Alle domeinen

2009 - Januari

DAGELIJKS BESTUUR - VASTE VERTEGENWOORDIGER - 30.01.2009

Wie kan of moet wie vertegenwoordigen?

Is uw vennootschap op haar beurt bestuurder of zaakvoerder van een andere vennootschap, dan moet er een zgn. vaste vertegenwoordiger aan­geduid worden. Wie kan dat zijn en riskeert u eigenlijk iets als u dat zelf bent?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - REKENING-COURANT - 30.01.2009

Maak er een echte lening van!

Stel, u heeft privé geld nodig. Uw vennootschap heeft dat bedrag op haar rekening staan en wil u dat geld tijdelijk laten gebruiken. Hoe haalt u dat geld het best tijdelijk uit uw vennootschap om zo weinig mogelijk belastingen te betalen?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - HUURINKOMSTEN - 30.01.2009

“Beste vennootschap, betaal mij later eens...”

U verhuurt (een stuk van) een pand aan uw vennootschap, maar die heeft het nu wat moeilijk en het zou u beter uitkomen dat ze een tijdje geen huur betaalt aan u. Kan dat later nog ‘ingehaald’ worden? Hoe zit dat dan fiscaal gezien?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 30.01.2009

Te veel winst in 2008? Geen paniek...

Uit de eerste berekeningen blijkt dat uw vennootschap in 2008 méér belastbare winst heeft dan verwacht. Wat kunt u daar eventueel nu nog aan doen?


BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 30.01.2009

Compenseer de ‘min’ met de ‘plus’

U heeft twee vennootschappen waarin u bedrijfsleider bent (bv. een werk- en een managementvennootschap). Bij de ene vennootschap heeft u een schuld en bij de andere een tegoed. Hoe kunt u dat fiscaal gezien optimaliseren?


AANDELEN - AANDELEN OP REKENING - 30.01.2009

Moet u nu naar de notaris of niet?

U heeft een NV met aandelen aan toonder, die, zoals u weet, binnenkort afgeschaft worden. Moet u daarvoor nu naar de notaris of niet?


KORT & KRACHTIG - 30.01.2009

Uiterst interessant om te weten...


AANDELEN - OVERDRACHT - 30.01.2009

Nog niet getekend, maar in feite toch al verkocht?

Onlangs heeft Alitalia een schadevergoeding geëist van KLM omdat die de fusieonderhandelingen plots had afgebroken. Moet u ook voorzichtig zijn in uw onderhandelingen als u de aandelen van uw vennootschap wilt verkopen?


ACTUALITEIT - BELASTINGCONTROLE - 29.01.2009

Iets vergeten is niet frauderen!

In de strijd tegen fraude werd er onlangs beslist om de fiscus méér tijd te geven om u te controleren en een aanslag te vestigen. Wat betekent dat concreet?


VERZEKERINGEN - AANSPRAKELIJKHEID - 29.01.2009

Installeert u op eigen risico?

Stel, er loopt iets fout tijdens een interventie bij een klant en het toestel, waaraan u aan het werken was, raakt beschadigd. Bent u nu wel of niet verzekerd voor dergelijke schadegevallen? Wat is voor u in zo’n situatie van belang?


ACTUALITEIT - SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - 29.01.2009

Een flexibele mama?

Omdat zelfstandige moeders dikwijls zo snel mogelijk na de bevalling terug aan de slag willen, zijn de spelregels inzake moederschapsrust versoepeld sinds 1 januari. Wat moet u daar in het voorkomende geval over weten?


ACTUALITEIT - FISCAAL - 29.01.2009

Verkoop aandelen voortaan belastbaar?

Eind vorig jaar raakte bekend dat de fiscus de winst zou belasten die u als bedrijfsleider maakt bij de verkoop van de aandelen van uw eigen vennootschap. Wat is daar nu precies van aan en waarop moet u letten?


AUTO - BELASTBAAR VOORDEEL - 29.01.2009

Firmawagens zijn weer wat duurder


RECHT - HUUR - 29.01.2009

“Voortaan de huur op mijn rekening storten a.u.b.”

De verhuurder heeft het pand dat u huurt blijkbaar verkocht en de nieuwe eigenaar vraagt u om de huur voortaan op zijn rekening te storten. Hoe vermijdt u dat u finaal aan de verkeerde betaalt?


ACTUALITEIT - SLECHTE BETALERS - 29.01.2009

Het juiste tarief voor wie te laat betaalt...


SLECHTE BETALERS - INCASSO - 29.01.2009

“Laat uw klant dan maar rechtstreeks aan mij betalen...”

Uw klant betaalt uw factuur niet omdat hij op zijn beurt niet betaald wordt door zijn klanten. Kunt u zijn klanten eventueel rechtstreeks op uw rekening laten storten en is dat eigenlijk wel interessant voor u?


PERSONEEL - VERLONING - 29.01.2009

Een loonbonus in 2009 voor uw werknemers?

In tijden van crisis heeft u geen grote overschotten om toe te kennen aan uw werknemers. Wilt u ze toch iets extra’s geven, dan is het dus dubbel zo belangrijk dat het u zo weinig mogelijk kost. Een ‘loonbonus’ is misschien wel ideaal...


VASTGOEDMAKELAAR - VERKOOP - 28.01.2009

Investeerder zoekt panden!

Prospectie is één van de hoekstenen van de activiteiten van een makelaar en bij het ‘inkopen’ is de concurrentie soms heel creatief. Hoe zit dat voor een vastgoedhandelaar en een bouwpromotor?


MEDE-EIGENDOM - STEMRECHT - 28.01.2009

Wie van de drie?

Als meerdere personen tezamen eigenaar zijn van een appartement, kunnen er weleens discussies rijzen over wie er precies mag stemmen op de vergadering van mede-eigenaars. Hoe zit dat precies in elkaar?


ACTUALITEIT - REGISTRATIERECHTEN - 28.01.2009

Wijziging regime beroepspersonen

De regelgeving inzake ‘beroepspersonen’ is, zoals u wellicht weet, gewijzigd in het Vlaams gewest. Wat is er nieuw?


RUIMTELIJKE ORDENING - STEDENBOUWMISDRIJF - 28.01.2009

Hoe kunt u de sloophamer tegenhouden?

Wat als er een stedenbouwmisdrijf wordt vastgesteld? Wat kan de overheid dan doen en hoe kunt u zich hiertegen verzetten? Een nieuw cassatie-arrest brengt in dit verband positief nieuws…


BANK - LENING - 28.01.2009

Tijd om te herfinancieren?

De rente is de laatste maanden fel gedaald. Indien de rente die de banken nu aanrekenen lager is dan de rente op uw lopende krediet, dan is het eventueel interessant om uw krediet te laten herfinancieren…


VLAAMS GEWEST - ABATTEMENT - 28.01.2009

Sancties inzake het bij-abattement


IN DE KIJKER - KADASTRAAL INKOMEN - 28.01.2009

Bezwaar tegen uw kadastraal inkomen

Het kadastraal inkomen (KI) heeft vele fiscale gevolgen voor uw onroerend goed. Daarom is het belangrijk om bezwaar aan te tekenen indien u vermoedt dat het toegekende KI te hoog is. Nieuw hierbij is de fase van de ‘bemiddeling’…


UW RAADSMAN - ERFENIS - 28.01.2009

Stiefkinderen… mogen niets krijgen

Uw klant wil met zijn ‘eigen vermogen’ een onroerend goed kopen. Hij is voor de tweede keer getrouwd en hij wil niet dat het kind van zijn tweede echtgenote bij zijn overlijden enige aanspraak op dit pand kan maken. Wat nu?


BELGISCH KORT - 26.01.2009

Nieuwe en vernieuwde Belgische sites


WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 26.01.2009

Giet het maar in een grafiek

In Excel kunt u zowat alle soorten grafieken maken, maar er bestaan nog andere (online) mogelijkheden. Welke zijn zeker de moeite waard?


ACTUALITEIT - WOON-WERKVERKEER - 26.01.2009

De vrijstelling woon-werkverkeer verdubbeld


PRIVÉ - WOONFISCALITEIT - 26.01.2009

U bent de woonbonus toch niet kwijt!

Tot voor kort riskeerde u de woonbonus te verliezen als u niet binnen de twee jaar verhuisde naar uw nieuwe woning. Daar is nu verandering in gekomen...


BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 26.01.2009

Een aankoopgeschenk is geen relatiegeschenk

Een onderneming geeft tijdens haar opendeurdagen gratis promotieartikelen weg aan haar klanten. Zijn dit beperkt aftrekbare beroepskosten of kan het voor 100% aftrekbaar promotiemateriaal zijn? Een recente ruling verduidelijkt...


CONTROLE & GESCHILLEN - VARIA - 26.01.2009

Worden uw boetes afgetrokken van uw belastingtegoed?

De fiscus kan een tegoed dat u heeft bij de Belastingen of de BTW gebruiken om een fiscale schuld te compenseren die u nog heeft openstaan. Deze regeling wordt nu nog uitgebreid. Wat moet u daarvan onthouden?


WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 26.01.2009

Een wiki voor uw bedrijf?

Wiki’s zijn webpagina’s waaraan verschillende gebruikers bijdragen kunnen leveren. Hoe kan dit nuttig zijn voor uw bedrijf?


BEVEILIGING - PRIVACY - 26.01.2009

Surfen in alle discretie

In de huidige browsers kunt u, wanneer u dat wenst, uw surf­sporen wissen. De allernieuw­ste browsers hebben echter ook een privacyfunctie. Wat houdt die in?


GEZONDHEID - BEWEGING - 26.01.2009

Fitnessoefeningen in beeld

Veel mensen maken wel goede voornemens om meer te bewegen, maar weten niet hoe ze fitnessoefeningen precies moeten aanpakken. Met gespecialiseerde sites overwint u die hindernis: ze tonen u letterlijk hoe het moet.


EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 26.01.2009

Vul maar in!

Voor bestellingen of feedback is een invulformulier op uw website handig. Is het jonge VizzualForms hiervoor interessanter dan het eerder besproken Wufoo?


SOFTWARE - WINDOWS - 26.01.2009

XP kan nog even mee

Onlangs heeft Microsoft de eerste publieke testversie van Windows 7 gelanceerd, de op­­volger van Vista, maar heel wat gebruikers hebben nog altijd het stabiele Windows XP. Met deze tips houdt u XP bij de tijd.


EIGEN WEBSITE - DOMEINNAAM - 26.01.2009

Uw .be-domeinnaam beter beschermd


INTERNETCONNECTIE - MOBIEL INTERNET - 26.01.2009

‘Mobiele’ websites verzameld


NIEUWS - WEER - 26.01.2009

Ziet u de bui al hangen?

De koudegolf van enkele weken geleden heeft voor heel wat praktische ellende gezorgd: bevroren waterleidingen, haperende auto’s, enz. Via welke websites kunt u zich op voorhand informeren over het weer?


VERVOER - KAARTEN & ROUTES - 26.01.2009

Op stap zonder gps?

TomTom heeft sinds kort een online routeplanner. Kan die concurreren met de gevestigde waarden?


WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 26.01.2009

Live Mesh: overal dezelfde bestanden

Heeft u meerdere computers, dan is het handig om de recentste versie van uw belangrijkste bestanden steeds bij de hand te hebben. Hoe helpt de Live Mesh-dienst van Microsoft daarbij?


E-MAIL - WEBMAIL - 26.01.2009

Videogesprekken voeren met Gmail

Gmail heeft sinds kort enkele nieuwigheden, waaronder de optie ‘Stem- en videochat’. Kunt u hiermee vlot videogesprekken voeren?


BEROEPSKOSTEN - ONKOSTENVERGOEDING - 26.01.2009

Een controleur kent soms zijn eigen instructies niet…

Een controleur weigert de aftrek van de onkostenvergoeding die een vennootschap toekent aan haar zaakvoerder voor een buitenlandse zakenreis. Volgens de controleur moet de kostenaftrek beperkt worden tot 69%. Is dat zo?


VASTGOED - VERBOUWINGEN - 26.01.2009

Bezin twee keer voor u uw aannemer betaalt

Sinds 1 januari moet u, alvorens u een factuur van een aannemer betaalt, niet alleen nagaan of hij sociale schulden heeft, maar ook of hij nog fiscale schulden heeft. Wat moet u dan precies doen en waaraan stelt u zich eventueel bloot?


ACTUALITEIT - CONTROLE & GESCHILLEN - 26.01.2009

Méér tijd om belastingen terug te vragen?


FISCOTIP - NOTIONELE INTERESTAFTREK - 26.01.2009

Creatief zijn rendeert...

Laat u een meerwaarde in uw vennootschap zgn. gespreid belasten, dan kunt u een belangrijk voordeel doen op het vlak van de notionele interestaftrek door de verschuldigde belasting anders te boeken. Even kijken hoe dit werkt...


ARTSENCONVENTIE - 22.01.2009

Gedeeltelijke conventie: nog interessant?

‘Slechts’ gedeeltelijk conventioneren doet men vaak om toch nog enige tarief­vrijheid te kunnen behouden. Het nieuwe akkoord beperkt echter de mogelijkheden op dat vlak. Wat is er veranderd en voor wie?


VERZEKERINGEN - VARIA - 22.01.2009

Een verzekering op uw effectenrekening

Wie effecten (fondsen, obligaties of aandelen) bezit, heeft vaak ook een zgn. effectenrekeningverzekering. Hoe komt u snel te weten of u zelf ook een dergelijke verzekering heeft en wat dekt die verzekering eigenlijk precies?


ARTSENCONVENTIE - 22.01.2009

De termijn loopt voor de artsen...

De nieuwe conventie voor artsen loopt over twee jaar en is gepubliceerd op 19 januari. De deconventie­termijn van 30 dagen loopt dus. Wie moet iets doen?


GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSKOSTEN - 22.01.2009

De ene aftrek is de andere niet...

Stel, u gaat een lening aan bij de bank voor de aankoop van een (nieuw) gebouw waarin u zal wonen én werken. De bank verplicht u om een schuldsaldoverzekering aan te gaan. Vormen deze premies beroepskosten? Een vonnis licht toe...


TANDARTSENCONVENTIE - 22.01.2009

De termijn loopt ook voor de tandartsen...


VENNOOTSCHAP - LOON OPNEMEN - 22.01.2009

Alleen de voordelen graag van een tantième…

Ligt de belastbare winst van uw vennootschap hoger dan verwacht, dan kunt u op de jaarvergadering de pijn wat verzachten door het toekennen van een zgn. tantième. Hoe vermijdt u echter om daar zelf privé de dupe van te worden?


PERSONEEL - VARIA - 22.01.2009

Soms kunt u gewaarborgd loon terugvragen!

Uw secretaresse heeft tijdens het weekend een ongeval gehad. Ze werd aan­gereden door een auto en ze is ‘in haar recht’. Ze zal echter een tijdje arbeids­ongeschikt zijn. Moet u hiervoor gewaarborgd loon betalen?


ARTSENCONVENTIE - 22.01.2009

De afspraak als bijzondere eis ‘is niet meer’...

In de keuze tussen conventioneren en deconventioneren speelt misschien ook mee dat de nieuwe conventie het begrip ‘bijzondere eisen’ veel strenger formuleert dan vroeger. Wat is hier de grootste verandering (voor specialisten)?


BELASTINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 21.01.2009

De voordelen van snel afschrijven

Bij een belastingcontrole doet de controleur weleens moeilijk als u een investering (volgens hem) te snel afschrijft. Maakt het echter veel uit als u langer moet afschrijven of komt dat finaal eigenlijk op hetzelfde neer?


BELEGGEN - VARIA - 21.01.2009

Hoe springt u om met inflatie en deflatie?

De inflatie heeft gepiekt in 2008, maar daalt nu weer. Wat zijn de vooruitzichten voor de toekomst en hoe gaat u daarmee om? Waarop moet u letten om uw koopkracht in stand te houden?


RECHT - SLECHTE BETALERS - 21.01.2009

Buitenlandse slechte betalers efficiënter aangepakt…

Als uw buitenlandse cliënt u niet op tijd betaalt, dan schijnt het sinds kort een minder groot probleem te zijn om effectief uw geld vast te krijgen. Is dat inderdaad zo en hoe zit dat dan precies?


GOED OM TE WETEN - PENSIOEN - 21.01.2009

Uw pensioenspaarfonds in stukjes opnemen?


PENSIOEN - VAPZ - 21.01.2009

Uw VAPZ nu betalen of in december?

Uw verzekeraar dringt erop aan om nu al zoveel mogelijk premies voor uw VAPZ te storten zodat ze al kunnen beginnen ‘oprenten’. Is dat een goed idee?


VASTGOED - HUUR - 21.01.2009

Voortaan de huur op mijn rekening storten a.u.b.

De verhuurder heeft het pand dat u huurt blijkbaar verkocht en de nieuwe eigenaar vraagt u om de huur voortaan op zijn rekening te storten. Hoe vermijdt u dat u finaal aan de verkeerde betaalt?


ACTUALITEIT - BTW - 21.01.2009

Alles online voor de BTW vanaf 2009?

Bent u een zgn. BTW-kwartaalaangever, dan zal ook úw BTW-aangifte vanaf 2009 elektronisch ingediend moeten worden. Is dat nu vooral van belang voor uw boekhouder of heeft dat ook voor u praktische gevolgen?


OFFERTES & CONTRACTEN - VERTRAGINGSBEDING - 19.01.2009

Wat later klaar, maar dat ligt aan het weer...

De laatste maanden heeft het weer zich al meermaals van zijn grilligste kant laten zien. Als daardoor de uitvoering van uw werken vertraagd wordt, kunt u zich dan beroepen op weerverlet? Waarop moet u alvast letten?


ACTUALITEIT - STARTBANEN - 19.01.2009

Startbaankaart vragen als men 19 wordt…


RECHT - LEVERANCIER - 19.01.2009

Een deurwaarder voor de facturen van een ander… ?

Een deurwaarder komt langs in verband met een onbetaalde factuur, niet eens van uw eigen leverancier, maar van diens leverancier. Kan hij u vragen om de schulden van uw leverancier te betalen, ook al heeft hij geen vonnis bij zich?


AANSPRAKELIJKHEID - VERGUNNING - 19.01.2009

Is de bouwvergunning in orde?


BEDRIJFSWAGEN - CO2-TAKS - 19.01.2009

Volg de wijzigingen op!

We horen van abonnees dat de RSZ-inspectie de CO2-taks nog steeds in het vizier houdt. We overlopen de meest voorkomende fouten. Hoe vermijdt u ze?


ACTUALITEIT - FACTUUR - 19.01.2009

Voortaan dubbele inhoudingsplicht in de bouwsector...

Sinds 1 januari 2009 is de sinds lang aangekondigde fiscale databank dan toch opera­tioneel, met als gevolg dat er sindsdien - naast een sociale - ook een fiscale inhoudingsplicht bestaat. Even kijken wat dit in de praktijk inhoudt...


ACTUALITEIT - 6%-BTW-TARIEF - 19.01.2009

Al rekening mee te houden of niet?

Zoals u weet, zijn er een aantal gunstige BTW-maatregelen aangekondigd. Hoe ver staat het daar intussen mee en kunt u daar nu reeds op inspelen?


VENNOOTSCHAP - BELASTING - 19.01.2009

Uw eigen vennootschap als bank?

U heeft privé om een bepaalde reden geld nodig. U zou daarvoor naar de bank kunnen gaan, maar u zou het geld ook kunnen lenen van uw eigen BVBA. Heeft die laatste optie bepaalde voor- of nadelen? Waarop moet u letten?


PERSONEELSBELEID - ABSENTEÏSME - 19.01.2009

Hoe begint u met een verzuimbeleid?

Als men het heeft over een zgn. verzuimpolicy (= regels om het al te vlug af­wezig melden tegen te gaan), moet u dan direct een extern ‘bureau’ inschakelen of kunt u met een paar kleine ingrepen ook al ver komen? Wat bevat zo’n policy?


ACTUALITEIT - VERKEERSBOETE - 19.01.2009

RSZ verschuldigd als u een verkeersboete wilt betalen?

Door een nieuwe wet vormt het betalen van de verkeersboetes van uw personeel geen loon meer voor de RSZ. Meestal is er echter toch nog een ‘patronale’ bijdrage van 33% verschuldigd. Wanneer kost het u dan niets extra’s?


PESTEN OP HET WERK - 19.01.2009

Pestklacht neergelegd, maar toch niet onaantastbaar!

Stel, iemand heeft klacht neergelegd wegens pesten op het werk en is dus beschermd tegen ontslag. Nu doet er zich een feit voor waarvoor u hem toch wilt ontslaan. Kost u dat dan een beschermingsvergoeding? Een arrest licht toe...


FACTUUR - ENERGIEAFTREK - 19.01.2009

Betalingsperikelen bij energieaftrek...

Uw klant wilde u om fiscale redenen in twee keer betalen. De eerste schijf die hij vorig jaar betaalde, was geen probleem. Nu hij het saldo moet betalen, doet hij ineens moeilijk. Kan hij dat eigenlijk nog, nu hij dat eerste deel al betaald heeft?


AUTO - RIJBEWIJS - 19.01.2009

Nieuwe voorwaarden voor het rijbewijs C?


ACTUALITEIT - BESLAG & OVERDRACHT - 19.01.2009

Indexatie grenzen voor beslag en overdracht


ACTUALITEIT - VERKEERSBOETE - 19.01.2009

RSZ verschuldigd als u een verkeersboete moet betalen?

In het artikel op p. 4 kon u al lezen dat er op het (terug)betalen van verkeers­boetes van het personeel vaak nog een speciale bijdrage van 33% verschuldigd is. Hoe vermijdt u om deze bijdrage te moeten betalen zonder dat u het beseft?


BANK - INVESTERINGSKREDIET - 19.01.2009

Goedkoper lenen via een wentelkrediet?

Banken staan voorlopig niet te springen om investeringskredieten toe te staan en als ze dat al doen, wordt er tegenwoordig al eens een wentelkrediet voor­gesteld. Wat is dat precies en kan dat ook voor u interessant zijn?


ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 19.01.2009

Indexatie fiscaal voordeel voor firmawagens


ACTUALITEIT - LOON - 19.01.2009

Sneeuwellende en loonperikelen net na Nieuwjaar...

De eerste werkdagen van het nieuwe jaar was het al meteen kermis op onze wegen door de hevige sneeuwval. Moet u de laatkomers loon betalen voor de uren dat ze te laat waren? Kunt u ze opleggen om de verloren uren in te halen?


OPZEGGINGSVERGOEDING - 19.01.2009

Hoezo, kortere termijn en even hoge vergoeding?

Stel, u vindt het spijtig dat u een bediende moet ontslaan om puur economische redenen en u gunt hem bijgevolg een mooie opzegvergoeding. Hoe pakt u dat het best aan opdat hij ook niet te lang zou moeten wachten op stempelgeld?


ONROEREND GOED - MEDE-EIGENDOM - 16.01.2009

Zorg er nú voor dat u later registratierechten bespaart!

U wilt een pand aankopen via uw vennootschap die daarvoor, in tegenstelling tot u privé, beschikt over de nodige fondsen. Op termijn zou u dat pand echter wel graag privé hebben. Hoe pakt u dat het beste aan?


FINANCIEEL - LENING - 16.01.2009

Als uw ouders een financieel handje helpen...

Uw vennootschap heeft geld nodig en een lening vragen bij de bank ligt momenteel wat moeilijk. Privé heeft u het geld ook niet, maar uw ouders willen u het nodige bedrag (bv. € 25.000) wel lenen. Hoe regelt u dat het best?


VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 16.01.2009

Alleen uw vrouw kan het probleem oplossen…

Om uw vrouw niet op te zadelen met de successierechten op de uitkering van uw groepsverzekering, wilt u hiervoor een aparte verzekering aangaan. Kan dat en is dat effectief een oplossing of is het ook dan nog opletten?


PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VOORDEEL WONING - 16.01.2009

U moet elk slechts de helft betalen...

U en uw partner zijn allebei zaakvoerder of bestuurder in uw vennootschap en u woont samen in een woning van de vennootschap. Wordt u beiden belast op een volledig ‘voordeel woning’ of elk slechts op de helft?


ACTUALITEIT - INBRENG - 16.01.2009

De revisor, uw vriend… ?

Sinds 1 januari kan een zgn. inbreng in natura soms ook zonder de tussenkomst van een bedrijfsrevisor. Hoe zit dat precies en is dat wel altijd voordelig?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 16.01.2009

Houd het voordeel voordelig

Uw privéverwarming en -elektriciteit laten betalen door uw vennootschap, is op zich geen enkel probleem. Wat moet er in de praktijk dan echter gebeuren opdat u, noch uw vennootschap problemen krijgt met de fiscus of de BTW?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 16.01.2009

Méér overhouden via een omweg…

Uw vennootschap wil een appartement verhuren dat ze tot dan gebruikt heeft als kantoor. Hoe pakt u dat het beste aan zodat u er zélf ook iets aan heeft?


RECHT - PUBLICITEIT - 15.01.2009

Foto’s op uw website, niet zomaar toegestaan?

U heeft voor uw zaak een website laten maken. Om die wat meer ‘uitnodigend’ te maken, wilt u er sfeerfoto’s op zetten. Mag dat zomaar of moet u daar toch mee opletten? Wat riskeert u als iemand zich op één van de beelden herkent?


SCHENKING - 15.01.2009

Een restschenking voor een gehandicapt kind

Steeds vaker wordt in de praktijk de techniek van de zgn. restschenking toe-gepast ten aanzien van gehandicapte kinderen (die zelf geen kinderen hebben). Waarom is dat zo interessant en moet u daarvoor altijd naar de notaris?


PERSONEEL - ONTSLAG - 15.01.2009

“Mag ik de leasingwagen houden?”

Een werknemer neemt ontslag, maar zou wel graag de leasingwagen willen houden. Kan dat en is dat eigenlijk wel een goede oplossing voor u? Waarop moet u in ieder geval letten?


ONROEREND GOED - AAN- & VERKOOP - 15.01.2009

Foute immozoekertjes op de bon…

De bouwinspectie schreef vorig jaar in Vlaanderen een duizendtal pv’s uit en dreigde met serieuze boetes voor onwettige immozoekertjes. Deze maand zou er opnieuw gecontroleerd worden. Hoe blijft u buiten schot?


ACTUALITEIT - AANNEMER - 15.01.2009

Dubbel opletten bij factuur aannemer!

Sinds 1 januari moet u dubbel voorzichtig zijn bij het betalen van een factuur van een aannemer. Voortaan moet u immers al twee zaken controleren...


ACTUALITEIT - PENSIOEN - 15.01.2009

Voortaan iedereen gelijk?


FACTUUR - VARIA - 15.01.2009

Een tweede factuur voor dezelfde levering…

U levert bij een klant de door hem bestelde goederen af. Hij vraagt u echter om te factureren aan een zusterbedrijf. Wat als die firma uiteindelijk niet betaalt? Kunt u die levering dan een tweede keer factureren aan uw oorspronkelijke klant?


IN DE KIJKER - BANK - 14.01.2009

Vraag het akkoord van de bank…

Bij een echtscheiding of wanneer ongehuwde partners uit elkaar gaan, neemt één van hen het onroerend goed (en de lening) weleens over. Het is op dat moment echter opletten geblazen… Waarom?


FISCAAL - BELASTINGVERMINDERING - 14.01.2009

Andere grenzen die worden aangepast


UW RAADSMAN - VERHUUR - 14.01.2009

Roerend of onroerend: waar gaan we voor?

Bij de verhuur van een gemeubeld pand ontvangt u naast het onroerend inkomen ook een stuk roerende inkomsten. Is dat interessant of net niet?


VERKOOP - 14.01.2009

Trek uw plan!

Bij een verkoop ‘op plan’ voorziet de Wet Breyne dat de promotor een waarborg moet stellen tegenover de koper. Wat houdt dit precies in? Heeft u als makelaar daar iets mee te maken?


ACTUALITEIT - REGISTRATIERECHTEN - 14.01.2009

Minder Vlaamse registratierechten?

Als u een eerste hoofdverblijfplaats aankoopt, zal u voortaan minder registratierechten betalen. Er is heel wat verwarring rond deze nieuwe maatregel…