HET KAN OOK U OVERKOMEN - INTELLECTUELE EIGENDOM - 14.02.2008

Niet alleen overkopen, maar ook overnemen!

Een collega deed een beroep op een zelfstandig adviseur en vervolgens ge­­bruik­te hij dat advies naar zijn eigen klanten toe. De adviseur beweert nu dat het nog altijd zijn idee is en eist dan ook bijkomende vergoedingen… Kan dit effectief?

Wanneer is dit precies van belang?

Als er creativiteit aan te pas komt… Het gaat meer bepaald om wat advocaten ‘intellectuele eigendomsrechten’ noemen. Dat kan dan in de eerste plaats gaan om wat algemeen bekendstaat als patenten, merken, octrooien, enz., maar ook om auteursrechten. Kenmerkend voor deze rechten is in feite dat ze een bescherming bieden voor de ‘bedenkers’ of m.a.w. dat naargelang van het geval hun idee, hun ontwerp, hun tekst, enz. niet zomaar door om het even wie zonder toestemming ge­­bruikt mag worden.

Toch niet automatisch? Wel, dat hangt ervan af en nu wordt het gevaarlijk natuurlijk… De bekendste rechten zoals patenten, merken en octrooien ontstaan inderdaad pas na een bepaalde registratie. Ze moeten m.a.w. gedeponeerd worden, zoals dat dan heet, alvorens ze beschermd zijn tegen namaak. Bij auteursrechten daarentegen is zo’n deponering niet vereist, daar geldt er dus een automatische bescherming.

Het ‘gevaar’ van auteursrechten…

Op alles wat origineel genoeg is. Om met de deur in huis te vallen, het moet niet gaan om een meesterwerk van één of andere dichter of schrijver. Al wat m.a.w. geschreven staat en dat voldoende origineel is, is onderworpen aan het auteursrecht en mag dus niet zomaar gekopieerd worden.

Een rappelbrief? Neen, daar is doorgaans immers niks origineels aan, die mag u dus gerust kopiëren van iemand. Hetzelfde geldt in principe voor algemene voorwaarden en ander courant commercieel drukwerk. Ook handleidingen vallen in principe buiten het auteursrecht.

Waarvoor moet u opletten? In feite voor alles wat niet standaard is en wat dus sowieso iets origineels in zich heeft. Dat slaat dus niet alleen op ge­­schreven teksten, maar ook op de inhoud van websites, op computer- en softwareprogramma’s, enz. Het gaat dus veel verder dan het lijkt.

Tip 1. Een standaardadvies van een adviseur is dus ook niet auteursrechtelijk beschermd, maar zodra het origineler wordt, kan dat dus wel.

Tip 2. Dat betekent uiteraard niet dat u het advies van de adviseur niet mag volgen, maar wel dat u het niet mag kopiëren op uw eigen brief­papier en het mag voorstellen alsof het uw werk is.

Is betalen dan niet voldoende?

Neen! Uw collega had zijn adviseur ook betaald, maar… zodra iets auteursrechtelijk beschermd is, is betalen op zich niet voldoende om er daarna om het even wat mee te kunnen doen. De auteur blijft immers ook na betaling eigenaar!

Hoe dan eigenaar worden? Door het zo overeen te komen of m.a.w. door de ‘auteur’ zijn auteurs­rechten schriftelijk te laten overdragen. Het moet dus letterlijk zo op papier gezet worden om alle discussies wat dat betreft in de kiem te smoren.

Tip 1. Zet zo’n overdracht van auteursrechten ook in de arbeidsovereenkomsten met uw personeel, zo vermijdt u dat een (ex-)werknemer achteraf nog eens extra langs de kassa wil passeren als u zijn boek of zijn advies bv. commercialiseert.

Tip 2. Twijfelt u eraan of een bepaalde opdracht die u vraagt aan externen auteursrechtelijk be­­schermd is, laat het contract dan even checken door een advocaat. Uiteraard kan het ook geen kwaad om in geval van twijfel sowieso te bepalen dat de eventuele auteursrechten worden over­gedragen, baat het niet, dan schaadt het immers ook niet…

Auteursrechten blijven eigendom van de ‘auteur’, zelfs al is die ervoor betaald. Voorzie daarom in contracten, ook in die van uw personeel, dat mogelijke auteursrechten worden overgedragen aan u.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878