betaling zodat ze dit jaar nog fiscaal aftrekbaar zijn voor u. Tiens, is dat dan veranderd?


ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 24.11.2008

Onwettig afwezig: wie moet wat bewijzen?

Stel, een werknemer is onwettig afwezig en u ontslaat hem om dringende redenen. Als hij (achteraf) beweert dat hij vakantie heeft opgenomen, hoe ver reikt uw bewijslast dan? Een cassatiearrest licht toe...


ONKOSTENVERGOEDING - 24.11.2008

De fiscus en de RSZ, ieder zijn dagforfaits

Hiernaast bleek al dat de fiscus en de RSZ verschillende forfaits hanteren om binnenlandse dienstreizen te vergoeden. Als een werknemer volgens beide systemen in aanmerking komt, hoe stemt u het één en ander dan af op elkaar?


BTW - MEDECONTRACTANT - 24.11.2008

Oeps, heeft de gemeente nu een BTW-nummer... ?

Gemeenten en steden kunnen in bepaalde gevallen ook effectief BTW-plichtig zijn met alle gevolgen die daaraan verbonden zijn. Wat betekent dit dan in de praktijk als u nu werken moet verrichten voor zo’n gemeente?


SOCIAAL STATUUT - ZIEKTE OF ONGEVAL - 24.11.2008

Ziek zijn en twee keer betaald worden?

U bent door ziekte, een ongeval, enz. enkele maanden buiten strijd. Mag u uw bezoldiging als zaakvoerder van uw BVBA dan laten doorlopen als u tegelijkertijd ook een uitkering krijgt van het ziekenfonds? Hoe zit dat precies?


FISCAAL - DIENSTENCHEQUES - 24.11.2008

Doe nu een extra voordeel


VERZEKERINGEN - TAK 21 & TAK 23 - 24.11.2008

Zijn uw Tak 21 en uw Tak 23 ook ‘gegarandeerd’?

Zoals u weet, vallen bv. spaarrekeningen onder het befaamde deposito­garantiestelsel. Hoe zit dat echter voor andere spaarvormen, zoals spaar­verzekeringen (Tak 21) en beleggingsverzekeringen (Tak 23)?


ACTUALITEIT - RIJGESCHIKTHEIDSATTEST - 24.11.2008

Goed nieuws: de verplichting is afgeschaft!


VERVANGINGSOVEREENKOMST - 24.11.2008

Mag de vervanger meer werken dan wie hij vervangt?

Stel, een deeltijdse werknemer is langdurig afwezig en u wilt hem vervangen. Is het dan verplicht dat de vervanger maar evenveel uren doet als de werknemer die hij vervangt of mag de vervanger eventueel ook meer uren doen?


AANDELEN - 21.11.2008

Laat u niet opjagen!

Sinds begin dit jaar zijn de aandelen aan toonder ‘afgeschaft’. Wat betekent dat concreet voor u en uw vennootschap? Moet u nu snel iets doen?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 21.11.2008

De mythe van de € 36.000...

U overweegt om enkele maanden minder loon op te nemen. Is dat effectief zo nefast als er gezegd wordt of kan het eigenlijk wel en waarop moet u dan letten?


PRIVéWONING IN VENNOOTSCHAP - 21.11.2008

Nieuwe kasten op kosten van de fiscus?

U wilt in uw woning, die eigendom is van uw vennootschap, ingebouwde kasten laten plaatsen in de slaapkamer. Is dat aftrekbaar voor uw vennootschap, wordt u daar privé extra op belast en hoe zit het met de BTW?


KAPITAAL - INBRENG IN NATURA - 21.11.2008

Bespaar kosten én belastingen!

Uw vennootschap heeft een groter kapitaal nodig, bv. om een lening te kunnen krijgen van de bank en zelf heeft u nog geld te goed van uw vennootschap. Als u het slim aanpakt, kunt u veel voordeel halen uit deze situatie...


KORT EN KRACHTIG - 21.11.2008

Uiterst interessant om te weten...


EXTRALEGAAL PENSIOEN - 21.11.2008

Wat denkt u van een aftrekbare premie die niets kost... ?

U heeft nog geen groepsverzekering, maar u vindt het nu ook niet echt het moment om ermee te beginnen. Is er een manier om daar een mouw aan te passen en zo toch de belastbare winst in uw vennootschap te drukken?


VENNOOTSCHAPSRECHT - TEGENSTRIJDIG BELANG - 21.11.2008

U heeft niet hetzelfde ‘belang’ als uw vennootschap...

U wilt een antieke kast verkopen aan uw vennootschap, haar een lening toestaan of een stuk van uw woning aan haar verhuren. Kunt u dat zomaar doen of respecteert u daarbij toch het best een aantal spelregels?


FISCAAL - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 21.11.2008

Dienstencheques? Er zijn goedkopere poetsvrouwen...

Zoals u weet, kunt u via het systeem van de zgn. dienstencheques op een vrij goedkope manier een poetsvrouw aan het werk zetten. Zou dat niet nóg goedkoper kunnen als u dat via uw vennootschap doet?


PERSONEEL - LOONINDEXERING - 20.11.2008

De lonen stijgen, behalve dat van mij... ?

Wordt de zgn. spilindex overschreden, dan zeggen de media telkens dat de lonen met zoveel procent stijgen. Één van uw werknemers vraagt u nu waarom u zijn loon dan niet indexeert en erger nog, dat van zijn collega wel. Hoe kan dat?


LEVERANCIER - BESLAG - 20.11.2008

Een deurwaarder voor de facturen van een ander… ?

Een deurwaarder komt langs in verband met een onbetaalde factuur, niet eens van uw eigen leverancier, maar van diens leverancier. Kan hij u vragen om de schulden van uw leverancier te betalen, ook al heeft hij geen vonnis bij zich?


VLAAMS GEWEST - VERWARMINGSAUDIT - 20.11.2008

Een audit van uw cv-ketel, de tijd dringt…

In Vlaanderen bent u sinds 1 juli 2007 verplicht om een verwarmingsaudit te laten uitvoeren op uw oude cv-installatie. Waar gaat dat ook alweer over en hoeveel tijd heeft u nog om die audit ‘op tijd’ te laten uitvoeren?


SLECHTE BETALERS - 20.11.2008

Buitenlandse slechte betalers efficiënter aangepakt…

Als uw buitenlandse klant u niet op tijd betaalt, dan schijnt het sinds kort een minder groot probleem te zijn om effectief uw geld vast te krijgen. Is dat inderdaad zo en hoe zit dat dan precies?


GOED OM TE WETEN - AANSPRAKELIJKHEID - 19.11.2008

Wanneer begint de tien jaar?


ACTUALITEIT - FISCAAL - 19.11.2008

Legale handigheid…

Als u of uw cliënten nog op zoek zijn naar extra kosten om de winst van hun bedrijf te drukken, kan vooruitbetaalde huur een oplossing bieden…


FISCAAL - ONROEREND GOED - 19.11.2008

Verhuren aan uw vennootschap, kijk uit!

Wie ervoor opteert om een gebouw privé aan te kopen en te verhuren aan zijn vennootschap, moet toch ook weleens nadenken over zijn huwelijkscontract…


OVAM - VLAAMS GEWEST - 19.11.2008

Een vieze koop

U koopt een stuk bouwgrond… en nu blijkt dat uw grond vol rotzooi zit. Het saneren van die grond zal een dure zaak worden. Hoe moet het nu verder? Komt het nieuwe Bodemdecreet te hulp… ?


IN DE KIJKER - ECHTSCHEIDING - 19.11.2008

Voorschieten… of definitief kwijt?

Tijdens een echtscheidingsprocedure moet de hypothecaire lening voor de gezamenlijke woning verder afbetaald worden, maar is de echtgenoot die daartoe overgaat dat geld dan ‘kwijt’ of kan hij later de helft terugvragen van de andere?


GEMENE MUUR - ZAKENRECHT - 19.11.2008

De vuile muur

“De muur tussen mijn perceel en dat van de buurvrouw is vuilgroen verweerd”, zegt een abonnee. “Ik heb er mijn hogedrukreiniger dus maar op gezet, maar de buurvrouw protesteert tegen mijn schoonmaak. Mag zij mij dat verbieden?”


GOED OM TE WETEN - HUUR - 19.11.2008

Mijn geld terug!


UW RAADSMAN - PROCEDURE - 19.11.2008

Houd de verjaringstermijnen in het oog!

Als de overheid in de fout gaat en u moet voor het bekomen van een schadevergoeding eerst de tussenkomst vragen van de Raad van State, dan moet u aandacht hebben voor de verjaringstermijnen. Waarom precies?


BANK - LENING - 19.11.2008

Lenen voor een opbrengsteigendom in onverdeeldheid?

Samen met een ander koppel willen u en uw partner een appartement aan zee kopen als opbrengsteigendom. Voor een deel van de prijs moet er geleend worden. Hoe pakt u dat het best aan?


E-MAIL - WEBMAIL - 18.11.2008

Bijlagen in Gmail


SOFTWARE - OFFICE - 18.11.2008

Uw kantoorsuite: gratis of toch maar niet?

Microsoft Office is nog altijd veruit de meest gebruikte kantoorsuite. De concurrentie wordt echter steeds heviger. Hoe zit het als we die vergelijken met een geheel gratis alternatief, OpenOffice.org, dat net uit is in versie 3.0?


ZOEKEN - EIGEN COMPUTER - 18.11.2008

Beter zoeken… op uw eigen pc

Uw eigen pc snel doorzoeken kan met diverse tools en nu ook met een nieuwe marktspeler, Everything. Kan die op tegen de gevestigde waarden?


CONSUMENT - PRIJSVERGELIJKING - 18.11.2008

Vliegt u ‘all-in’?

Sinds kort moeten websites die vliegtuigtickets aanbieden meteen een ‘all-inprijs’ vermelden. Zijn ver­doken kosten nu dus definitief uitgesloten?


E-MAIL - WEBMAIL - 18.11.2008

Webmaildiensten met een eigen specialiteit

Naast de allrounders Gmail en Hotmail zijn er ook webmaildiensten met een eigen aanpak. We zochten uitblinkers in bepaalde disciplines.


ONTSPANNING - FEESTEN & WENSEN - 18.11.2008

Kijk toch eerst naar mijn verlanglijstje!

De eindejaarsfeesten naderen met rasse schreden. Waarom zou u uw cadeauwensenlijstje niet online samenstellen in deze tijden van online shopping?


SOFTWARE - NETWERK - 18.11.2008

Uw netwerk in topvorm

Als u meerdere computers heeft, zitten die wellicht in een netwerk. Hoe weet u of het netwerk efficiënt werkt en hoe krijgt u vlot toegang tot de andere pc’s?


BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 18.11.2008

Sesam, open u!

Het meest gebruikte wachtwoord wereldwijd blijkt ‘123456’ te zijn. Hopelijk doet u het beter. Wij zochten voor u nuttige websites en tools voor uw wachtwoorden.


SOFTWARE - BROWSER - 18.11.2008

Een browser speciaal voor sociale netwerken

Een heleboel mensen gebruiken hun browser vaak om hun sociale netwerk op Facebook of MySpace te onderhouden. Speciaal daarvoor werd de gratis ­browser Flock ontwikkeld. Wat heeft die te bieden?


WEBDIENSTEN - ONLINE FILM - 18.11.2008

Doe meer met uw film


VARIA - KINDEREN - 18.11.2008

Kindvriendelijke video’s


BELGISCH KORT - 18.11.2008

Nieuwe en vernieuwde Belgische sites


ONTSPANNING - BOEKEN - 18.11.2008

Op zoek naar een boek

De Boekenbeurs is weer achter de rug. Heeft u de smaak te pakken? Wij gingen op zoek naar een aantal interessante boekenwebsites.


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 18.11.2008

Elke minuut is belangrijk

In het bedrijfsleven is elke minuut belangrijk. Met welke tools waakt u over de tijdsbesteding van uzelf en uw medewerkers aan bepaalde projecten?


EENMANSZAAK - BEROEPSKOSTEN - 17.11.2008

Als privé beroepsmatig wordt...

U heeft een eenmanszaak en u wilt bv. de auto waar uw echtgeno(o)t(e) al een tweetal jaar privé mee rijdt voortaan voor uw zaak gebruiken. Kunt u dan nog een stuk van de BTW recupereren? Op welk bedrag mag u dan afschrijven?


ACTUALITEIT - NOTIONELE INTERESTAFTREK - 17.11.2008

De controleur is té enthousiast...

Veel controleurs meenden dat een zgn. rekening-­courantdebet de notionele interestaftrek kan beperken. Een recente circulaire fluit hen nu echter terug...


STANDPUNT RECHTER - RESTAURANTKOSTEN - 17.11.2008

Wanneer kunt u de BTW recupereren?

In principe kunt u de BTW op restaurantkosten niet recupereren. In bepaalde gevallen is dat echter toch mogelijk voor de kosten van maaltijden en drank die u doorrekent aan uw klanten. Hoe zit dat precies?


STANDPUNT RECHTER - GROEPSVERZEKERING - 17.11.2008

Zijn de premies soms niet aftrekbaar?

In principe zijn de premies die een vennootschap stort voor uw groepsverzekering fiscaal aftrekbaar, ook als het gaat om een grote premie voor de jaren vóór de groepsverzekering was afgesloten. Welke spelregels gelden er daarbij?


INVESTERINGEN - GESPREIDE TAXATIE - 17.11.2008

Kunt u een ‘herbelegging’ vervangen?

U verkocht enkele jaren geleden uw bedrijfsgebouw met een flinke winst, maar u herbelegde in een ander pand zodat de meerwaarde gespreid belast kon worden. Nu wilt u dat pand opnieuw ‘vervangen’. Wat zijn de fiscale gevolgen?


FISCOTIP - AANDELENOPTIES - 17.11.2008

Gebruik de beurscrisis in uw voordeel!

Wist u dat hoe lager de beurskoersen staan, hoe meer geld u op een fiscaalvriendelijke manier uit uw vennootschap kunt halen? Even kijken hoe dat ­precies zit en waarop u zoal moet letten...


UITSMIJTER - WOONFISCALITEIT - 17.11.2008

Uw enige en eigen woonboot?


BELASTINGCONTROLE - 17.11.2008

Laat geen kasten openstaan…

Krijgt u een belastingcontroleur over de vloer, dan moet hij zich tijdens de controle aan strikte regels houden. Een recent cassatiearrest ziet een aantal dingen echter anders dan die tot nu toe gangbaar waren... Wat is er van belang?


ACTUALITEIT - PERSONEEL - 17.11.2008

Als u Sinterklaas speelt...


GOED OM TE WETEN - ONROEREND GOED - 14.11.2008

Bouwvergunning nodig voor zonnepanelen?


PERSONEEL - EINDEJAARSPREMIE - 14.11.2008

Baas, waar is mijn eindejaarspremie?

Stel, begin september heeft u een nieuwe bediende aangeworven. Nu komt die bij u langs om te vragen waarom hij geen eindejaarspremie krijgt en zijn collega(’s) wel. Is dit een fout van het sociaal secretariaat of toch niet?


FINANCIEEL - VENNOOTSCHAP - 14.11.2008

Uw eigen vennootschap als bank?

U heeft privé om een bepaalde reden geld nodig. U zou daarvoor naar de bank kunnen stappen, maar u zou het geld ook kunnen lenen van uw eigen BVBA. Heeft die laatste optie bepaalde voor- of nadelen? Waarop moet u letten?


AANNEMER - 14.11.2008

“Ik laat uw concurrent wel verder werken...”

Uw aannemer daagt niet meer op, hoewel hij nog lang niet klaar is bij u. Dan kunt u toch een andere aannemer laten verder werken of niet soms? Hoe pakt u dat het best aan om achteraf geen problemen te hebben?


FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 14.11.2008

“Tja, met wie was ik toen ook alweer op restaurant?”

Ook als (tand)arts heeft u soms restaurantkosten die u fiscaal inbrengt. ­Tijdens een belastingcontrole doet de controleur daar echter bijna altijd moeilijk over. Wat is het probleem en hoe kunt u dat zoveel mogelijk vermijden?


GOED OM TE WETEN - GMD - 14.11.2008

Nog een gmd voor 2008 en/of al één voor 2009?


ORDE - 14.11.2008

Toelating moeten vragen om meer te ‘mogen’ werken

Stel, u wilt een bijkomende activiteit uitoefenen in een polikliniek net over de provinciegrens. Mag dat echter wel van de Orde? Bij welke Provinciale Raad moet u toelating vragen?


VENNOOTSCHAP - FISCALE OPTIMALISATIE - 14.11.2008

Kunt u ‘retroactief’ een vennootschap oprichten?

U heeft een praktijk die steeds beter begint te draaien en uw boekhouder raadt u om fiscale redenen dan ook aan om over te stappen naar een vennootschap. Kunt u al uw inkomsten van 2008 dan bv. al in uw BVBA laten belasten?


GOED OM TE WETEN - AUTOKOSTEN - 14.11.2008

Een Testarossa als bedrijfswagen?


BELASTINGEN - GROEPSVERZEKERING - 14.11.2008

Gegarandeerd of dynamisch?

Ook voor uw groepsverzekering (of IPT) kunt u sinds enige tijd kiezen uit twee formules. Wat is het verschil tussen beide en welke formule kiest u het best?


ERELOON - 14.11.2008

Verjaringstermijn is steeds twee jaar!

De verjaring voor medische prestaties bedraagt twee jaar. Wist u al dat dit ook geldt voor prestaties die het RIZIV niet terugbetaalt? Hoe gaat u daarmee om?


VENNOOTSCHAP - KOSTEN - 14.11.2008

Mag u de vennootschap privékosten laten betalen?

Een collega die ook een vennootschap heeft, beweert zijn hoofd niet meer te breken over wat beroepsmatig is en wat niet. Hij neemt een loon op en hij betaalt verder bijna alles met de creditcard van de BVBA. Is dit verstandig?


PRIVé - VERHUUR - 14.11.2008

Hoe laat u uw huurder sneller betalen?

Stel, u verhuurt één of meerdere woningen en u vreest dat de economische crisis ook weleens een negatieve invloed zou kunnen hebben op de betalingscapaciteiten van uw huurder(s). Wat kunt u daaraan doen?


GRONDIG ONDERZOCHT - VERKEERSBOETES - 14.11.2008

Geen boete voor snelle dokters?

Stel, u wordt geflitst terwijl u op weg bent naar een patiënt of het ziekenhuis voor een noodgeval. In welke mate kunt u ontsnappen aan een boete door te wijzen op het dringende karakter van de oproep? Een recent vonnis licht toe...


BELEGGEN - FONDSEN - 14.11.2008

Hoeveel return bieden ‘total return’-fondsen effectief?

Zeker nu de beurzen het slecht doen, pakken veel banken graag uit met zgn. total return-fondsen die ook in slechte beurstijden een rendement van 5% à 6% zouden halen. Bestaat Sinterklaas echt of is het toch uitkijken... ?


VERZEKERINGEN - AUTO - 14.11.2008

Omnium auto: met of zonder ‘franchise’?

U wilt uw nieuwe auto ‘goed’ verzekeren en dus kiest u voor een omnium­verzekering. Is een polis zonder franchise dan ideaal of doet u er goed aan om er toch één te voorzien? Hoeveel moet die dan bedragen?


AANSPRAKELIJKHEID - 12.11.2008

Moet u betalen voor vandalen?

Stel, de wagen van uw werknemer werd beschadigd of gestolen toen hij op de bedrijfsparking stond. Kunt u daarvoor aansprakelijk gesteld worden? Gaat het hier om een voorwerp dat bij u in bewaring is gegeven? Een arrest licht toe...


ACTUALITEIT - ONKOSTENVERGOEDING - 12.11.2008

31 dagen Kaapstad = 31 dagforfaits?

Voor kosten die een werknemer moet maken op buitenlandse trips, mag u de zgn. dagforfaits gebruiken, tenminste als de trip maximaal 30 dagen duurt. Betekent dit dan dat u voor langere trips altijd elk bewijsje moet bijhouden?


GROEPSVERZEKERING - 12.11.2008

Is een groepsverzekering nog betrouwbaar?

Met de crisis in de beurs- en de banksector stelt uw personeel zich misschien ook de vraag of het geld van ‘hun’ groepsverzekering wel voldoende beschermd is. Waarop kunt u uw werknemers wijzen om ze gerust te stellen?


ACTUALITEIT - BONUSPLAN - 12.11.2008

Indexatie belastingvrije bonus in januari 2009