Alle domeinen

2008 - April

FISCAAL - ONROEREND GOED - 30.04.2008

De fiscus heeft niets te zoeken in Nice…

Als u een onroerend goed in het buitenland bezit, moet u de huurwaarde van dat goed opnemen in uw aangifte. Hoe ver kan de fiscus gaan in het controleren van die huurwaarde? Volgens een recent vonnis mag hij niet overdrijven…


VAN HOREN ZEGGEN - DIVIDEND - 30.04.2008

Doet u het met een ‘superdividend’?

Uw vennootschap heeft een aardige spaarpot opgebouwd. Nu heeft u privé een behoorlijke som nodig en u heeft gehoord dat u die via een zgn. superdividend op een goedkope manier uit uw vennootschap kunt halen. Hoe zit dat precies?


FISCAAL - VRUCHTGEBRUIK - 30.04.2008

Vuistregels voor een correcte waardering?

In het verleden zeiden we al dat het belangrijk blijft om de verdeling naakte eigendom-vruchtgebruik zo correct mogelijk te waarderen, lees: om niet te overdrijven. Zit u met een verdeling van bv. 80-20 altijd goed, zoals weleens beweerd wordt?


PERSONEEL - OPZEG - 30.04.2008

Ontslaan voor de proeftijd gedaan is

Uw collega ontslaat een bediende op het einde van de proeftijd. Nu valt de laatste dag van de opzeg van zeven dagen na het einde van de proeftijd. De bediende eist daarom een bijkomende vergoeding van drie maanden. Kan dit?


INTERNET - KANTOORBEHEER - 30.04.2008

Uw cliënten en uw zakenrelaties op een rijtje


GOED OM TE WETEN - LEVENSVERZEKERING - 30.04.2008

Ook 1,1% taks op fiscale levensverzekeringen?


BELEGGEN - 30.04.2008

Total return-fondsen, altijd prijs?

Zgn. total return-fondsen worden door bankiers volop aangeraden omdat ze altijd goed zouden scoren, zowel in goede als in slechte tijden. Klopt dat echter wel? Wat is dat precies en hoe herkent u een dergelijk fonds?


ACTUALITEIT - ONKOSTENVERGOEDING - 30.04.2008

Nieuwe tarieven dagvergoedingen

Recentelijk zijn de forfaitaire dagvergoedingen voor zgn. dienstreizen in het binnen- en het buitenland verhoogd. Hoeveel kunt u voortaan precies opnemen?


VERZEKERINGEN - BRAND EN DIEFSTAL - 30.04.2008

Hoe bewijst u uw schade?

Stel, uw woning of uw praktijk wordt getroffen door een brand of een inbraak. Hoe bewijst u de waarde van uw inboedel (meubels, schilderijen, enz.) dan aan uw brand- of uw diefstalverzekering? Hoe dekt u zich het best op voorhand in?


ACTUALITEIT - LOON - 28.04.2008

Geen bonusplan voor 2008 meer?

Naar verluidt zou u na 30 april geen ‘fiscaal gezien interessant’ bonusplan voor 2008 meer kunnen in-voeren. Hoe past u hier een mouw aan?


ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 28.04.2008

Goed nieuws over de CO


GOED OM TE WETEN - 28.04.2008

Registreren voor het te laat is?


SLECHTE BETALERS - 28.04.2008

Maak het verschil…

Klanten die niet of laattijdig betalen, kosten u heel wat geld en zorgen voor miserie. Door enkele kleine in­­grepen komt u mogelijk sneller aan uw centen…


ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 28.04.2008

Radio 1 zaait onrust over het rijgeschiktheidsattest…

In de media werd onlangs zwaar gedebatteerd over het rijgeschiktheidsattest (en aangepaste rijbewijs) voor het vervoeren van personeel. Geldt dit ook als de ene collega de andere meeneemt in zijn geleaste firmawagen? Hoe dekt u zich in?


VLAAMSE RENOVATIEPREMIE - 28.04.2008

Als u méér betaalt, dan kost het u minder… ?

Klanten die hun woning laten renoveren, kunnen onder bepaalde voorwaarden een renovatiepremie genieten van in principe 30%. Ook u als aannemer kunt daar mogelijk uw voordeel mee doen. Even kijken hoe dat precies zit…


ACTUALITEIT - SOCIALE VERKIEZINGEN - 28.04.2008

Geen ei op dag Y?

Bij de sociale verkiezingen valt de verkiezingsdag (de zgn. dag Y op de ver­kiezingskalender) tussen 5 en 18 mei. Ook op die dag kan er nog heel wat fout lopen. Hoe moet u dan reageren? We overlopen enkele situaties…


VERZEKERINGEN - BESTUURDER VOERTUIG - 28.04.2008

Hoezo, een omnium dekt niet alle schade?

Wellicht heeft u ook al de reclame gehoord over de ‘verzekering bestuurder’ die nu door sommigen gratis aangeboden wordt. Over welke schade gaat dat dan precies, zit dat niet mee in uw omnium en is dat effectief gratis?


ACTUALITEIT - LOON - 28.04.2008

Nieuwe bedragen voor buitenlandse trips


FISCAAL - AUTOKOSTEN - 28.04.2008

Fiscale Kafka… ?

De nieuwe spelregels inzake de aftrek van autokosten doen begrijpelijk nog heel wat vragen rijzen. Even kijken wat er nu precies gewijzigd is en hoe u daar het best mee omspringt in de praktijk.


ZWANGERSCHAP - 28.04.2008

Vroeger terugkomen, mag en kan dat eigenlijk wel?

Eén van uw werkneemsters is bevallen. Haar vervangster kan het werk duidelijk niet aan en is bezweken onder de druk. Mag u uw werkneemster vragen om al tijdens haar bevallingsrust terug te komen werken? Hoe overtuigt u haar?


PERSONEEL - WERKKLEDIJ - 28.04.2008

Baas, ’t is te warm om een helm te dragen…

Uw mannen moeten op de werf in principe veiligheidsmateriaal dragen zoals een helm, schoenen met een stalen tip, enz. Hoe verplicht u ze eventueel en waarom is het ook voor ú interessant dat ze dat materiaal dragen?


HET OVERKWAM UW COLLEGA - AANNEMING TEGEN VASTE PRIJS - 28.04.2008

Verrast door de grillen van de opdrachtgever…

Een collega kreeg van zijn klant onverwachts en zonder verdere uitleg te horen dat hij niet meer verder moest doen. Hij werd met aandrang verzocht om niet meer op de werf te komen. Kunt u zich hiertegen verzetten en zo ja, hoe?


RECHTEN EN PLICHTEN - 28.04.2008

Overdag moe, ’s avonds ‘in forme’…

Stel, uw werknemer kampt met chronische oververmoeidheid en is deeltijds beginnen te werken via tijdskrediet. Nu blijkt hij plots een bij-job uit te oefenen (in het weekend). Kan zoiets of kunt u hem laten stoppen met die bij-job?


GOED OM TE WETEN - 28.04.2008

Is een magazijn huren ook handelshuur?


FEESTDAGEN - 28.04.2008

Ziek en feestdagen, bent u het kind van de rekening?

Als een werknemer ziek is en in de periode waarin hij thuis moet blijven, vallen er een aantal feestdagen, wie moet die dan betalen? Zijn ze soms ten laste van het ziekenfonds? En als dat niet het geval is, maken ze dan extra kosten uit?


AANWERVEN - 28.04.2008

U geeft beter geen contract mee!

Stel, u heeft een ingevuld, maar nog niet ondertekend contract meegegeven aan een sollicitant. Na drie weken heeft u nog niks gehoord van hem en u neemt iemand anders aan. Kan die eerste persoon u het leven dan nog zuur maken?


HUUR - ONROEREND GOED - 28.04.2008

Huurder, mijn huis uit! Ik ga renoveren…

U heeft een huis gekocht met de bedoeling om dat te renoveren. Er zit echter nog wel een huurder in. Kunt u die huurder dan makkelijk opzeggen als u wilt renoveren of kan dat toch niet zomaar? Waarop moet u letten?


PERSONEEL - KLEIN VERLET - 24.04.2008

Heeft u ook af te rekenen met communiefeesten in mei?

In de maand mei willen heel wat van uw werknemers klein verlet opnemen voor de communie van hun zoon/dochter. Hoe zit het echter voor tijdskredieters die tijdelijk deeltijds werken en andere deeltijdsen? Waar hebben zij recht op?


FISCAAL - NOTIONELE INTERESTAFTREK - 24.04.2008

Doe meer met uw rekening-courant!

Heeft u een vrij groot tegoed op uw rekening-courant met uw vennoot­schap, dan kunt u daarmee de zgn. notionele interestaftrek van uw vennootschap ­opti­maliseren. Hoe gaat dat precies in zijn werk?


ACTUALITEIT - BTW - 24.04.2008

Veel verkocht of goed gefeest?

De BTW heeft het, zoals bekend, moeilijk met feestjes voor klanten… Onlangs kreeg ze echter wel gelijk van de rechter. Wat was het probleem ook alweer?


GOED OM TE WETEN - 24.04.2008

Forfaits buitenland aangepast!


VAN HOREN ZEGGEN - ALGEMENE VOORWAARDEN - 24.04.2008

Hoezo, mijn schadebeding is niet geldig... ?

Een collega beweerde onlangs dat een forfaitair schadebeding in de algemene voorwaarden niet zomaar geldig is ten aanzien van particuliere klanten. Is dat effectief het geval of moet dat toch wat genuanceerd worden?


HET KAN OOK U OVERKOMEN - AFSCHRIJVINGEN - 24.04.2008

Afschrijven zonder miserie…

Een collega kreeg onlangs een belastingcontrole en toen bleek dat er behoorlijk moeilijk gedaan werd over de termijn waarop er al dan niet afgeschreven werd. Zijn er dan geen richtlijnen voor of m.a.w., hoe vermijdt u al die miserie?


FORUM VAN DE ABONNEES - STOOKOLIETANK - 23.04.2008

Ondergrondse stookolietank buiten gebruik


FISCAAL - BELASTINGVERMINDERING - 23.04.2008

De energiebesparende maatregelen: een update…

Hierover werd er vroeger reeds uitvoerig verteld, ook in deze adviesbrief. Toch worden er regelmatig vragen over gesteld. Bovendien zijn er de laatste jaren heel wat dingen gewijzigd. Tijd voor een update dus...


UW RAADSMAN - VERKOOP - 23.04.2008

De notaris-uitdrijver!

U bemiddelt bij de verkoop van een woning, maar uw opdrachtgever blijft on­verwachts in het pand zitten. Moet u de verkoop dan uitstellen of kunt u de verkoop toch laten doorgaan? Wat is de beste strategie?


RECHT - RUIMTELIJKE ORDENING - 23.04.2008

Het ‘slimme’ metertje…

Sommige verkavelaars benutten de laatste meters van hun verkaveling niet. Waarom doen ze dat precies? Is dat wettelijk gezien toegelaten?


VLAAMS GEWEST - VERZEKERINGEN - 23.04.2008

Hoe gaat het met de ‘verzekering gewaarborgd wonen’?

Hoe zou het met de Vlaamse ‘verzekering gewaarborgd wonen’ zijn? Hier wordt blijkbaar nog te weinig gebruik van gemaakt. Wat zijn nu weer de spelregels en wat zijn de tips?


FORUM VAN DE ABONNEES - MEDE-EIGENDOM - 23.04.2008

Leegstand en gemene lasten


WET BREYNE - DOORVERKOOP - 23.04.2008

Als klanten beginnen door te verkopen…

Een bouwpromotor verkoopt sleutel-op-de-deurappartementen. Een koper verkoopt zijn appartement in opbouw echter door aan een andere geïnteresseerde. Heeft dit gevolgen voor uw collega-bouwpromotor?


ACTUALITEIT - HUUR - 23.04.2008

De Vlaamse wooncode: geen theorie

Dat de Vlaamse wooncode geen theoretisch gebeuren is, blijkt nogmaals uit een vonnis.


BANK - 23.04.2008

De ideale kredietformule voor een immoproject

U wilt een graantje meepikken op de immobiliënmarkt en u bent van plan om een oud gebouw te kopen en te verbouwen om dat nadien als appartementen terug met winst te verkopen. Hoe kunt u dat nu het best financieren bij uw bank?


BELGISCH KORT - 21.04.2008

Nieuwe en vernieuwde Belgische sites


PIPELINE - PERSONEEL - 21.04.2008

Een definitieve verlenging


BTW - 21.04.2008

Moet u wakker liggen van één cijfer?

Zoals u weet, bestaat een BTW-nummer sinds kort uit tien i.p.v. negen cijfers. Als dat nu toevallig verkeerd vermeld is op een factuur van bv. uw leverancier, kan de BTW dan zomaar uw recht op aftrek verwerpen of valt dat nog wel mee?


STANDPUNT RECHTER - ONDERHOUDSUITKERINGEN - 21.04.2008

Een vermogende behoeftige?

Als u uw ouders financieel gezien bijspringt, dan kunt u de bedragen die u aan hen betaalt in principe voor 80% aftrekken als zgn. onderhoudsuitkeringen, (o.m.) op voorwaarde dat ze ‘behoeftig’ zijn. Wat houdt dit eigenlijk in?


STANDPUNT RECHTER - TEKENEN EN INDICIëN - 21.04.2008

Laat u niet vangen...

U kreeg een algemene vraag om inlichtingen vanwege de fiscus over bepaalde (privé-)uitgaven, waarop u te goeder trouw antwoordde. Kan de fiscus die gegevens dan gebruiken om u te belasten op een zgn. indiciair tekort?


SUCCESSIERECHTEN - 21.04.2008

Wat krijgen uw stiefkinderen?

Door de toename van nieuw samengestelde gezinnen komt het meer en meer voor dat ouders niet alleen hun eigen kinderen opvoeden, maar ook die van hun partner. Hoe zit het dan als u wilt dat ook uw stiefkinderen erven van u?


FISCOTIP - MEERWAARDE - 21.04.2008

Trek eens minder kosten af

U of uw vennootschap heeft een gebouw met winst verkocht en u wilt de meerwaarde gespreid laten belasten. Daarvoor is de prijs van het pand dat u koopt als zgn. herbelegging echter wat te laag. Hoe kunt u dat oplossen?


SOFTWARE - ZOEKEN - 21.04.2008

Beter zoeken op uw harde schijf


ACTUALITEIT - TANTIèME - 21.04.2008

Een tantième is geen dividend...

U wilt zich binnenkort een tantième toekennen. Normaal gezien is dat geen probleem, maar toch doet de fiscus daar soms moeilijk over. Hoe zit dat precies?


ZOEKERTJES - 21.04.2008

Nieuws uit Zoekertjesland

U kent wellicht zoekertjessites zoals Kapaza, Koopjesnet en eBay. Intussen zijn er echter enkele nieuwe initiatieven gelanceerd. Zijn die de moeite waard?


SOFTWARE - BROWSER - 21.04.2008

Apple’s Safari eindelijk de moeite waard


DIENSTEN - BEDRIJF - 21.04.2008

Online hulpjes voor uw bedrijf

We gingen nog eens op zoek naar enkele nuttige webdiensten voor uw zaak. Deze keer draait het om projectbeheer, zakentrips en spam.


E-MAIL - 21.04.2008

Verhuizen naar een nieuw webmailadres

U schakelt over naar een nieuw webmailadres, maar u zou graag al uw mail verplaatsen van uw oude naar uw nieuwe account. Kan dit?


DIENSTEN - FOTOGRAFIE - 21.04.2008

Nu ook online photoshoppen!

De Photoshop-software is zo bekend dat ‘photoshoppen’ een synoniem is ge­­worden voor het bewerken (of zelfs manipuleren) van foto’s. Er werd dus veel verwacht van de gratis online versie Photoshop Express.


SOFTWARE - WINDOWS - 21.04.2008

Profielen beheren met Windows SteadyState

Gebruiken meerdere personen uw pc? Dan logt ieder wellicht in met een apart profiel. Hoe bepaalt u wat elke gebruiker precies kan en (niet) mag?


FICHES - 21.04.2008

Vergeet de fiches 281.50 niet!

Tegen 30 juni moeten de fiches voor de erelonen, de commissies, e.d. weer ingediend worden. Waarop moet u letten en hoe zit het met erelonen die wel al afgetrokken, maar nog niet betaald zijn?


OFFICE - 21.04.2008

Office (deels) online gebruiken

Office Live Workspace is Microsoft’s eerste poging om zijn veelgebruikte Microsoft Office ook online aan te bieden. Wat houdt het precies in?


DOMEINNAMEN - 21.04.2008

Uw domeinnaam ‘anoniem’ registreren?

Registreert u een domeinnaam, dan komen uw e-mailadres en andere gegevens in een publieke databank terecht. Dat kan een bron van heel veel spam zijn. Kunt u dit niet vermijden?


INTERNETCONNECTIE - 21.04.2008

Surfen zonder databeperking?

Naast de connectiesnelheid benadrukken steeds meer internetproviders het belang van (hoge of zelfs geen) datalimieten. Tijd voor een stand van zaken.


DOE-HET-ZELF - 21.04.2008

Ontwerp uw huis en uw tuin!

Denkt u aan verbouwen of bent u van plan om te bouwen? Wij gingen voor u op zoek naar online tools om uw plannen vorm te geven.


SOFTWARE - MUZIEK - 21.04.2008

Snel muziek ‘rippen’ of converteren

Wilt u cd’s omzetten naar mp3-bestanden? Of moet u een muziek­formaat omzetten naar een ander? Met de juiste software kan dat snel en makkelijk.


UITSMIJTER - WOON-WERKVERKEER - 21.04.2008

De intensieve pendelaar...


RECHT - AANNEMER - 17.04.2008

Hoelang is uw aannemer aansprakelijk?

Enkele jaren geleden liet u uw praktijk verbouwen. Nu komen er al scheuren in het tegelwerk. Moet uw aannemer dit komen herstellen aangezien die toch gedurende tien jaar aansprakelijk is? Of is dat niet zo?


GOED OM TE WETEN - PERSONEEL - 17.04.2008

Dagje vrijaf wegens huwelijk of communie?


ACTUALITEIT - TANDARTSEN - 17.04.2008

Europa duldt het reclameverbod voor tandartsen

Zoals u weet, mogen artsen sinds kort reclame maken onder druk van Europese rechtspraak. Een tandarts die werd vervolgd voor het maken van reclame, trok zijn zaak ook voor het Europese Hof, maar hij kreeg ongelijk. Hoe kan dat nu?


GRONDIG ONDERZOCHT - AUTOKOSTEN - 17.04.2008

Thuis eten en meer kilometers aftrekken?

Voor een ziekenhuisarts (zonder vennootschap) maken de woon-werkkilo­meters een groot deel uit van de fiscaal aftrekbare kilometers. Kunt u dat kilometer­aantal verdubbelen wanneer u ’s middags thuis gaat eten? Een vonnis licht toe…


ACTUALITEIT - RIZIV-BIJDRAGE - 17.04.2008

Vergeet uw aanvraag nooit meer…

Sinds 1 april jl. kunt u de RIZIV-bijdrage van 2008 aanvragen. Tot wanneer heeft u nog de tijd om dit af te ronden? Wat moet u onthouden voor de toekomst?


FISCAAL - VENNOOTSCHAP - 17.04.2008

Hoe zit het nu met de notionele interestaftrek?

Er is de laatste tijd heel wat te doen geweest in de media rond de ‘misbruiken’ van de ­notionele interest­aftrek. Wat moet u nu precies doen (of wat mag u net níet doen) om de notionele interestaftrek te kunnen toepassen?


GOED OM TE WETEN - BANK - 17.04.2008

Een dure transfer


VERZEKERINGEN - AUTO - 17.04.2008

Een goedkope autoverzekering die een dure werd…

Stel, u sluit een goedkope autoverzekering af en u veroorzaakt een ongeval (= u bent in fout). Wist u al dat de verzekeraar de premie dan ineens kan verdriedubbelen? Wat leert u hieruit?


HUUR - ONROEREND GOED - 17.04.2008

Van winkel tot praktijkruimte…

U wilt een pand kopen waarin op de benedenverdieping een winkel is gevestigd en u wilt deze ruimte omvormen tot uw praktijkruimte. Krijgt u de winkelier, die de winkelruimte huurt, er dan snel uit? Waarop moet u letten?


FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 16.04.2008

Mogen uw collega’s meefeesten van de fiscus?

Binnenkort komen de communie- en de huwelijksfeesten er weer aan. Kunt u een deel van de factuur van het feest voor uw kind in de kosten steken? Dit is zonder twijfel een gevoelig punt bij uw controleur. Hoe pakt u dit dan aan?


ACTUALITEIT - FACTUUR - 16.04.2008

Elke aannemer voortaan te checken!

Voortaan is het van belang om te weten of een aan­nemer sociale schulden heeft of niet alvorens u zijn factuur betaalt. Waarom is dat en hoe speelt u op veilig?


BELEGGEN - 16.04.2008

Mikt u ook op een hoog dividend?

Beleggen in aandelen(fondsen) met een hoog dividend is volgens uw bankier een relatief veilige manier om te beleggen. Klopt dit? Zo ja, hoe belegt u er precies in en waarop moet u letten?


SOCIALE BIJDRAGEN - ZIEKENFONDS - 16.04.2008

Hoe kiest u een ziekenfonds?

Ook voor zelfstandigen zijn de kleine risico’s nu gedekt via de sociale bijdragen. Voor de prijs van de kleine risico’s hoeft men dus niet meer voor ziekenfonds X of Y te kiezen. Is er dan nog veel verschil tussen de ziekenfondsen onderling?


GOED OM TE WETEN - AUTOKOSTEN - 16.04.2008

Verminderde aftrekbaarheid autokosten


PRIVé - BTW - 16.04.2008

6% BTW voor uw garage?

Zoals u weet, betaalt u in principe slechts 6% BTW op de verbouwing van uw privéwoning. Geldt dat ook als u bv. een garage of een tuinhuis bouwt of uw oprit of uw terras laat aanleggen? Hoe zit dat precies en waarop moet u letten?


NOTIONELE INTERESTAFTREK - 16.04.2008

De nieuwe tarieven


VERZEKERINGEN - WATERSCHADE - 16.04.2008

Welke waterschade dekt uw verzekering?

Elk jaar registreren de verzekeraars in België gemiddeld 100.000 gevallen van waterschade en het klimaat wordt er niet bepaald droger op. Welke gevallen van waterschade dekt uw brandpolis precies en waarop moet u letten?


ADVIESHOEK - KWIJTSCHELDEN LENING - 16.04.2008

Kwijtschelden zonder problemen achteraf

Ouders lenen vaak geld aan hun kinderen als die bv. gaan bouwen. Na meerdere jaren van afbetalen, zien de ouders dikwijls dat ze het geld niet meer nodig hebben en dan schelden ze de schuld kwijt. Hoe doet u dat nu correct?


BTW - 14.04.2008

Wordt bouwen nu nóg duurder?

U heeft gehoord dat er voortaan ook BTW betaald moet worden op grond. Is dat effectief zo en zo ja, wordt daardoor elk bouwproject voortaan een stuk duurder? Hoe zit dat nu precies en wat betekent dat voor u?


VENNOOTSCHAP - SOCIALE BIJDRAGEN - 14.04.2008

Vergeet de vrijstelling niet voor uw BVBA!


ACTUALITEIT - KLEIN VERLET - 14.04.2008

Mag de nieuwe papa ook naar den trouw komen?

In zgn. nieuw samengestelde gezinnen (koppels die gescheiden en/of hertrouwd zijn) is het niet altijd even duidelijk wie er precies recht heeft op klein verlet als één van de kinderen bv. huwt of zijn communie doet. Hoe gaat u dat dan na?


WERKLOOSHEID - 14.04.2008

Werken en ook nog ‘dop’ trekken, kan dit?

U wilt een deeltijdse werkneemster aanwerven die nu werkloos is. Ze twijfelt nog omdat ze dan haar ‘voltijdse dop’ kwijt is en haar deeltijdse loon lager ligt dan die ‘voltijdse dop’. Hoe overtuigt u haar?


BELEGGEN - 14.04.2008

Met zijn allen naar een internetbank?

Bij veel kleine (internet)banken krijgt u twee keer zoveel interest op een spaarrekening als bij de klassieke grootbanken. Is het dan een absolute aanrader om uw spaargeld bij hen te plaatsen of moet dat toch wat genuanceerd worden?


SOCIALE BIJDRAGEN - 14.04.2008

Maak ze al aftrekbaar voor u ze betaald heeft… !

Heeft u een eenmanszaak en blijkt uw winst van 2007 hoger te zijn dan verwacht, dan heeft dit ook een invloed op uw sociale bijdragen als u nog geen drie volledige jaren zelfstandige bent. Wat kunt u dan doen?


PROTESTEREN FACTUUR - 14.04.2008

“Ik protesteer” is onvoldoende…

Als een factuur niet op de juiste manier geprotesteerd wordt, dan wordt u geacht de factuur toch te aanvaarden. Hoe voorkomt u dat? Waarop moet u letten?


ACTUALITEIT - EXTERNE DIENST - 14.04.2008

Even de arbeidsgeneesheer bellen (na vier weken)?

Sinds kort kan elke werknemer (= niet alleen een zgn. onderworpene) die minstens vier weken arbeidsongeschikt is een bezoek aan de arbeidsgeneesheer vragen. Welke verplichtingen brengt dat mee voor u?


LOON - 14.04.2008

Beslist de vakbond mee over uw bonusplan?

U wilt een bonusplan volgens het nieuwe systeem invoeren voor uw managers of kaders. Er is een vakbondsafvaardiging (VA) in uw bedrijf. Moet u dan eerst het fiat van de vakbond krijgen of hoeft u dit niet aan de grote klok te hangen?


ACTUALITEIT - STUDENTENARBEID - 14.04.2008

Wat mag een student verdienen in 2008?


ARBEIDSONGEVAL - 14.04.2008

Zijn banale ongevallen ook (arbeids)ongevallen?

Stel, uw werknemer kwetst zich door het uitvoeren van een beweging die hij bij wijze van spreken wel honderd keer per dag moet doen. Komt deze kwetsuur dan in aanmerking als een arbeidsongeval? Een recent arrest licht toe…


TIJDSKREDIET - 14.04.2008

Bij u op tijdskrediet en elders aan het werk?

Een werknemer heeft een jaar tijdskrediet genomen (volledige onderbreking). Nu verneemt u uit goede bron dat hij in de tussentijd ergens anders aan de slag is. Kunt u hem dan als ontslagnemend beschouwen?


ACTUALITEIT - OPZEGGINGSTERMIJN - 14.04.2008

Waar zitten de fans van Claeys?

N.a.v. een recente update bleek dat er grote verschillen bestaan tussen de rechtbanken in de mate waarin ze de formule Claeys ‘volgen’. Wat doet u daarmee?


GOED OM TE WETEN - SPAM - 14.04.2008

Hoe wordt ‘spam’ verleden tijd?


FISCAAL - TANTIèME - 14.04.2008

Alleen de voordelen graag van een tantième…

Ligt de belastbare winst van uw vennootschap hoger dan verwacht, dan kunt u nu op de jaarvergadering de pijn wat verzachten door het toekennen van een zgn. tantième. Hoe vermijdt u echter om daar zelf privé de dupe van te worden?


RECHT - WEBSITE - 14.04.2008

Hoezo, dat is mijn website niet?

Enkele jaren geleden liet u uw website maken en die firma heeft sindsdien ook voor het onderhoud van de site gezorgd. Nu vindt u die toch wat te duur worden en u wilt overstappen. Blijkbaar kan dat niet zomaar…


GOED OM TE WETEN - WEBSITE - 14.04.2008

Tool om het aantal vakantiedagen te berekenen


GOED OM TE WETEN - 10.04.2008

Dat was even onduidelijk…