Alle domeinen

2008 - Februari

FINANCIEEL - ONROEREND GOED - 28.02.2008

Is gewoon kopen uit de mode?

Sinds kort wordt er bij de aankoop van een bedrijfspand door een vennootschap dikwijls gewerkt met een combinatie van leasing en erfpacht. Wanneer kan dit toegepast worden en wat is daar dan precies het voordeel van?


VENNOOTSCHAP - NOTIONELE INTERESTAFTREK - 28.02.2008

Eén dag later, een wereld van verschil… !

De cijfers van boekjaar 2007 zien er goed uit en u voelt er wel wat voor om een beperkt dividend op te nemen. Uw boekhouder merkt echter op dat uw zgn. notionele interestaftrek dan daalt. Is dat zo en valt daar dan niets aan te doen?


BTW - FACTUUR - 28.02.2008

Is het van niet mogen of van niet moeten?

We meldden u reeds dat er op een schadevergoeding geen BTW zit en dat u die dus ook niet moet factureren. Geldt dat ook voor de huur die uw BVBA bv. ontvangt en/of voor haar vergoeding als bestuurder van uw NV?


FINANCIEEL - BELEGGEN - 28.02.2008

Beleggen zonder risico met mooie opbrengst, kan dat?

U heeft wat cash geld over om te beleggen. U zou wel wat meer rendement ­willen dan wat u krijgt op een kasbon, een obligatie, enz., maar dan wel ­zonder te veel risico’s te nemen. Is een zgn. clickfonds dan ideaal, zoals de bank zegt?


ACTUALITEIT - FISCAAL - 28.02.2008

Wie braaf is, krijgt extra’s… ?

Sinds begin dit jaar is het mogelijk om een belastingvrije bonus toe te kennen aan uw personeel. Wat zijn hier de spelregels precies en waar moet u rekening mee houden als u dat ook zou willen invoeren?


GOED OM TE WETEN - 28.02.2008

De expertise in een nieuw kleedje…


PERSONEEL - OPLEIDING - 28.02.2008

Haal voordeel uit een geregistreerd opleidingsplan

Als werkgever in PC 218 bent u verplicht om de komende twee jaar vier opleidingsdagen per bediende te voorzien. Het zou interessant zijn om een opleidingsplan te laten registreren bij het Sociaal Fonds. Hoe zit dat?


FACTUUR - BETAALDATUM - 28.02.2008

Gebruik klare taal op uw facturen…

Op veel facturen staat er ‘30 dagen einde maand’ als betaaltermijn. Loopt die termijn dan vanaf de datum van de factuur of pas vanaf de ontvangst ervan?


FORUM VAN DE ABONNEES - MEDE-EIGENDOM - 27.02.2008

Aanmaningskosten en gemene lasten


RECHT - VERKOOP - 27.02.2008

Een ‘tweedehandsappartement’ onder de Wet Breyne?

Een bouwpromotor verkoopt appartementen ‘op plan’. Een koper wenst af te zien van zijn aankoop en heeft al een nieuwe koper. Hoe moet het nu verder?


FISCAAL - BANK - 27.02.2008

Uw budget in evenwicht door uw krediet te verlengen…

Als uw gezinsinkomen daalt, kunt u de uitgaven beperken door bv. de looptijd van uw hypothecair krediet te verlengen om zo financieel gezien toch rond te komen. Laat de bank dit zomaar toe? Wat zijn de gevolgen van zo’n verlenging?


UW RAADSMAN - MEERWAARDEBELASTING - 27.02.2008

Verkoop van een niet-afgeschreven pand…

Uw klant heeft een onroerend goed dat hij beroepsmatig gebruikt voor zijn vrij beroep of zijn handelsactiviteit. Bij een verkoop zal hij een flinke meerwaarde realiseren. Betaalt hij dan meerwaardebelasting, ook als hij niet afschreef... ?


IN DE KIJKER - ERFDIENSTBAARHEID - 27.02.2008

Erfdienstbaarheid als spelbreker... ?

Bij de aankoop van een woning komen er achteraf soms erfdienstbaarheden op de proppen. Kan de koper vragen dat zijn aankoop omwille van een erfdienstbaarheid vernietigd zou worden?


ACTUALITEIT - VLAAMS GEWEST - 27.02.2008

Kwaliteitsnormen opgetrokken

Sinds 1 februari ll. zijn de kwaliteitsnormen voor woningen en kamers in Vlaanderen opgetrokken. Wat moet u onthouden?


FORUM VAN DE ABONNEES - FISCAAL - 27.02.2008

Het fiscale leven van een buitenlander…


HANDELSHUUR - 27.02.2008

De handelshuur gewaarborgd…

Als u een pand verhuurt aan een handelaar of een vennootschap in het kader van een handelshuur, wilt u wellicht ook een waarborg, maar aan wie vraagt u die waarborg dan het best en hoeveel kunt u vragen?


REGISTRATIERECHTEN - VERKOOP AANDELEN - 27.02.2008

Aandelen of een onroerend goed?

Regelmatig duikt de vraag op of de fiscus een probleem heeft als u een patrimoniumvennootschap verkoopt… Zal de fiscus dit niet zien als de verkoop van een onroerend goed en registratierechten eisen?


SOFTWARE - HULPPROGRAMMA’S - 25.02.2008

Betere XP-prestaties met tools uit Vista

Windows Vista heeft zo zijn problemen, maar heeft wel een uitstekend hulp­programma voor ‘prestatieverbetering’. Waar haalt u gelijksoortige tools om de prestaties te verbeteren als u nog Windows XP gebruikt?


AUTOKOSTEN - 25.02.2008

Is uw parking aftrekbaar?


STANDPUNT RECHTER - BEROEPSKOSTEN - 25.02.2008

Is een borg aftrekbaar?

Als uw vennootschap een lening wil aangaan bij de bank, wordt er dikwijls ook gevraagd dat u zich daar persoonlijk borg voor stelt. Hoe zit het dan als het misloopt en de bank de borg bij u ‘uitwint’? Kunt u die borg dan aftrekken?


UITSMIJTER - TEKENEN EN INDICIëN - 25.02.2008

De gulle weldoener uit Bombay


BELGISCH KORT - 25.02.2008

Nieuwe en vernieuwde Belgische sites


ONLINE AGENDA - 25.02.2008

Google Agenda op uw desktop

We hebben het reeds gehad over tools die voor u Google Agenda met Outlook synchroniseren. Het nieuwe, gratis Calgoo belooft dit ook. De moeite waard?


MUZIEK - 25.02.2008

iTunes Plus zonder extra kosten

iTunes is nog altijd dé referentie op het gebied van muziekdownloads. Sinds kort is iTunes Plus voor­deliger geworden.


DIENSTEN - FOTO - 25.02.2008

Plakboeken delen met uw vrienden

Sommige mensen vinden het leuk om in een plakboek foto’s en tekst te combineren tot echte kleine kunstwerkjes. Is het tegenwoordig niet mogelijk om zo’n elektronisch plakboek te maken dat u ook nog kunt delen met vrienden?


FILM - 25.02.2008

De Oscarwinnaars bekijken?

De Oscars zijn zopas weer uitgereikt. Misschien is dit wel een goede aanleiding om eens een filmpje mee te pikken? Welke sites helpen u bij uw keuze?


E-MAIL - 25.02.2008

Eerste hulp bij verloren mail

Oeps, u heeft per ongeluk een mailtje te veel gewist. Wat nu?


SOFTWARE - MUZIEK - 25.02.2008

Audacity versus Wavosaur

Van de audiobewerkingstool Audacity is er een nieuwe versie beschikbaar. Is die de moeite waard en zijn er eigenlijk wel volwaardige concurrenten?


VERLAAGD TARIEF - 25.02.2008

Kies voor de juiste belegging!

Als uw vennootschap het zgn. verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting geniet en ze wil beleggen, dan is het belangrijk in welke aandelen ze precies belegt om dit verlaagd tarief niet te verliezen. Hoe zit dat precies?


WEBLOGS - 25.02.2008

Blog: online dienst of software?

Weblogs of blogs zijn een vaste waarde geworden. Als u zelf een blog wilt starten, welke blogdiensten of -software kunt u dan zoal gebruiken?


FOTOGRAFIE - 25.02.2008

Smile: u bent op Seenly!


WITTE GIDSEN - 25.02.2008

Op zoek naar een nummer?


ONTSPANNING - GAMES - 25.02.2008

Spelen zonder grenzen

Er zijn nog nauwelijks huishoudens zonder één of meer spelconsoles. Waar vindt de game-liefhebber info en besprekingen?


DIENSTEN - BEDRIJF - 25.02.2008

Makkelijker samenwerken

Uw bedrijf heeft meerdere mensen in dienst. Hoe zorgt u ervoor dat de samen­werking en de communicatie steeds soepel verloopt? Deze online diensten kunnen u hierbij helpen...


FISCOTIP - INTERESTEN - 25.02.2008

Een extra vennootschap voor minder belastingen?

U stapt over van een eenmanszaak naar een vennootschap en door de verkoop van uw cliënteel heeft u een grote vordering waarop u interesten kunt vragen. Hoe vermijdt u dat die geherkwalificeerd worden als dividenden?


NOTIONELE INTERESTAFTREK - 25.02.2008

Uw gebouw inbrengen?

Is uw vennootschap eigenaar van een gebouw, dan kan er mogelijk meer no­tionele interestaftrek genoten worden door dit gebouw in te brengen in een nieuwe vennootschap. Hoe gaat dat precies in zijn werk?


FISCALE DROOM - DIVIDEND - 25.02.2008

Een trucje om minder RV te betalen?

Keert uw vennootschap een dividend uit, dan is daar onder bepaalde voorwaarden slechts 15% i.p.v. 25% roerende voorheffing (RV) op verschuldigd. Op het eerste gezicht lijkt het makkelijk om die voorwaarden te ‘omzeilen’. Kan dat?


ACTUALITEIT - BEROEPSKOSTEN - 25.02.2008

Een receptie als publiciteit?

Over de BTW op ‘kosten van onthaal’ is al heel wat inkt gevloeid. Hoe zit het echter met de aftrekbaarheid bij de Belastingen? De minister licht toe…


ACTUALITEIT - AUTO - 21.02.2008

Grotere korting of een hogere overnameprijs?

U wilt in extremis profiteren van de saloncondities om nog een nieuwe auto te kopen. Vraagt u dan het best een grotere korting of een hogere overnameprijs voor uw oude auto? Wat is fiscaal gezien het meest interessante?


GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 21.02.2008

Naar een informed extended consent?

Stel, u heeft uw patiënt geïnformeerd over de ingreep die u zal doen, maar tijdens de operatie blijkt dat u iets verder moet gaan dan gepland. In welke mate moet u dan eerst opnieuw de toestemming vragen? Een recent arrest licht toe…


FISCAAL - VENNOOTSCHAP - 21.02.2008

Uw praktijk verkopen of ‘inbrengen’?

Uw inkomsten van 2007 blijken vrij hoog te zijn en om fiscale redenen over­­weegt u om over te stappen naar een vennootschap. Kunt u dan het best uw praktijk ‘verkopen’ aan de vennootschap of ‘inbrengen’ als kapitaal?


GOED OM TE WETEN - AUTO - 21.02.2008

Wat gebeurt er als u een boete niet betaalt?


ACTUALITEIT - SOCIALE BIJDRAGEN - 21.02.2008

Minder kosten, maar u betaalt wel méér…

Verschillende sociale kassen hebben dit jaar hun zgn. beheerskosten verlaagd, maar wellicht zal u daar weinig van merken. Eens ­kijken waar u zich aan mag verwachten nu de eerste rekening in de bus is gevallen…


PRIVé - ECHTSCHEIDING - 21.02.2008

Uw vennootschap alimentatie laten betalen?

U bent gescheiden en u moet aan uw ex-partner een forse alimentatie­vergoeding betalen. U heeft horen zeggen dat u die vergoeding ook door uw vennootschap kunt laten betalen. Is dat een goed idee?


ACTUALITEIT - MEDISCH RECHT - 21.02.2008

Opvorderingen: stand van zaken?

Een arts die weigerde in te gaan op een opvordering door de politie, werd onlangs ‘vrijgesproken’. Moet u dan geen gevolg meer geven aan een opvordering?


GOED OM TE WETEN - RIZIV-BIJDRAGE - 21.02.2008

Riziv-bijdrage van 2007 voor tandartsen


HUUR - 21.02.2008

Zorg voor een ‘sluitend’ voorkooprecht

Vaak is men ervan overtuigd een ‘sluitend’ voorkooprecht te hebben op het pand dat men huurt, maar als puntje bij paaltje komt, ziet men de ­verkoop vaak aan zijn neus voorbijgaan. Waarop moet u letten?


GOED OM TE WETEN - 20.02.2008

Vergeet de nul niet voor uw BTW-nummer!


BANK - BANKKOSTEN - 20.02.2008

Hoe u goedkoper kunt bankieren

Zoals u weet, rekenen de banken u voor zowat elke vorm van dienstverlening die zij aanbieden ook extra kosten aan. Hoe beperkt u die kosten zoveel mogelijk, ook als u klant bent en/of blijft bij een grootbank?


RECHT - VERBOUWEN - 20.02.2008

Een deel niet betalen als waarborg?

Na een verbouwing van uw praktijk blijkt het één en ander niet ‘in orde’ te zijn. De herstelling laat wel op zich wachten. Een collega beweert dat u volgens de wet 5% van de aannemersfactuur mag inhouden als waarborg. Klopt dit?


GRONDIG ONDERZOCHT - MEEWERKENDE ECHTGENOOT - 20.02.2008

Hoe bewijst u een toekenning aan uw partner?

Stel, uw partner helpt u in de praktijk. Een stukje inkomen doorschuiven kan dan een fiscaal gezien interessante operatie zijn. In welke gevallen is dit mogelijk en welke bewijzen moet u dan aanbrengen? Een recent vonnis licht toe…


VAN HOREN ZEGGEN - STOPZETTINGSMEERWAARDEN - 20.02.2008

Het is interessanter om wél belastingen te betalen…

U overweegt om op pensioen te gaan en om uw eenmanszaak te verkopen aan uw zoon of uw dochter. U heeft gehoord dat dit kan zonder dat u belast wordt op de prijs die u ontvangt. Klopt dat en is dat ook even interessant als het klinkt?


BELEGGEN - 20.02.2008

Zorg voor een positief reëel rendement!

Nu de inflatie een hoogtepunt bereikt, is het meer dan ooit belangrijk dat u uw spaargeld goed belegt. Wie dat niet doet, zit immers met een negatief reëel rendement. Hoe zorgt u ervoor dat uw spaargeld niet vermindert in waarde?


FISCAAL - AFSCHRIJVINGEN - 20.02.2008

Kan de BVBA afschrijven op het ingebrachte cliënteel?

Als u een vennootschap opricht, betaalt die in principe een vergoeding voor de over­dracht van uw cliënteel of uw goodwill (= uw reputatie). Soms verwerpt de fiscus de afschrijvingen op deze vergoeding. Kan dat? Een cassatiearrest licht toe…


ACTUALITEIT - SOCIALE BIJDRAGEN - 20.02.2008

Vaarwel kleine risico’s… ?

Sinds 1 januari bent u via uw sociale bijdragen auto­matisch mee verzekerd voor de zgn. kleine risico’s. Wat betekent dat concreet voor u?


SOLLICITATIEVERLOF - 18.02.2008

Een halve of een hele dag bij hogere bedienden?

Een zgn. hogere bediende heeft tijdens de laatste zes maanden van de opzeg recht op één dag sollicitatieverlof. Daarvóór is dit beperkt tot een halve dag. Hoe moet u dit nu concreet toepassen, bv. als de opzegtermijn geschorst wordt?


ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 18.02.2008

De collega’s als getuigen?

Stel, u ontslaat een werknemer om dringende reden. Kunt u de dringende reden dan bewijzen met getuigenverklaringen van uw werknemers? Waarop moet u letten? Een recent arrest licht toe…


ACTUALITEIT - VAKBOND - 18.02.2008

Zal de vakbond minder dagvaarden?

Sinds 1 januari moet de verliezer van een rechtszaak een forse zgn. rechtsplegingsvergoeding betalen. Is dit goed of slecht nieuws? Hoe gaat u ermee om?


RECHT - OFFERTE - 18.02.2008

Kan de klant nu annuleren of niet?

Een paar dagen nadat hij de offerte getekend heeft, meldt de klant u dat het niet meer hoeft en dat hij de offerte wil annuleren. Dat kan toch niet of wel?


INTERNET - 18.02.2008

De softwarepolitie terug op pad?

Sommige collega’s meldden dat ze een brief van BSA ontvangen hadden met de melding dat er binnenkort controles op illegale software zouden plaatsvinden. Wat heeft dat allemaal te betekenen?


ACTUALITEIT - PERSONEELSADMINISTRATIE - 18.02.2008

Is 1 maart echt D-day voor de loondocumenten?

Binnenkort moet u het personeel een kopie van de individuele rekening en de fiscale fiche van 2007 overhandigen. “In feite moet dat zelfs vóór uiterlijk 1 maart”, zo hoort men soms zeggen. In welke mate klopt dit?


ALTERNATIEF BELONEN - BEDRIJFSWAGEN - 18.02.2008

Van de firmawagen in de trein?

Misschien heeft u ook gelezen dat grote bedrijven boven op de firmawagen een abonnement op het openbaar vervoer aanbieden. Dat zou goedkoper zijn dan dat men met de firmawagen naar het werk komt. Is dat ook iets voor een KMO?


ACTUALITEIT - DESKUNDIGENONDERZOEK - 18.02.2008

Nieuwe regels voor experts, gaat het nu sneller en beter?

Sinds eind vorig jaar zijn de spelregels bij een deskundigenonderzoek grondig gewijzigd. Wat is daarbij vooral van belang en betekent dit in de praktijk dat het nu allemaal vlotter, beter en goedkoper zal verlopen?


ZWANGERSCHAP - 18.02.2008

Een hart voor aanstaande moeders?

Het contract van bepaalde duur van een zwangere werkneemster eindigt kort voor haar bevallingsrust. Daardoor zal ze lagere uitkeringen krijgen van het ziekenfonds, lees: uitkeringen als werkloze. Kan men daar een mouw aan passen?


VENNOOTSCHAP - FISCAAL - 18.02.2008

Niet te veel huur vragen, maar wel alles ineens?

Huur vragen aan uw vennootschap is fiscaal gezien gunstiger dan loon opnemen en is dus sowieso een aanrader. Wat u kunt vragen aan huur, is dan wel beperkt, maar toch kunt u de winst van 2007 van uw vennootschap nog beperken…


PERSONEEL - ONTSLAG - 18.02.2008

Is zomaar wegblijven gelijk aan opzeg geven?

Eén van uw mannen komt al enkele dagen niet opdagen en dat zonder te ver­wittigen. Kunt u deze afwezigheid nu aangrijpen om goedkoop (zonder opzeg) van hem af te raken? Hoe pakt u dat het best aan?


GOED OM TE WETEN - 18.02.2008

Waarom uw registratie nog van belang is!


MAALTIJDCHEQUES - 18.02.2008

Hoeveel cheques krijgt een deeltijdse werknemer?

Een werknemer begint tijdelijk deeltijds te werken, bv. in het kader van tijds­krediet. Krijgt hij dan (in dezelfde verhouding) minder maaltijdcheques dan toen hij voltijds werkte? Hoe wordt dit aantal berekend?


GOED OM TE WETEN - 18.02.2008

Wel of geen taks meer op aanhangwagens?


ACTUALITEIT - LOON - 18.02.2008

Woon-werkvergoedingen verhoogd


INHOUDINGSPLICHT - 18.02.2008

Hier met die 35%… !

Eén van uw klanten of uw hoofdaannemers heeft 35% ingehouden op uw factuur voor de RSZ. Hoe zorgt u er dan voor dat dit correct verrekend wordt en hoe krijgt u het terug als er een overschot is of als de inhouding onterecht bleek?


VLAAMS GEWEST - MILIEU - 14.02.2008

Na de tankcontrole, nu ook brandercontrole?

Naast het jaarlijkse onderhoud van een stookinstallatie is er in Vlaanderen nu ook een zgn. eenmalige verwarmingsaudit verplicht zodra de installatie 15 jaar oud is. Even kijken wat u daarvan moet weten en hoeveel tijd u er nog voor heeft…


BELEGGEN - 14.02.2008

Moet u nu uw beleggingen herzien?

Sinds Nieuwjaar zijn de fiscale regels met betrekking tot bepaalde beleggingsfondsen gewijzigd. Wat is er precies veranderd, wat is de impact daarvan op uw beleggingen en wat kunt u doen als belegger?


HET KAN OOK U OVERKOMEN - INTELLECTUELE EIGENDOM - 14.02.2008

Niet alleen overkopen, maar ook overnemen!

Een collega deed een beroep op een zelfstandig adviseur en vervolgens ge­­bruik­te hij dat advies naar zijn eigen klanten toe. De adviseur beweert nu dat het nog altijd zijn idee is en eist dan ook bijkomende vergoedingen… Kan dit effectief?


PERSONEEL - MAALTIJDCHEQUES - 14.02.2008

Een opslag die er in feite geen is… ?

U hoort van een collega dat hij gestart is met het geven van maaltijdcheques aan zijn personeel én dat hij het zo aan boord heeft gelegd dat de werknemers er méér voor betalen dan hijzelf. Kan dat effectief en is dat een goed idee?


VENNOOTSCHAP - FISCAAL - 14.02.2008

Voorzieningen, de truc bij uitstek?

Kunt u door zgn. voorzieningen aan te leggen de belastbare winst van boekjaar 2007 alsnog beperken en dus ook de belasting erop of moet u daar toch wat mee opletten?


GOED OM TE WETEN - 14.02.2008

Is 2 mei nu een feestdag?


BTW - 14.02.2008

Wat met de BTW bij annulatie?

Onlangs verduidelijkte de minister wat er met de BTW op het betaalde voorschot moet gebeuren als de klant zijn bestelling annuleert. Waarop moet u letten?


GOED OM TE WETEN - VENNOOTSCHAP - 13.02.2008

Lenen vanuit het buitenland?


HUUR - 13.02.2008

Huurprijs in de solden…

Een verhuurder sluit een huurcontract tegen een maandelijkse huurprijs van bv. € 560. Hij bepaalt daarin dat de huurder € 30 korting krijgt als hij stipt de derde van elke maand betaalt. Is zo’n clausule geldig?


GOED OM TE WETEN - VLAAMS GEWEST - 13.02.2008

Belasting op bouwgronden?


WONINGHUUR - VENNOOTSCHAP - 13.02.2008

Opzeggen… voor uw vennootschap?

U kunt een huurovereenkomst die onder de Woninghuurwet valt onder bepaalde voorwaarden opzeggen voor persoonlijk gebruik, maar volstaat het daarbij dat u de woning nadien verhuurt aan uw vennootschap?


BANK - (VER)BOUW(ING) - 13.02.2008

Laat de (ver)bouw(ing) niet te lang aanslepen…

Indien u leent om uw enige en eigen woning te bouwen (of aan te kopen en grondig te verbouwen) en de werken duren te lang, verliest u de fiscaal gezien interessante woonbonus. Wat zijn de gevolgen en kunt u dat vermijden?


UW RAADSMAN - GEMEENTEBELASTING - 13.02.2008

Waar woont u?

Er werd onlangs nog eens een arrest geveld over de vraag waar iemand nu effectief woont. Dit kan van belang zijn om te bepalen waar iemand zijn gemeente­­belasting betaalt. Wat heeft het Hof gezegd?


VLAAMS GEWEST - MINNELIJKE ONTBINDING - 13.02.2008

Ook fiscaal gezien gunstige ontbinding na 4 maanden?

Wat als u gebruik wilt maken van de minnelijke ontbinding in het Vlaams gewest en er reeds vier maanden voorbij zijn? Is er dan een probleem omdat een compromis normaal gezien binnen de vier maanden geregistreerd moet worden?


IN DE KIJKER - MEDE-EIGENDOM - 13.02.2008

Opletten met de rubriek ‘varia’…

Kunnen er belangrijke dingen goedgekeurd worden door ze op de agenda van de algemene vergadering te zetten onder de noemer ‘varia’? Wat kan en wat kan hier niet… ?


ACTUALITEIT - VRUCHTGEBRUIK - 13.02.2008

Vruchtgebruik: belangrijke uitspraak

Het hoogste rechtscollege heeft erg recentelijk een belangrijk arrest in verband met ‘vruchtgebruik’ geveld. Wat moet u hiervan onthouden?


NOTIONELE INTERESTAFTREK - 11.02.2008

De nieuwe tarieven


UITSMIJTER - BEROEPSKOSTEN - 11.02.2008

Zware kosten…


WOONFISCALITEIT - 11.02.2008

Te laat verhuisd, dus woonbonus kwijt?

Heeft u geleend om uw ‘enige en eigen woning’ te kopen of te (ver)bouwen, dan heeft u recht op de zgn. woonbonus als u er binnen de twee jaar ook effectief in gaat wonen. Bent u die woonbonus altijd kwijt als u te laat bent?


STANDPUNT RECHTER - VRUCHTGEBRUIK - 11.02.2008

Goed nieuws voor ‘vruchtgebruikers’

Het Hof van cassatie velde recentelijk een arrest dat weleens erg belangrijk kan zijn voor wie een ‘vruchtgebruikconstructie’ opgezet heeft. Wat is er beslist?


STANDPUNT RECHTER - HUURHERKWALIFICATIE - 11.02.2008

Telt de echtgeno(o)t(e) niet meer mee?

Zoals u weet, kunt u niet onbeperkt huur vragen aan uw eigen vennootschap. Gaat het echter om een gebouw waarvan u samen met uw echtgeno(o)t(e) eigenaar bent, dan kunt u dat voor een stuk ‘omzeilen’. Waarop moet u letten?


ONLINE HULP - 11.02.2008

Help! Een noodnummer!


BOEKEN - 11.02.2008

Doorbraak van het elektronische boek?

Het e-book of elektronische boek is al jaren een hype, maar blijft wel in de media komen (denk aan de Amazon Kindle). Waar zijn e-books op dit moment verkrijgbaar en welke hardware is er al beschikbaar?


REIZEN - 11.02.2008

Plannen is al wat reizen!

Velen zijn nu al hun zomervakantie aan het voorbereiden of plannen in het voorjaar nog een citytrip. Welke online reisgidsen helpen u hierbij?


OFFICE - 11.02.2008

De extra’s van Zoho

Net zoals Google Docs is Zoho een online alternatief voor Office-software. Toch heeft Zoho veel meer te bieden dan een online tekstverwerker en rekenblad.


BROWSER - 11.02.2008

De nuttigste browser-toolbar?

De ‘grote drie’, nl. Microsoft, Google en Yahoo, willen graag dat u hun gratis browser-toolbar installeert. Maakt zo’n toolbar u het leven wel echt makkelijker?