ACTUALITEIT - STUDENTENARBEID - 24.11.2008

De tweede week is ook niet safe...

De kerstvakantie loopt van 20 december t.e.m. 4 ja­nuari. Ze valt dit jaar dus bijna volledig nog in 2008. Welke consequenties heeft dit voor studentenarbeid?

Even opfrissen. Er mogen dan al plannen bestaan om de regels op de studentenarbeid te vereenvoudigen, vooralsnog geldt nog steeds het huidige regime. Dat bestaat erin dat u tijdens twee afzonderlijke blokken telkens gedurende 23 dagen studenten kunt tewerkstellen tegen een goedkoop RSZ-regime. Het eerste blok is het zomerblok (= tussen 1 juli en 30 september), het tweede blok is dat van buiten de zomer (= tussen 1 januari en 30 juni plus tussen 1 oktober en 31 december).

Risico. Op het einde van het jaar is de kans groot dat een student die graag werkt al heel wat arbeid op zijn conto heeft staan. Overschrijdt u het quotum van 23 dagen (van buiten de zomer) door hem in dienst te nemen, dan zijn de gevolgen erg zwaar: u moet dan de normale RSZ-­bijdragen (13,07% + 35%) ophoesten i.p.v. de lage bijdragen (4,5% + 8%).

Een nieuw jaar, een nieuw begin, ... De teller van de twee 23 dagen-quota wordt elk jaar op 1 januari weer op nul gezet. Daarom namen veel werkgevers de voorbije jaren hun studenten in dienst tijdens de tweede week van de kerstvakantie, zo was er nooit een probleem.

... maar dat helpt ditmaal niet. Dit jaar valt de tweede week ook bijna helemaal vóór Nieuwjaar (buiten vrijdag 2 januari). U moet nu dus extra waakzaam zijn: vraag goed na hoeveel een student al gewerkt heeft.

Tip 1. Laat de student een verklaring op eer ondertekenen waarin u erop wijst dat u een schadevergoeding kunt vorderen. Houd die gescheiden van het contract, de praktijk wijst immers uit dat dit meer effect heeft.

U kunt een model van een verklaring op eer downloaden van http://personeel.indicator.be of opvragen via fax (016/35 99 22) - ­­code PS 15.08.01.

Tip 2. Een verklaring op eer is nog altijd geen oplossing t.o.v. de RSZ. Wilt u geen risico’s nemen, rekruteer uw studenten dan via uitzend­arbeid en vraag het uitzendkantoor schriftelijk (!) om ‘een student die nog in aanmerking komt voor het lage RSZ-tarief’. Zo verlegt u het risico, maar u betaalt er wel iets meer voor (ook de commissie van het uitzendkantoor).

De vorige jaren viel de tweede week van de kerstvakantie in een nieuw jaar zodat er daarvoor geen probleem was met de zgn. 23 dagen-regel. Nu moet u echter stevig oppassen, werk desnoods via een uitzendkantoor.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878