Alle domeinen

2008 - Juli

SCHENKING - 01.07.2008

Een volmacht om te schenken?

Vermogende mensen schenken vaak tijdens hun leven al een deel van hun ver­mogen aan hun kinderen om zo bij hun overlijden de (dure) successierechten te vermijden. Vaak ligt dat echter gevoelig omdat niemand ‘zich graag uitkleedt voor het slapengaan’. Daarom worden er vaak technieken gebruikt die de schenker ­tijdens zijn/haar leven nog zoveel mogelijk controle geven over het geschonken vermogen. In het kader daarvan wordt soms de ‘schenking bij volmacht’ ge­promoot. Is dat nu hét nieuwe wondermiddel en is het ook veilig?


BELEGGEN - 01.07.2008

Obligaties in ZAR?

De laatste weken komen er regelmatig leningen in Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) op de markt. Niet verwonderlijk, want de rendementen komen vlotjes boven de 10% uit. Kopen dus... ?


PERSONAL FINANCE - 01.07.2008

Is Oost-Europa nu the place to be ?

Na een sterke stijging van de Chinese beurs zijn beleggingsspecialisten op zoek naar aandelen met een mooi groeipotentieel. Meer en meer wordt Oost-Europa aangeraden om in te beleggen. Is Oost-Europa een “berekend risico” zoals het soms wordt voorgesteld en hoe belegt u er het best in ?


VASTGOED - 01.07.2008

BVBA of NV als vastgoedvennootschap ?

Een patrimoniumvennootschap kan in bepaalde gevallen nog zeker een geschikte methode zijn om uw vastgoed te beheren en te beleggen. Veelal wordt er dan gekozen voor de NV als vennootschapsvorm. Is dit eigenlijk wel de beste keuze ?


VENNOOTSCHAP - SCHENKING - 01.07.2008

Is gewoon overschrijven wel voldoende?

U heeft een vennootschap met aandelen op naam en u zou (een deel van) de aandelen willen schenken aan uw kinderen. Volgens uw accountant is een schenking voor de notaris duur aangezien uw bedrijf veel waard is. Daarom is het volgens hem veel beter en eenvoudiger om de aandelen die u wilt schenken gewoon over te schrijven op naam van uw kinderen in het aandelenregister. Is dat correct en wat zijn de alternatieven?


ACTUALITEIT - 01.07.2008

Kas, geld en vennootschap

De affaire Van Praag bracht de kasgeldvennootschap onlangs in het nieuws omdat er fraude in het spel zou zijn. Ook al houdt de fiscus dergelijke vennootschappen nauwlettend in het oog, slimme ondernemers kunnen er een interessant en perfect legaal investeringsvehikel van maken.


FISCAAL - BANKGEHEIM - 01.07.2008

Viseert de fiscus de ‘Mifid-lijsten’?

De fiscus zou volgens een recente parlementaire vraag in bepaalde gevallen inzage kunnen krijgen in de zgn. Mifid-lijsten bij de banken waarin de vermogens­toestand van de klanten weergegeven wordt. Wat is precies het probleem? Kan de fiscus dat zomaar of hoeft u daar eigenlijk niet wakker van te liggen?


VERMOGENSPLANNING - 01.07.2008

De geheime wereld van de SPF

Misschien heeft uw adviseur al eens het woord SPF laten vallen. Wat is een SPF ? Waarvoor kunt u die structuur gebruiken ? Wanneer kunt u het best níet met een SPF werken ? Wat zijn de verschillen met een trust en hoeveel kost het ?


BELEGGEN - 01.07.2008

Beleggen in voeding en drank?

De beurzen blijven het moeilijk hebben. Sinds het begin van dit jaar kijken de meeste toonaangevende beursgraadmeters aan tegen een verlies van meer dan 15%. Tegelijkertijd neemt de inflatie hand over hand toe en worden voeding en drank alsmaar duurder. Welke perspectieven biedt dit voor beleggers?


FISCAAL - VENNOOTSCHAP - 01.07.2008

Biedt de ‘uitbreng’ een oplossing?

U heeft een (patrimonium)vennootschap met daarin een pand dat u om de één of andere reden graag naar u privé zou halen. U heeft gehoord dat er een manier bestaat om dat te doen waarbij u bijzonder weinig registratierechten moet betalen, nl. via een zgn. uitbreng. Is dat effectief zo? Kan deze techniek om het even wanneer toegepast worden? Hoe zit dat precies en waarop moet u letten?


FISCAAL - 01.07.2008

Een scheefgegroeide toestand rechtzetten

Het gebeurt (nog) regelmatig dat een vennootschap een pand bouwt op een grond van de zaakvoerder en/of aandeelhouder zonder wettelijke basis. Hoe kan deze situatie alsnog rechtgezet worden ?


BANK - 01.07.2008

Tijd voor de grote schoonmaak

Wie vóór 1 januari zijn effectenrekening aan een grondig onderzoek onderwerpt, kan geld besparen op een eenvou­dige manier…


SUCCESSIEPLANNING - 01.07.2008

Een geniale of een gevaarlijke constructie ?

De verlaagde schenkingsrechten (3 % of 7 %) van roerende goederen die sinds 1 januari in het Vlaamse gewest werden ingevoerd zijn een succesverhaal. Maar 3 % of 7 % op een groot bedrag is natuurlijk nog altijd veel. Een handgift daarentegen kost niets, maar de schenker moet dan nog drie jaar in leven blijven. Sinds kort steekt er een nieuwe constructie de kop op die een combinatie zou zijn van de voordelen van beide constructies...


HUUR - OPZEG - 01.07.2008

Opzeggen voor uw dochter?

Stel, u verhuurt enkele huizen en appartementen en uw dochter wenst er eentje te bewonen nu ze net afgestudeerd is en een baan gevonden heeft. Kunt u de huurder om deze reden uit het pand zetten? Zo ja, wat gebeurt er dan precies als uw ­dochter na enkele maanden terug verhuist of bij haar vriend intrekt? Welke spelregels moet u terzake volgen?


DOUANE - 01.07.2008

Hoeveel cash mag u op zak hebben?

Sedert vorig jaar kunt u de landsgrenzen niet meer zomaar met om het even hoeveel cash geld op zak vrij overschrijden. Vaak gelden er immers bepaalde douaneverplichtingen. Met welke sommen kunt u nog ongehinderd rondlopen? Gelden er in elk land dezelfde verplichtingen? Waarop moet u zoal letten en hoe vermijdt u problemen?