INVESTERINGEN - GESPREIDE TAXATIE - 30.06.2008

Slechts een deel van de meerwaarde gespreid belasten?

Door een gebrek aan belastbare winst riskeert uw vennootschap om een aantal fiscale aftrekposten te mislopen. U overweegt daarom om een meerwaarde niet gespreid, maar ineens te laten belasten. Is dat wel nodig of kan dat ook beter?

Niet-overdraagbare aftrekposten

Onvoldoende winst. Stel, uw vennootschap heeft in een bepaald jaar weinig belastbare winst. Daardoor riskeert zij om een aantal fiscale aftrekposten ‘kwijt te spelen’. Er zijn nl. een aantal aftrekposten die enkel in de loop van het jaar zelf gebruikt kunnen worden, anders gaan ze definitief verloren. U kunt ze m.a.w. niet ‘overdragen’ naar de volgende jaren om ze bv. pas te gebruiken wanneer uw vennootschap wél voldoende winst heeft. Het gaat voornamelijk om de volgende aftrekposten.

Bijkomend personeel. Wanneer uw vennootschap in de loop van het jaar extra personeel heeft aangeworven met een laag loon, dan heeft ze onder bepaalde voorwaarden recht op een aftrek van € 4.840 (aanslagjaar 2008) per bijkomend personeelslid. Voor sommige personeelsleden (bv. een diensthoofd voor uitvoer) bestaat er zelfs een bijkomende aftrek van € 13.010.

DBI-aftrek en giften. Wanneer uw vennootschap dividenden ontvangen heeft, kan ze normaal gezien 95% daarvan vrijstellen van belasting door de zgn. DBI-aftrek. Ontvangt ze bv. een dividend van € 10.000, dan is € 9.500 daarvan niet belastbaar. Ook giften (met een fiscaal attest) zijn in principe aftrekbaar bij uw vennootschap. Beide aftrekposten zijn echter niet overdraagbaar.

Notionele interestaftrek. Heeft uw vennootschap recht op de ‘notionele interestaftrek’, maar heeft ze te weinig winst om die te kunnen toepassen, dan kan ze de aftrek overdragen naar een volgend jaar waarin ze voldoende winst heeft. Het (toekomstige) probleem is dat deze aftrek wel maar gedurende zeven jaar overdraagbaar is. Wat na zeven jaar niet ‘opgebruikt’ is, is m.a.w. verloren.

Gespreid belastbare meerwaarde

Wat? Uw vennootschap heeft bv. een pand verkocht met € 100.000 winst (‘meerwaarde’). Als zij binnen de drie jaar (of vijf jaar voor een onroerend goed) de volledige verkoopprijs opnieuw investeert in een afschrijfbaar actief, dan kan de belasting op de meerwaarde gespreid worden over de afschrijvingsduur (bv. tien jaar) van de ‘wederbelegging’.

Belastbare winst ‘creëren’. Om die niet-overdraagbare aftrekposten die tezamen bv. € 30.000 bedragen toch te kunnen benutten, overweegt u nu om die meerwaarde toch ineens te laten belasten. Ideaal is dat natuurlijk niet, want uw meerwaarde bedraagt € 100.000 terwijl u voor slechts € 30.000 aan aftrekposten heeft. U moet m.a.w. € 70.000 te veel ineens laten belasten. Aangezien die winst vroeg of laat toch belast wordt, verkiest u deze oplossing boven het verlies van uw fiscale aftrekposten. Nochtans kunt u hier optimaliseren...

Laat slechts een deel ineens belasten...

Uw vennootschap kan ervoor kiezen om slechts een stuk van de meerwaarde ineens en de rest gespreid te laten belasten (rb. Brugge 16 maart 2004). Ze kan m.a.w. € 30.000 ineens en € 70.000 gespreid laten belasten. Zo kan ze haar fiscaal resultaat voor het betrokken jaar optimaliseren door haar niet-overdraagbare aftrekposten te benutten, terwijl ze voor de overige € 70.000 van haar meerwaarde het voordeel van de gespreide taxatie niet hoeft op te geven. Wel moet ze altijd de volledige verkoopprijs ‘wederbeleggen’.

Let op! De eventuele verliezen en de zgn. investeringsaftrek zijn onbeperkt overdraagbaar, daarvoor hoeft u dus geen stuk van de meerwaarde ineens te laten belasten.

Laat slechts een deel van de meerwaarde, dat net groot genoeg is om de niet-overdraagbare aftrekposten te compenseren, ineens belasten en laat de rest gespreid belasten. U kunt perfect uitrekenen hoeveel u precies in één keer moet laten belasten voor een optimaal fiscaal resultaat.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878