CONTROLE & GESCHILLEN - BETWISTINGEN - 17.11.2009

Toch aftrekbaar, want het is loon!

Uw controleur verwerpt ‘privégerelateerde’ kosten omdat die zgn. niet zouden stroken met het doel van uw vennootschap. Hoe zet u hem schaakmat?

Niet aftrekbaar, want privé? Menig controleur stoort zich aan ‘privégetinte’ kosten in een vennootschap, bv. de kosten van een zwembad, een sauna, een zeilboot, een buitenverblijf, enz. Uit jaloezie weigert hij dan de aftrek van die kosten (op basis van artikel 49 WIB). De aanschaf van een zwembad, een zeilboot, enz. zou nl. niet kaderen in het maatschappelijke doel van uw vennootschap, want die baat geen zwembad of sauna uit of verhuurt geen zeilboten... De rechtspraak heeft de fiscus daarin al herhaaldelijk gevolgd. Wat kunt u daartegen inbrengen?

‘Bezoldigingstheorie’. Van belang is dat u zich privé laat belasten op een zgn. voordeel van alle aard voor het privégebruik dat u maakt van die investeringen die gedaan zijn door uw vennootschap. Het gebruik van een zwembad of een sauna zit al vervat in uw ‘voordeel woning’. Ook voor het privégebruik van een buitenverblijf laat u zich belasten op een (tweede) voordeel woning, enz. Die ‘privékosten’ worden daardoor nl. loonkosten, want een voordeel van alle aard waarop u privé belast wordt, is hetzelfde als een loon. De vennootschap mag nl. kiezen hoe ze haar zaakvoerder (u dus) vergoedt voor zijn werkzaamheden. Ze kan u cash geld geven, maar ze kan u ook ‘in natura’ betalen door u ‘gratis’ gebruik te laten maken van het zwembad, de sauna, ... die ze gekocht heeft. Aangezien dat een loon is, wordt u ook op dat voordeel in natura belast en voor uw vennootschap zijn alle loonkosten aftrekbaar (zonder dat de details daarvan in het doel van uw vennootschap hoeven te staan).

Wordt dat aanvaard? De rechtspraak lijkt geneigd om die theorie te volgen (zie o.a. rb. Brugge, 17 juni 2008 en rb. Namen, 21 januari 2009). De redenering van de rechters is de volgende: het feit dat de investering niet gebruikt wordt voor de eigenlijke activiteit van de vennootschap, doet niet ter zake en investeringen die de vennootschap in staat stellen om haar bedrijfsleider te bezoldigen in natura, zijn ‘loonkosten’. Dat ­volstaat om de aftrek te verantwoorden. Bovendien kan een vennootschap autonoom beslissen over de bezoldigingspolitiek (geld en/of voordelen in natura) van haar bedrijfsleiders. De fiscus mag de opportuniteit van de gevolgde loonpolitiek niet beoordelen.

Laat u voor het privégebruik van uitgaven, die door uw vennootschap gedaan zijn, privé ook belasten op een voordeel. Die uitgaven worden dan voor uw vennootschap loonkosten en die zijn altijd aftrekbaar.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878