ACTUALITEIT - VAKBOND - 18.02.2008

Zal de vakbond minder dagvaarden?

Sinds 1 januari moet de verliezer van een rechtszaak een forse zgn. rechtsplegingsvergoeding betalen. Is dit goed of slecht nieuws? Hoe gaat u ermee om?

Rechtsplegingsvergoeding? De rechtsplegingsvergoeding is een vergoeding die de verliezer van een rechtszaak moet betalen aan de winnaar ter compensatie van de kosten die deze laatste heeft moeten maken om een advocaat in te schakelen. Deze vergoeding bestaat al langer, maar bedroeg tot nu toe slechts enkele honderden euro’s.

Nieuw? De bedragen van de rechtsplegingsvergoeding zijn sinds 1 januari fors verhoogd (KB van 26.10.2007, Staatsblad van 09.11.2007). We spreken nu al vlug over enkele duizenden euro’s en het kan zelfs oplopen tot € 15.000 à € 30.000. Het exacte bedrag stijgt volgens de ‘inzet’ van de zaak en de rechter kan het basisbedrag naargelang van de concrete omstandig­heden nog verlagen (bv. wegens sociale omstandig­heden) of verhogen (bv. wegens de complexiteit van de zaak).

U kunt alle tarieven downloaden van http://personeel.indicator.be of opvragen via fax (016/35 99 22) - code PS 14.13.01.

Slecht nieuws… Als een (ex-)werknemer een procedure aanspant voor bv. achterstallig loon, een aanvullende opzegvergoeding, enz. en het is duidelijk dat u de zaak niet zal kunnen winnen, dan zal de rekening door de hogere rechtsplegingsvergoeding dus hoger oplopen dan vroeger.

… of vooral goed nieuws? De verliezer hoeft alleen een rechts­plegingsvergoeding te betalen als de winnaar een beroep gedaan heeft op een advocaat. Als een (ex-)werknemer in de rechtbank vertegenwoordigd wordt door zijn vakbond, dan is de vergoeding echter niet verschuldigd, lees: dan is de wet niet van toepassing. Gevolg: de vakbonden moeten eventueel de (hoge) vergoeding wel betalen als ze de zaak ver­liezen, maar ze kunnen die zelf niet incasseren als ze winnen! Het spreekt dus vanzelf dat ze strenger zullen selecteren alvorens te procederen…

Tip. Als de vakbond blijft aandringen om iets ‘in der minne’ te regelen, wil dit zeggen dat men twijfelt. U kunt het dan wat harder spelen. Let op! De kans bestaat dat men de zaak in onderaanneming doorgeeft aan een advocaat (zodat men de vergoeding wel kan incasseren).

De vakbonden zullen voortaan wellicht strenger selecteren vóór ze procederen. Als men aanstuurt op een schikking, kunt u dus wat ‘harder’ zijn.

De vakbonden zullen voortaan wellicht strenger selecteren vóór ze procederen. Als men aanstuurt op een schikking, kunt u dus wat "harder" zijn.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878