STANDPUNT RECHTER - VENNOOTSCHAP - 30.06.2008

Een ‘retrovennootschap’?

Als u uw eenmanszaak wilt omvormen tot een vennootschap, dan kunt u dit met terugwerkende kracht doen zodat de inkomsten reeds vanaf dan in de vennootschap belast worden. Waarop moet u letten?

Een tandarts besluit om zijn praktijk verder te zetten in een vennootschap en hij richt op 7 december 1995 een BVBA op. In de oprichtingsakte wordt bepaald dat de BVBA alle handelingen overneemt die de tandarts sinds 1 januari 1995 gedaan heeft. Vanaf dan worden ook alle inkomsten in de BVBA aangegeven.

Standpunt Administratie

Volgens de controleur moesten de inkomsten van 1 januari 1995 tot 7 december 1995 echter niet bij de BVBA, maar nog bij de tandarts zelf belast worden als baten. De inkomsten van die periode werden immers door de tandarts persoonlijk ontvangen en hij kon niet aantonen dat de prestaties reeds vanaf 1 januari 1995 in naam van en voor rekening van de BVBA verricht werden.

Standpunt rechter

De rechter geeft de fiscus gelijk. De retroactiviteit kan fiscaal gezien maar aanvaard worden als dit ook overeenstemt met de werkelijkheid. De tandarts heeft echter niet aangetoond dat dit het geval is. Het verslag van de oprichter en van de bedrijfsrevisor (voor de inbreng van de praktijk) dateren immers pas van 23 oktober 1995 en bovendien vermeldde de tandarts zelf, in een aanvraag voor getuigschriften, dat zijn praktijk op 1 januari 1996 door de BVBA overgenomen werd.

Commentaar

Kan dat? Het is mogelijk dat in de oprichtingsakte van een vennootschap voorzien wordt dat alle verrichtingen van de eenmanszaak van een bepaalde voorgaande periode overgenomen worden. Vereist is wel dat die periode niet langer is dan twee jaar - te rekenen vanaf de datum waarop de vennootschap rechtspersoonlijkheid verkrijgt - én dat de vennootschap deze handelingen binnen de twee maanden na deze datum bevestigt (art. 60 Wetboek vennootschappen).

Fiscaal gezien. In principe is zo’n retroactiviteitsclausule echter niet tegenstelbaar aan de fiscus (cass., 08.02.1995) en kunnen de inkomsten dus nog tot de oprichting van de vennootschap bij de natuurlijke persoon belast worden. De fiscus aanvaardt dit echter toch als het overeenstemt met de realiteit, betrekking heeft op een korte periode en de juiste toepassing van de belastingwetgeving niet in de weg staat (Comm. IB 340/82). Om problemen te vermijden, wordt de retroactiviteit het best wel beperkt tot enkele maanden.

De werkelijkheid. Het bewijs dat de retroactiviteit overeenkomt met de realiteit is vaak moeilijk te leveren. Nochtans neemt de oprichting van een vennootschap in de praktijk enige tijd in beslag (bv. het verslag van de bedrijfsrevisor) zodat een zekere mate van retroactiviteit normaal is. Het lijkt logisch dat alle verrichtingen reeds op naam van de vennootschap gebeuren vanaf het moment dat de voorbereidingen voor de oprichting beginnen. Dit tijdstip kunt u bv. bewijzen met de opdrachtbrief aan de bedrijfsrevisor. Belangrijk is ook dat vanaf dan alle inkomsten gestort worden op de rekening van de vennootschap in oprichting en dat de facturen op naam van de vennootschap staan.

BRON

1. Hof van beroep Antwerpen, 19 februari 2008.

2. Uitspraak is contra de belastingplichtige.

Abonnees kunnen dit arrest downloaden van http://belastingen.indicator.be of opvragen via fax (016/35 99 22) - code BT 14.18.06.

De fiscus hoeft enkel rekening te houden met de retroactiviteit als ze overeenstemt met de realiteit. Dit kunt u aantonen met documenten waaruit blijkt dat u reeds begonnen bent met de oprichting van de vennootschap en door alle verrichtingen al te doen op naam van de vennootschap in oprichting.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878