GEZONDHEID - VOEDING - 12.01.2009

De kater na het feesten

De voorbije feestdagen vormden traditioneel weer het culinaire hoogtepunt van het jaar. Overweegt u om 2009 in te zetten met gezondere voeding? Welke websites helpen u hierbij?

Gezondheid.be (http://www.gezondheid.be) kent u wellicht. Daar treft u een rubriek gezond leven aan en in de onderafdeling voeding vindt u ­diverse subrubrieken: gezond gewicht, gezond eten, ­diëten/dieetleer, … met telkens een heleboel tips en weetjes. Ook E-gezondheid (http://www.e-gezondheid.be) is een oude bekende. Daar vindt u in het linkermenu (onder De praktische ­gidsen) een zeer uitgebreide Diëtische gids. Minder bekend is Move-Eat (http://www.move-eat.be). In de rubrieken Ken je lichaam wordt o.a. de BMI uit de doeken gedaan. In Kies je voedingsproducten, Kook zelf en Informeer je leert u alles over goede voedingsstoffen en gezond koken. Een aanrader! U krijgt ook advies over lichaams­beweging.

Denk aan de kinderen

Eetproblemen starten vaak op erg jonge leeftijd. Op de bovenstaande websites vindt u doorgaans ook advies voor betere eetgewoonten voor uw kinderen. Move-Eat (http://www.move-eat.be) bv. heeft in de rubriek Kies je voedingsproducten concrete Tips voor de kinderen, maar ook de website van het Nationaal Voedings- en Gezondheidsplan (http://www.mijnvoedingsplan.be) heeft vier afzonderlijke publicaties die elk focussen op een specifieke doelgroep: 0-3 jaar, 3-12 jaar, 12-18 jaar en 60+. Voor elke leeftijdscategorie is er een aparte pdf-gids beschikbaar met praktische eettips.

Specifiek voor kleuters tussen drie en zes jaar is er 123 Aan Tafel (http://www.123aantafel.be). Naast een aantal onderzoeksresultaten kunt u hier een pdf-gids downloaden met tips (o.a. voor moeilijke eters) en kindvriendelijke recepten. Kijk ook eens op Eetiket.be (http://www.eetiket.be). Het doel is hier om het smaakvermogen van kinde­ren te stimuleren. Dat gebeurt aan de hand van o.a. spelletjes en filmpjes. Ouders vinden er in een aparte rubriek kindvriendelijke restaurants en restauranttips. Ter info: check hiervoor zeker ook eens het al ­eerder besproken Restokids (http://www.­restokids.be).

Kwaliteit, veiligheid en etikettering

Maakt u zich zorgen over de veiligheid en de kwaliteit van onze voeding? Voedingsinfo (http://www.voedingsinfo.org) beschrijft alvast de voedsel­keten van boerderij tot winkel. Verder treft u hier ru­brieken aan zoals voedselveiligheid (o.a. hoe gebeurt de controle?), gezondheid (het nut van voedingsstoffen, gezondheidstips, uitleg bij de etiket­ten, …) en test uw kennis. Meer uitleg over de etikettering van voedingsproducten vindt u ook op Labelinfo.be (http://www.labelinfo.be), een initiatief van diverse verbruikersorganisaties. Hier leert u wat labels inzake biologische landbouw (bv. ‘biogarantie’) precies inhouden. U kunt telkens doorklikken naar een uitgebreide tech­nische fiche met alle details.

Eetstoornissen

Zit u met vragen over eetstoornissen? Antwoor­den - inclusief advies en checklists - rond ­anorexia, boulimia, binge eating en orthorexia vindt u op Eetstoornis.be (http://eetstoornis.be). Een ­andere informatiebron is de website van de vzw ­Anorexia Nervosa - Boulimia Nervosa, kortweg AN-BN (http://www.anbn.be), met goed gestructureerde informatie en tips: de oorzaken, de kenmerken, de behandeling, enz. Eetexpert (http://www.­eetexpert.be) ten slotte vinden wij wat te mager, maar check voor eetstoornissen zeker ook eens de reeds vermelde algemene gezondheidssites.

Algemene tips voor gezonde voeding vindt u o.a. op Move-Eat. Specifiek voor kinderen checkt u het best eens de website van het Nationaal Voedings- en Gezondheidsplan en 123 Aan Tafel.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878