RECHT - SABAM - 19.11.2009

De kogel is door de Sabam-kerk…

Begin november werd er een akkoord aangekondigd. Klopt het dat u als zelfstandige voortaan geen Sabam meer hoeft te betalen? Wat is er voor u van belang?

Geen Sabam meer voor zelfstandigen?Zo was in de pers te lezen… Niets is echter minder waar. De oude Sabam-tarieven blijven van kracht. Telkens als u m.a.w. muziek speelt voor uw klanten, betaalt u nog steeds Sabam (en daarboven op nog een ‘billijke vergoeding’).

Geen extra Sabam voor ‘kleine’ werkgevers. Daar komt het nieuwe akkoord inderdaad op neer. Heeft u geen of niet meer dan acht mensen in dienst, dan betaalt u geen (extra) Sabam omdat uw personeel tijdens de werkuren naar muziek luistert.

Tip 1. Het gaat daarbij om acht ‘voltijdse equivalenten’ (VTE): geen koppen tellen dus, maar uw personeel ‘omrekenen’ naar voltijdsen. Met bv. 15 halftijdsen in dienst (minder dan 8 VTE) bent u m.a.w. vrijgesteld.

Tip 2. De extra heffing geldt ook alleen maar voor zover er muziek speelt in ruimtes waar enkel personeel komt: het magazijn van uw winkel, het atelier van uw beenhouwerij, de keuken van uw horecazaak,

Hoe wordt dat gecontroleerd? Of u meer personeel tewerkstelt, zal Sabam (kunnen) controleren in de sociale balans die uw vennootschap in principe elk jaar samen met de jaarrekening neerlegt.

Tip 1. Als ‘zelfstandige’ (zonder vennootschap dus) legt u geen jaar­rekening of sociale balans neer. Sabam moet dus al ter plaatse komen om te controleren of u niet ten onrechte meent vrijgesteld te zijn.

Tip 2. Of uw personeel al dan niet naar muziek luistert tijdens de werkuren, kan Sabam uiteraard ook alleen ‘op de werkvloer’ controleren. De kans is echter klein dat een controleur dat morgen ook komt doen

Nieuwe aangifte nodig. Dat klopt inderdaad. Gooi het oude invulformulier dat u eerder dit jaar toegestuurd kreeg gerust in de vuilbak. Sabam doet hetzelfde met de ‘oude’ formulieren die u eventueel al teruggestuurd zou hebben. U krijgt in principe eerstdaags een nieuw formulier in de bus waarmee u in het voorkomende geval kunt aangeven dat uw personeel op het werk naar muziek luistert.

Tip 1. Doe zeker aangifte als u geen of minder dan acht werknemers heeft en/of niemand naar muziek luistert. Dan betaalt u immers toch niets.

Tip 2. Begin januari wordt het mogelijk om uw aangifte online te doen. Maak het uzelf gemakkelijk en wacht af tot die website beschikbaar is.

Heeft u minder dan acht mensen in dienst, dan betaalt u geen (extra) Sabam omdat ook uw personeel op het werk naar muziek luistert. Wacht met uw aangifte tot begin 2010, dan kunt u ze elektronisch indienen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878