Alle domeinen

2009 - November

BTW - BTW-TERUGGAVE - 30.11.2009

Factuur met buitenlandse BTW voortaan fout?


BTW - BTW-AANGIFTE - 30.11.2009

Krijgen Engelse klanten dan een BTW-nummer?


STANDPUNT RECHTER - AFTREKBARE KOSTEN - 30.11.2009

Volstaat een contract als bewijs van de kosten?

Bij het factureren van vergoedingen tussen twee (verwante) vennootschappen, stelt de fiscus dikwijls dat er geen echte prestaties geleverd werden en dat de betaalde vergoeding niet aftrekbaar is. Niet zo snel, zei de rechter onlangs...


STANDPUNT RECHTER - TEKENEN & INDICIËN - 30.11.2009

Ú alleen bepaalt hoeveel u nodig heeft om van te leven...

Bij het opmaken van een zgn. indiciaire afrekening heeft de fiscus zich voor de kosten van uw levensonderhoud gebaseerd op de bedragen uit de OCMW-regeling. Kan dat eigenlijk allemaal wel?


VENNOOTSCHAP - VOORAFBETALINGEN - 30.11.2009

Wat als nu blijkt dat u te veel voorafbetaald heeft… ?

Uit de tussentijdse cijfers die u onlangs gekregen heeft van uw boekhouder, blijkt dat uw winst behoorlijk lager ligt dan verwacht en dat u voor dit jaar bijgevolg veel te veel voorafbetaald heeft. Wat doet u dan het best met het overschot?


PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 30.11.2009

Hogere groepsverzekering door uw sociale bijdragen

Onlangs beweerde een controleur bij een collega dat de sociale bijdragen die ­door de vennootschap betaald werden niet in aanmerking komen voor de be­rekening van de groepsverzekering. Hoe kan dat, is dat opnieuw gewijzigd?


FISCOTIP - GROEPSVERZEKERING - 30.11.2009

Betaal uw backservice in stukjes en bespaar belastingen

Binnenkort eindigt het boekjaar van uw vennootschap en is het dus tijd om uw belastbare winst te optimaliseren. Bent u van plan om een ‘backservice­premie’ te betalen voor uw groepsverzekering, dan biedt dat mogelijkheden. Hoe dan?


BTW - 6% - 30.11.2009

Ook 6% voor het beroepsgedeelte?

U wilt een pand afbreken en wederopbouwen tot een woning. Tot eind volgend jaar kan dat in principe tegen 6% BTW i.p.v. 21%. Geldt dat ook als u een stuk van die woning beroepsmatig gebruikt of als uw vennootschap de eigenaar is?


BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 30.11.2009

Uw zwembroek in de kosten... ?

Onlangs werd er (opnieuw) aan de minister gevraagd of kledij betaald door de vennootschap ‘ver­worpen uitgaven’ betreft of belastbare privévoordelen...


VARIA - KINDEREN - 27.11.2009

Vouw- en knipplezier voor kinderen


SOFTWARE - BROWSER - 27.11.2009

Bewaar webteksten voor later in Firefox


BEVEILIGING - PRIVACY - 27.11.2009

Deel uw contactgegevens zonder risico’s


ONTSPANNING - WIJN - 27.11.2009

Moet u iets weten over wijn?

De eindejaarsperiode komt stilaan in zicht en daar hoort uiteraard een glaasje wijn bij. We gingen op zoek naar enkele originele websites die u kunnen helpen met goede wijntips.


EIGEN WEBSITE - SITEPROMOTIE - 27.11.2009

De pijlers van online marketing

Internet is een handig kanaal om uw zaak, uw producten of uw diensten in de kijker te zetten. Met online marketing kunt u daarop inspelen. Dat kan op meerdere vlakken. Hier vindt u een checklist voor uw internetmarketingstrategie...


COMPUTER - HARDWARE - 27.11.2009

Uw harde schijf in topvorm?

Al uw documenten, e-mails, enz. worden opgeslagen op de harde schijf in uw pc. Een harde schijf is een relatief goedkoop apparaat, maar de data erop zijn vaak onvervangbaar. Hoe controleert u de gezondheid van uw schijven?


COMPUTER - RANDAPPARATUUR - 27.11.2009

Doe meer met de muis

De muis is een vast en onmisbaar onderdeel van uw computer. Met welke tools kunt u de efficiëntie of het gemak ervan nog verder opdrijven? Wij zochten voor u enkele handige en compacte programmaatjes...


SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 27.11.2009

Een pc eenvoudig op afstand besturen

Met software zoals VNC en Extern Bureaublad kunt u uw computer op afstand besturen. Wilt u echter tijdelijk de pc van iemand anders overnemen (bv. om iets te tonen of een probleem op te lossen), dan kan het nog gemakkelijker.


SOFTWARE - WINDOWS - 27.11.2009

Installeer software in de juiste volgorde

Installeert u soms Windows (opnieuw), dan moet u ook al uw software opnieuw installeren. U doet dat het best in een precieze volgorde zodat uw pc op zijn best werkt. Ook als u van plan bent om Windows 7 te installeren, is dat aan de orde.


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 27.11.2009

Altijd voldoende personeel

Het opstellen van werkroosters in uw bedrijf, is niet altijd eenvoudig, zeker niet tijdens speciale periodes zoals de eindejaarsdagen. Kan de nieuwe webdienst Onyaka u ervoor helpen te zorgen dat uw zaak niet onderbemand raakt?


E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 27.11.2009

Organiseer uw mail als een pro

Een goede organisatie moet u helpen om uw dagelijkse portie mail efficiënt te verwerken. Er zijn drie grote strategieën mogelijk om uw mail te organiseren. We zetten hun voor- en nadelen even op een rijtje.


ZOEKEN - INTERNET - 27.11.2009

Wat uw vrienden schrijven tussen de Google-resultaten

Uw online vrienden en contacten vormen een onlosmakelijk onderdeel van uw online leven. Dankzij Google Social Search kunt u wat zij geschreven hebben op internet een duidelijke plaats geven tussen uw Google-zoekresultaten.


BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 27.11.2009

Maak het phishers niet te gemakkelijk!

Een tijdje geleden werden bij een phishingaanval de namen en de wachtwoorden van tienduizenden Hotmail-, Gmail- en Yahoo! Mail-accounts gestolen en publiek gemaakt. Hoe vermijdt u dat u zelf het slachtoffer wordt van phishing?


CONSUMENT - PRIJSVERGELIJKING - 27.11.2009

Online eindejaarsshopping

De eindejaarsperiode komt stilaan in zicht en dus is het weer tijd voor cadeautjes. Waarom zou u die eigenlijk niet online aankopen?


GOED OM TE WETEN - BANK - 25.11.2009

Van de ene bank naar de andere


GOED OM TE WETEN - SABAM - 25.11.2009

Verwarring over Sabam...


BELEGGEN - 25.11.2009

Zoveel mogelijk beleggen in Belgische aandelen?

Volgens sommigen belegt u beter zoveel mogelijk in Belgische aandelen omdat u dan slechts één keer roerende voorheffing betaalt (tegenover twee keer op buitenlandse beleggingen). Kunt u dan wel nog voldoende gespreid beleggen?


PENSIOEN - MEEWERKENDE PARTNER - 25.11.2009

Extra pensioenjaren voor uw echtgeno(o)t(e)?

Tot op het einde van dit jaar is het voor de meewerkende echtgeno(o)t(e) nog mogelijk om extra pensioenjaren af te kopen. Hoe zit dat precies en ­wanneer is dat een voordelige zaak?


PATIËNTENWENKEN - ZIEKENFONDS - 25.11.2009

Wat krijgt de patiënt ‘netto’ van het ziekenfonds?

Stel, een patiënt wordt arbeidsongeschikt en zal uitkeringen ontvangen van het ziekenfonds. Hoeveel bedragen deze uitkeringen in het eerste jaar (= de zgn. primaire arbeidsongeschiktheid) en hoeveel houdt men daar netto van over?


VOORAFBETALEN - 25.11.2009

Nu moeten bijbetalen wegens te weinig voorafbetaald?

U krijgt uw belastingaanslag van uw inkomsten van 2008 en u stelt vast dat u nog een pak belastingen moet bijbetalen. Heeft u dan te weinig voorafbetaald waardoor u ook een ‘boete’ krijgt? Kunt u voortaan beter méér voorafbetalen?


GRONDIG ONDERZOCHT - BELASTINGCONTROLE - 25.11.2009

De controleur mag niet te veel vermoeden...

Om uw inkomsten te controleren, kan de fiscus een herberekening maken op basis van inlichtingen van bv. een leverancier (van prothesen). Hoe kunt u zich het best verdedigen als u daarmee geconfronteerd wordt?


GLOBAAL MEDISCH DOSSIER - 25.11.2009

Het ziekenfonds betaalt maar één gmd per jaar!

Stel, u opent of u verlengt nu nog (= zo laat op het jaar) een globaal medisch dossier (gmd) dat slaat op 2009. Wat zal er gebeuren als moest blijken dat de patiënt elders al een gmd geopend heeft?


BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 25.11.2009

De verkeerde patiënt op tafel...

Onlangs werd een zaak over de verwisseling van twee patiënten breed uitgesmeerd in de pers. Leidt zoiets eigenlijk tot de aansprakelijkheid van de chirurg?


GOED OM TE WETEN - BANK - 23.11.2009

Bemiddeling voor uw bankproblemen


GOED OM TE WETEN - SCHENKING - 23.11.2009

“Buiten paart, vooruit en buiten dele…”


BELEGGEN - FONDSEN - 23.11.2009

Fondsen te koop op de beurs

Beursgenoteerde fondsen worden steeds populairder door hun lage kosten. Wat is precies het verschil met andere fondsen en met trackers? Welke prestaties kunt u ervan verwachten en hoe zit het met de kosten?


SCHENKING - SCHENKINGSRECHTEN - 23.11.2009

Schenken en drie jaar wachten of toch niet?

U heeft vorig jaar € 50.000 gegeven aan uw zoon en nu wilt u hem bv. een stuk grond schenken. U heeft gehoord dat u omwille van de schenkingsrechten het best drie jaar wacht vooraleer u die grond geeft. Is dat effectief zo?


ADVIESHOEK - BELEGGEN - 23.11.2009

Laat uw cash geld renderen (in uw vennootschap)

U heeft tijdelijk een mooie som cash geld staan, privé of in uw vennootschap. Hoe belegt u dat tegenwoordig het best bij deze extreem lage rente? Zijn de interessante online spaarrekeningen wel toegankelijk voor vennootschappen?


RECHT - SLECHTE BETALERS - 23.11.2009

Een afbetalingsplan als de rechtszaak al loopt?

Omdat een cliënt u de laatste tijd niet meer betaalt, geeft u de zaak door aan uw advocaat om die voor de rechtbank te brengen. Nadien komt uw cliënt toch nog vragen om een afbetalingsplan. Hoe pakt u dat het best aan?


RECHT - VARIA - 23.11.2009

Binnenkort een goedkoper gsm-abonnement…

Binnenkort wordt er wellicht een nieuwe gsm-operator actief in ons land. Eindelijk goedkoper af, hoopt u dan. Nochtans moet u serieus opletten als u wilt veranderen van gsm-operator. Wat is er voor u van belang bij zo’n overschakeling?


BELASTINGEN - HUUR - 23.11.2009

U werkt toch minstens ‘een beetje’ thuis...

Heeft u een vennootschap, dan kan het fiscaal gezien interessant zijn om een deel van uw woning daaraan te verhuren. Kan dat ook als uw praktijk zich niet in uw woning bevindt en u maar ‘een beetje’ thuis werkt? Een vonnis licht toe...


BELASTINGEN - PROCEDURE - 23.11.2009

Mag de fiscus de aangifte aanpassen?

Stel, u merkt bij uw aanslag dat de fiscus onterecht en op eigen houtje ‘iets eenvoudigs’ uit uw aangifte gehaald of erin aangepast heeft. Wat kunt u doen?


UITZENDARBEID - 23.11.2009

Eindejaarsfeestdagen op uw kosten?

Stel, u heeft in de eindejaarsweken traditioneel heel wat extra werk en u wilt dat opvangen met interims. Moet u dan ook het loon betalen voor de feestdagen van 25 december en 1 januari, die allebei op een vrijdag vallen?


GROEPSVERZEKERING - 23.11.2009

Nog vóór Nieuwjaar de groepsverzekering opstrijken?

Vanaf 1 januari 2010 zal het ook voor ‘oudere’ groepsverzekeringscontracten (lees: die dateren van vóór 2004) niet meer mogelijk zijn om ze uit te keren vóór de leeftijd van 60 jaar. Wat houdt dat in?


AFWEZIGHEIDSDAGEN - 23.11.2009

Bloed geven op uw kosten?

Stel, een werknemer gaat bloed geven voor het Rode Kruis of laat zich ­vaccineren tegen de (Mexicaanse) griep. Als dat overdag gebeurt, is dat dan een (door de werkgever) betaalde afwezigheid?


OPZEGGINGSVERGOEDING - OUDERSCHAPSVERLOF - 23.11.2009

Verbreken bij tijdelijk deeltijds werk: Europa beslist!

Stel, u verbreekt het contract terwijl iemand met deeltijds ouderschapsverlof is. Moet u de opzegvergoeding dan berekenen op het deeltijdse of op het voltijdse loon? Het Europese Hof heeft een nieuwe aflevering geschreven van die soap...


EINDEJAARSPREMIE - WEDERZIJDS AKKOORD - 23.11.2009

Pro rata bij beëindiging in wederzijds akkoord?

Als een werknemer weggaat in wederzijds overleg (= het gaat niet om een een­zijdig ontslag), moet u meestal een (pro rata) eindejaarspremie betalen. Nochtans kunt u dat vermijden, maar dan moet u er wel aan denken. Hoe werkt dat?


ONTSLAGBESCHERMING - PESTKLACHT - 23.11.2009

Pestklacht ongegrond, maar toch nog beschermd?

Stel, een klacht wegens pesten op het werk wordt na onderzoek door de externe preventieadviseur ongegrond verklaard. Is de werknemer die de klacht ingediend heeft dan niet meer beschermd tegen ontslag? Een recent arrest licht toe...


ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 23.11.2009

Is alles ‘dringend’ in crisistijden?

“Op goedkope wijze personeel laten afvloeien? Ontsla dan om dringende reden!”, zo stond er onlangs in de kranten. Uiteraard werkt het zo niet in de praktijk...


VENNOOTSCHAP - VARIA - 23.11.2009

Vergeet de KBO niet als u verhuist!


PERSONEEL - ARBEIDSVOORWAARDEN - 23.11.2009

Hoeveel uren mogen uw mannen maximaal werken?

Uw collega stelt zijn mannen tot 10 uur per dag aan het werk. Hij beweert dat hij daarvoor geen overloon hoeft te betalen. Hoe zit dat precies? Is dat dan mogelijk in de bouwsector?


SLECHTE BETALERS - INTERESTEN - 23.11.2009

“Uw interest en uw schadebeding zijn niet wettelijk!”

Omdat uw klanten door de crisis steeds later betalen, rekent u in uw rappel ook ineens interesten aan en past u het schadebeding toe. Een klant laat u nu weten dat u te veel aanrekent en dat dat dus onwettig is. Heeft hij een punt… ?


LASTIGE KLANTEN - UITVOERING WERKEN - 23.11.2009

Meteen controleren, anders achteraf niet reclameren…

Werkt u in regie, dan zijn er steeds meer klanten die finaal moeilijk doen over de aangerekende uren en de verwerkte materialen. In hoeverre moet u zich dan verantwoorden? Een rechter had daar recentelijk een verfrissende kijk op…


OFFERTES & CONTRACTEN - BETAALAFSPRAKEN - 23.11.2009

Laat uw klanten uw facturen betalen via domiciliëring…

Een klant heeft een mooie opdracht waar u een hele tijd mee bezig zal zijn. Naar het schijnt kunt u tegenwoordig sneller aan uw geld komen door te werken via een domiciliëring. Klopt dat inderdaad en hoe gaat dat dan in zijn werk?


EXTRALEGAAL PENSIOEN - VAP - 19.11.2009

Voor wie een VAP wil en/of allang heeft...

Vroeger was de eerste jaarpremie voor het VAP de belangrijkste. Inmiddels is dat echter niet meer zo. Wat houdt dat in voor nieuwe en oude polissen?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 19.11.2009

Wie betaalt het fiscale gelag, u of uw vennootschap?

Bij de toekenning van interesten of dividenden heeft uw vennootschap 15% ingehouden terwijl het 25% had moeten zijn. Moet u privé dan een deel terugstorten of moet uw vennootschap RV bijbetalen? Wat doet u het best?


FINANCIEEL - LENING - 19.11.2009

Ook herkwalificatie voor een vennootschap?

U heeft twee vennootschappen (in België) en u wilt de ene een lening laten geven aan de andere. Geldt de herkwalificatie van interesten als dividenden dan ook? Hoeveel interesten kan ze aanrekenen? Waarop moet u zoal letten?


FINANCIEEL - LENING - 19.11.2009

Vers geld via een zgn. aandelenkrediet…

Uw vennootschap heeft geld nodig, maar krijgt niet meteen een (goedkoop) ­krediet vast. Is het een oplossing om zelf te lenen voor een kapitaalverhoging? Waarom zou u zo’n aandelenkrediet eventueel nog vóór het jaareinde afronden?


BEDRIJFSLEIDER - AANSPRAKELIJKHEID - 19.11.2009

Uw bijna-ex stelt u aansprakelijk als bestuurder…

Ook u probeert om zo fiscaalvriendelijk mogelijk geld uit uw familiale vennootschap te halen. Bij een echtscheiding leidt dat al eens tot discussies over de bestuurdersaansprakelijkheid. Een rechter had daar onlangs een klare kijk op…


KORT & KRACHTIG - 19.11.2009

Uiterst interessant om te weten...


BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 19.11.2009

Loop niet in de val en check het nu af

Nu het jaareinde nadert, is het van belang om even na te gaan of u zgn. indiciair veilig zit voor dit jaar. Wat houdt dat in en waarom is dat ook voor u van belang?


RECHT - PRIVACY - 19.11.2009

Discreet uw camera’s aankondigen...


HANDELSPRAKTIJKEN - VARIA - 19.11.2009

De lokale kerstmarkt lonkt...


PERSONEEL - ALTERNATIEF BELONEN - 19.11.2009

Biedt u straks ook geschenkencheques aan?

Veel werkgevers vragen zich af hoe ze hun personeel op het einde van het jaar zo goedkoop mogelijk een extraatje cadeau kunnen doen. U kunt ze een handje helpen door geschenkencheques aan te bieden…


PERSONEEL - ONTSLAG - 19.11.2009

Op staande voet buiten bij diefstal…

Als u in uw zaak één van uw werknemers betrapt op diefstal, is dat dan een voldoende reden om hem/haar op staande voet te ontslaan? Wat is voor u in zo’n geval van belang? Een recent vonnis licht toe…


RECHT - LENING - 19.11.2009

‘Correct’ geld lenen bij uw ouders…

Een collega stond voor een verbouwing van zijn zaak, waarvoor hij het nodige geld kon lenen bij zijn ouders. Hij vroeg ons welke paperassen hij allemaal in orde moest brengen om later met niemand problemen te krijgen…


FISCAAL - CONTROLE - 19.11.2009

Belast op de aangegeven winst en op geen cent meer!

Omdat uw collega geen reservatieboek, prijslijsten en kasdagboek met zijn ­contante uitgaven kon voorleggen, verhoogde de belastingcontroleur simpelweg de aangegeven winst. De rechter zag dat helemaal anders en terecht…


HET OVERKWAM UW COLLEGA - UITVERKOOP - 19.11.2009

Verbouwingskortingen een probleem?

Een collega had zijn verbouwing zo georganiseerd dat zijn zaak tijdens de ­werken altijd gedeeltelijk open kon blijven. De economische inspectie tikte hem op de vingers omdat hij verbouwingskortingen aankondigde. Wat liep er fout?


RECHT - SABAM - 19.11.2009

De kogel is door de Sabam-kerk…

Begin november werd er een akkoord aangekondigd. Klopt het dat u als zelfstandige voortaan geen Sabam meer hoeft te betalen? Wat is er voor u van belang?


BUROTICA - INTERNET - 18.11.2009

Verstop u achter een goede firewall!


MILIEU - BOUWVERGUNNING - 18.11.2009

Vraag het best nu een bouwvergunning aan


BELEGGEN - VARIA - 18.11.2009

Zijn staatsobligaties momenteel weer interessant?

Staatsobligaties zijn de jongste tijd vooral in trek als veilig schuiloord voor ­beleggers die risico’s willen vermijden. Welk rendement krijgt u momenteel en welke looptijd kiest u het best?


PERSONEEL - AANWERVEN - 18.11.2009

Voor welke werknemers krijgt u nog RSZ-vermindering?

Er is momenteel veel te doen om de verschillende wijzigingen die aangekondigd worden in de zgn. banenplannen, waarin bepaald wordt voor welke werknemers u minder RSZ moet betalen. Wat is er daarbij voor u van belang?


BANK - VARIA - 18.11.2009

Vlotter verhuizen naar een andere bank…

Sinds 1 november gelden er nieuwe regels die het gemakkelijker moeten maken om over te stappen naar een andere bank. Wat is er concreet veranderd? Waar houdt u het best allemaal rekening mee als u effectief een verhuis plant?


ONROEREND GOED - HUUR - 18.11.2009

Moet u ook de herstelling van de lift betalen?

Een collega huurt een handelspand op de benedenverdieping van een apparte­ments­blok. Plots ontvangt hij een rekening, zogezegd zijn deel in de ­kosten van de herstelling van de lift die hij nooit gebruikt. Moet hij die rekening wel ­betalen?


VERKOOP - VARIA - 18.11.2009

Strengere energie-eisen vanaf 2010


WONINGHUUR - SLECHTE BETALERS - 18.11.2009

Samen vorderen…


WONINGHUUR - LASTIGE HUURDER - 18.11.2009

Als uw huurder een ‘flurkje’ heeft…

Stel, uw huurder haalt een stevig exemplaar van een huisdier in huis. Moet u dat als verhuurder dan zomaar aanvaarden of kunt u integendeel het vertrek van het dier (en eventueel de huurder) eisen?


VLAAMS GEWEST - STEDENBOUWKUNDIGE VERGUNNING - 18.11.2009

Vermoeden van vergunning

Om af te rekenen met betwistingen op het vlak van ruimtelijke ordening en ­stedenbouw die teruggaan tot een ver verleden, riep Vlaanderen het begrip ‘vermoeden van vergunning’ in het leven.


FISCAAL - VRUCHTGEBRUIK - 18.11.2009

Afschrijvingen en het vruchtgebruik…

Het vruchtgebruik blijft vragen opwerpen wanneer het over de afschrijvingen gaat. Hier trachten we een aantal zaken te verduidelijken. Wat is er van belang om te onthouden?


WONINGHUUR - HUURCONTRACT - 18.11.2009

Uw advocaat (voor een stuk) terugbetaald…

Als u problemen heeft met een huurder of een koper (die bv. na het tekenen van een compromis afhaakt), moet u weleens een beroep doen op de diensten van een advocaat. Kunt u zijn ereloonrekening dan verhalen op de huurder of de koper?


BANK - HYPOTHEEK - 18.11.2009

Nu uw opbrengsteigendom verkopen… ?

U heeft uw buik vol van de beurs en u wilt beleggen in een opbrengsteigendom. U wilt enkel lenen wat fiscaal gezien noodzakelijk is. De rest van de aankoopprijs betaalt u via uw spaargeld. Wat is de ideale oplossing?


MEDE-EIGENDOM - SYNDICUS - 18.11.2009

Wie is er aansprakelijk?

“Babysit sterft na val uit raam appartementsgebouw”, lazen we enkele weken geleden in de kranten. Er bleek iets mis te zijn met de balustrade. Hoe zit het in een dergelijk geval met de aansprakelijkheid?


VLAAMS GEWEST - ABATTEMENT - 18.11.2009

Het Vlaamse renovatieabattement

In een recente circulaire geeft de Administratie meer uitleg over het Vlaamse renovatieabattement. Wat moet u hiervan onthouden?


INVESTERINGEN - MEERWAARDEN - 17.11.2009

Een camion leasen is niet herbeleggen!


STANDPUNT RECHTER - ONDERHUUR - 17.11.2009

Verhuren via een omweg kan!

U verhuurt een onroerend goed aan iemand die het op zijn beurt verder verhuurt aan uw vennootschap. Dat is fiscaal gezien interessanter dan het zelf rechtstreeks te verhuren, maar kan het wel? Een rechter vond onlangs van wel...


STANDPUNT RECHTER - GESPREIDE TAXATIE - 17.11.2009

Kunt u uw ‘wederbelegging’ nog veranderen?

Realiseert u een meerwaarde op bv. een machine die u verkoopt, dan kunt u die meerwaarde gespreid laten belasten i.p.v. in één keer als u de verkoopprijs tijdig ‘wederbelegt’. Kunt u die ‘wederbelegging’ achteraf nog veranderen?


VENNOOTSCHAP - INVESTERINGSAFTREK - 17.11.2009

Bent u zelf een derde voor uw vennootschap?

In principe heeft uw vennootschap geen recht meer op de zgn. investeringsaftrek, tenzij het gaat om welbepaalde vaste activa. Vereist is dan wel dat alle andere voorwaarden ook vervuld zijn en daar knelt het schoentje soms...


BEDRIJFSLEIDER - BEZOLDIGING - 17.11.2009

Help uw vennootschap en betaal minder belastingen!

Uw vennootschap maakt wat verlies en u zou haar financieel willen ‘bij­springen’. Uw loon laten zakken heeft niet veel zin meer, want het jaar is al te ver ­gevorderd. Wat kunt u wel nog doen op een fiscaal interessante manier?


FISCOTIP - REGISTRATIERECHTEN - 17.11.2009

Creativiteit met vruchtgebruik loont!

Uw ouders zijn gestopt met hun activiteiten en u zou hun bedrijfspand wel willen overnemen via uw vennootschap. Hoe betaalt u zo weinig mogelijk registratierechten op de prijs die uw ouders er nog voor willen voor hun oude dag... ?


AUTO & TRANSPORT - AUTOKOSTEN - 17.11.2009

Trek niet te weinig autokosten af!

U ontslaat een werknemer met een bedrijfswagen en u moet een verbrekingsvergoeding betalen aan de leasingmaatschappij. Valt die vergoeding onder de aftrekbeperking voor autokosten? Zijn er zo nog ‘twijfelachtige’ autokosten?


CONTROLE & GESCHILLEN - BETWISTINGEN - 17.11.2009

Toch aftrekbaar, want het is loon!

Uw controleur verwerpt ‘privégerelateerde’ kosten omdat die zgn. niet zouden stroken met het doel van uw vennootschap. Hoe zet u hem schaakmat?


EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 16.11.2009

Gratis software om zelf uw website te maken

U had graag een website voor uzelf, uw vereniging of uw zaak, maar het liefst zonder extra kosten. Dat kan met een gratis webeditor. We presenteren u enkele mogelijkheden.


WEBDIENSTEN - ONLINE AGENDA - 16.11.2009

Google Calendar opgepept

Google Calendar is een uitstekende dienst om uw agenda online bij te ­houden zodat u er van overal toegang toe heeft. Hieronder vindt u enkele nuttige ­aanvullingen en tips die de online agenda nog handiger maken.


ONTSPANNING - BOEKEN - 16.11.2009

Meer e-books in het Nederlands

De boekenbeurs is net achter de rug. Opvallend was een nieuw initiatief met Nederlandstalige e-books.


ZOEKEN - VIDEO - 16.11.2009

Makkelijker downloaden van YouTube


WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 16.11.2009

Nieuwigheden in Google Docs


ONTSPANNING - MUZIEK - 16.11.2009

Op zoek naar een liedje

U heeft op de radio een nummer gehoord en u wilt weten wie de uitvoerder is of u zit met een melodietje in uw hoofd, maar u kunt het niet thuisbrengen. Welke diensten of tools helpen u bij uw zoektocht?