Alle domeinen

2008 - Mei

ACTUALITEIT - BEROEPSKOSTEN - 29.05.2008

Veiligheid huisarts fiscaal bekeken

In de medische pers werd er de voorbije weken re­­clame gemaakt voor een veiligheidssysteem dat werkt via de gsm. Is dat ook fiscaal gezien interessant?


BUROTICA - 29.05.2008

Telefoneren in uw praktijk via Skype?

Wellicht heeft u al gehoord van Skype, de handige en goedkope manier om te bellen via internet. Is dit ook iets voor in uw praktijk en hoe kunt u de mogelijkheden ervan nog verder uitbreiden?


GOED OM TE WETEN - SCHENKING - 29.05.2008

De schenking van schenkingsrechten


GOED OM TE WETEN - SOCIAAL STATUUT - 29.05.2008

Niet alle sociale kassen rekenen evenveel…


FISCAAL - VENNOOTSCHAP - 29.05.2008

Doet u het met een ‘superdividend’?

Uw vennootschap heeft een aardige spaarpot opgebouwd. Nu heeft u privé een behoorlijke som nodig en u heeft gehoord dat u die via een zgn. superdividend op een goedkope manier uit uw vennootschap kunt halen. Hoe zit dat precies?


GRONDIG ONDERZOCHT - ORDE - 29.05.2008

Wat als een controlearts zich te veel bemoeit?

Stel, de controlearts (gestuurd door de werkgever) betwist niet alleen de arbeidsongeschiktheid, maar hij gaat nog verder en raadt bv. aan om de arbeidsgeneesheer te consulteren. Kan dat? Een uitspraak van de Prov. Raad licht toe…


ASSOCIATIE - 29.05.2008

Hoe kunt u de verdeling van de pool corrigeren?

In associaties van ziekenhuisartsen worden de erelonen vaak verdeeld volgens vaste sleutels in functie van de activiteitsgraad. Stel echter dat de ene associé duidelijk minder ‘inbrengt’ dan de andere, hoe kan dat dan gecorrigeerd worden?


PATIëNTENWENKEN - RIZIV - 29.05.2008

Hoe beoordeelt men de invaliditeit van een zelfstandige?

Een ‘stielman’-zelfstandige kan ingevolge arbeidsongeschiktheid zijn beroep niet meer uitoefenen. Het RIZIV weigert echter om hem invalide te verklaren omdat hij nog ander werk zou kunnen doen. Hoe kan men daarop reageren?


BELEGGEN - 29.05.2008

Profiteer extra van uw dividenden!

Het is weer dividendtijd. Wanneer is het nu interessant om zgn. strips te kopen, waarop u slechts 15% roerende voorheffing betaalt in plaats van 25% en welke strips koopt u momenteel het best?


FISCAAL - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 28.05.2008

Haal het maximum uit uw huur!

Huur vragen aan uw vennootschap (bv. voor een bureau in uw privéwoning) is fiscaal gezien zeer interessant, maar helaas is dat ook slechts beperkt mogelijk door de zgn. huurherkwalificatie. Hoe omzeilt u dit probleem zoveel mogelijk?


ADVIESHOEK - SUCCESSIERECHTEN - 28.05.2008

Moet u ook bij onroerend goed nog drie jaar leven?

Stel, een vermogende cliënt bezit (privé) slechts één onroerend goed, bv. een woning. Hij wil die schenken aan zijn dochter. Als hij binnen de drie jaar overlijdt, is er dan een negatief fiscaal effect, zoals weleens beweerd wordt?


ACTUALITEIT - NOTIONELE INTERESTAFTREK - 28.05.2008

Notioneel gevaar?

Er was recentelijk veel te doen rond ‘misbruiken’ i.v.m. de zgn. notionele interestaftrek. Wat moet u nu precies wel of niet doen om die aftrek te krijgen?


BELEGGEN - 28.05.2008

Rust uw pensioen ook op een vierde pijler?

Het ‘niet-fiscaal sparen’ voor het pensioen of de zgn. vierde pensioenpijler houdt steeds meer mensen bezig. Wat houdt deze formule precies in en is die ook echt interessant?


FINANCIEEL - ONROEREND GOED - 28.05.2008

Is gewoon kopen uit de mode?

Sinds kort wordt er bij de aankoop van bv. een kantoor door een vennootschap dikwijls gewerkt met een combinatie van leasing en erfpacht. Wanneer kan dit toegepast worden en wat is daar dan precies het voordeel van?


INTERNET - PERSONEEL - 28.05.2008

Vakantiedagen bijhouden


PERSONEEL - INTERIM - 28.05.2008

Eerst via interim en dan aanwerven met een proeftijd?

U heeft een tijdje terug een interim aangeworven over wie u dermate tevreden bent dat u hem nu een vast contract zou willen geven. Kunt u dan alsnog een proefperiode opnemen in dat contract of kan dat niet meer?


HET OVERKWAM UW COLLEGA - UITVOERINGSTERMIJN - 26.05.2008

Meer gewerkt, minder verdiend…

Uw collega had een klant beloofd om tegen een bepaalde dag klaar te zijn met de werken, maar door een aantal meerwerken werd die datum niet gehaald. De klant vraagt nu de toepassing van het vertragingsbeding. Dat kan toch niet, of wel?


RECHTEN EN PLICHTEN - 26.05.2008

Een dure opleiding en men geeft er de brui aan…

Stel, u heeft voor iemand een dure opleiding van twee jaar betaald en het eerste jaar is nog niet half of hij stopt er al mee. U wilt dat nog wel aanvaarden, maar dan moet hij wel de reeds gemaakte kosten vergoeden. Kunt u dat afdwingen?


HOSPITALISATIEVERZEKERING - 26.05.2008

Wat als iemand uw polis niet wil?

Stel, een nieuwe werknemer wil liever zijn individuele hospitalisatieverzekering behouden dan aan te sluiten bij uw polis. Is het echter wel mogelijk om hem uit te sluiten en kunt u dan zijn individuele premie RSZ-vrij terugbetalen?


ACTUALITEIT - EDUCATIEF VERLOF - 26.05.2008

De deadline voor terugbetaling 2006-2007 nadert


ZWANGERSCHAP - 26.05.2008

Beschermd tegen ontslag tijdens een ivf-behandeling?

U ziet zich genoodzaakt om een werkneemster te ontslaan. U weet echter dat ze omwille van vruchtbaarheidsproblemen gestart is met een zgn. in-vitrobehandeling (ivf). Is zij dan al beschermd tegen ontslag? Een arrest licht toe…


ACTUALITEIT - LOON - 26.05.2008

Sociale uitkeringen geïndexeerd op 1 mei


GEWAARBORGD LOON - 26.05.2008

Naar de dokter op uw kosten?

Een werknemer moet tijdens de werkuren naar de dokter. Die ‘zit’ immers alleen overdag. Moet u daarvoor gewaarborgd loon betalen en verschilt dit naargelang hij door het doktersbezoek wat vroeger vertrekt of wat later toekomt?


PROEFPERIODE - 26.05.2008

Ziek melden om drie maanden te kunnen krijgen…

Stel, u ontslaat een bediende op proef en u let erop dat de opzegtermijn van zeven dagen nog binnen de proeftijd valt. Kunt u dan alsnog problemen krijgen als uw bediende (een paar dagen) ziek wordt op het einde van de opzeg?


ACTUALITEIT - BELASTINGAANGIFTE - 26.05.2008

Hij moet meer weten dan u denkt…

Binnenkort moet uw privébelastingaangifte over inkomstenjaar 2007 ingediend worden. Wat mag u dan zeker niet vergeten door te geven aan uw boekhouder? Even kijken wat er nogal eens gemakkelijk over het hoofd gezien wordt…


VERZEKERINGEN - AUTOVERZEKERING - 26.05.2008

Een joker als vals gevoel van zekerheid… ?

Mogelijk bent u ook bij de gelukkigen die van hun verzekeringsmaatschappij al twee jokers hebben gekregen bij hun autopolis. Wil dat dan zeggen dat u twee keer brokken kunt maken zonder dat dit gevolgen heeft of toch niet helemaal?


GOED OM TE WETEN - 26.05.2008

Boete eurovignet fiscaal aftrekbaar?


BTW - 26.05.2008

Nieuwigheden inzake de 6% BTW

Door de evolutie inzake milieuvriendelijke energiebronnen en isolatietechnieken duiken er regelmatig ook nieuwe vragen op met betrekking tot de toepassing van het BTW-tarief van 6%. De fiscus heeft nu het één en ander toegelicht…


BANK - WAARBORG - 26.05.2008

Is een hypothecaire volmacht nu wel of niet voordelig?

Klopt het dat een zgn. hypothecaire volmacht eigenhandig door de bank om­­gezet kan worden in een echte hypotheek en dan nog op uw kosten? Kan de bank dat effectief en is werken met zo’n volmacht dan eigenlijk wel zinvol?


FISCAAL - CONTROLE - 26.05.2008

Over wie en wat gaat dat hier?

U krijgt een vraag om inlichtingen van de fiscus die betrekking heeft op iemand anders én bovendien in het Frans is opgesteld. Moet u daarop antwoorden?


PERSONEELSBELEID - 26.05.2008

Hoe houdt u uw ouderen jong?

Volgens recent onderzoek hebben oudere werknemers (lees: van 50 jaar of ouder) best nog veel waarde voor een (kleine) onderneming. U moet dan wel de condities daarvoor scheppen. Waaraan moet u zoal denken?


PERSONEEL - BEROEPSERVARING - 26.05.2008

Heeft u ervaring met het ervaringsbewijs?

U bent al enige tijd vruchteloos op zoek naar een goed geschoolde vakman. Nu heeft er zich onlangs een kandidaat aangeboden die geen diploma had, maar wel een zgn. ervaringsbewijs. Volgens hem is dit hetzelfde, klopt dit?


ACTUALITEIT - STUDENTENARBEID - 26.05.2008

Studenten doen graag overuren…

Een jobstudent is vaak bereid om (veel) overuren te doen en u zoekt werkkrachten die in de zomer veel beschikbaar zijn. Hoe rijmt u dit met elkaar?


ALIMENTATIE - 22.05.2008

Uw vennootschap alimentatie laten betalen?

U bent gescheiden en u moet aan uw ex-vrouw een forse alimentatievergoeding betalen. U heeft horen zeggen dat u die vergoeding ook door uw vennootschap kunt laten betalen. Is dat een goed idee?


HET KAN OOK U OVERKOMEN - FACTUURVOORWAARDEN - 22.05.2008

Onze rechtbanken toch niet bevoegd?

Uw collega had een slechte betaler in Duitsland. In zijn factuurvoorwaarden stond wel een zgn. bevoegdheidsbeding, maar toch moest hij in Duitsland procederen. Geldt zo’n beding dan niet voor buitenlandse klanten?


GOED OM TE WETEN - 22.05.2008

BTW op grond terug naar af


PERSONEEL - STUDENTEN - 22.05.2008

Ook maaltijdcheques voor uw studenten?

U werkt tijdens de zomermaanden met jobstudenten. Hoe zit het met hun verloning, moet u ze ook maaltijdcheques toekennen zoals aan de rest van het personeel? Is dat niet wat overdreven?


MEDE-EIGENDOM - AANNEMER - 21.05.2008

Zorg ervoor dat uw aannemer ‘koosjer’ is…

De voorbije jaren hebben we het herhaaldelijk gehad over de gevaren waaraan een ‘vereniging van mede-eigenaars’ zich blootstelt als er wordt samengewerkt met niet-geregistreerde aannemers. Er zijn nu nieuwe regels ter zake…


GOED OM TE WETEN - BTW - 21.05.2008

BTW op bouwgrond in de diepvriezer


FISCAAL - BANK - 21.05.2008

Nu al (fiscaal gezien) sparen voor de toekomst

Indien een jong koppel in de toekomst een woning wil kopen of bouwen, kunnen ze nu al fiscaal gezien sparen voor hun schuldsaldoverzekering via een levensverzekering. Is dit voordelig?


ACTUALITEIT - VLAAMS GEWEST - 21.05.2008

Nieuwe bodemsaneringsregels

Vanaf 1 juni 2008 gelden er nieuwe regels inzake de bodemsanering in het Vlaams gewest. Er is een belangrijke wijziging m.b.t. mede-eigendom.


VERKOOP - HANDELSHUUR - 21.05.2008

Leg het voorkooprecht aan banden…

Bij de sluiting van een handelshuurcontract vraagt de huurder om een voorkooprecht in te lassen. Waarop let de makelaar dan het best om de eigenaar niet aan handen en voeten te binden? We geven drie interessante tips…


FORUM VAN DE ABONNEES - WONINGHUUR - 21.05.2008

Huis in het buitenland


IN DE KIJKER - VASTGOEDMAKELAAR - 21.05.2008

Extra aandacht voor de ‘papieren’…

Stel dat een klant uw makelaarsopdracht rustig bekijkt, nog enkele dingen aanpast en die dan terugfaxt. U bent het eens met deze aanpassingen. Moet u dan nog iets doen? Heeft u dan een sluitende overeenkomst?


UW RAADSMAN - SUCCESSIERECHTEN - 21.05.2008

Nog snel verkopen is soms megaslim

In Vlaanderen worden de successierechten apart berekend wat betreft roerende en onroerende goederen. Hoe kan iemand die zeer ernstig ziek is en over een groot onroerend patrimonium beschikt hier een voordeel uit halen?


GOED OM TE WETEN - VERKOOP - 21.05.2008

Te goedkope makelaar afgestraft…


FISCAAL - BUITENLAND - 21.05.2008

In het buitenland kopen via uw BVBA of uw NV

Het aanhouden van buitenlands vastgoed via een Belgische vennootschap is perfect mogelijk, maar kan soms voor verrassingen zorgen…


BELGISCH KORT - 19.05.2008

Nieuwe en vernieuwde Belgische sites


MEERWAARDE - GESPREIDE TAXATIE - 19.05.2008

Het is niet ‘alles of niets’...

Stel, u verkoopt een pand dat u beroepsmatig gebruikt en dat u reeds zeven jaar bezit. U heeft echter drie jaar geleden nog verbouwingswerken gedaan. Kunt u dan de meerwaarde die u op dat pand realiseert gespreid laten belasten?


STANDPUNT RECHTER - BELEGGEN - 19.05.2008

De vermoedens van de controleur…

Als het uitkomt dat u een Luxemburgse rekening niet aangegeven heeft, dan zal de controleur uiteraard proberen om u te belasten op de interesten die u daar de afgelopen jaren op gekregen heeft. Kan dat echter zomaar?


ACTUALITEIT - BELASTINGCONTROLE - 19.05.2008

Wanneer bent ú aan de beurt?

Enkele jaren geleden startte de fiscus met ‘datamining’ om te bepalen wie een grondige controle krijgt. Hoe zit dat nu? Hoeveel kans heeft u op een controle?


E-MAIL - 19.05.2008

Evolution: een gratis Outlook-kloon

Outlook is een uitstekende, maar niet goedkope e-mailclient en organizer. Evolution ziet er net als Outlook uit en is gratis. Is het een bruikbaar alternatief?


DIENSTEN - OFFICE - 19.05.2008

Online spreadsheets bij Zoho


HARDWARE - 19.05.2008

Een Mac… met Windows

Vindt u de Macs van Apple ook zo’n mooie look hebben? Nu kunt u er ook ­Windows op installeren. Is dat makkelijk om te doen?


DIENSTEN - PDF - 19.05.2008

Uw pdf-document in boekvorm


VIDEO - 19.05.2008

Videopodcasts: kijk wanneer u wilt!

Naast gewone (audio)podcasts zijn er ook videopodcasts: filmpjes die auto­matisch naar uw pc doorgestuurd worden. Hoe werkt het en waar vindt u ze?


OFFICE - 19.05.2008

Slide shows zonder software

Voor het maken van een presentatie grijpt u wellicht meteen naar PowerPoint. Intussen bestaan er ook een heleboel online tools. Welke zijn interessant?


VASTGOED - 19.05.2008

Woning gezocht

Immoweb is dé referentie voor wie een woning of een bouwgrond zoekt of wil verkopen. Er zijn echter ook een aantal nieuwe vastgoedsites: zijn die de moeite?


DIENSTEN - HOMEPAGE - 19.05.2008

Scrollende tekst op uw site


SOFTWARE - 19.05.2008

Alternatieven voor uw favoriete software

Internet is een onuitputtelijke bron van (gratis) software, zowel voor profes­sioneel gebruik als voor thuisgebruik. Waarom zou u dus niet eens uitkijken naar betere, snellere of gratis alternatieven voor de software die u al gebruikt?


BEVEILIGING - 19.05.2008

Een online back-updienst met dat ietsje meer

Online back-updiensten schieten als paddenstoelen uit de grond. Een nieuwe dienst, SugarSync, is niet gratis, maar onderscheidt zich wel van de rest.


CITATEN - 19.05.2008

Een citaat zegt meer dan duizend woorden

Met een passend citaat kunt u vaak een bedrijfspresentatie, een speech of een e-mail wat opfleuren. Ook in verkoopgesprekken zorgen ze soms voor een welgekomen rustmoment. Waar vindt u online een geschikte quote?


CHATTEN - 19.05.2008

Veelzijdige online messengers

Om te chatten via een instant messenger, heeft u niet per se software nodig, het kan ook gewoon in uw browser. Welke online dienst gebruikt u bij voorkeur?


RECEPTEN - 19.05.2008

Interactieve culinaire kunsten

Vorig jaar gingen er in Vlaanderen en Brussel 730.000 kookboeken over de toonbank. Toch zijn er op internet nog originele kooksites die iets extra’s bieden.


FISCOTIP - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 19.05.2008

Een factuur die u geld kan besparen...

Hoewel uw partner niet volwaardig meewerkt in uw zaak, zou u hem of haar toch graag met een auto van uw vennootschap laten rijden, wat uiteraard veel goedkoper is dan die auto privé te kopen. Hoe pakt u dat het best aan?


UITSMIJTER - BEZWAAR - 19.05.2008

Op de valreep...


VENNOOTSCHAP - VOORAFBETALEN - 19.05.2008

Wat is de eerste keer?


STANDPUNT RECHTER - BELASTINGAANSLAG - 19.05.2008

Een beetje te laat, kan dat kwaad?

Als uw aangifte bv. wat te laat ingediend werd, dan kan de fiscus een ‘aanslag van ambtswege’ vestigen. Wat houdt dat eigenlijk precies in en welke gevolgen heeft dat? Moet u daar wakker van liggen?


BTW - PROCEDURE - 19.05.2008

Het ultieme wapen van de BTW-controleur?

Naar aanleiding van het artikel in ons vorige nummer over de taxatieprocedure inzake de BTW vroeg een abonnee ons of ook de BTW een zgn. aanslag van ambtswege kan toepassen, zoals de Belastingen. Even kijken hoe dat zit...


BEDRIJFSLEIDER - VERHUREN AAN DE VENNOOTSCHAP - 19.05.2008

Vraag niet te veel huur...

Als u aan uw vennootschap een (deel van een) gebouw verhuurt dat van u en uw echtgeno(o)t(e) samen is, dan kunt u mogelijk die vervelende ‘huurherkwalificatie’ voor een stuk vermijden. Is dat echter wel altijd voordelig?


FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 16.05.2008

Waar kunnen ze nog aan?

Een tandarts vreesde dat hij voor een bepaald jaar een controle van de Belas-tingen zou krijgen. Drie jaar later dacht hij ervan af te zijn, maar net dan kreeg hij toch nog een controle. Hoe ver kunnen ze nu eigenlijk nog teruggaan?


VERZEKERINGEN - 16.05.2008

Hoe bewijst u uw schade?

Stel, uw woning of uw praktijk wordt getroffen door een brand of een inbraak. Hoe bewijst u de waarde van uw inboedel (meubels, schilderijen, enz.) dan aan uw brand- of uw diefstalverzekering? Hoe dekt u zich het best op voorhand in?


RECHT - GARANTIE - 16.05.2008

U blijft met de brokken zitten

Een tandarts koopt een duur apparaat. Een lijdensweg van herhaalde herstellingen volgt. De tandarts eist ten slotte een ander toestel en maakt er een rechtszaak van. Hij vangt echter bot. Hoe rondt u zo’n verhaal wél succes­vol af?


GOED OM TE WETEN - BELASTINGAANGIFTE - 16.05.2008

Niet vergeten in te vullen: alle beetjes helpen…


ERELOON - 16.05.2008

Supplementen en tekort aan bedden

Stel, een patiënt vraagt expliciet een eenpersoons­kamer, maar ligt wegens een tekort aan bedden op een meerpersoonskamer. Mag u supplementen vragen?


GRONDIG ONDERZOCHT - ORDE VAN GENEESHEREN - 16.05.2008

Geldt het vermoeden van onschuld ook voor de Orde?

Stel, u wordt strafrechtelijk vervolgd voor een zware medische fout en dit komt ook de Orde ter ore. Mag die er dan van uitgaan dat u schuldig bent alleen maar omdat er een strafonderzoek loopt? Volgens het Hof van cassatie niet...


PERSONEEL - 16.05.2008

Praktijk gesloten, toch loon betalen?

Stel, door een bijzondere situatie (bv. een operatie, een reis naar een familielid in het buitenland, enz.) zal u uw praktijk lange tijd (bv. drie maanden) sluiten. Moet u uw secretaresse betalen in die periode? Welke oplossingen zijn er mogelijk?


GOED OM TE WETEN - EFFECTEN AAN TOONDER - 16.05.2008

Luxemburgse effecten aan toonder


ACTUALITEIT - VENNOOTSCHAP - 16.05.2008

Bedrag voordeel auto beïnvloed door tweede activiteit?

Voor een auto van de vennootschap moet u een zgn. voordeel voor het privé­gebruik van ofwel 5.000 km, ofwel 7.500 km per jaar aangeven. Voortaan zal ook de plaats waar u een ‘tweede activiteit’ uitoefent hier invloed op hebben. Hoe?


ASSOCIATIE - 15.05.2008

Uw contract af en toe laten reviseren?

Stel, u werkt al verschillende jaren in een associatie en er werd destijds ook een schriftelijk associatiecontract opgemaakt. Hoe zorgt u ervoor dat uw contract niet verouderd raakt en daardoor praktische en juridische problemen veroorzaakt?


FISCAAL - ONROEREND GOED - 15.05.2008

Erfpacht is veiliger voor wie wat geduld heeft...

Heeft uw vennootschap bv. een woning gebouwd op een grond die van u privé is via een zgn. opstalrecht, dan riskeert u op het einde daarvan belast te worden op de waarde van die woning. Bestaat er een veiliger alternatief?


GOED OM TE WETEN - BUROTICA - 15.05.2008

Gevoelige bestanden beschermen


FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 15.05.2008

Hoe groot is uw bureau thuis?

Stel, u beschikt over een pand dat u deels professioneel gebruikt, u heeft er bv. uw praktijk of toch op zijn minst een bureel. Moet u de opsplitsing beroeps-privé dan bepalen in functie van de oppervlakte? Een recent arrest licht toe…


ADVIESHOEK - SUCCESSIERECHTEN - 15.05.2008

Wie betaalt de rekening?

Een abonnee vroeg ons of een hand- of een bankgift ook mogelijk is aan iemand anders dan de kinderen (die geen erfgenaam is) en wie er dan opdraait voor de successierechten als de schenker binnen de drie jaar overlijdt. Even kijken...


ACTUALITEIT - PROTESTEREN FACTUUR - 15.05.2008

Protesteer met verstand!

Gaat u deels niet akkoord met een factuur, dan is het sinds 01.01.2008 van groot belang om het niet-betwis­te deel van de factuur al wel te betalen. Waarom?


ACTUALITEIT - LOON - 14.05.2008

Zoekt u een model van een bonusplan?

U wilt een bonusplan invoeren volgens de nieuwe, fiscaal gezien interessante regeling. Wat moet er in zo’n plan staan en welke clausules beschermen uw positie?


VAKBOND - 14.05.2008

Last van een bemoeizieke vakbond?

Stel, op een afdeling ontstaat er een discussie over de vakantieregeling en u plant er een vergadering over. Tijdens deze meeting komt de vakbondsafgevaardigde er opeens bij zitten. Mag die zomaar zijn werkpost verlaten? Kunt u hem weren?


RECHTEN EN PLICHTEN - 14.05.2008

Een leidinggevende gaat zijn boekje te buiten…

Eén van uw leidinggevenden heeft aan een interim een vast contract beloofd. Nu was u niet van plan om die interim ‘vast’ aan te werven. Bent u gebonden door de belofte van uw leidinggevende?


AANWERVEN - 14.05.2008

Hoe kent u een arbeider een bediendevoordeel toe?

U wilt iemand aanwerven voor een arbeidersjob, maar hij wil alleen komen als hij een bediendecontract krijgt. Is het een goed idee om in te gaan op zo’n verzoek? Hoe pakt u dat dan aan om niet voor verrassingen te komen te staan?


HET OVERKWAM UW COLLEGA - RECHTSTREEKSE VORDERING - 14.05.2008

Hoe, een aangetekende brief is toch voldoende… ?

Uw collega-onderaannemer stelde een rechtstreekse vordering in bij de bouwheer, want zijn klant-hoofdaannemer zat in moeilijke papieren. Hij deed dit met een aangetekende brief, maar toch liep het fout. Hoe kan dat?


OPZEGGINGSTERMIJN - 14.05.2008

Elders werken tijdens een vrijstelling van prestaties?

Stel, u komt met een werknemer overeen dat hij vrijgesteld wordt van prestaties tijdens de opzegtermijn. Kunt u dan ook overeenkomen dat de opzegtermijn automatisch stopt als hij elders in dienst treedt? Volgens een recent arrest wel…


ACTUALITEIT - BTW - 14.05.2008

Ook uw collega kan het niet!

U factureert het leveren en het plaatsen van elektrische (keuken)toestellen tegen 21% BTW, zoals het hoort, maar uw klant beweert dat het 6% moet zijn. Een ­collega van u zou nl. ook maar 6% BTW aanrekenen. Kan dat?


ACTUALITEIT - VAKANTIEGELD - 14.05.2008

Heeft u alle vakantieattesten al?


PERSONEEL - RIJBEWIJS - 14.05.2008

Uw werknemer verliest zijn rijbewijs, wat nu?

Uw werknemer die als chauffeur zijn collega’s elke dag ophaalt en naar de werf brengt, is tijdelijk zijn rijbewijs kwijtgespeeld. Wat zijn daarvan voor u de concrete gevolgen en hoe kunt u die eventueel vermijden?


BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 14.05.2008

Fout adres, geen BTW-aftrek?

De BTW op inkomende facturen is alleen aftrekbaar als u een factuur heeft met de nodige vermeldingen. De BTW moet echter ook niet overdrijven…


GOED OM TE WETEN - 14.05.2008

Is de dieseltaks nu afgeschaft of niet?


ALGEMENE VOORWAARDEN - 14.05.2008

Wanneer is ‘eigendomsvoorbehoud’ zinvol voor u?

Een zgn. clausule van eigendomsvoorbehoud opnemen in uw algemene voorwaarden kán ook zinvol zijn voor u als aannemer, maar wel alleen als u een bepaalde werkwijze volgt. Waarop moet u dan vooral letten?


VENNOOTSCHAP - ALGEMENE VERGADERING - 14.05.2008

Moeten wij onszelf oproepen… ?

Vóór eind juni moet in principe in elke vennootschap de zgn. jaarvergadering hebben plaatsgevonden. Hoe mag en moet die precies worden opgeroepen en waarop moet u ook alweer letten bij het tekenen van de nodige verslagen?


ACTUALITEIT - VAKANTIEGELD - 14.05.2008

Vermijd commotie bij uw deeltijdsen!

Heeft u bedienden die vorig jaar overgeschakeld zijn op deeltijds werk? Die hebben hun vakantiegeld van 2008 dan al gekregen. Wat moet u doen?